تلاش محققان برای رمزگشایی از بیماری پارکینسون/ جهشهای ژنی مرتبط با بیماری مرموز کشف شد
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، فاطمه منوری- بیماری پارکینسون نوعی اختلال حرکتیعصبی است. علائم شایع این بیماری شامل لرزش، کندی حرکت، سفت شدن عضلات و مشکلات تعادل است. هنوز دانشمندان برای درمان این بیماری راه حل قطعی پیدا نکردند، اما فناوری کمکهای شایانی در این خصوص انجام داده است.
اغلب بیماران مبتلا به پارکینسون میتوانند با استفاده از داروهای تجویزشده این بیماری را تا حدودی کنترل کنند و کیفیت زندگی خود را نیز بهبود دهند. همچنین علائم این بیماری با جراحی کاهش پیدا میکند. این بیماری سیستم عصبی فرد را بهشدت مختل میکند و بر توانایی افراد برای کنترل حرکت تأثیر میگذارد. علائم این بیماری در ابتدا کند است و به مرور زمان شدت پیدا میکند. افرادی که به این بیماری مبتلا هستند امکان دارد در انجام کارهای روزمره خود ناتوان شوند، زیرا افراد دچار لرزش دست میشوند و همچنین تعادل خود را نمیتوانند حفظ کنند. این بیماری بهگونهای است که به مرور زمان افراد در صحبت کردن، خوابیدن، مشکلات ذهنی و حافظه، تغییرات رفتاری و علائم دیگر دچار مشکلات حادی میشوند.
مردان بیشتر از زنان به پارکینسون مبتلا میشوند
افراد مبتلا به این بیماری اغلب مردان هستند. تقریبا ۵۰ درصد مردان بیشتر از زنان به این بیماری دچار میشوند. همچنین علائم بیشتر در افراد بالای ۶۰ سال مشاهده شده است. سالیانه ۶۰ هزار بیمار مبتلا به بیماری پارکینسون در ایالات متحده تشخیص و شناسایی میشود. دانشمندان جهشهای ژنی مرتبط با این بیماری را نیز کشف کردهاند. بعضی از دانشمندان بر این باورند که این بیماری عصبی اگر قبل از ۵۰ سالگی آغاز شود، امکان دارد ارثی باشد. دانشمندان نوعی جهش ژنی را در این افراد شناسایی کردند که مغزشان حاوی «اجسام لویی» است. این اجسام تودههایی سمی از پروتئین آلفا و سینوکئین هستند. تا زدن نادرست پروتئین آلفا یکی از عوامل کلیدی در ایجاد این بیماری است. اجسام لویی توسط این پروتئینهای تا شده ایجاد میشود. در نتیجه ایجاد این تودههای سمی سلولهای مغز از بین میروند. محققان در حال بررسی عملکرد این پروتئین و ارتباط میان آن و جهشهای ژنتیکی هستند. این پروتئین معمولا در افراد افراد مبتلا به پارکینسون و زوال عقل مشاهده میشود.
چندین جهش ژنی دیگر در این بیماری نقش بسیار مهمی ایفا میکند. جهشهای ژنی عملکرد غیر طبیعی سلولها را نیز مختل میکند. همچنین سلولها توانایی خود را برای آزادسازی دوپامین از دست میدهند و منجر به مرگ سلولی میشود. محققان در حال تلاش هستند تا علت جهش این ژنها را بهدرستی متوجه شوند. دانشمندان فکر میکنند که تقریبا ۱۰ تا ۱۵ درصد از افراد مبتلا به بیماری پارکینسون امکان دارد دارای یک جهش ژنتیکی باشند که این یکی از عوامل ابتلا به این بیماری است. عوامل محیطی نیز در پیشرفت این بیماری نقش زیادی دارند.
بیشتر بخوانید:
ارتباط شیوه خوابیدن انسان با ابتلا به پارکینسون چیست؟
پروتئین مرموز در بیماری پارکینسون کشف شد
بیماری پارکینسون زمانی اتفاق میافتد که سلولهای عصبی یا نورونها در ناحیهای از مغز بهنام ماده سیاه دچار اختلال شده و حتی از بین میروند. سلولهای عصبی معمولا هورمونی بهنام دوپامین ترشح کرده که این هورمون به سلولهای مغز کمک میکند تا با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. اختلال در این سلولها باعث منجر به کاهش تولید دوپامین میشود. بر اساس گفته محققان دوپامین یکی از پایههای اصلی عملکرد مغز است در واقع این هورمون در بدن و مغز نقش بسیار اساسی دارد. این ناحیه از مغز مسئول سازماندهی دستورات مغز برای حرکت بدن است. کاهش دوپامین باعث ایجاد اختلال در علائم حرکتی در افراد مبتلا به بیماری پارکینسون میشود.
فناوری در درمان بیماری عصبی-حرکتی چه نقشی دارد؟
بیماری پارکینسون به عنوان دومین بیماری شایع در جهان، موضوع مهم تحقیق و نوآوری در حال انجام است. مصرف دارو در کنترل این بیماری میتواند نقش بسیار مؤثری داشته باشد، اما همیشه در درمان و کنترل بیماری مؤثر نیست. افراد مبتلا به این بیماری برای انجام کارآزماییهای بالینی اغلب بهسختی میتوانند به مسافرت بروند و در این وضعیت محدودیتهای زیادی دارند، اما همیشه فناوری به کمک بیماران میشتابد. پیشرفت و توسعه علم و فناوری در دستگاههای پزشکی و فناوریهای سلامت دیجیتال، مانند گجتهای پوشیدنی و اپلیکیشنها این امکان را برای افراد ایجاد کرده است تا راهحلهای جدیدی برای درمان بیماری به پزشکان و محققان ارائه دهد. همچنین با پیشرفت تکنولوژی بهزودی شاهد مسیر مشخص درمان در آینده هستیم.
زمانیکه بدن بیماران مبتلا به این بیماری بهخوبی به دارو پاسخ نمیدهد یا اثربخشی دارو به مرور زمان کاهش پیدا میکند، فناوری به میدان میآید و روشی متفاوت برای درمان ارائه میدهد. تحریک عمیق مغز نوعی روش درمان ثابت برای علائم حرکتی است و این درمان شامل کاشت یک دستگاه کوچک است که توسط آن سیگنالهای الکتریکی به مغز ارسال میشود. این درمان روشی مؤثر برای اختلال علائم حرکتی است. علائمی مانند لرزش، سفتی عضلات و کندی حرکت توسط این فناوری بهبود پیدا میکند.
بیشتر بخوانید:
ساخت آنزیم مصنوعی که روند پارکینسون را کُند میکند
گوجهفرنگی داروی پارکینسون! + فیلم
توسعه و پیشرفت این فناوری بهگونهای شده است که بهجای ارسال سیگنال ثابت بر سازگاری بیشتر سیگنالهای الکتریکی با نوسانات علائم یا حتی سیگنالهای مغزی که دستگاه میتواند تشخیص دهد، متمرکز شده است. همچنین این فناوری با نیازهای در حال تغییر بیماران مبتلا سازگار میشود و با توجه به آن نیازها روشهای درمانی بهتر ارائه میدهد.
محققان با استفاده از آنزیم مصنوعی نیز توانستهاند تا حدودی سرعت روند ابتلا به این بیماری را در افراد کاهش دهند. همچنین امروزه با پاندمی کرونا استفاده از سیستمهای بهداشت از راه دور به پزشکان کمک بسیار بزرگی میکنند تا از راه دور بیماران مبتلا به پارکینسون را در خانه مدیریت و کنترل کنند. علاوهبر این بیماران به مراقبتهای بهداشتی بیشتر دسترسی پیدا میکنند و بهراحتی میتوانند تحت درمان قرار بگیرند. همچنین محققان بالینی برای جمعآوری دادهها از این روش میتوانند استفاده کنند.
انتهای پیام/۳۰۰۴/
انتهای پیام/