روی خوش فضا به «جیمز وب» میلیارد دلاری/ دوران بازنشستگی «هابل» از راه میرسد
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، تلسکوپ فضایی جیمز وب که «Webb» یا «JWST» نامیده میشود، رصدخانه فضایی بزرگی است که برای طول موجهای فروسرخ بهینه شده است. این تلسکوپ طول موج بسیار طولانی دارد که این طول موجهای طولانی وب را قادر میسازد تا اولین کهکشانهای جهان ابتدایی را کاوش کند. این کهکشانها که حال در ابرهای گردوغبار فرو رفتهاند، محلی برای تشکیل ستارهها و سیستمهای سیارهای به شمار میروند. این تلسکوپ اکتشافات تلسکوپ فضایی هابل را تکمیل میکند و گسترش میدهد. تلسکوپ جیمز وب نوعی تلسکوپ فضایی است و قرار است جایگزین تلسکوپ هابل شود. توسعه تلسکوپ جیمز وب از ۱۹۹۶ آغاز شد.
ابتدا قرار بود این تلسکوپ در ۲۰۰۷ به فضا پرتاب شود، اما طبق برنامهریزیهای مجدد پرتاب این تلسکوپ پس از مشکلات متعدد به ۲۰۱۶ موکول شد و بارها به تأخیر افتاد. فرآیند پرتاب تلسکوپ امری بسیار پیچیده است. تلسکوپ جیمز وب پس از بارها شکست، پس از تکمیل مراحل نهایی بالاخره روز شنبه ۲۵ دسامبر به فضا پرتاب شد. پرتاب این تلسکوپ به فضا یکی از بزرگترین دستاوردها و شاهکارهای ساخته دست بشر است، به همین بهانه گزارشی در خصوص این شاهکار فضایی تهیه کردهایم.
دلیل نامگذاری تلسکوپ جیمز وب چیست؟
تلسکوپ فضایی جیمز وب، تلسکوپ فضایی نسل بعدی (Next generation Space Telescope) نامیده میشد. این تلسکوپ قرار است ادامهدهنده مسیر اکتشافی باشد که تلسکوپ فضایی هابل آن را آغاز کرده است. اکتشافات توسط تلسکوپ هابل و دیگر تلسکوپها منجر به انقلاب در نجوم شده اما سوالات جدیدی نیز مطرح کرد است بنابراین به تلسکوپ جدید، متفاوت و قدرتمند نیاز است تا پاسخ این سوالات را بیابد. در ۱۰ دسامبر ۲۰۰۲، این تلسکوپ فضایی نسل آینده به افتخار و گرامیداشت مدیر دوم ناسا جیمز وب نامیده شد.
پرتاب تلسکوپ جیمز وب به دلیل مشکلات متعدد به تعویق افتاد
پرتاب تلسکوپ جیمز وب چندین بار به تأخیر افتاد. دلیل این تأخیر مشکلات متعددی از جمله عدم اتصال این تلسکوپ فضایی به موشک آریان ۵ بود. تلسکوپ فضایی جیمز وب با موشک آریان ۵ به پرتاب شد. همچنین ناسا اعلام کرد هنگام اتصال این تلسکوپ به موشک آریان ۵، گیره لولای بخشی از این موشک باز شد و لرزشی در رصدخانه رخ داد. مهندسان نگران بودند که سقوط این قطعه باعث آسیب به لنز تلسکوپ شده باشد.
آزمایشهای متعددی در خصوص این اتفاق ناگهانی انجام شد تا آنها مطمئن شوند که آسیب جدی به این تلسکوپ وارد نشده است؛ بنابراین پرتاب آن دوباره به تأخیر افتاد. پرتاب این تلسکوپ فضایی هزینه بسیار هنگفتی حدود ۱۰ میلیارد دلار داشته است. این تلسکوپ برای پرتاب به گویان در فرانسه منتقل شد تا به فضا پرتاب شود. ناسا برای ساخت و پرتاب این تلسکوپ با آژانس فضایی اروپا و کانادا همکاری کرده است.
بیشتر بخوانید:
جیمز وب نشانههای حیات فرازمینی را کشف میکند
تصاویر جذاب فضایی در روز پرتاب تلسکوپ «جیمزوب» را از دست ندهید
برتری تلسکوپ فضایی جیمز وب از تلسکوپ هابل
تلسکوپ جیمز وب بهگونهای طراحی شده که اعماق فضا را کاوش کند، اولین ستارگان و کهکشانهای تشکیلشده در کیهان را رصد کند و اعماق ابرهای گردوغبار را از نزدیک بررسی کند. دانشمندان بهوسیله این تلسکوپ شکلگیری ستارهها و سیارات را بسیار دقیقتر مطالعه میکنند. تلسکوپ جیمز وب برای انجام این کار به آینه بزرگتری نسبت به تلسکوپ هابل نیاز دارد. آینه تلسکوپ جیمز وب ۲.۷ برابر قطر یا حدود ۶ برابر مساحت تلسکوپ هابل است که به آن، قدرت جمعآوری نور بیشتری میدهد. جیمز وب دارای ابزارهای مادون قرمز با پوشش طول موج طولانیتر و حساستر نسبت به تلسکوپ هابل است. نشانهگیری ثابت و کارایی جیمز وب رصدی بالاتر نسبت به هابل که در مدار زمین میچرخد، دارد.
چرا وب مانند هابل قابل استفاده نیست؟
تلسکوپ فضایی هابل در مدار پایین زمین و تقریبا در فاصله ۶۰۰ کیلومتری از زمین قرار دارد؛ بنابراین برای سرویسدهی بهراحتی در دسترس است. وب در حال حاضر در یک سفر ۲۹ روزه به نقطه رصد خود، نقطه لاگرانژ ۲ (L۲) به سر میبرد. تلسکوپ جیمز وب در دومین نقاط لاگرانژ خورشید-زمین واقع در ۱.۵ میلیون کیلومتری از زمین، بهرهبرداری میشود. نقاط لاگرانژی پنج نقطه در اطراف مدار دو جسم بزرگ است که در آن نقاط، نیروی جاذبهای که از طرف اجسام عظیم به ذره وارد میشود، برابر است. موقعیتی که نیروهای گرانشی خورشید، زمین، و حرکات مداری یک فضاپیما برای ایجاد یک مکان پایدار، در حدود ۱.۵ میلیون کیلومتری زمین برهمکنش دارند. در روزهای اولیه پروژه وب، مطالعاتی برای ارزیابی مزایا، عملی بودن و هزینه سرویسدهی به وب با پرواز فضایی انسان و مأموریتهای روباتیک انجام میشود.
تلسکوپ جیمز وب آماده پرتاب است
تلسکوپ فضایی جیمز وب پس از بارها تعویق بالاخره پنجشنبه هفته گذشته روی سکو پرتاب قرار گرفت. این تلسکوپ پس از ۱۴ سال تأخیر در ۲۴ دسامبر برابر با دوم دی ماه روی سکوی پرتاب قرار گرفت. ناسا به همین بهانه تصاویری از جیمز وب منتشر کرد که نشان میداد این تلسکوپ روی سکوی پرتاب قرار گرفته است.
بیشتر بخوانید:
اندر احوالات مشکلات «هابل» با کامپیوترهای قدیمی/ وقتی محبوبترین تلسکوپ جهان خاموش شد
پرهزینهترین مأموریتهای فضایی کدامند؟
شکی وجود ندارد که جیمز وب دریچههای علمی را به طرز شگفتآوری باز میکند و امکان دارد که منجر به اکتشافات غیرمنتظرهای شود. دانشمندان امیدوارند که این رصدخانه پیچیده بالاخره بتواند جاهطلبیهای آنها را هرچه سریعتر محقق کند. تلسکوپ فضایی جیمز وب پس از سالها انتظار در ۲۵ دسامبر به فضا پرتاب شد. این پرتاب با همکاری آژانس فضایی آمریکا، کانادا و اروپا انجام شد. تنها بیش از ۷ ساعت از پرتاب تلسکوپ فضایی جیمز وب ناسا به فضا می گذرد و تلسکوپ فضایی در حال حاضر بیش از ۶۷ هزار و ۸۰۰ مایل برابر با ۱۰۹ هزار و ۱۱۰ کیلومتر از زمین فاصله گرفته و در حال صعود به سمت مقصد خود یعنی نقطه لاگرانژ دو است.
انتهای پیام/پ
انتهای پیام/