تحقق رؤیای تعطیلات در فضا/ هتلهای کیهانی میزبان گردشگران زمینی میشوند
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، عصر جدید در صنعت فضایی و تحقیقات علمی خارج از کره زمین آغاز شده و دیگر حضور فیزیکی در کیهان تنها در انحصار چند شرکت و سازمان دولتی نیست. حالا سازمانهای فضایی در اقصی نقاط جهان میکوشند علاوه بر بهکارگیری امکانات و بودجه دولتی برای حضور دائم و مؤثر در فضا از ظرفیتهای بخش خصوصی نیز استفاده کنند.
بهتازگی ناسا پیشنهادهایی در خصوص فعالیت دائم و زندگی در فضا را مطرح کرده است. مدیران ناسا پروژه تسهیل حضور انسان در خارج از سیاره آبی را «فضا ۴.۰» نامیدهاند. درواقع ناسا میخواهد از جدیدترین و پیشرفتهترین فناوریهای فضایی برای رساندن انسان به مریخ و فراتر از آن استفاده کند. مهمترین بستر لازم برای اعزام انسان به فضا و حضور طولانی مدت در منظومه شمسی وجود محلی برای اقامت فضانوردان است. در حال حاضر دو ایستگاه در مدار پایینتر از ۲ هزار کیلومتری سطح زمین وجود دارد. یکی از این مراکز تحقیقاتی و اقامتی ایستگاه بینالمللی فضایی و دیگری ماژول یا «ایستگاه فضایی تیانگونگ» (Chinese station Tiangong) متعلق به کشور چین است. ایستگاه بینالمللی فضایی در سال ۲۰۰۰ میلادی در مدار زمین قرار گرفت و معمولاً ۷ فضانورد در آن حضور دارند. «ایستگاه فضایی تیانگونگ» نیز فروردین سال جاری راهاندازی شد و ظرفیت حضور سه فضانورد را دارد.
بزرگترین مرکز تحقیقاتی خارج از کره زمین بازنشسته میشود
طبق خبرهای منتشرشده از سوی سازمانهایی فضایی قرار است بهزودی ایستگاه بینالمللی فضایی پس از سه دهه فعالیت از مدار زمین خارج شده و بازنشسته شود. کارشناسان صنعت فضایی معتقدند ایستگاه بینالمللی فضایی نهتنها اولین مرکز تحقیقاتی در بیرون از کره زمین است بلکه نتیجه همکاری چند کشور مختلف است و از همین رو اهمیت خاصی در تاریخ تحقیقات فضایی دارد. چند شرکت فعال در حوزه فضایی طرحهایی برای راهاندازی ایستگاه فضایی جایگزین ایستگاه بینالمللی فضایی را ارائه کردهاند. اکنون بسیاری از علاقهمندان به صنعت فضایی و تحقیقات علمی در منظومه شمسی این سؤال را مطرح میکنند که آیا ایستگاههای فضایی جدید شیوه زندگی مردم در کیهان را تغییر میدهند یا صرفاً فضاپیماهایی مانند نمونههای قبلی در مدار زمین هستند؟
تجاریسازی زندگی در فضا
آغاز فعالیت شرکتهایی نظیر اسپیسایکس، بلو اورجین و «ویرجین گلکتیک» (Virgin Galactic) از دو دهه پیش باعث شد سازمانهای بزرگ فضایی در سراسر دنیا موضوع تجاریسازی زندگی در فضا را مد نظر قرار دهند. حالا شرکتهای خصوصی به طور مستقل و بدون نیاز به حمایت سازمانهای دولتی دانشمندان و گردشگران را به فضا اعزام میکنند. اسپیسایکس نمونهای بارز از شکوفایی بخش خصوصی در صنعت فضایی است و تاکنون تعداد زیادی ماشین تحقیقاتی و چند گروه از فضانوردان را به فضا فرستاده است.
با وجود اینکه اکثر مردم تنها چند شرکت خصوصی فعال در صنعت فضایی را میشناسند ولی گزارشها نشان داده است استارتآپها و شرکتهای متعددی در حال فعالیت در این حوزه هستند. به عنوان مثال استارتآپ «آکسیوم اسپیس» (Axiom Space) پیشنهاد مشارکت ۱۴۰ میلیون دلاری را برای اتصال فضاپیمایی جدید به ایستگاه بینالمللی فضایی داده است. ماژول پیشنهادی این استارتآپ در حقیقت هتلی مجهز برای اقامت انسانها در سفرهای فضایی است. ناسا اعلام کرده است تا زمان بازنشستگی کامل ایستگاه بینالمللی فضایی در سال ۲۰۳۰ ضمن همکاری با «آکسیوم اسپیس» چند ماژول اقامتی را به این ایستگاه اضافه میکند اما همچنان رقابت به اینجا ختم نمیشود و شرکتهای زیادی برای تجاریسازی ایستگاه بینالمللی فضایی اعلام آمادگی کردهاند.
ایستگاههای بینالمللی فضایی آینده چه ویژگیهایی دارند؟
با وجود تمامی طرحها و برنامههایی که برای توسعه جنبه تجاری صنعت فضایی مطرح میشود هنوز اکثر مردم نمیدانند ایستگاههای فضایی خصوصی در آینده چه ویژگیهای خواهند داشت و دقیقاً چه سرویسهایی به افرادی که در این مراکز حضور پیدا میکنند ارائه میشود؟ تاکنون ایستگاه فضایی صرفاً به مکانی گفته میشد که شرایط لازم برای انجام تحقیقات علمی توسط تعداد محدودی متخصص در حوزههای مختلف در آن فراهم بود ولی به نظر میرسد ایستگاههای فضایی آینده بیشتر محلی برای تفریق و استراحت در خارج از جو کره زمین هستند و افرادی که به این ایستگاهها میروند لزوماً دانشمند و متخصص نیستند.
بیشتر بخوانید:
هدفگیری در فضا با پروژه «دارت»/ سیارکهای سرگردان پایان حیات در زمین را رقم میزنند؟
تلاش دانشمندان برای پیشبینی آینده ساکنان زمین/ تغییر رفتار بشر؛ شرط حفظ حیات در سیاره آبی
رمزگشایی از رازهای جهان هستی با هوش مصنوعی/ ماشینهای هوشمند از دورترین نقاط کیهان میگویند
بنابراین در هنگام طراحی ایستگاههای فضایی نسل جدید باید به مسائل متفاوتی نسبت به گذشته توجه شود و امکاناتی را در این ماشینهای تحقیقاتی تعبیه شود که اقامت در فضا را برای انسانها ساده و لذتبخش سازد. خوشبختانه بشر از سال ۲۰۱۵ به درک جدیدی از شرایط جسمی و روحی انسانها در فضا دست یافتهاند و این اطلاعات به سازمانهای فضایی و شرکتهای فعال در صنعت فضایی کمک میکند تا زیستگاه دلپذیرتری را برای علاقهمندان به سفرهای فضایی فراهم سازند. در هتلهای فضایی به دلیل محدودیت جا هر وسیله در محلی مشخصی قرار گرفته و مهندسان میکوشند از کمترین فضا بیشترین بهره را ببرند.
به نظر میرسد بهزودی بشر شاهد راهاندازی هتلهای مجلل در فضا خواهد بود. در این مراکز اقامتی تمامی امکانات آسایش مسافران مهیا شده و افرادی که توانایی مالی حضور در هتلهای فضایی را دارند میتوانند زندگی در شرایطی بسیار متفاوت از زمین را تجربه کنند.
انتهای پیام/۴۱۴۴/پ
انتهای پیام/