ساخت دستبندی که اوتیسم را در خردسالی درمان میکند
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، اوتیسم یا درخودماندگی، گونهای اختلال طیفی عصبی رشدی از نوع روابط اجتماعی و ارتباطی است که با رفتارهای ارتباطی و کلامی غیرطبیعی مشخص میشود. علائم این اختلال عموما تا پیش از سه سالگی بروز میکند و علت اصلی آن هنوز ناشناخته مانده ولی گمان می رود که عوامل ژنتیکی و محیطی در آن دخیل هستند. تاکنون کارهای مختلفی برای افراد بالغ مبتلا به اوتیسم انجام شده اما برای افراد خردسال متبلا به این سندروم کار خاصی صورت نگرفته است.
مائده محقر یکی از شرکتکنندگان در شانزدهمین دوره مسابقات ربوکاپ آزاد ایران است که موفق به طراحی و ساخت نمونه اولیه دستبند هشداردهنده تحریکات منفی در کودکان اوتیسمی شده است. این دانشآموز پایه یازدهم در گفتوگو با خبرنگار آنا بیان کرد: بدن کودکان مبتلا به اوتیسم واکنش شدیدی به محرکها نشان میدهد، برای مثال واکنش ناشی از مصرف دارو در کودکان مبتلا به اوتیسم ۱۰ برابر بزرگسالان مبتلا به این سندروم است. درنتیجه برای درمان این سندروم در کودکان نمیتوان از داروها و ناقلهای عصبی استفاده کرد.
وی با اشاره به این که فاصله بین نورونها یا سلولهای عصبی در افراد مبتلا به اوتیسم بیشتر از افراد معمولی است، افزود: دستگاه یا دارویی برای کودکان مبتلا به اوتیسم ساخته نشده بنابراین وقتی احساسی منفی مانند خشم، عصبانیت یا غم را تجربه میکنند به جای بروز واکنش ناشی از این احساسات، سکوت میکنند. درواقع این کودکان تا سن ۷ سالگی در برابر احساسات منفی واکنش نشان نمیدهند و تنها سکوت میکنند. این امر باعث میشود که فاصله میان نورونهای آنها بیشتر شود. این فاصله به قدری زیاد میشود که در برخی از موارد منجر به مرگ میشود. ۹۷ درصد مرگ ناشی از ابتلا به اوتیسم در خردسالی رخ میدهد.
محقر در خصوص دستگاه خود گفت: برای حل این معضل در کودکان از فضای بیرونی بدن استفاده کردم. این دستبند دمای بدن و ضربان قلب را میانگیری میکند و براساس بالا و پایین بودن این علائم مشخص میکند که کودک چه احساسی دارد. سپس این احساس را به والدین یا سرپرست کودک اطلاع میدهد. والدین براساس احساس کودک، میتوانند اقدامات مختلفی را اتخاذ کنند، برای مثال میتوانند کودک را از محیط دور کند یا با کودک نقاشی بکشد تا احساس مثبتی در کودک ایجاد شود. این امر باعث میشود که فاصله میان نورونها تغییری نکند. وقتی این اتفاق بارها تکرار شود و میتواند باعث درمان اوتیسم در فرد شود.
به گفته این دانشآموز خلاق، قابلیت اصلی این دستگاه در کنار میانگیری استاندارد دمای بدن و ضربان قلب و مقایسه آن با استانداردها، وجود جایگزین و پشتیبان برای تمامی سنسورهای به کار رفته در این دستبند است. بدین ترتیب حتی اگر دستگاه بار اول نکند، بار دوم کار میکند. توسعه این دستبند هشداردهنده حدود دو سال طول کشیده و گواهی ثبت اختراع نیز دارد.
انتهای پیام/۴۰۲۱
انتهای پیام/