مغز انسان با افزایش سن آب میرود
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا اینترستینگ اینجنرینگ، گروهی از محققان با پیوند دادن دادههای مطالعات موجود در حوزه مغز موفق به ایجاد نمودارهای رشد برای مغز شدهاند که روند تغییرات مغز را طی طول عمر انسان را نشان میدهد. براساس نتایج جدید، مغز انسان با افزایش سن آب میرود، به عبارت دیگر هر چه سن فرد بالاتر برود، اندازه مغز وی کوچکتر میشود.
دادههای جمعآوری شده به دانشمندان اجازه داده مجموعهای از نمودارهای مرجع برای برخی ویژگیهای خاص مغز ایجاد کنند، بدین ترتیب میتوانند زمان دقیق نقاط عطف رشد و پیری مغز را ترسیم کنند. این ویژگیهای خاص شامل حجم ماده خاکستری (سلولهای مغزی) و حجم ماده سفید (اتصالات مغزی) میشود. ماده خاکستری مغز از اواسط زمان بارداری افزایش مییابد و قبل از ۶ سالگی به اوج میرسد، سپس به آرامی کاهش پیدا میکند.
ماده سفید نیز از اواسط بارداری تا اوایل کودکی افزایش یافته و درست قبل از ۲۹ سالگی به اوج میرسد. کاهش حجم این ماده درست پس از ۵۰ سالگی سرعت پیدا میکند. حجم ماده خاکستری زیر قشر که عملکردهای اساسی بدن و رفتاری را کنترل میکند در ۱۴.۵ سالگی به اوج میرسد.
متخصصان اطفال برای چندین دهه از نمودارهای رشد مغز به عنوان ابزاری مرجع استفاده میکنند. این نمودارها به پزشکان اجازه میدهد تا وزن و قد کودک را از بدو تولد بزرگسالی ترسیم و اندازهگیری کنند. این ابزار نمرات و درصد را فراهم میکند و به پزشک اجازه میدهد تا رشد ناکافی یا چاقی بیش از اندازه را پیشبینی کند. اندازهگیری رشد مغز با فناوریهای تصویربرداری مانند اولتراسوند، و امآرآی و سیتی اسکن امکانپذیر است.
توسعه این فناوریها منجر به تحقیقات فراوانی در مورد نحوه تغییرات مغز شده است و هر ساله میلیونها اسکن بالینی در سراسر دنیا انجام میشود. با این وجود ابزارهای کمی برای نظارت بر روند رشد مغز وجود دارد. تعیین کمیت و کیفیت رشد و پیری مغز با انبوهی از موانع فنی همراه است، به زبان ساده هیچ مقیاس اندازهگیری برای مغز وجود ندارد. این امر استاندارسازی معیارها را در مطالعات علمی دشوار میکند.
انتهای پیام/۴۰۲۱
انتهای پیام/