دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

مدیرعامل بورس کالا: معاملات تالار صادرات بورس کالا با دلار و یورو تسویه می‌شوند/ 24 ساعته شدن معاملات آتی سکه/ راه‌اندازی سامانه جامع معاملاتی از روز آینده

مدیرعامل بورس کالا با تاکید بر اینکه معاملات بورس کالا همانند بازار سهام از پیش‌بینی‌ها تاثیرپذیری چندانی ندارد، گفت: بورس کالا با ایجاد گشایش‌های جدید در اقتصاد کشور به طور حتم از سال 95 تسویه معاملات تالار صادراتی را با ارزهایی همچون دلار و یورو در در دستور کار قرار می‌دهد.
کد خبر : 71297

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی آنا، حامد سلطانی‌نژاد در نشست خبری امروز خود با بیان اینکه با تسویه ارزی معاملات تالار صادراتی بورس کالا می‌توان شاهد رشد حجم معاملات صادراتی، افزایش مراودات بورس کالا با بورس‌ها و نهادهای بین‌المللی و ورود سرمایه‌گذاران خارجی به ایران بود، افزود: بورس کالا در معاملات نقدی و فیزیکی به بلوغ رسیده و امروز با در پیش گرفتن اوراق بهادارسازی معاملات کالاها، در حال مهاجرت به نسل دوم است.


وی تصرح کرد: بورس کالا پس از تقویت و توسعه معاملات مبتنی‌بر کالا،‌ به سمت نسل سوم معاملات یعنی قراردادهای فیوچرز و آپشن و حتی ترکیب این دو قرارداد پیش می‌رود تا همانند بورس‌های کالایی معتبر دنیا عمده معاملات آن بر اساس ابزارهای مالی باشد.


سلطانی‌نژاد ادامه داد: در سال جاری شاهد ثبات نسبی در بازار ارز و کاهش نرخ تورم و همچنین صفر شدن رشد تولید ناخالص داخلی بودیم. از طرفی درآمدهای نفتی و سرمایه‌گذاری عمرانی کاهش پیدا کرد.


وی اضافه کرد: همچنین دامپینگ قیمتی محصولات اساسی از جمله واردات فولاد ارزان‌قیمت از چین و کاهش قیمت جهانی کالاهای اساسی در بازارهای جهانی رخ داد که این عوامل در روند معاملات بورس کالای ایران تاثیرگذار بود.


سلطانی‌نژاد اضافه کرد: در تالار محصولات صنعتی و معدنی با کاهش ۲۰ درصدی حجم و کاهش ۳۷ درصدی ارزش معاملات روبه رو شدیم اما با تلاش بورس کالا و وزارت جهاد کشاورزی و اجرای ماده ۳۳ قانون افزایش بهره‌وری کشاورزی در بورس کالا، رشد ۶۰۰ درصدی حجم و ۹۲۲ درصدی ارزش معاملات تالار کشاورزی را شاهد بودیم. همچنین در تالار محصولات پتروشیمی نیز طی ۱۱ ماهه پایانی امسال افت ۱۴ درصدی در حجم و کاهش ۲۲ درصدی ارزش معاملات روبه‌رو شدیم، اما در بخش فرآورده‌های نفتی رشد ۱۶ درصدی در حجم و افت ۲۴ درصدی ارزش معاملات به ثبت رسید.


افت 27 درصدی ارزش بازار فیزیکی بورس کالا


مدیرعامل بورس کالای ایران با بیان اینکه حجم کلی بازار فیزیکی بورس کالا در ۱۱ ماه سال امسال کاهش ۳ درصدی و ارزش معاملات کاهش ۲۷ درصدی داشته است، تاکید کرد: از ۲۷ درصد ارزش کاسته شده معاملات، ۲۵ درصد آن به کاهش قیمت کالاها در بازارهای جهانی مرتبط است. همچنین حجم کلی معاملات بازار فیزیکی با توجه به رکود اقتصادی و اوضاع نامناسب بازارهای کالایی جهان، فقط ۳ درصد کاهش یافته که این آمار نشان می‌دهد کاهش معاملات به متغییرهای بیرونی ارتباط دارد و مشکلی در فرآیندهای معاملاتی بورس کالا وجود نداشته است.


سلطانی نژاد درباره اوراق سلف موازی استاندارد گفت: در این بخش با توجه به افزایش حجم تامین مالی شرکت‌ها از بورس کالا، حجم این معاملات با رشد ۵۰ درصدی و ارزش معاملات با افزایش ۳۷ درصدی روبه‌رو شده است و معاملات گواهی سپرده کالایی نیز حجم معاملات اوراق مبتنی بر کالای بورس کالا را افزایش داد.


وی تصریح کرد: بنابراین با احتساب دو بازار فیزیکی و اوراق مبتنی بر کالا، ارزش کل معاملات بورس کالا به ۴۰۱ هزار میلیارد ریال رسید که در مقایسه با ۱۱ ماهه سال گذشته با ۲۳ درصد کاهش روبه‌رو شده است. این در حالی است که در تالار صادراتی بورس کالای ایران نیز حجم معاملات به ۵ میلیون و ۶۰۰ هزار تن و ارزش معاملات به بیش از ۲۷هزارمیلیارد ریال رسید.


صدور کد بورسی برای 7 هزار کشاورز


سطانی نژاد به اقدامات بورس کالا در سال جاری اشاره کرد و گفت: معاملات گواهی سپرده ذرت خوزستان به حجم تقریبی ۱۹۰ هزار تن و ارزشی معادل با ۱۱۹۲ میلیارد ریال انجام شد که برای تحقق این کار، سامانه الکترونیکی صدور گواهی سپرده کالایی راه‌اندازی و همچنین برای بیش از ۷ هزار کشاورز کد بورسی صادر شد.


وی با بیان اینکه معاملات گواهی سپرده سکه طلای بهار آزادی به تازگی راه اندازی شده است، گفت: در حوزه بازار مشتقه فعالیت‌هایی همچون امکان‌سنجی راه‌اندازی قرارداد آتی قیر، آغاز اقدامات برای راه‌اندازی قرارداد آتی ذرت و زعفران، افزایش زمان معاملات آتی سکه و پروژه ۲۴ ساعته شدن معاملات انجام شده است.


سلطانی‌نژاد بیان کرد: بورس کالا درحوزه بازار فیزیکی در صدد توسعه رینگ صادراتی، گسترش شبکه انبارها در بازارهای بین‌المللی و اجرای ماده ۳۳ قانون افزایش بهره ‌وری بخش کشاورزی برای سایر محصولات کشاورزی در سطح کشور است.


بازار مشتقه ارزی در گرو آمادگی بانک مرکزی


سلطانی‌نژاد با اشاره به تصویب راه‌اندازی معاملات آتی ارز در شورای عالی بورس اظهار کرد: بورس کالا کلیه مقدمات و زیرساخت‌های لازم برای راه‌اندازی بازار آتی ارز را فراهم کرده و در صورت اعلام آمادگی همکاران ما در بانک مرکزی، می‌توانیم ظرف یک هفته این بازار را راه‌اندازی کنیم.


وی درباره راه‌اندازی صندوق‌های کالایی گفت: بورس کالا تلاش می‌کند تا از طریق تشکیل صندوق‌های کالایی و سرمایه‌گذاری بر روی کالاهای مختلف که در فاز اول بر روی طلا و محصولات کشاورزی خواهد بود، ریسک فعالان بازار و تولید‌کنندگان را در فضای کسب و کار کشور کاهش دهد.


معاملات آپارتمان در بورس کالا در دستور کار نیست


مدیر عامل بورس کالا درباره راه‌اندازی معاملات مسکن در بورس کالا توضیح داد: بورس کالا درباره معامله آپارتمان برنامه‌ای در دستور کار ندارد، اما اوراق بهادار مبتنی بر دین ناشی از وام‌های رهنی و نیز اوراق مبتنی بر دین ناشی از فروش محصولات در بورس کالا می‌تواند مورد معامله قرار گیرند که این پیشنهاد هم اکنون در حال ارائه به هیأت مدیره بوده و بانک‌ها و نهادهای دولتی در حوزه املاک و مستغلات می‌توانند از سیستم حراج در بورس کالا استفاده کنند. در نخستین گام طی روزهای آینده اموال بانک سپه از طریق بورس کالا روی تابلوی معاملات خواهد رسید.


سلطانی‌نژاد از راه‌اندازی سامانه جامع معاملاتی از روز آینده خبر داد و خاطر نشان کرد: از فردا کلیه محصولات بورس کالای ایران به ویژه محصولات پتروشیمی در سامانه جامع معاملاتی صورت خواهد گرفت که از این طریق امکان انجام معاملات در تمام کشور برای همه فعالان بازار وجود خواهد داشت.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب