دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
هفته پژوهش ۱۴۰۰(۱۳۸)/ در گفت‌وگوی تفصیلی با آنا مطرح شد؛

از چوپانی و علاقه‌مندی به گیاهان دارویی تا رسیدن به فهرست دانشمندان برتر دنیا

حسینی بندقرائی: در تألیف ۱۲۰ مقاله علمی دنیا مشارکت داشته‌امپژوهشگر پراستناد دنیا با بیان اینکه از دوران کودکی که یک چوپان بودم به تحقیق و پژوهش اهمیت می‌دادم، گفت: در تألیف و انتشار ۱۲۰ مقاله علمی در معتبرترین ژورنال‌‏های دنیا مشارکت داشته‌ام.
کد خبر : 628971
احمد حسینی بنده قرائی

گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ مدیرکل امور کتابخانه‌ها، مجلات، انتشارات علمی و علم‌سنجی دانشگاه آزاد اسلامی به‌تازگی اعلام کرد که بر پایه گزارش سال ۲۰۲۱ میلادی ِمؤسسه «کلاریویت آنالیتیکس» دربارهٔ «پژوهشگران پراستناد» جهان Highly Cited Researcher، دو پژوهشگر دانشگاه آزاد اسلامی در فهرست یک درصد پژوهشگران پراستناد دنیا قرار گرفتند.


بر این اساس نورالدین قدیمی عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل در حوزه مهندسی و احمد حسینی بندقرائی دانشجوی دکتری شیمی تجزیه دانشگاه سمنان و استاد مدعو دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشمر در حوزه میان‌رشته‌ای جز تأثیرگذارترین نویسندگان و دانشمندان یک درصد برتر دنیا در این حوزه معرفی شده‌اند.


احمد حسینی بنده‌قرائی جزء یک درصد دانشمندان برتر دنیا در روستای بنده‌قرا متولد شده و اکنون دانشجوی دکتری شیمی تجزیه دانشگاه سمنان و استاد مدعو دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشمر است. او که از کودکی روحیه پژوهش و تحقیق در وجودش نهادینه شده بود به خاصیت دارویی گیاهان فکر می‌کرد و بعد از ورود به دانشگاه رشته شیمی را برای تکمیل تحقیقات خود انتخاب کرد.




بیشتر بخوانید:


از داوری مجلات داخلی و خارجی تا کمبودهای عرصه پژوهش و فناوری




خبرنگار خبرگزاری آنا به مناسبت انتخاب حسینی به‌عنوان یکی از دانشمندان یک درصد برتر دنیا گفت‌وگویی را با این پژوهشگر که یکی از ۱۵ دانشمند برجسته ایرانی در سال ۲۰۲۱ است ترتیب داده که مشروح این گپ و گفت در پی می‌آید:


عشق به کار تحقیقاتی یکی از عوامل موفقیتم بوده است


آنا: از سابقه تحصیلی خود بیشتر بگویید.


از چوپانی و همنشینی با گیاهان دارویی تا رسیدن به فهرست دانشمندان برتر دنیا


حسینی بنده قرائی: تحصیلات ابتدایی را در روستای بنده‌قرا از توابع کوهسرخ گذرانده و تحصیلات راهنمایی و متوسطه را در کاشمر به ترتیب در مدرسه شهید براهنی‌فر و دبیرستان آیت‌الله خامنه‌‏ای طی کرده‌ام. سال ۱۳۸۱ موفق به دریافت مدرک کارشناسی شیمی محض از دانشگاه فردوسی مشهد شده و کارشناسی ارشد خود در رشته شیمی تجزیه را سال ۱۳۸۶ از دانشگاه بیرجند اخذ کردم.


پس از سال‌‏ها تحقیق و پژوهش در کنار کار و زندگی روزمره برای ادامه تحصیل در مقطع دکتری، دانشگاه سمنان را انتخاب کردم و اکنون مشغول کار روی پایان‌نامه دکتری خود هستم و کار تدریس در گروه شیمی را در دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشمر دنبال می‌کنم.


آنا: نقطه آغاز پژوهش‌های شما کجا بود؟


حسینی بنده قرائی: زمان دقیق آغاز پژوهش‌هایم را باید در کودکی جست‌وجو کرد. کودکی من در طبیعت بکر و زیبای روستای بنده‌قرا سپری شد و در آن زمان به سبب پیشه خانواده‌ام بسیاری از اوقاتِ من به چوپانی و چرای گوسفندان می‌گذشت.


با اینکه تحریم‌ها و شرایط اقتصادی کشور بهترین زمان برای استفاده از ظرفیت نخبگان است؛ اما حمایت‏‌های دولت از نخبگان تقریباً در حد شعار باقی‌مانده ‏است و این موضوع موجب شده که نخبگان علمی نتوانند در حد ظرفیت خود به جامعه خدمت کنند.آن روزها همواره به خاصیت دارویی گیاهان فکر می‌کردم و وقتی دیگران در مورد خواص آنها صحبت می‌کردند به‌دقت گوش می‌کردم. با قبولی در دانشگاه ناچار به دوری از آن طبیعت بکر و شغل کودکی و نوجوانی‌ام شدم؛ اما روحیه تحقیق و پژوهش از همان روزها در وجود من نهادینه شده بود. در واقع از همان ابتدای ورودم به مقطع کارشناسی به طور عملی شروع به تحقیق در زمینه شیمی و موضوعات مرتبط با این رشته کردم.


عشق به کار تحقیقاتی و پژوهش


آنا: مهم‌ترین عامل موفقیت شما در فعالیت‌های پژوهشی چه بوده است؟


حسینی بنده قرائی: عشق به کار تحقیقاتی و پژوهش فقط یکی از عوامل موفقیت بوده است، در کنار این عشق، حمایت‌ها و ازخودگذشتگی‌های همسرم مهم‌ترین دلیل رسیدن به چنین سطحی از موفقیت است؛ چراکه زندگی با یک محقق همواره با تنگناهای مختلف همراه است که اگر ازخودگذشتگی و همراهی همسرم نبود، مسیر موفقیت برایم مسدود می‌شد.


از سوی دیگر اعتماد و هدایت استادانم در دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد نقش تعیین‌‏کننده داشت، به هر صورت فعالیت جدی تحقیقاتی با موضوعات جدید و مرزهای دانش را در زمان کارشناسی ارشد با راهنمایی «دکتر محمدسعید حسینی» استاد شیمی دانشگاه بیرجند آغاز کردم که در موفقیت و خودباوری من نقش بسزایی داشت.


سپس با آغاز تدریس در دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشمر و دسترسی به محیط علمی و پژوهشی و امکانات فراوان این دانشگاه دامنه تحقیقات خود را با محققان و ارگان‌‏های مختلف گسترش دادم و تاکنون در انجام ۷۰ طرح پژوهشی به‌عنوان مجری یا همکار نقش داشته‌ام که با حمایت چند دانشگاه و ارگان مختلف انجام شده است.


آنا: تا چه اندازه از تحقیقات به صورت عملی در صنایع کشور استفاده شده است؟


حسینی بنده قرائی: اگرچه اکثر پروژه‌‏ها کاربردی هستند؛ اما متأسفانه نبود سازوکار مناسب در حمایت از پژوهشگران نخبه موجب شده فقط تعداد کمی از آنها در صنعت کاربردی شوند. همه دانشمندان کشور امیدوارند که روزی حمایت‌ها از حد شعار خارج شده و آنان بتوانند گره‌ای از مشکلات صنایع کشور را حل کنند.


آنا: همکاری با محققان خارجی چه تأثیری در موفقیت شما داشته و حاصل آن چه بوده است؟


حسینی بنده قرائی: در طول تحقیق در زمینه‏‌های مختلف متوجه رویه‌ها، روش‌‏ها و مدل‏‌های اشتباهی شدم که از سوی محققان مطرح دنیا در آن زمینه‏‌ها استفاده می‏‌شدند و کسی به این اشتباهات و به اشاعه آنها توجهی نداشت. با بهترین محققان دنیا در زمینه‌های کاری خود مکاتبه کرده و پیشنهاد بیان این اشتباهات و نیز ارائه رویه‌ها، روش‏‌ها و مدل‌‏های صحیح را به آنان بدهم.


حسینی بنده قرائی: ماحصل همکاری با گروه‌‏های تحقیقاتی مختلف در داخل و خارج در این زمینه‌ها چاپ کتاب‏‌ها و مقالاتی شد که از جانب محققان و پژوهشگران زیادی مورد وثوق قرار گرفته و به آن استناد کرده‌اند.


تاکنون در انتشار چند جلد کتاب و تألیف ۱۲۰ مقاله علمی در معتبرترین ژورنال‌‏های دنیا مشارکت داشته‌ام و این تلاش‌‏های شبانه‌روزی و بدون وقفه در طول ۱۵ سال گذشته موجب شد که سرانجام سال ۲۰۲۱ توسط مؤسسه «کلاریویت آنالیتیکس» در لیست یک درصد دانشمندان برتر دنیا قرار بگیرم.


آنا: تحقیقات شما بیشتر در چه زمینه‏‌هایی است؟


از چوپانی و همنشینی با گیاهان دارویی تا رسیدن به فهرست دانشمندان برتر دنیا


حسینی بنده قرائی: در چند حوزه مختلف مشغول تحقیق و پژوهش هستم که از آن جمله می‌‏توان به «اندازه‏‌گیری مقادیر ناچیز فلزات و گونه‏‌های آلی در نمونه‌های مختلف»، «تصفیه فاضلاب‌‏ها با استفاده از تکنولوژی جذب»، «بازیابی عناصر با ارزش از آب‏‌های آلوده»، «تخریب آلودگی‏‌های آلی با استفاده از فرآیندهای فتوکاتالیستی» و «استفاده از نور خورشید، ساخت مواد نانوساختار جدید برای کاربردهای خاص»، «استخراج مواد مؤثره گیاهان دارویی» و ... را نام برد.


ساختار حمایت از نخبگان علمی معیوب است


آنا: آیا ادارات دولتی حمایت می‏‌کنند؟


حسینی بنده قرائی: متأسفانه ساختار حمایت از نخبگان علمی معیوب است و حمایت‌های دولت خیلی ناچیز بوده و در خیلی از موارد مجبور به هزینه‌کردن از جیب خود هستیم.


با اینکه تحریم‌ها و شرایط اقتصادی کشور بهترین زمان برای استفاده از ظرفیت نخبگان است؛ اما حمایت‏‌های دولت از نخبگان تقریباً در حد شعار باقی‌مانده ‏است و این موضوع موجب شده که نخبگان علمی نتوانند در حد ظرفیت خود به جامعه خدمت کنند و بدتر اینکه این موضوع باعث شده است که خیلی از نخبگان از کشور خارج شده و همچنان شاهد پدیده شوم فرار مغزها باشیم.


آنا: و سخن پایانی ...


حسینی بنده قرائی: دوست دارم به مردم کشورم خدمت کرده و در این شرایط تحریم گرهی از مشکلات میهن عزیزم را باز کنم. خداوند را شاکرم که در رسیدن به موفقیت مرا یاری کرده و از کسانی که پشتیبان من بوده‌اند به‌خصوص همسرم تشکر می‌کنم. از حمایت‏‌ ارگان‌‏های دولتی و غیردولتی به‌خصوص دانشگاه آزاد اسلامی نیز قدردانی می‌کنم.


انتهای پیام/۴۰۷۸/۴۰۶۲/


انتهای پیام/

ارسال نظر
نظرات بینندگان ۱ نظر
محمدتقی رسولی زاده
Iran (Islamic Republic of)
جمعه ۰۹ دی ۱۴۰۱ - ۰۸:۳۲
۰
سلام..وتشکر از شما تلاش گر عرصه علم مفید که پایه خدمت به بشریت است ضمن نشکر از جناب عالی که توانسته اید پرده اسرار از دادهای خوب خداوند بر دارید ‌تقاضایی از حضرت عالی دارم ..بنده علاقه مند به نحقیق در باره مبارزه با دیابت وسنگ کلیه هستم که با این دو مورد هم در گیرم‌اگر مقاله یا لیست گیاهان این موارد.را‌بنده‌راهنمایی بفرمایید بسیار ممنون شما می شوم
قالیشویی ادیب