به گزارش خبرگزاری آنا؛ پروفسور ولادیمیر مینور سکی خاورشناس و اسلام شناس روسی ، بر این باور است که زبان کردی به طور قطع از ریشه زبان مادر است. چنانکه که وی در این رابطه میگوید:
اگر کردها از نوادگان مادها نباشند، پس بر سر ملتی چنین کهن و مقتدر چه آمدهاست و این همه قبیله و تیرهٔ مختلف کرد که به یک زبان ایرانی و جدای از زبان دیگر ایرانیان تکلم میکنند؛ از کجا آمدهاند؟» (مینورسکی ۱۹۷۳).
این نظریه بعدها توسط ایلیا گرشویچ دیگر زبانشناس روسی بسط داده شد و وی اولین مدارک زبان شناختی را برای اثبات ریشه مادی زبان کردی مطرح کرد. جان لیمیرت خاورشناس آمریکایی٬ نیز معتقد است که مادها از اجداد کردها میباشند.
همچنین پروفسور گرنوت وینفور زبانشناس آلمانی، نیز اعتقاد دارد که اکثریت کسانی که امروزه به زبان کردی سخن میگویند به احتمال زیاد سابقاً از متکلمان به گویشهای زبان کردی بودهاند. از سویی دیگر این نظریه در میان برخی زبانشناسان و خاورشناسان با مخالفتهایی روبرو شد. پروفسور مکنزی بر این باور است که زبان کردی عناصر قوی ای از زبانهای جنوب غربی ایرانی را نیز دارد در حالیکه اگرچه زبان مادی از شاخه شمالغربی زبانهای ایرانی بوده. کارنیگ آساطریان نیز معتقد است که تنها بازمانده زبان مادی شاید تاتی در آذربایجان و زبانهای مرکزی کاشان باشد .
اکنون با کاوش در مناطق غرب ایران از مادها آثاری در تپه هکمتانه در دست است.
دانشنامه ایرانیکا معتقد است که با توجه به پژوهشهای صورت گرفته هیچیک از زبانهای باستانی مستند موجود را نمیتوان به طور قطع به عنوان نیای زبان کردی معرفی کرد.
زبان کردی
زبان کردی یکی از زبانهای هند و اروپائی در شاخهٔ زبانهای ایرانی غربی است . همچنین کردی به زنجیره گویشی گفته میشود که کردها هم اینک با آن سخن میگویند. زبان کردی یا زبانهای کردی از زبانهای ایرانی شاخه غربی هستند که با زبان فارسی و بلوچی خویشاوندی دارند. تعریف یک زبان به عنوان «کردی» همواره دستخوش عوامل غیر زبانشناختی بهویژه عوامل سیاسی، و فرهنگی است. در واقع «زبان کُردی» به مانند زبان فارسی به معنای یک زبان با یک شکل استاندارد و مرز و تعریف مشخص نیست بلکه امروزه به طیفی از زبانهای ایرانی شمال غربی اطلاق میشود که گاه به هم نزدیک وگاه نسبت به هم از نظر زبانشناسی دورند. این زبانها که در پی تصمیمات اجتماعی/سیاسی در دوران معاصر نام «کردی» به خود گرفتهاند عبارتند از: کرمانجی ، کلهری ، سورانی ، گورانی و اورامانی. زبان زازا را نیز گروهی جزو زبانهای کردی بهشمار آوردهاند.
گویشهای مختلف عمدتاً در بخشهایی از ایران ، عراق ، سوریه و ترکیه مورد استفاده قرار میگیرد. جمعیتهای پراکنده کرد همچنین در جمهوری آذربایجان ، ارمنستان، لبنان و اسرائیل نیز زندگی میکنند.
موسیقی در کردها
خوانندگی و نوازندگی ریشه قدیمی در کردها داره و الانم مردم کرد و ایران بسیار از آهنگ خواننده های قدیمی از جمله حسن زیرک رو گوش فرا میدن رفته رفته روش و خوانندگی در کردها تعغیر کرده و الان با لهجه زیبای خود در مراسمات آهنگ کردی شاد برای جلمان و جشن عروسی اجرا میکنن و عروسی رو زیباتر میکنن همچنین کرد های عرقی با زبان کردی خود اهنگ های غمگین و ریمیکس هم منتشر کردن و روز به روز به این خواننده ها افزوده میشه ....
اصالت کردی و زبان کردی
در گذشته زبان کردی تنها با نویسه عربی نوشته میشد؛ اما پس از جنگ جهانی اول و در پی جایگزینی نویسه عربی در ترکیه با نویسه لاتین، کردی نیز در این کشور با نویسه لاتین نوشته شد. غیر از این کردهای ساکن در شوروی سابق نویسه سیریلیک به کار میبردند. هماکنون در ایران و عراق کردی بانویسه عربی نوشته میشود
واژگان کردی
بخش اصلی واژگان زبان کردی از ریشههای کهن ایرانی است. پس از هجوم اعراب علیرغم گسترش اسلام و به زعم آن فرهنگ و ادبیات عربی در بخش وسیعی از کردستان همچون دیگر مناطق خاور میانه ، به دلایل مختلف از جمله کوهستانی و منزوی بودن محیط زیست کردزبانان، زبان کردی توانست خود را از سیل وامواژههای زبانهای مجاور از جمله عربی به ویژه در زمینه نوشتار حفظ بنماید. در کردی نوشتاری کمترین درصد واژگان عربی در مقایسه با دیگر زبانهای خاورمیانه که تحت تأثیر زبان عربی قرار گرفتهاند وجود دارد و البته بیشتر آن تعداد واژگان دخیل نیز لغات مذهبی است .
سعی کردیم تا حدودی به صورت کامل اما کوتاه تا مطالب زننده و شما از مطالعه این پست خسته کننده نکرده باشه اگر مطلبی جامانده در نظرات مطرح کنید تا قرار داده بشه
امیدوارم این مطلب مورد پسندتون باشه و با دوستان خود به اشتراک بزارید ....
انتهای رپرتاژ خبری /
انتهای پیام/