کاهش سرعت اینترنت در دولت سیزدهم صحت ندارد/ رفع فیلتر برخی از اپلیکیشنهای برای اقشار خاص
به گزارش گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، عیسی زارعپور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات شب گذشته در برنامه جهانآرا رسانه ملی آخرین وضعیت اجرای پروژههای ارتباطاتی کشور را تشریح و به پرسشهایی در رابطه با حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات پاسخ داد.
به گفته وی، وقتی از موبایل استفاده میکنید به آنتن تلفن همراه (BTS) متصل میشوید و از آنتن با فیبر نوری یا ارتباط رادیویی به شبکه شهری وصل خواهید شد. سپس از شبکه شهری به شبکه بینشهری متصل میشوید و اگر درخواست در داخل کشور باشد از طریق مرکز تبادل داده (IXP) و اگر درخواست برای خارج از کشور باشد از طریق گت وی بینالملل به ارتباط پاسخ داده میشود.
وی افزود: بنابراین شبکه داخل شهر، شبکه بینشهری و شبکه زیرساخت دراینارتباط دخیل هستند که بخشی از این شبکهها در اختیار بخش خصوصی و بخشی در اختیار دولت است.
وی ادامه داد: بخشهایی از این شبکه طبق اصل ۴۴ قانون اساسی به بخش خصوصی که شرکت مخابرات ایران است واگذارشده و این شرکت هم روی کیفیت ارتباطات تأثیرگذار است. در لایه دسترسی اپراتورها و شرکت مخابرات و در لایه زیرساخت شرکت ارتباطات زیرساخت حضور دارند.
وی با تأکید بر اینکه هیچ مشکلی در تأمین اینترنت موردنیاز کشور نداریم، گفت: از وقتیکه دولت سیزدهم بر سرکار آمده است برخی شبهاتی را وارد میکنند مبنی بر اینکه در دولت سیزدهم اینترنت موردنیاز کشور بهاندازه کافی تأمین نمیشود؛ اما اکنون شفاف اعلام میکنم که این گفته صحت ندارد و مشکلی در تأمین اینترنت موردنیاز کشور نداریم.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اظهار کرد: همچنان که در آبان ماه سال ۱۴۰۰ حدود ۴۳۰ گیگابایت از ظرفیت اینترنت کشور قطع شد و مردم این کمبود ظرفیت را احساس کردند؛ اما امروز بخش زیادی از ارتباطات کشور در بخش دریایی قطعشده است و مردم هیچ احساسی از قطعی و کاهش سرعت ندارند زیرا از سال گذشته تاکنون از مسیرهای مختلفی ارتباطات موردنیاز کشور را تأمین کردهایم و مسیرهای تأمین اینترنت کشور را متعدد کردیم.
زارع پور افزود: در بهمنماه سال گذشته هم طی قراردادی با کنسرسیومی برنامهریزی کردیم که ۷۰ درصد بهکل ظرفیت شبکه کشور در هشت ماه اضافه شود که تا مهرماه ۱۴۰۱ این اتفاق رخ خواهد داد.
وی افزود: درنتیجه این گشایش، سرعت اینترنت بهبود پیدا میکند، اما باید تأکید کنم که گلوگاه اینترنت در کشور ما شبکه مخابراتی نیست، بلکه برای رفع همیشگی این مشکل باید خود را برای پروژه توسعه فیبر نوری در کشور آماده کنیم، زیرا نسخه شفابخش ارتباطات کشور توسعه فیبر نوری است.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ادامه داد: بخشی از شبکه ارتباطی که در اختیار شرکت مخابرات ایران است در ۱۰ تا ۱۲ سال گذشته توسعه پیدا نکرده و بهروز نشده است و در برخی استانها شبکه مخابرات فرسوده است.
وی گفت: در اواخر سال گذشته یک کمک مالی از محل تبصره ۶ به شرکت مخابرات کردیم که بتواند بخشی از شبکه خود را ترمیم کند.
زارع پور افزود: اما بار اصلی ترافیک ارتباطات کشور که باید روی شبکه ثابت باشد به دلیل ارتقا پیدا نکردن شبکه ثابت روی شبکه موبایل تحمیلشده و نیاز مردم به شبکه ارتباطات همراه منتقلشده است درحالیکه ظرفیت شبکه همراه هم محدود است. درنتیجه وضعیتی که در سالهای اخیر داشتهایم رتبه ایران در اینترنت ثابت در جهان ۱۴۰ است.
وی افزود: در حال حاضر برای رفع اساسی مشکل چند کار در دست انجام دادیم که کار سختی است و برای ایجاد پوشش ۲۰ میلیون پورت فیبر نوری برای ۸۰ درصد از خانوارها در سه سال برنامهریزی کردهایم. این برنامه در کشورهای دیگر که از ما شرایط بهتری دارند بهطور متوسط ۷ تا ۸ سال زمان برده است اما اجرای آن را در سه سال هدفگذاری کردهایم.
زارع پور گفت: میانگین سرعتی که در این شبکه به مردم ارائه میشود ۱۰ مگابیت بر ثانیه است و میخواهیم سرعت چند ۱۰۰ مگابیت بر ثانیهای و حتی چند گیگابایت بر ثانیهای به مردم بدهیم.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در پاسخ به این گفته که مردم یکزمان اعلامی برای بهبود کیفیت اینترنت میخواهند، گفت: داشبوردهای جهانی و آمار داخلی نشان میدهد که امروز سرعت اینترنت نسبت به قبل بهتر شده است؛ همچنان که اخیراً آخرین سرعت اینترنت را در اپراتورها منتشر کردیم و نشان داد که وضع بهتر از گذشته شده است؛ یعنی وضعیت سرعت اینترنت امروز بدتر از قبل نیست اما نیاز مردم بیشتر شده است؛ برای مثال کاربر میخواهد عکسی که هرروز کیفیت آن بیشتر میشود را با همان سرعت دیروز روی شبکه ارسال کند و یعنی خواستار سرویس پرسرعتتر است.
وی تأکید کرد: حداقل در یک سال گذشته سرعت اینترنت پایینتر نیامده است. دولت سیزدهم فناوری اطلاعات را یک فرصت میداند و معتقد است که شاهراه جدید فیبرهای نوری هستند. دولتی که میخواهد فیبر نوری به درب منازل ببرد دنبال کم کردن سرعت اینترنت نیست.
وی توضیح داد: البته به مردم نمیگوییم که صبر کنند تا سه سال دیگر فیبر نوری راهاندازی شود و مردم را به آینده وعده نمیدهیم. بلکه هماکنون هم در لایه دسترسی برای موبایلیها فرکانس جدید ۲۳۰۰ مگاهرتز را راهاندازی کردیم که برخی از اپراتورها تجهیزات مربوط را خریداری و نصب کردند و نتیجه این اقدامات را در افزایش سرعت سرویس آنها در سه ماه اخیر دیدیم. امسال هم فرکانس جدید ۳۵۰۰ مگاهرتز را واگذار میکنیم.
زارع پور درباره افزایش تعرفه اینترنت بدون اطلاع قبلی به مردم، گفت: از سال ۹۵ تا اول امسال هیچ افزایش تعرفهای در بخش اینترنت نداشتیم درحالیکه در پنج سال گذشته تورم ۱۵۰ تا ۲۰۰ درصد بوده است.
وی گفت: اما اگر در این حوزه سرمایهگذاری نشود کیفیت شبکه کاهش مییابد و مرم متضرر میشوند. پس اگر به دنبال محبوبیت بودیم تعرفه را افزایش نمیدادیم.
زارع پور بابیان اینکه اپراتورها بستههایی که زیر کف قیمت عرضهشده بود را حذف کردند، گفت: مدیران عامل اپراتورها چندین بار مراجعه کردند و درخواست داشتند که بسته جدید اینترنت با تعرفه جدید ارائه کنند؛ اما ما شروط افزایش قیمت را اعلام کردهایم و گفتهایم که باید ظرف ۶ ماه افزایش سرعت، افزایش پوشش نسل چهارم و حتی افزایش پوشش نسل پنجم را داشته باشند.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: ازاینپس قرار است سرعت اینترنت در اپراتورهای موبایل هرماه به مردم اعلام شود.
وزیر ارتباطات همچنین درباره راهاندازی اینترنت کودک و نوجوان، گفت: هیچ جای دنیا مثل ایران کودک در فضای مجازی رها نیست. پدر و مادرها نگران بچهها هستند همچنان که خودم پدر پنج فرزند هستم و نگرانی دارم. البته این نگرانی جهانی است و برای مثال اخیراً اینستاگرام مکانیزمی را برای راستی آزمایی سن کاربران راهاندازی کرده است که فعالیت کاربران زیر ۱۳ سال را شناسایی و ممنوع میکند و فعالیت نوجوانان ۱۳ تا ۱۷ سال با نظارت والدین خواهد بود.
وی گفت: مصوبهای در شورای عالی فضای مجازی وجود دارد که میگوید دستگاهها باید در ارائه یک محیط ایمن برای حضور بچهها در فضای مجازی همکاری کنند طی برنامهای که مدنظر است سیمکارتها با واردکردن کدی در حالت کودک قرار میگیرند که در این حالت یک وایت لیست یا لیست سفید وجود دارد و کودک فقط به سایتهای خاصی دسترسی دارد. دوباره با واردکردن کد سیمکارت به حالت عادی بازمیگردد. اپراتور کودک، اپراتوری مجازی است و با کد دستوری یکسان در همه اپراتورها فعال خواهد شد.
وی ادامه داد: همچنین سیمکارت ویژه کودک هم از قبل وجود داشته است و تاکنون یکمیلیون سیمکارت هم عرضهشده و مورد استقبال قرارگرفته است. این مدل از سیمکارت دارای محدودیت دائمی و فهرستهای سفید دائمی است.
به گفته وی، علاوه بر این ابزارها ابزارهای دیگری هم طراحیشده است که در اختیار والدین قرار میگیرد؛ اما در کنار همه اینها باید برای فضای مجازی امن کودک و نوجوان در فضای مجازی فرهنگسازی شود.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات همچنین گفت: در آینده نزدیک یک سری از برنامههای فیلتر شده برای اقشار خاص باز میشود مثل خبرنگاران و اساتید و گشایشهایی را خواهیم داشت.
زارع پور همچنین درباره وضعیت طرح حمایت از حقوق کاربران در فضای مجازی گفت: از شهریورماه ۱۴۰۰ برای اصلاح این طرح به موضوع وارد شدم و طرح در پیگیریها بهنظام تنظیم مقررات خدمات فضای مجازی تغییر کرد. فعلاً طرح در مسیری که در مجلس طی میکرد دچار وقفه شده است. اما بهطورکلی فضای مجازی نیاز به قانون دارد همچنان که در کشورهای دیگر هم برای این حوزه قانون وجود دارد.
وی در پاسخ به سؤالی درباره دوگانگی فیلتر برخی از شبکههای اجتماعی در کشور و حضور مسئولین در آنها، گفت: این تصمیم قبلاً گرفتهشده است، اگرچه دولتها نقش پررنگی درباز و بسته شدن پلتفرمها دارند. اما این دوگانگی باید جایی تمام شود. در جلسه اول دولت همه بلند شدیم و قسم خوردیم که از قانون تبعیت کنیم. یک بخش از تبعیت از قانون هم همین مسئله حضور در شبکههای فیلتر شده است.
وی تأکید کرد: در همه پلتفرمهای مجاز داخلی و خارجی غیر از فیلتر شدهها حضور دارم و گفتهام که از فیلترشکن برای حضور در شبکههای فیلتر شده استفاده نخواهم کرد.
وزیر ارتباطات درباره برنامه این وزارتخانه برای حمایت از پیامرسانهای داخلی، گفت: وضع پیامرسانهای داخلی در سالهای اخیر بهتر شده است؛ اما بهطورکلی برنامهای برای حمایت از این پیامرسانها داریم که تکلیف آنها مشخص شود. زیرا به ۵ تا ۶ پیامرسان داخلی نیاز نداریم و حداکثر یک یا دو پیامرسان برای کشور موردنیاز خواهد بود.
وی گفت: بهزودی امکاناتی ازجمله تماس تصویری، تماس صوتی و مکالمه با شبکه اپراتورها به این پیامرسانها اضافه میشود.
وزیر ارتباطات در بخش دیگری از صحبتهای خود درباره مشکلات شرکت مخابرات، یادآور شد: حدود ۷ تا ۸ سال است که تعرفه مخابرات ثابت بوده است سال گذشته ۷۰۰ میلیارد تومان از اعتبارات وزارت ارتباطات به این شرکت اختصاص داده شد که بخشی از مشکلات خود را حل کند و حتی خودمان تجهیزاتی خریدیم و به این شرکت تحویل دادیم.
وی همچنین درباره تبدیل وضعیت ایثارگران در این شرکت گفت: سهامداران عمده به دنبال حل این مسئله هستند.
زارع پور همچنین درباره افزایش تعرفه پستی توضیح داد: اگر تعرفههای پست قرار بود بهاندازه تورم افزایش پیدا کند باید ۱۰۰ تا ۱۲۰ درصد افزایش پیدا میکرد؛ اما مقرر شد که تعرفه حداکثر بین ۲۰ تا ۴۰ درصد برای مردم عادی بیشتر شود. افزایش تعرفهها اثر خیلی جدی نداشت البته در روزهای اول اشتباهی در نرخگذاری رخداده بود که تعرفه تا ۷۰ درصد بیشتر هم محاسبهشده بود و قرار شد شرکت پست این موضوع را اصلاح کند.
وزیر ارتباطات همچنین از راهاندازی سامانه هوشمند در زیرساخت برای کشف کلاهبرداریهای فیشینگ یا جعل عنوان و آدرس اینترنتی خبر داد و گفت: با این سامانه ارسال پیامک برای ارسالکننده پیامک بلافاصله مسدود میشود.
زارع پور درباره آخرین وضعیت شبکه ملی اطلاعات هم گفت: وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات وزارت توسعه شبکه ملی اطلاعات است و هر هفته با شورای معاونین برای پیشبرد هدف جلسه داریم و برنامههایی ازجمله توسعه شبکه همراه و ثابت، امنیت و استقلال این شبکه را پیگیری میکنیم.
زارع پور با اشاره به برنامه فضایی وزارت ارتباطات هم گفت: جلسه اول شورای عالی فضایی در دولت سیزدهم برگزار شد که تثبیت لایه لئو جزء مصوبات این جلسه بود. هماکنون به مرز تحقق این هدف رسیدهایم و امسال در ارسال ماهواره سبک به مدار لئو مستقل شدهایم.
وی ادامه داد: جلسه دوم شورای عالی فضایی بهزودی برگزار میشود که برنامه ۱۰ ساله فضایی کشور در این جلسه انشا الله به تصویب میرسد.
وی ادامه داد: طبق گزارش بینالمللی جدیدی ایران جزء ۱۰ کشور دارای برنامه فضایی است و برنامه فضایی ایران در رتبه هشتم در جهان قرار دارد.
انتهای پیام/۴۱۴۴
انتهای پیام/