تعامل میدان و دیپلماسی برای بازگرداندن نفتکش «لانا»/اعمال قدرت ایران در عرصه بینالمللی تنفیذ شد
به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، سفارت جمهوری اسلامی ایران در آتن جمعه ۲۱ مردادماه در صفحه توئیتر خود اعلام کرد: عملیات انتقال نفت مسروقه ایران به کشتی لانا (کشتی حامل نفت ایران)، در آبهای یونان در حال انجام است و کشتی بهزودی همراه محموله کامل نفت، عازم کشورمان خواهد شد. در این توئیت آمده است: به یاری خداوند بزرگ، در پیگیری و تأمین منافع ملی کشورمان، لحظهای تردید به خود راه نخواهیم داد.
ماجرای ربودن نفتکش لانا در فروردینماه سال جاری
ماجرا از این قرار بود که یونان ۲۶ فروردینماه سال جاری یک نفتکش حامل نفت ایران را توقیف کرد. این نفتکش روسی (پگاس که بعدها به لانا تغییر نام داد) حامل نفت ایران بود که مطابق قوانین تعریفشده دریانوردی با پرچم کشورمان حرکت میکرد اما متأسفانه در آبهای ساحلی یونان توقیف شد و بر اساس آخرین گزارشها محموله نفتی این کشتی را برای انتقال به آمریکا به یک نفتکش آمریکایی تحویل داد.
این اقدام دولت یونان روز چهارشنبه چهارم خردادماه سال جاری کاردار این کشور در تهران در غیاب سفیر یونان را به وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران کشاند و به وی شدیداً اعتراض شد. از سوی دیگر، جمعه ششم خردادماه کاردار سوئیس (در غیاب سفیر این کشور) بهعنوان حافظ منافع آمریکا به وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران احضار و اعتراض شدید ایران نسبت به تداوم نقض صریح قوانین و مقررات بینالمللی حقوق دریاها و کنوانسیونهای بینالمللی مربوطه خصوصاً اصل آزادی کشتیرانی و تجارت آزاد بینالمللی توسط دولت آمریکا، اعلام و بر رفع فوری توقیف کشتی و محموله آن تأکید شد.
پس از آن بود که در جمعهشب ششم خردادماه نیز روابط عمومی کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در اطلاعیهای اعلام کرد: نیروی دریایی سپاه امروز (جمعه) ۲ فروند نفتکش یونانی را به دلیل تخلفات انجامگرفته در آبهای نیلگون خلیج همیشه فارس توقیف کرد. این دو کشتی در خلیجفارس، یکی در نزدیکی عسلویه و دیگری در نزدیکی بندرلنگه در نزدیکی جزیره هندورابی توقیفشدهاند. هر دو کشتی با نامهای Prudent Warrior و Delta Poseidon و تحت پرچم یونان حرکت میکردهاند که توسط نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی توقیف شدند.
لغو حکم توقیف در دادگاه تجدیدنظر
سفارت جمهوری اسلامی ایران در آتن در صفحه توئیتر این سفارتخانه با اشاره به لغو حکم دادگاه اولیه برای مصادره نفت متعلق به ایران از سوی دادگاه تجدیدنظر یونان اعلام کرد: در پی پیگیریهای فشرده، دادگاه تجدیدنظر یونان حکم دادگاه اولیه مبنی بر مصادره نفت متعلق به ایران را لغو و به لطف الهی کل محموله نفت مسترد خواهد شد.
این سفارتخانه تصریح کرد: تا اطمینان از اجرای کامل حکم، موضوع در دستور کار رایزنیهای فشرده دو کشور باقی میماند. پاسداشت حقوق ملت ایران، خط قرمز ماست.
سه منبع آگاه پیشازاین گزارش کردند که یک دادگاه در یونان روز چهارشنبه، حکم اولیه دادگاه برای صدور مجوز به ایالاتمتحده آمریکا بهمنظور مصادره بخشی از محموله نفت ایران در نفتکش ایرانی در سواحل یونان را لغو کرد.
خبرگزاری رویترز در این خصوص گزارش کرد، پیشازاین صدور حکم مصادره محموله نفت ایران با واکنش خشمگینانه ایران مواجه شده بود و یک منبع حقوقی که خواست نامش فاش نشود، گفته است که ایران خواستار تجدیدنظر در حکم اولیه دادگاه یونان شده بود. بر اساس این گزارش، این منبع آگاه گفته است: «اقدام برای لغو حکم موردپذیرش دادگاه قرار گرفت. (هماکنون)، رد حکم دادگاه تجدیدنظر دشوار خواهد بود».
بازدید سفیر ایران از نفتکش توقیفشده
در پی توقیف کشتی لانا حامل نفت ایران در بنادر یونان، احمد نادری سفیر جمهوری اسلامی ایران در آتن، در ادامه اقدامات و فعالیتهای دیپلماتیک و حقوقی فشرده بهمنظور جلوگیری از راهزنی دریایی آمریکا در سواحل یونان، بعدازظهر سهشنبه ۱۷ خردادماه بهمنظور اطلاع از آخرین تحولات میدانی، از کشتی لانا حامل نفت ایران در ساحل بندر کاریستوس بازدید و در دیدار با کاپیتان این کشتی آخرین تحولات را موردبررسی قرار داد.
وی در این بازدید اعلام کرد که «مصمم هستیم از تمامی ظرفیتهای دیپلماتیک و حقوقی برای جلوگیری از راهزنی دریایی آمریکا در سواحل یونان و حفاظت از اموال ملت بزرگ ایران استفاده کنیم. ما نباید اجازه دهیم هیچ کشور ثالثی، روابط تاریخی دو کشور را گروگان اغراض سیاسی خود قرار دهد.»
تنها راه دفاع از حقوق کشور
علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی روز پنجشنبه ۱۹ خردادماه در توئیتی در پی لغو حکم مصادره نفت ایران از سوی دادگاه تجدیدنظر در یونان نوشت: «تغییر رفتار یونان پس از واکنش متناسب و مقتدرانه ایران به توقیف غیرقانونی نفتکش خود که با دستور آمریکا توسط این کشور انجامشده بود در کنار دهها تجربه دیگر نشان میدهد که تنها راه دفاع از حقوق کشور در برابر قلدری، چه در برجام چه در آژانس و چه در سایر عرصهها، اقدام متقابل است.»
و بالاخره اینکه گرچه فعالیت دیپلماسی وزارت خارجه برای حل مشکل نفتکش ایرانی مفید بوده است اما قبل از آن باید به اقدامات اقتدارآمیز نیروهای نظامی ایران در برخورد مقتدرانه توجه کرد. توقیف نفتکشهای یونانی و بالا رفتن هزینه بیمه کشتیهای یونانی بهمنظور حضور در خلیجفارس و عدم ورود کشتیهای آنها منجر شد تا با دیپلماتهای ما همانند موضوع برجام برخورد نشود و اینکه برخلاف برجام، این بار بدون گرفتن هیچ پیششرطی از ایران، تن به آزادسازی نفتکش ایرانی بدهند و این همان نقطه قوتی است که از دیپلماسی فعال و انقلابی انتظار میرود.
انتهای پیام/4106/
انتهای پیام/