دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
28 مرداد 1401 - 14:47

انواع مخزن استیل

مخزن استیل بر اساس نوع سیال از گرید‌های مختلف آلیاژ استیل استفاده می‌کند. گرید‌های مختلف دارای مقاومت در برابر خوردگی، استحکام، چقرمگی و عملکرد بهتری در دمای بالا و پایین هستند
کد خبر : 802269

به گزارش آنا، مخزن استیل به طور گسترده جهت ذخیره سازی و فرآوری مواد غذایی، نوشیدنی، لبنیات، دارو و سایر فرآیند‌های تولیدی که پاکیزگی و خلوص حائز اهمیت است، استفاده می‌شود. این تجهیزات در واحد‌های صنعتی برای ذخیره مواد شیمیایی و گاز‌ها که در آن مقاومت بالا در برابر مواد خورنده شیمیایی مورد نیاز است؛ استفاده می‌شود.

آلیاژ استیل حاوی درصد مشخصی کروم می‌باشد. خواص ضد خورندگی آلیاژ استیل با ایجاد یک لایه نازک از اکسید‌های فلزی به دست می‌آید که به عنوان محافظ در برابر مواد خورنده عمل می‌کند. بسته به محل کاربری و ابعاد، مخزن استیل به صورت عمودی یا افقی تولید می‌گردد.

برخی قابلیت ذخیره سازی مایعات و گاز‌های فشرده را تنها تا چند لیتر دارند و برخی دیگر تا چندین هزار لیتر. مخازن استیل خانگی دارای ورودی، خروجی و منهول هستند. اما مخزن استیل صنعتی افزون بر این‌ها دارای نازل‌های متعددی برای اختلاط مایعات و گاز‌های مختلف و نصب ابزار‌های نظارتی مختلف می‌باشد. بیورآکتور‌ها و مخازن میکسردار نیز از جنس استیل انتخاب می‌گردد که دارای ژاکت‌های خنک کننده و دو جداره برای عایق کاری و کنترل دما هستند.

انواع مخزن استیل

غیر فعال سازی آلیاژ استنلس استیل

آلیاژ استیل بعنوان متریال ساخت مخزن استیل، بمنظور افزایش مقاومت شیمیایی از اصل غیرفعال سازی استفاده می‌کند که در آن فلزات به واسطه اکسیداسیون ناشی از ترکیبات خورنده در اتمسفر و سیالات فرآیندی، غیر فعال می‌شوند. این آلیاژ دارای پوشش نازکی از اکسید‌های فلزی بر روی سطح خود است. برای تولید آلیاژ استیل عمدتاً آهن با حداقل ۱۰.۵ ٪ کروم آلیاژ می‌گردد.

اکسید‌های فلزی غیرفعال سازی، اکسید‌های کروم هستند. عناصری دیگر مانند کربن، نیکل، منگنز و مولیبدن نیز به آهن اضافه می‌گردد. کربن عنصر اصلی آلیاژی برای ایجاد ورق فولادی است. درصد معینی از کربن، فولاد را مستحکم‌تر می‌کند. نیکل و منگنز عناصر تثبیت کننده‌ای هستند که ساختار متالورژی آستنیتی را تقویت می‌کنند. ساختار آستنیتی از سخت شدن استیل از طریق عملیات حرارتی جلوگیری می‌کند. از اینرو دما‌های بالاتر را تحمل می‌کند و خواص مکانیکی مانند شکل‌پذیری حفظ می‌گردد. همچنین، استنلس استیل آستنیتی چقرمگی بهتری در دمای پایین نسبت به استنلس استیل فریتی دارند.

منگنز تنها نیمی از اثر نیکل را تامین می‌کند و یک جایگزین عالی برای تولید ورق استیل ارزان می‌باشد. مولیبدن عملکردی مشابه کروم دارد و مقاومت در برابر خوردگی مواد را افزایش می‌دهد. مولیبدن یک اتم بزرگتر از کروم است و به خصوص در دما‌های بالاتر در استحکام بیشتر آلیاژ استیل موثرتر است. نقطه ضعف مولیبدن این است که ورق استیل را فریتی می‌کند که با شکنندگی بیشتر همراه خواهد بود.

گریدبندی مخازن استیل

مخزن استیل بر اساس نوع سیال از گرید‌های مختلف آلیاژ استیل استفاده می‌کند. گرید‌های مختلف دارای مقاومت در برابر خوردگی، استحکام، چقرمگی و عملکرد بهتری در دمای بالا و پایین هستند. در ساخت مخزن استیل از سه گرید استفاده می‌شود:

۳۰۴ - ۳۰۴L
۳۱۶ - ۳۱۶L
دوبلکس

مخزن استیل ۳۰۴ از ۱۸-۲۰ ٪ کروم، ۸-۱۱ ٪ نیکل و ۲ ٪ منگنز تشکیل شده است. مخزن استیل ۳۰۴ رایج مخازن تولیدی در بازار است، زیرا برای اکثر کاربرد‌ها مقاومت کافی در برابر خوردگی دارد و نسبت به سایر گرید‌ها ارزان‌تر است. ساختار متالورژی آستنیتی آن را انعطاف پذیر و مناسب برای تشکیل طیف وسیعی از محصولات می‌کند. مخازن استیل ۳۰۴L دارای محتوای مشابه کروم، نیکل و منگنز است. تفاوت آن با مخازن ۳۰۴ میزان کربن کمتر آن است و از فرآیندی به نام حساسیت جلوگیری می‌کند. 

مخزن استیل ۳۱۶ حاوی ۱۶-۱۸ ٪ کروم، ۱۰-۱۴ ٪ نیکل، ۲-۳ ٪ مولیبدن و ۲ ٪ منگنز است. برای مقابله با خاصیت تشکیل فریتی مولیبدن اضافه شده، مقدار نیکل بیشتری دارد. مخزن استیل ۳۱۶ بیشتر در محیط‌های بسیار خورنده مانند مخازن حمل مواد شیمیایی و مخازن نزدیک دریا استفاده می‌شود.

مخزن استیل تکجداره

جزو ساده‌ترین مخازن فلزی می‌باشند که معمولاً به شکل استوانه‌ای است. بسته به کاربرد و محدودیت‌های اندازه، بصورت عمودی یا افقی تولید می‌شود. داشتن یک جداره، محافظت در برابر ترکیبات خورنده در سطوح داخلی و خارجی مخزن را فراهم می‌کند. مخزن استیل تکجداره برای ذخیره‌سازی آب در واحد‌های مسکونی و کارخانه‌های تولیدی جهت ذخیره‌سازی مواد خام مایع استفاده می‌شوند. شاید علاقمند باشید در مورد لوله استیل نیز اطلاعات کسب کنید.

مخزن استیل دو جداره

انواع مخزن استیل

این دسته از مخازن مجهز به یک جداره محافظ جهت جلوگیری از نشتی سیال درون مخزن می‌باشند. مخازن دو جداره استیل دارای عایق حرارتی و شیمیایی هستند. عایق از محصول در برابر تغییرات دمای محیط و مواد شیمیایی محافظت می‌کند.

مخزن استیل سه جداره / پروسس تانک

مخزن استیل سه جداره دارای دوجداره صاف داخلی و بیرونی با ضخامت‌های معلوم و یک جداره میانی با اشکال مختلف (غالبا شانه تخم مرغی) می‌باشد. مخزن پروسس در صنایع فرآورده‌های لبنی، دارویی و نوشیدنی مورد استفاده قرار می‌گیرد. سرمایش، گرمایش و پردازش در داخل این مخازن بر روی سیالات صورت می‌پذیرد.

مخزن استیل صنعتی روکش دار

ساخت مخازن بزرگ استیل با دیواره‌های ضخیم بسیار پر هزینه و غیرعملی است. یک راه کاهش هزینه مخزن استیل صنعتی، ساخت مخزن با صفحات فولادی کربنی است که تحت بار استاتیکی و فشار سیال فرآیند قرار می‌گیرند در حالی که با ورقه نازکی از روکش استیل برای محافظت در برابر خوردگی پوشانده می‌شوند. ورق فولاد کربنی روکش شده از جنس استیل با فشار دادن و حرارت دادن این دو فلز به یکدیگر تشکیل می‌شوند. در طی این فرآیند یک پیوند متالورژیکی تشکیل می‌شود. ورق‌های استیل را می‌توان بصورت روکش یک طرفه یا دو طرفه به فولاد کربن با استفاده از پرس، باندینگ رول گرم، باندینگ رول سرد و باندینگ انفجاری به یکدیگر چسباند.

مخزن استیل دوبلکس

انواع مخزن استیل

مخزن استیل دوبلکس از ترکیب ساختار‌های متالورژیک آستنیتی و فریتی تشکیل شده است. آلیاژ استیل آستنیتی از نظر قابلیت ضد خوردگی بسیار برتر از فریتی است. با این حال، بسیار مستعد ترک خوردگی ناشی از تنش شیمیایی است. ترک خوردگی حاصل از واکنش شیمیایی در محیط‌های خورنده بیشتر گسترش می‌یابد. آلیاژ استیل فریتی در برابر ترک خوردگی تنشی مقاوم است. ترکیب فاز فریتی با فاز آستنیتی مقاومت بیشتری در برابر ترک خوردگی ناشی از واکنش‌های شیمیایی ایجاد می‌کند. مخزن استیل دوبلکس بیشتر برای ذخیره سازی سیالات فرآیندی حاوی کلرید مانند آب برای مصارف خانگی مناسب است. آلیاژ استنلس استیل دوبلکس حاوی ۲۰-۲۸ ٪ کروم، ۲-۵ ٪ مولیبدن و ۵-۸ ٪ نیکل است.

مخزن استیل تحت فشار

مخزن استیل تحت فشار برای بار‌های عملیاتی بیش از ۱ بار طراحی می‌گردد. تولید مخزن استیل تحت فشار باید مطابق با استاندارد‌های دیگ بخار و مخزن تحت فشار ASME صورت پذیرد تا اطمینان حاصل شود که انرژی ذخیره شده در مخازن ایمنی محل کار و محیط زیست را تهدید نمی‌کند.

تولید مخزن استیل

داداه‌های  فنی طراحی مخزن استیل مختص هر  برنامه کاربردی عبارتند از:

ظرفیت مخزن
فشار عملیاتی
ابعاد مخزن
گرید استیل
فرآیند پولیشکاری
نازل‌ها و منهول‌ها
شیر کاهش فشار یا سرریز مایع
جوشکاری گراند فلاش (GRAND FLASH)

دغدغه اصلی طراحان ظرفیت اسمی و واقعی مخازن استیل می‌باشد. ظرفیت اسمی مخزن از حجم کلی یا ناخالص متمایز است و شامل فضایی برای بخارات و انبساط می‌باشد.

فشار عملیاتی نیز یک عنصر بسیار مهم  موثر بر ضخامت بدنه در خط تولید مخزن می‌باشد. تولید مخازن با ابعاد و اندازه‌های مختلف به تکنولوژی خط تولیدکننده و تجهیزات بستگی دارد. روکش آسیاب و پولیش الکتریکی رایج‌ترین روکش مخزن استیل هستند. برای پروسس تانک پولیش مکانیکی برای رسیدن به  زبری سطحی مشخص استفاده می‌شود.

جهت استعلام قیمت مخزن استیل با شماره‌های ۰۲۱۱۸۸۵۷۱۶۵۶ و  ۰۹۱۲۳۸۳۷۰۰۴۲ شرکت سازاب تماس حاصل فرمایید.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب