نظام ملی نوآوری باید برای کشور تعریف شود
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا از مرکز پژوهشهای توسعه و آیندهنگری، نشست تخصصی تحلیل تاریخی بر شکلگیری و تکامل جامعه مدیریت فناوری و نوآوری در ایران برگزار شد.
سیدحبیبالله طباطبائیان، رئیس پژوهشکده مطالعات فناوری ریاست جمهوری به عنوان طراح ایده این نشست در شروع جلسه از عدم توجه به توسعه علمی و فنی در کشور بهصورت مطلوب اشاره کرد و گفت: در سالهای ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۵ با این مشکل مواجه بودیم که در کشور مفهوم توسعه فناوری با خرید کارخانه اشتباه گرفته میشد. برای حل این مسئله که مقوله توسعه علمی و فنی در کشور بهطور صحیح شناخته شود تصمیم گرفته شد یک جامعه تخصصی تشکیل شود تا بتواند این مسئله را در کشور ترویج کند.
وی خاطرنشان کرد: در طی ۴۰ سال گذشته افرادی که دغدغهی توسعه علمی و فنی کشور را داشتند تلاش کردند که یک کشور با جمعیت میلیونی را متقاعد کنند که در یک مسیری حرکت کند که این مسئله توسعه علمی و فناوری در کشور تبدیل به مسئله روز کشور شود. بنابراین ما باید نظام ملی نوآوری داشته باشیم.
طباطبائیان در ادامه گفت: در کشور دو جریان متفاوت در طی ۴۰ سال گذشته شکل گرفته است. جریان اول، تجربه گرایانی هستند که در صنعت حضور دارند و جریان دوم، جریان آموزشگران دانشگاه است. با وجود این دو جریان شاهد شکلگیری جامعه علمی هستیم.
رئیس پژوهشکده مطالعات فناوری ادامه داد: از مهمترین دستاوردهای تجربهگرایان در کشور نهضت ساخت داخلی بوده است و همچنین از مهمترین دستاوردهای آموزشگران در کشور شکلگیری توسعه دانش متخصصین مرتبط است.
این مقام مسئول خاطر نشان کرد: چهار جریان در یک همکاری بین نسلی وجود دارد؛ نسل اول حضور تجربهگرایانی که دانشآموختگان خارج کشور بودند. نسل دوم دانشآموختگان داخل کشور بودند که با مبانی مدیریت تکنولوژی و نوآوری آشنا شدند. نسل سوم حضور موثر دانشآموختگان داخلی در دولت و دانشگاه هستند که یکی از نقاط ضعف این نسل حضور کمرنگ در صنعت است و نسل چهارم نسل فعلی کشور هستند که با همکاری سه جانبه نسلهای قبلی خود فرصت شکلگیری صنعت چهارم را ایجاد میکنند.
طباطبائیان با اشاره به سیر زمانی که برای شکلگیری جامعه علمی مدیریت تکنولوژی و نوآوری طی شده، به ارائه پیشنهاداتی در مورد برنامه هفتم پرداخت که شامل مواردی است همچون؛ انتخاب و ابلاغ مهمترین اولویتهای (فرصتها و مسائل) کشور، تدوین نظام مسائل اولویتهای فوق، تهیه برنامههای بخشی (رویکرد پائین به بالا)، تمرکز برنامههای بخشی بر حل مسائل کشور (رویکرد بالا به پائین)، ایفای نقش تسهیلگر سازمان برنامه بهعنوان صاحب سکوی (platform) برنامه هفتم، تشکیل کارگروههای تخصصی(ذی مدخل، با تجربه و متخصص) اولویت محور، حفظ گروههای تخصصی فوق به صورتی رسمی در طول برنامه هفتم.
لازم به ذکر است، در پایان نشست تخصصی، رئیس پژوهشکده مطالعات فناوری ریاست جمهوری به یک پژوهش خوب که در مرکز تحقیقات سیاستهای علمی کشور انجام شده است اشاره کرد که در مورد پژوهش، فناوری و نوآوری در برنامه هفتم توسعه توضیح داده است که در این خصوص آسیبشناسی عالی صورت گرفته است.
گفتنی است، این نشست دو ساعته روز سهشنبه ۱۲ بهمن ماه سال جاری در سالن جلسات مرکز پژوهشهای توسعه و آیندهنگری با حضور سیدمهدی پاکذات، سرپرست این مرکز و مدیران پژوهشی به شیوه حضوری و مجازی برگزار شد.
انتهای پیام/۱۰۴/
انتهای پیام/