دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
23 مرداد 1401 - 13:00

عوامل مؤثر بر قیمت میلگرد در بازار

قیمت میلگرد در بازار به‌جرئت یکی از مهم‌ترین و اساسی‌ترین فاکتورهای تأثیرگذار روی پروژه‌های عمرانی و همین‌طور واحدهای تجاری و مسکونی است که معمولاً هم بازار آن‌ها نوسان زیادی دارد. اگر فعال حوزه ساخت‌وساز باشید، احتمالاً می‌دانید که قیمت مصالح چقدر می‌تواند موضوع مهمی باشد.
کد خبر : 801464

به گزارش خبرگزاری آنا؛ قیمت میلگرد در بازار به‌جرئت یکی از مهم‌ترین و اساسی‌ترین فاکتورهای تأثیرگذار روی پروژه‌های عمرانی و همین‌طور واحدهای تجاری و مسکونی است که معمولاً هم بازار آن‌ها نوسان زیادی دارد. اگر فعال حوزه ساخت‌وساز باشید، احتمالاً می‌دانید که قیمت مصالح چقدر می‌تواند موضوع مهمی باشد. البته که بازار ایران نیز فرمول خاص و منحصر به خود را دارد و تحت تاثیر عوامل مختلف است. در ادامه و کمی پیش‌تر به بررسی این فاکتورهای اساسی خواهیم پرداخت. از طرفی اگر کسب‌وکار شما به‌گونه‌ای است که لیست قیمت آنلاین میلگرد برایتان اهمیت دارد، با ما همراه باشید.

عوامل مؤثر بر قیمت میلگرد در بازار

عوامل مؤثر قیمت میلگرد در طول سال

چند سالی است که اقتصاد جهانی اوضاع ناپایداری دارد. این موضوع می‌تواند روی خریدوفروش انواع مصالح ساختمانی و یکی از مهم‌ترین آن‌ها یعنی میلگرد تأثیر ویژه‌ای بگذارد. مدتی است که کشورهای مختلف جهان اپیدمی کرونا را پشت سر می‌گذارند و بازارها نیز تا حدی به سمت ثبات پیش می‌رود. صنعت فولاد البته تحت‌تأثیر این بیماری قرار گرفت. بخصوص این که چین هم یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان فولاد در جهان است هم نرخ تولید و هم نرخ عرضه خود را کاهش داد. در پس این اتفاقات، عوامل مؤثر بر قیمت میلگرد را در یک سال گذشته بررسی می‌کنیم.

هزینه مواد اولیه!

اولین فاکتوری که روی قیمت میلگرد اثر می‌گذارد، هزینه مواد اولیه خواهد بود. هزینه آهن تاثیر مستقیمی روی قیمت میلگرد می‌گذارد. گاهی شرکت‌ها نیز نمی‌توانند مواد اولیه موردنیاز خود را تهیه کنند. گاهی قیمت مواد اولیه در اثر کم‌شدن نرخ کارکرد معادن بیشتر می‌شود و گاهی هم هزینه مواد اولیه بنا به سیستم‌ها و ابزارهایی که در این حوزه استفاده می‌شود بالا و پایین می‌شود. تمامی عوامل و مواردی که متذکر شدیم می‌تواند روی نرخ خریدوفروش مواد اولیه‌ تأثیر بگذارد.

بحث عرضه و تقاضا

یکی دیگر از موضوعات مهم، ارتباط میان عرضه و تقاضا خواهد بود. وقتی میزان عرضه کم می‌شود، در عوض آن تقاضا بالا می‌رود. گاهی نیز دقیقاً برعکس این موضوع رخ می‌دهد. وقتی تقاضای فولاد بالا باشد، به همین دلیل قیمت آن نیز بیشتر می‌شود. برخی شرکت‌ها نیز در همین شرایط ترجیح می‌دهند که محصول خود را به فروش نرسانند و از یک‌روی دیگر، با احتکار سعی می‌کنند که قیمت را به دست بگیرند. اما در نهایت اتفاقی که رخ می‌دهد این است که این موضوع مدتی صرفاً می‌تواند برای آن‌ها سودآور باشد. پس از مدتی دوباره روند عرضه و تقاضا به ضرر تولیدکننده خواهد شد.

قیمت نفت و مواد پتروشیمی

نفت همیشه یک عامل مهم، تأثیرگذار و کلیدی روی قیمت هر محصولی است. وقتی نفت ارزان است حمل‌ونقل تمام شده نیز برای شرکت‌ها به‌صرفه‌تر خواهد بود. بسیاری از مصالح و همین‌طور متریال‌های فولادی و گاه میلگرد از شرکت‌های بزرگ و کارخانه‌های خارجی وارد می‌شوند. قیمت میلگرد در این شرایط به طبع بابت هزینه‌ای که شرکت‌های واردکننده پرداخت می‌کنند بالاتر می‌رود. هزینه سوخت صرفاً محدود به جابه‌جایی نمی‌شود. دستگاه‌های نورد، کوره‌ها و بسیاری دیگر از ابزارها بر همین مبنا در طول روز، در کارخانه‌های تولید انواع فلزات کار می‌کنند. در تمام این موارد، البته که قیمت میلگرد نیز تحت‌تأثیر قرار گرفته، کم و یا زیاد می‌شود.

تأثیرات سیاسی و دموکراتیک

کشورها در ارتباط با یکدیگر گاه دچار مشکل و تنش سیاسی می‌شوند و بازار نیز این تأثیر را به خود می‌گیرد. یکی از مهم‌ترین این بازارها در حال حاضر فولاد و تولید انواع میلگرد است. زمانی قیمت بالاتر می‌رود که کشورها در اجلاس‌ها و نشست‌های سیاسی به نتیجه نمی‌رسند.

تاثیر تحریم!

عامل تحریم شاید یکی از ناجوانمردانه‌ترین اتفاقاتی باشد که در این عرصه می‌تواند تأثیر ویژه‌ای روی قیمت میلگرد در بازار بگذارد. وقتی شرکت‌ها نتوانند محصولات خود را در بازارهای جهانی عرضه کنند، در نتیجه با کاهش نرخ تولید مواجه خواهند شد. حتی این موضوع زمانی سخت‌تر و پیچیده‌تر می‌شود که بسیاری از مواد اولیه، دستگاه‌ها و تکنولوژی‌ها باید از کشورهای دیگر وارد شوند. اما به دلیل وجود مسئله‌ای به نام تحریم این کار یا سخت‌تر انجام می‌شود و یا شرکت‌های دیگر مایل به همکاری با کارخانه‌های داخلی نیستند.

تغییرات فصلی و دوره‌های زمانی

مثل بسیاری از تجارت‌ها و تولیدات، کارخانه‌های فولاد نیز در برخی شرایط و برخی دوره‌های زمانی، نرخ فروش کم‌تری دارند. در فصول سرد سال معمولاً ساخت‌وساز کاهش می‌یابد. برعکس در مواقعی که هوا و شرایط ساخت‌وساز مطلوب است. به طبع باز هم قیمت میلگرد بیشتر می‌شود. در نتیجه آن تقاضای آن نیز افزایش می‌یابد. البته این فرمول همیشه به همین شکل در جریان نیست. بلکه همه چیز بستگی به شرایط تولید کشور و موارد این‌چنینی دارد. بهار و تابستان اوج فروش انواع مصالح ساختمانی و یکی از مهم‌ترین آن‌ها، یعنی میلگرد است.

متریال و کیفیت ساخت میلگرد

میلگرد در دسته‌بندی‌های مختلفی در بازار عرضه می‌شود، از انواع مدل‌های آجدار، استیل و فولادی گرفته تا نمونه‌هایی که بر اساس استانداردهای کشورهای مختلف تولید می‌شوند. در تمامی این موارد، عامل اصلی که مشخصات فنی نیز از آن تأثیر می‌گیرد، قیمت نهایی فولاد خواهد بود. میلگردهای آجدار در صنعت ساختمان‌سازی استفاده می‌شوند و قیمت مشخصی دارند. در مقابل انواع میلگردهای بدون آج نیز در بخش‌های خاص تولید و عمران و صنعت بهره‌برداری خواهند شد. این موضوع سبب می‌شود که در نهایت هر شرکت، برای هر فرم میلگرد یک‌روند قیمت‌گذاری را در نظر بگیرد و همه این عوامل، دست‌به‌دست هم می‌دهند که قیمت را تغییر، کاهش و یا افزایش دهند.

عوامل مؤثر بر قیمت میلگرد در بازار

تاثیر جنگ!

به‌هرحال تنش و جنگ میان کشورها نیز از جمله مهم‌ترین و کلیدی‌ترین عواملی است که می‌تواند روی قیمت میلگرد یا هر فلز و آلیاژ دیگری تأثیر بگذارد. نمونه آن جنگ میان اوکراین و روسیه بود. روسیه هم یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان میلگرد و مؤسس یک سیستم تولید بر مبنای استاندارد A است. میلگردهایی که براین‌اساس تولید می‌شوند در مدل‌های A  تا A4 عرضه می‌شوند و در ایران هم در بخش‌های مختلف تولید مورداستفاده قرار می‌گیرند. تنش میان کشورهایی که روی بازار جهانی آهن تأثیر می‌گذارند. می‌تواند یک عامل مهم باشد.

نوسانات قیمت آهن و فولاد در 6 ماه گذشته

به‌زعم این که کرونا کم‌کم از جهان برچیده می‌شود. بسیاری از صنایع جان تازه‌ای می‌گیرند. بخش فولاد نیز از این قاعده مستثنی نیست. تعطیلی موقت پروژه‌های ساختمانی و تولید فولاد باعث شد شرکت‌ها تولید و توزیع فولاد را در سراسر جهان متوقف کنند. در نتیجه، عرضه فولاد کاهش یافت و قیمت‌ها افزایش یافت. در سه‌ماهه آخر سال 2020، قیمت فولاد افزایش یافت. افزایش چشمگیر به طور مستقیم ناشی از COVID-19 و تأثیر آن بر صنعت فولاد است. بخش فولاد نوسانات قابل‌توجهی را از این‌همه گیری تجربه کرد. در ماه سپتامبر، قیمت فولاد به بیش از 580 دلار در هر تن رسید که قیمت تمام شده آن در ماه مارس میلادی نیز تقریباً همین‌قدر بود. بااین‌حال، در واسط ماه سپتامبر، یعنی شهریور، کارخانه‌ها شروع به افزایش قیمت کردند. این افزایش تا حدود 60 دلار نیز پیش رفت. اما درهرحال این عوامل صرفاً محدود به این شرایط نبود.

نتیجه‌گیری نهایی

قیمت میلگرد در بازار تحت‌تأثیر عوامل مختلفی تغییر می‌کند. این تغییر نرخ به‌طورکلی به تورم، میزان عرضه و تقاضا، فصل تولید آهن و میلگرد و یا میزان تقاضای آن در یک‌فصل خاص، بیماری کرونا و چند عامل ریزودرشت دیگر بستگی دارد. موضوع مهم این است که قیمت روز میلگرد بر حسب همین تغییرات مدام بالا و پایین می‌شود. البته شناسایی هرکدام از عواملی که ذکر کردیم می‌تواند به مصرف‌کنندگانی که قصد خرید میلگرد یا عرضه‌کنندگانی که خود مجموعه توزیع هستند کمک کند تا بهتر تصمیم بگیرند و نرخ فروش خود را به میزان قابل‌توجهی به سمت سودآوری سوق دهند.

 

انتهای رپرتاژ خبری/ ر

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب