دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا بررسی می‌کند؛

فیبر نوری مرهم درد اینترنت در کشور می‌شود؟/ تمایل پایین بخش خصوصی به مشارکت در پروژه فیبر نوری

وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در حالی پروژه بزرگ فیبر نوری را آغاز کرده است که هنوز میزان مشارکت بخش خصوصی و تمایل شرکت‌های فعال در صنعت فناوری اطلاعات و اپراتورها در این پروژه مشخص نیست.
کد خبر : 645935
فیبر نوری

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، کاربران اپراتورهای شبکه ارتباطات ثابت و سیار در سراسر کشور از سرعت و کیفیت پایین اینترنت انتقاد می‌کنند و دلیل این کاهش سرعت در ماه‌های اخیر را عدم توسعه زیرساخت‌های شبکه ارتباطی کشور می‌دانند. به گفته عیسی زارع‌پور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات «سرعت اینترنت معمولاً در ساعت‌های اوج مصرف کاهش پیدا می‌کند و این یعنی مشکل در زیرساخت‌های شبکه است. چون زیرساخت‌های پهن‌باند ثابت در کشور توسعه پیدا نکرده است مردم از شبکه سیار استفاده می‌کنند و زیرساخت‌های این شبکه نیز ظرفیت چنین حجم استفاده‌ای را ندارد. تقاضای مردم برای ترافیک بین‌الملل و داخلی بسیار بیشتر از گذشته شده و از همین رو به نقطه بحرانی در شبکه اینترنت رسیدیم. وزارت ارتباطات با واگذاری باند فرکانسی ۲ هزار و ۳۰۰ مگاهرتز به اپراتورها به دنبال افزایش کیفیت و سرعت اینترنت است.»


طبق آمار منتشر شده در سایت معتبر اسپیدتست هم اکنون ایران در حوزه شبکه پهن‌باند ثابت(Fixed Broadband) در جایگاه ۱۴۱ جهان قرار گرفته است که این به معنای پایین‌تر بودن سرعت اینترنت ثابت ایران از کشورهایی نظیر لیبی، کنگو، آنگولا و عراق است. مسئولان وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات دلیل عقب‌ماندگی شبکه ارتباطات ثابت در مقایسه با اینترنت سیار در کشور را عدم توسعه زیرساخت‌های شرکت مخابرات ایران و سایر سرویس‌دهندگان اینترنت ثابت در یک دهه گذشته می‌دانند. اگرچه طبق بررسی‌های صورت گرفته وضعیت سرویس‌های شبکه ارتباطات سیار نیز در کشور مطلوب نیست و هم اکنون رتبه جهانی ایران در اینترنت همراه ۷۷ است.




بیشتر بخوانید:


توسعه شبکه‌های ارتباطی ایران با اتکا به ظرفیت‌های بومی/ دیگر اینترنت سراسری رویا نیست


چالش‌هایی که چوب لای چرخ پیشرفت مخابرات می‌گذارد/ نقش حمایت‌های دولتی در رونق بازار




با توجه به دستور رئیس جمهور برای توسعه اقتصاد دیجیتال کارگروه ویژه‌ای در این حوزه تشکیل و دستگاه‌های متولی امر مأموریت یافته‌اند در کوتاه‌ترین زمان ممکن بستر لازم برای توسعه فنی و اقتصادی صنایع تأثیرگذار در اقتصاد دیجیتال را فراهم کنند. در همین راستا وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات از مدتی پیش پروژه بزرگ فیبر نوری را آغاز و به اذعان زارع‌پور «تا پیش از پایان دولت سیزدهم بیست میلیون پورت فیبر نوری به مردم واگذار می‌شود.» کارشناسان فناوری معتقدند در صورت راه‌اندازی کامل شبکه فیبر نوری در کشور عقب‌ماندگی شبکه پهن‌باند ثابت نسبت به ارتباطات سیار رفع می‌شود و سرعت اینترنت تا حد قابل توجهی افزایش می‌یابد.


سرعت و کیفیت پایین سرویس‌های شبکه ارتباطات ثابت در ایران


بر اساس گزارش منتشر شده از سوی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در حالی که بیش از ۱۰۱ میلیون و ۱۵ هزار و ۲۵۲ مشترک اینترنت پهن‌باند در کشور وجود دارد تنها ۵ درصد از ظرفیت کنونی شبکه ارتباطات در ایران قادر به ارائه خدمات پهن‌باند با سرعت‌ بالای ۲۵ مگابایت بر ثانیه است. قطعاً رفع مشکلات شبکه ارتباطات ثابت و تکمیل پروژه ملی فیبر نوری(FTTx) نیازمند تعامل و همکاری دولت و بخش خصوصی است.


فیبر نوری مرهم درد اینترنت در کشور می‌شود؟/ تمایل پایین بخش خصوصی به مشارکت در پروژه فیبر نوری


در همین رابطه با اسماعیل ثنایی نایب‌رئیس اتحادیه صادرکنندگان حوزه ICT و عضو رسمی سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کشور گفت‌وگو کردیم. در ادامه مشروح این گفت‌وگو را مشاهده می‌کنید:


اسماعیل ثنایی در رابطه با لزوم توسعه شبکه ارتباطات ثابت در کشور اظهار کرد: زیرساخت شبکه ارتباطات ثابت موضوعی است که در یک دهه گذشته توجهی کمی به آن شده است. راه‌اندازی شبکه فیبر نوری برای مشترکان خانگی، سرویس دهندگان شبکه‌های ارتباطی و کسب‌وکارها ضروری است و بسیاری از کشورهای دنیا این شبکه را راه‌اندازی یا به سمت ایجاد آن حرکت کرده‌اند. باید به این موضوع توجه کرد که راه‌اندازی شبکه فیبر نوری مستلزم سرمایه‌گذاری گسترده است. به خاطر دارم که حدود ۱۰ سال پیش دولت استرالیا برای تکمیل شبکه فیبر نوری در این کشور بیش از ۴۰ میلیارد دلار هزینه کرد. با توجه به اینکه بازگشت سرمایه در این پروژه چند سال زمان می‌برد بخش خصوصی تمایل بالایی به مشارکت در راه‌اندازی شبکه فیبر نوری ندارد.


وی افزود: همانطور که در گذشته خطوط تلفن، لوله‌های گاز و شبکه آبرسانی در کشور راه‌اندازی شد اکنون باید شبکه فیبر نوری را در سراسر ایران توسعه دهیم. در حقیقت راه‌اندازی شبکه فیبر نوری در تمام کشورهای دنیا ضروری است. پس از معرفی شبکه ارتباطات سیار به تدریج دولت‌ها توجه کمتری به فیبر نوری کردند و استقبال از شبکه همراه افزایش یافت. با توجه به اینکه در اغلب کشورهای دنیا شبکه موبایل با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی توسعه پیدا کرد در ایران نیز چنین روندی در پیش گرفته شد و دولت‌ها در زمینه ارتقای زیرساخت‌های ارتباطات ثابت کم‌کاری کردند و از همین رو اکنون با مشکلات جدی در حوزه اینترنت ثابت مواجه هستیم. یعنی اگر پروژه فیبر نوری را یک دهه قبل آغاز می‌کردیم اکنون هزینه ایجاد زیرساخت‌های آن ۸ تا ۱۰ برابر کمتر بود.


راه‌اندازی شبکه فیبر نوری برای دسترسی به 5G ضروری است


نایب‌رئیس اتحادیه صادرکنندگان حوزه ICT بیان کرد: از طرفی در شبکه ارتباطات سیار ملزم به حرکت سمت شبکه 5G‌ هستیم. اکنون امکان کار کردن با برخی از اپلیکیشن‌ها و دستگاه‌ها بدون دسترسی به اینترنت نسل پنجم وجود ندارد. در شبکه 5G تمام آنتن‌های مخابراتی باید با شبکه پرسرعتی به هم متصل شوند و در این شبکه راه‌اندازی و استفاده از سرویس‌های مبتنی بر فیبر نوری ضروری است. به دلیل نداشتن زیرساخت‌های فیبر نوری در ایران راه‌اندازی و دسترسی به اینترنت نسل پنجم در ایران هزینه بسیار بالایی دارد.




بیشتر بخوانید:


تلاش برای تکمیل شبکه ملی اطلاعات/ منابع مالی لازم برای تکمیل پروژه فیبر نوری چیست؟


مقصر کندی اینترنت کیست؟/ پاسخ رگولاتوری و اپراتورها به مشکل سرعت اینترنت




ثنایی عنوان کرد: راه‌اندازی کامل شبکه ارتباطات مبتنی بر فیبر نوری نیازمند سرمایه‌گذاری بسیار زیادی است. دولت مدعی است که بخش گزارش باید عمده سرمایه این شبکه را تأمین کند و با توجه به اینکه زمان بازگشت سرمایه در این پروژه حداقل ۱۰ سال است شرکت‌ها تمایلی به مشارکت در آن ندارند. بودجه‌ای که اکنون دولت برای تکمیل شبکه فیبر نوری اختصاص داده است تنها بخش کوچکی از آن را پوشش می‌دهد.


انتهای پیام/۴۱۴۴


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب