مقاومت ضد میکروبی، علت اصلی مرگومیر در جهان/ آنتیبیوتیکها قاتل جان مردم!
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، آنتیبیوتیکها داروهایی هستند که به توقف عفونتهای ناشی از باکتری کمک میکنند. آنها این کار را با کشتن باکتریها یا جلوگیری از تولیدمثل باکتریها انجام میدهند. کلمه آنتیبیوتیک در معنای لغوی به معنای علیه زندگی است. دارویی که باعث از بین رفتن میکروبهای بدن انسان شد، آنتیبیوتیک نام دارد. دانشمندان برای اولین بار آنتیبیوتیکها را در دهه ۱۹۲۰ کشف کردند. قبل از کشف این داروی مهم بسیاری از مردم بهدلیل عفونتهای باکتریایی جزئی مانند «گلودرد استرپتوکوکی» جان خود را از دست میدادند. زمانیکه آنتیبیوتیکها در دهه ۱۹۴۰ در اختیار مردم قرار گرفت، امید به زندگی در مردم افزایش پیدا کرد. جراحیها با استفاده از آنتیبیوتیکها دیگر راهی ایمن بودند و مردم میتوانستند از عفونتهای کشنده جان سالم به در ببرند. در این گزارش بررسی کردیم که آنتیبیوتیک چه تأثیری بر بدن انسانها دارد.
آنتیبیوتیک چندان هم مفید به نظر نمیرسد
آنتیبیوتیک علاوه بر فواید بسیار زیاد مضرات زیادی نیز دارد و مقاومت آنتیبیوتیکی بهعنوان یکی از مشکلات آینده در نظر گرفته میشود، اما مطالعات نشان میدهد که این مقاومت بسیار بیشتر از آنچه تصور میکنید بر زندگی انسان تأثیر میگذارد. اغلب باکتریهایی که در بدن انسان زندگی میکنند بیضرر هستند. حتی بعضی از باکتریها نیز برای بدن مفید هستند. آنتیبیوتیکها در اینجا به کمک پزشکان میآیند و کمک بزرگی برای از بین بردن عفونت میکند. باید این را بهخوبی درک کنید که تنها عفونتهای باکتریایی را میتوان با آنتیبیوتیکها از بین برد. سرماخوردگی، آنفلوانزا، عفونتهای برونشیت، اکثر گلودردها و آنفلوانزای معده توسط ویروسها ایجاد میشوند و آنتیبیوتیکها برای درمان آنها کارایی ندارند.
زمانیکه آنتیبیوتیکها با دقت استفاده شوند، ابزاری قدرتمند برای مبارزه با میکروبها هستند، اما استفاده بیش از حد آن منجر به مقاومت آنتیباکتریال میشود. باکتریها با گذشت زمان سازگار میشوند و به سوپرباکتری یا ابرباکتری تبدیل میشوند. آنها طوری تغییر میکنند که آنتیبیوتیکها دیگر نمیتوانند روی آنها تأثیر بگذارند. ابرباکتریها تهدید بزرگی برای انسان محسوب میشوند، زیرا هیچ دارویی برای از بین بردن آنها وجود ندارد. یکی از پرمصرفترین داروها در سراسر جهان آنتیبیوتیکها هستند. بر اساس گزارش «مدیکال اکسپرس»، میان مصرف آنتیبیوتیکها و افزایش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ در ۵ تا ۱۰ سال آینده ارتباطی وجود دارد.
بیشتر بخوانید:
کاهش عوارض جانبی داروهای خوراکی با کانیهای رسی/ چسبزخمی با سیستم رهایش دارو ساخته میشود
پیسی؛ بیماری لاعلاج در قرن ۲۱/ تلاش فناوری برای درمان بیماری پوستی
برای درمان این بیماریها، پزشک داروهای ضد ویروسی تجویز میکند. همیشه این طور نیست که محققان بهراحتی بتوانند تشخیص دهند که عفونت ویروسی یا باکتریایی است. گاهی اوقات پزشک قبل از تشخیص برای درمان باید آزمایشهایی انجام دهد. بعضی از آنتیبیوتیکها روی انواع مختلفی از باکتریها اثر میکند که به آنها طیف گسترده میگویند. بعضی از دیگر تنها باکتریهای خاص را نیز هدف قرار میدهند که آنها بهعنوان آنتیبیوتیک با طیف محدود شناخته میشود. روده انسان مملو از باکتریهای خوب و بد است.
آنتیبیوتیکها اغلب بر سیستم گوارشی انسان تأثیر میگذارد، در حالی که عفونت را نیز درمان میکنند. یکی از شایعترین عوارض آنتیبیوتیک مشکلات گوارشی ناشی از استفاده بیرویه این داروهاست. عوارض جانبی استفاده از آنتیبیوتیک امکان دارد استفراغ، حالت تهوع، اسهال، نفخ یا سوءهاضمه، درد شکم و از دست دادن اشتها باشد. همچنین امکان دارد علائم دیگری از جمله کهیر، سرفه کردن، خسخس کردن سینه و مشکل در تنفس فرد ایجاد شود. این علائم میتواند به معنای این باشد که بدن افراد به آنتیبیوتیک حساسیت دارند. آنتیبیوتیکها اگر خودسرانه مصرف شوند بهجای خاصیت، عوارض زیادی در بدن انسان ایجاد میکنند.
مقاومت ضد میکروبی؛ تهدیدی برای بشریت
رهبران بهداشت هشدار دادند که مقاومت ضد میکروبی تهدیدی قابل توجه برای بشریت محسوب میشود، زیرا مطالعات نشان میدهد که این مقاومت به یکی از علل اصلی مرگومیر در سراسر جهان تبدیل شده است و روزانه حدود ۳ هزار و ۵۰۰ نفر را نیز از بین میبرد. بر اساس جامعترین برآورد تا به امروز از تأثیر جهانی مقاومت ضد میکروبی، بیش از ۱.۲ میلیون و احتمالا میلیونها نفر دیگر در سال ۲۰۱۹ درنتیجه مستقیم عفونتهای باکتریایی مقاوم به آنتیبیوتیک جان خود را نیز از دست دادند.
تجزیه و تحلیل مطالعات در بیش از ۲۰۰ کشور و منطقه نشان میدهد که مقاومت آنتیبیوتیکی و مقاومت ضد میکروبی بیشتر از مالاریا و ایدز باعث مرگ افراد میشود. این مطالعه میگوید؛ صدها هزار مرگ به دلیل عفونتهای رایج که قبلا قابل درمان بودند، رخ میدهد، زیرا باکتریهایی که باعث این بیماری میشود دیگر به درمان مقاوم شدهاند.
کریس موری، اقتصاددان بهداشت از دانشگاه واشنگتن، میگوید؛ اگر میخواهیم در رقابت با مقاومت ضد میکروبی پیشرو باشیم، باید از این دادهها برای اقدام صحیح و هدایت نوآوری استفاده کنیم. تجزیه و تحلیل نشان میدهد که مقاومت ضد میکروبی بهطور مستقیم مسئول هزار و ۲۷ میلیون مرگ در سراسر جهان است و تخمین زده شده که در سال ۲۰۱۹ این آمار به ۴.۹۵ میلیون نفر رسیده است. برآورد شده است که ایدز و مالاریا به ترتیب باعث مرگ ۸۶۰ هزار و ۶۴۰ هزار نفر در سال ۲۰۱۹ شده است.
خطر مرگ مقاومت ضد میکروبی در رده سوم بعد از سکته مغزی و بیماریهای قلبی قرار دارد
در واقع، برآوردهای جدید نشان میدهد که در سال ۲۰۱۹، ۴.۹۵ میلیون مرگ مرتبط با مقاومت ضد میکروبی باکتریایی وجود داشته است که آن را به سومین علت مرگ و میر در سراسر جهان تبدیل میکند. مقاومت ضد میکروبی زمانی اتفاق میافتد که از میکروبها در برابر اثرات داروهای ضد میکروبی محافظت میشود. استفاده مداوم از آنتیبیوتیکهای مشابه، فرصتی را برای باکتریها فراهم میکند تا سریعتر با آنها سازگار شوند، که منجر به افزایش تعداد عفونتهایی میشود که دیگر به آنتیبیوتیکها پاسخ نمیدهند. مقاومت آنتیبیوتیکی زیرمجموعه مقاومت ضد میکروبی است و به باکتریهایی ختم میشود که به آنتیبیوتیکها مقاوم شدهاند.
کریس موری میگوید؛ اطلاعات جدید مقیاس واقعی مقاومت ضد میکروبی را در سراسر جهان نشان میدهد و نشانه روشنی است که باید برای مبارزه با این تهدید اقدام کنیم. برآوردهای قبلی ۱۰ میلیون مرگ سالانه ناشی از مقاومت ضد میکروبی را تا سال ۲۰۵۰ پیشبینی کرده بود، اما اکنون بهطور قطع میدانیم که در حال حاضر به این رقم بسیار نزدیکتر هستیم.
بیشتر بخوانید:
یک راهبرد دفاعی سلولی شگفتآور میتواند باعث تولید آنتیبیوتیکهای جدید شود
درمان جدید بیماریهای گوارشی از راه رسید/ باکتریدرمانی چیست؟
محققان به این نتیجه رسیدند که در سال ۲۰۱۹، ۴.۹۵ میلیون مرگ مرتبط با عفونتهای باکتریایی مقاوم به دارو بوده است که از این میان، ۱.۲۷ میلیون مرگ مستقیماً به دلیل مقاومت ضد میکروبی ایجاد شده است. این محاسبات نشان میدهد که سکته مغزی و بیماریهای قلبی در رده اول و دوم علت مرگ و میر و مقاومت ضد میکروبی در رده سوم قرار دارد. محققان خاطرنشان میکنند که این اولین بار است که چنین برآورد جهانی انجام میشود. اما نتیجه روشن است که یک مشکل بزرگ بهداشت جهانی داریم. دانشمندان برای مقابله با مقاومت ضد میکروبی، افزایش آگاهی عمومی، نظارت بهتر، استفاده منطقیتر از آنتیبیوتیکها، دسترسی به آب سالم و بهداشتی ساخت واکسنهای جدید را نیز توصیه میکنند.
انتهای پیام/۳۰۰۴/پ
انتهای پیام/