دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
03 دی 1400 - 15:16
متکان در گفت‌وگو با آنا:

مشکلات مدیریتی و بروکراسی اداری دو مانع اصلی استفاده از ظرفیت نخبگان هستند

عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به مغفول ماندن پتانسیل عظیم نخبگان در کشور، گفت: مشکلات مدیریتی و بروکراسی اداری دو مانع اصلی استفاده از ظرفیت نخبگان هستند.
کد خبر : 629453
علی اکبر متکان



علی اکبر متکان، عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی در گفت وگوبا خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا با تأکید بر اهمیت و نقش مهم نخبگان در حل مسائل کشور اعلام کرد: مشکلات مدیریتی و بروکراسی اداری دو مانع اصلی در استفاده از ظرفیت نخبگان کشور است.


وی افزود: متأسفانه شاهدیم وقتی برخی از نخبگان مقیم کشورهای خارجی تصمیم به بازگشته گرفته و متقاضی همکاری با دانشگاه ها و مراکز پژوهشی می شوند، با وجود اینکه از طرف بنیاد ملی نخبگان تایید شده و حتی حقوق و ردیف بودجه هم برایشان تعریف می شود باز هم از طرف دانشگاه‌ها پاسخی دریافت نمی کنند.


عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به مشکلات فرا روی نخبگان، افزود: معیشت یکی از چالش‌های مهم در استفاده از ظرفیت نخبگان کشور است. به ویژه وقتی نخبه‌ای از شهرستان، در راستای انجام کار پژوهشی به دانشگاه های سطح یک کشور معرفی می‌شود به دلیل کمبود امکانات پژوهشی و آزمایشگاهی در شهرستان‌ها اجباراً به تهران یا سایر کلان شهرها نقل مکان می‌کند و مشکل از همین جا آغاز می‌شود. زیرا هزینه اقامت در این شهرها بسیار بالاست و پولی که بابت حق‌الزحمه از دانشگاه دریافت می‌کند کفاف مخارج زندگی‌اش را نمی‌دهد.


متکان در ادامه افزود: چالش دیگر نخبگان هم برخی افراد پیشکسوت در دانشگاه‌ها هستند که راه را برای ورود نخبگان جوان باز نکرده و با آنها سخت برخورد می‌کنند. اگر از نخبگان جوان حمایت شود طرح های بسیار خوبی را اجرایی می کنند به عنوان مثال: اخیراً نخبه‌ای که در ژاپن تحصیل کرده و حالا به وطن بازگشته است، طرح اولیه واکسن مقابله با ویروس اومیکرون را اماده کرده و در حال نهایی کردن آن است. لذا بی توجهی به نخبگان آثار سوء علمی، آموزشی و حتی اقتصادی برای کشور در پی خواهد داشت.


وی، رویکرد مسئولان در بدنه دولت و دستگاه‌های اجرایی کشور را یکی دیگر از مشکلات پیش روی نخبگان دانست و افزود: گاهی اوقات فرد نخبه به وزارتخانه‌ای مراجعه کرده و طرح و ایده‌هایش را با شوق و امید فراوان به وزیر معرفی می‌کند، ولی بدنه وزارتخانه یا سازمان از وی حمایتی ندارند و دلیلش همان ضعف رویکرد در نگرش آنها است. زیرا در باورشان فرد نخبه باید از نظر مالی در سطح خیلی عالی باشد تا مورد احترام و توجه آنان قرار گیرد.


متکان در پاسخ به سؤالی مبنی بر خلاءهای قانونی در حوزه ارتباط صنعت و دانشگاه، گفت: بین صنعت و دانشگاه در کشور ما، فاصله مصنوعی بوجود آمده که دلیل آن وجود لابی‌های برخی افراد با نفوذ در حوزه صنعت است. وگرنه از هوش و توان همین جوان در دانشگاه‌های خارج از کشور بیشترین بهره‌بردای صورت می‌گیرد.


به عنوان مثال: خودم در همایش «جی. آی. اس» جوان نخبه ای دیدم که از ژاپن برگشته و با وجود اینکه در یکی از دانشگاه های سطح یک کشور به صورت حق التدریس و در سطح دکتری مشغول به فعالیت است، اما هنوز در نوبت جذب قرار دارد.


عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی در پاسخ به سؤالی مبنی بر چرایی عدم وجود نهاد نظارتی ویژه حل مسائل نخبگان، اظهار کرد: معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در راستای حل مشکلات نخبگان، باید در درجه اول نسبت به شناسایی، بررسی و پیگیری چالش‌های جوانان نخبه اقدام کرده و در درجه دوم، بدون ملاحظه مقصرین در وزارت علوم، وزارت صنعت و بهداشت را به نهادهای قضایی کشور معرفی کند.


متکان در پایان با بیان اینکه حل مشکلات نخبگان کشور راه را برای توسعه علمی ،آموزشی و اقتصادی کشور باز خواهد کرد، افزود: سلیقه‌ای عمل کردن، نادیده گرفتن قوانین و عدم احساس مسئولیت، از دیگر عوامل بروز چالش بر سر راه نخبگان کشور است.


انتهای پیام/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب