دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
11 فروردين 1401 - 09:16
خیرالدین در گفت‌وگو با آنا:

فناوری موفق است که خلق ثروت کند

معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت:فناوری موفق است که برنامه تجاری داشته باشد و تولید ثروت کند.
کد خبر : 629822
دانش‌بنیان



علی خیرالدین معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در گفت‌وگو با خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، در خصوص وضعیت و چشم‌انداز فناورانه و نوآورانه کشور اظهار کرد: دیدگاهمان این است که باید گفتمان فناوری و نوآوری گسترش پیدا کند و به فرهنگ و گفتمان غالب تبدیل شود. فناوری در کشور باید به سمت و سوی تولید محصول و ایجاد شغل هدایت شود. تنها تولید چند محصول کافی نیست و کسی‌که اقدام به تأسیس شرکت می‌کند باید دیدگاه بازار و کیفیت محصول تولید شده را ببیند.


وی در ادامه افزود: یکی از مشکلاتی که در این عرصه در حال حاضر داریم این است که بعضی از شرکت‌های داخل محصولاتی تولید می‌کنند که به‌روز نیست و کیفیت و کاربرد ندارد. با توجه به اینکه سه سطح فناوری شامل ساده، مدیوم تک و های تک است، بر این باورم که ابتدا باید یک طبقه‌بندی در این راستا صورت گیرد. یعنی به هرکسی اجازه ندهیم بر روی تولید در هر سطحی از فناوری دست گذارد. به طور مثال پارک‌های علم و فناوری که در استان‌ها داریم را مأموریت‌گرا کنیم و مثلاً پارک خاصی را ملزم به فعالیت بر روی فناوری نرم کنیم البته این اقدام را انجام دادیم. همچنین دیده شد که بیشتر فناوری‌هایمان از نوع سخت است و در حوزه‌های علوم انسانی، ورزشی، هنر، علوم پایه و معماری بسیار کم فعالیت صورت گرفته. عده‌ای فکر می‌کنند فناوری تنها مربوط به بخش صنعت است، در صورتیکه به این شکل نیست و در این راستا حوزه‌های مذکور را فناوری نرم نامیدیم. بنابراین باید در این عرصه‌های مغفول مانده هم کار شود.


معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در ادامه خاط نشان کرد: این اعتقاد را دارم، فناوری موفق است که برنامه تجاری داشته باشد و تولید ثروت کند. این درست نیست که پول از دولت گرفته و به کسی دهیم که ادعا می‌کند، فناور است. فناوری موفق است که نه تنها خودش را سرپا نگه می‌دارد بلکه کارآفرین باشد و شغل ایجاد کند. پارک علم و فناوری که مسئولیت جامعه اطراف خودش را بر عهده نگیرد و همانطورکه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گفتند دانشگاهی که مشکلات کوچه پشتی دانشگاه را نتواند حل کند، چه دانشگاه و چه پارکی است؟. بنابراین نسل چهارم دانشگاه‌ها نسلی است که بر روی کارآفرینی همراه با مسئولیت اجتماعی تأکید دارد. البته با تعریفی جدید از کارآفرینی، که طبق آن کارآفرین کسی نیست که تنها شغل ایجاد می‌کند بلکه مرزهای اطراف خود را ‌می‌شکند و مرز خلق می‌کند و استانداردهایش را هم ارتقا ‌می‌دهد. این‌ها مباحثی است که متأسفانه تازه در کشور شروع شده و 20 الی 30 سال به طول می‌انجامد که از نسل سوم دانشگاه‌ها به نسل چهارم برویم. البته باید گفت این مباحث زمان‌بر است و مشکلات عدیده‌ای وجود دارد. بر این باورم که باید آرام آرام فعالیت کنیم. در این 2 تا 3 ماه اخیر گفتمان فناوری بسیار غالب شده است. در نشست رؤسای پارک‌های علم و فناوری صحبت از آئین‌نامه ارتقا شد که در گذشته آئین‌نامه ارتقا به این مباحث نمره و امتیازی نمی‌داد و هرکسی(Q1) داشته نمره بالایی می‌گرفته که در حال اصلاح آن هستیم.


خیرالدین در پایان تصریح کرد: نمی‌شود پارک‌های علم و فناوری را مقایسه کرد. برای مثال پارکی که 2 سال است که شروع به فعالیت کرده را چگونه با پارکی که از سال 1372 شروع به کار کرده می‌توان مقایسه کرد. بنابراین باید گروه‌بندی صورت گیرد. مثلاً با توجه به همان سطوح فناوری شامل های‌تک، مدیوم تک و ساده گروه‌بندی انجام داده. به طور کلی مهم‌ترین مسأله حل مشکلات جامعه یا به وسیله فناوری یا به وسیله پژوهش و یا به هر روشی که می‌شود است، که در این خصوص ایجاد اشتغال حائز اهمیت بسیاری دارد.


انتهای پیام/




انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب