دانشبنیانها موانع توسعه شهر هوشمند را برطرف میکنند/ هوشمندسازی کامل تهران با بهرهگیری از فناوریهای بومی
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، با افزایش چشمگیر جمعیت ساکنان مناطق شهری در سراسر دنیا فشار زیادی به زیرساختهای تأمین انرژی و ارائه خدمات عمومی در این مناطق وارد شده و از همین رو تغییر شیوه خدماترسانی به مردم در اقصی نقاط جهان ضرورت یافته است. هم اکنون بیش از نیمی از جمعیت جهان در مناطق شهری زندگی میکنند و سازمان ملل متحد پیشبینی کرده است تا پایان قرن ۲۱ میلادی ۶۸ درصد مردم جهان در نواحی شهری زنگی میکنند.
در چنین شرایطی چگونگی تأمین انرژی، آب، بهداشت و امکانات تفریحی به چالشی جدی برای دولتها تبدیل شده است. طبق بررسیهای صورت گرفته استفاده از فناوریهای هوشمند نظیر اینترنت اشیاء(IoT) راهحلی سریع و مطمئن برای ارائه خدمات متنوعی به عموم شهروندان است. توسعه روزافزون فناوری موجب شده مسئولان شهری متقاعد شوند برای استمرار پایداری خدمات عمومی استفاده از ابزارهای هوشمند ضروری است. از همین رو سیاستمداران میکوشند با قانونگذاری در زمینه بهکارگیری ابزارهای دیجیتال و هوشمند زیرساخت لازم برای هوشمندسازی کامل شهرها را فراهم کنند.
بیشتر بخوانید:
ارائه خدمات شهر هوشمند در یک قدمی کلان شهرهای ایران/ وقتی دانشگاه آزادیها دست به کار میشوند
پیش از هرگونه اقدامی در زمینه هوشمندسازی شهر باید با مفهوم «شهر هوشمند» آشنا شد. به طور کلی شهر هوشمند منطقهای است که در آن خدمات و سرویسهای عمومی بر بستر اینترنت و به طور ویژه اینترنت اشیاء برای مدیریت مصرف انرژی، تغییر الگوی ترافیک، کنترل سطح آلودگیهای محیطی و سایر موضوعات مرتبط با زندگی شهروندان ارائه میشود. مراکز تحلیل داده در شهر هوشمند اطلاعات متخلف را جمعآوری و پس از پردازش شرایطی را فراهم میکنند که کسبوکارها به اطلاعات لازم برای تحقق اهداف خود دسترسی داشته باشند.
دسترسی هوشمند به خدمات شهری
کارشناسان حوزه فناوری معتقدند شهرهای هوشمند به مدیرانی متعهد و با چشمانداز بلند مدت نیاز دارند تا بخشهای مختلف این پروژه بزرگ به درستی اجرا شود. بر اساس استانداردهای بینالمللی مراقبهای بهداشتی، امنیت، آب، انرژی، ارتباطات اجتماعی و مسکن مهمترین بخشهای شهر هوشمند است. اگرچه آمادهسازی هر کدام از لایههای نام برده شده به صورت مجزا انجام میشود و زیرساختهای لازم برای هر بخش متفاوت است ولی در نهایت خدمات به صورت یکپارچه در دسترسی همه شهروندان قرار میگیرد. به عنوان مثال در شهر هوشمند تمامی رانندگان میتوانند با استفاده از خدمات هوشمند ترافیک هر نقطه از شهر را بررسی کرده و کوتاهترین و سریعترین مسیر ممکن به سمت مقصد مورد نظر خود را پیدا کنند.
باتوجه به سطح کیفیت خدمات عمومی مبتنی بر فناوریهای هوشمند در شهرهای مختلف دنیا سازمانهای بینالمللی ارزیابی مستمری را انجام داده و رتبهبندی برترین شهرهای هوشمند را اعلام میکنند. طبق آمار مربوط به سال ۲۰۲۲ هم اکنون شهرهای نیویورک، سنگاپور، آمستردام و دبی در رده اول تا چهارم هوشمندترین شهرهای جهان قرار دارند. البته سازمانهای مختلفی در کشورهای گوناگون فهرست رتبهبندی شهرهای هوشمند را منتشر میکند ولی معیار ارزیابی همه آنها تقریباً یکسان است و از همین رو ممکن است آمار منتشر شده در وبسایتی خاص با سایتهای دیگر کمی متفاوت باشد. به گزارش رسانههای معتبر بینالمللی تهران در بین ۵۰ شهر هوشمند برتر جهان قرار دارد و پیشبینی میشوند جایگاه این شهر در آیندهای نزدیک ارتقا یابد.
دانشبنیانها و استارتآپهای حوزه فناوری در چند سال اخیر گامهای بلندی در زمینه اجرای پروژه شهر برداشتهاند و نمایشگاه شهر هوشمند فرصت مناسبی برای معرفی آخرین دستاوردهای فعالان این پروژه بزرگ ملی است. محصولات و سرویسهای معرفی شده در سومین نمایشگاه شهر هوشمند منحصر به بخشی خاص از این پروژه نبوده و مجموعههای خلاق ایرانی به روشنی نشان دادند قادر به تأمین تمامی تمامی سرویسهای کاربردی در شهر هوشمند هستند. این نمایشگاه در حالی روز گذشته به کار خود پایان داد که به اعتقاد بسیاری از بازدیدکنندگان و دستاندرکاران حوزه خدمات هوشمند شهری محصولات معرفی شده در نمایشگاه شهر هوشمند مطابق با استانداردهای بینالمللی هستند و در صورتی که این خدمات و ابزارها به طور گستردهای در سطح شهرها استفاده شود هزینههای شهری تا حد زیادی کاهش مییابد.
بهکارگیری فناوری ایرانی برای اجرای کامل پروژه شهر هوشمند
زهیر مرشدی، مدیر یکی از شرکتهای حاضر در نمایشگاه شهر هوشمند در گفتوگو با خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا میگوید « زیرساخت طراحی شده توسط مهندسان این شرکت شامل پایگاه ذخیره و تجزیه تحلیل داده، فضای ابری، حمل و نقل هوشمند و راهکارهای جامع سازمانی است و تمامی محصولات و سرویسها ارائه شده از سوی این مجموعه کاملاً بومی و تولید شده توسط مهندسان ایرانی است.»
وی ادامه میدهد «اخیراً پروژههای متاورس صنعتی و هوشمند مصنوعی و مدیریت کلان داده در این شرکت آغاز شده و در حال انجام بررسیهای لازم هستیم. در حوزه شهر هوشمند این شرکت با استفاده از پلتفرم اینترنت اشیای افقی میتواند همه کاربردهای این نسل از اینترنت نظیر کشاورزی هوشمند، شهر هوشمند و ساختمان هوشمند را ارائه دهد. شرکتهای مختلفی که قصد دارند در زمینه ساختمان هوشمند فعالیت کنند میتوانند پلتفرم اینترنت اشیای این مجموعه را گوشی خود نصب و به خدمات متنوعی دسترسی داشته باشند.»
به گفته مدیر این شرکت دانشبنیان بیان «مهندسان این شرکت پلتفرم اینترنت اشیای این شرکت را به گونهای طراحی کردند که شباهت زیادی به دیگر اپلیکیشنهای تجاری بینالمللی نداشته باشد. البته زیرساختهای این شرکت قابلیت هماهنگی با هر نوع دستگاهی را دارد. همچنین این اپلیکیشن برای کسبوکارها این امکان رو فراهم میکند تا سرویسهای هوش مصنوعی و کلان دادهها استفاده کنند. مواردی از قبیل روشنایی هوشمند و پارک هوشمند کاربردهای عمودی است که میتواند از طریق بستر اینترنت اشیای افقی عرضه شود.»
در ادامه گزارش خبرگزاری آنا از سومین نمایشگاه شهر هوشمند را مشاهده میکنید:
انتهای پیام/۴۱۴۴
انتهای پیام/