90 درصد موارد ابتلا نوزادان به تیروئید علت مشخصی ندارند
دکتر محمدرضا علائی در گفتوگو با خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری آنا درباره کمکاری مادرزادی تیروئید در نوزادان گفت: خوشبختانه چندین سال است که در ایران غربالگری سه بیماری مهم از قبیل کم کاری تیروئید، PKU و G6PD (بیماری فاویسم) طی روزهای 3 تا 5 بعد از تولد نوزادان انجام میشود که این مساله موجب تشخیص به موقع و درمان این نوزادان شده است. یکی از مهمترین علامت بیماری کم کاری مادرزادی تیروئید، بی علامتی است و نوزادی که با این بیماری متولد میشود کاملا سالم بنظر میرسد.
این فوق تخصص غدد و متابولیسم کودکان، افزود: هورمون تیروئید یکی از هورمونهای مهم در رشد و تکامل نوزاد است. بنابراین در صورتی که کم کاری مادرزادی تیروئید در زمان تولد تشخیص داده نشود، عوارض فراوانی از قبیل عقب ماندگی ذهنی و تاخیر در تکامل شدید را برای کودک به همراه خواهد داشت.
وی در ادامه تصریح کرد: در 90 درصد موارد ابتلا نوزاد به این بیماری علت مشخصی ندارد و در کمتر از 10 درصد میتوان گفت سابقه خانوادگی در ابتلای نوزادان به کم کاری مادرزادی تیروئید نقش دارد.
علائی با بیان اینکه کم کاری مادرزادی تیروئید توسط مادر در دوران بارداری قابل پیشگیری نیست، عنوان کرد: چون یکی از مهمترین عوارض این بیماری عقب ماندگی ذهنی است بنابراین پزشکان تنها نباید به نتیجه غربالگری اکتفا کنند و در صورت وجود هر گونه تردید در نتیجه آزمایش باید کودک را تحت بررسیهای بیشتری قرار دهند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با توجه به برخی علائم کودک مبتلا به کم کاری مادرزادی تیروئید که پزشکان باید بدان توجه بسیاری داشته باشند، گفت: کودکی که با کمکاری تیروئید متولد میشود، معمولا وزن مناسبی دارد ولی اندازه دور سر آنها ممکن است نسبت به سایر هم سنهای خود کمی بیشتر باشد، خط رویش موهای این کودکان در پیشانی پائینتر است، این کودکان همیشه چهره خواب آلود دارند. گردن کوتاه، زبان بزرگ، شکم برآمده، یبوست، بدن سرد، گریههای خشن و خواب بسیار مناسب و گاهی بیش از حد، ابتلا به زردی طولانی مدت، حملات پرش شیر در مجاری تنفسی و بی میل بودن کودک نسبت به مصرف شیر مادر از دیگر ویژگیهای یک نوزاد مبتلا به کم کاری تیروئید است که پزشک باید علاوه بر نتیجه غربالگری بدان توجه کند.
انتهای پیام/