دورخیز ایران و سوریه برای افزایش حجم تجارت
به گزارش خبرنگار کشاورزی، صنعت و تعاون، مشابهتهای فرهنگی-تاریخی و نزدیک به بودن سطح فناوری کشورهای خاورمیانه تجانس و همگنی خاصی در این منطقه به وجود آورده است. ایران با داشتن ۱۵ همسایه در منطقه هم به لحاظ راههای خشکی و دریایی در شرایط مناسبی به سر میبرد. با پایان جنگ داخلی در سوریه این کشور به لحاظ تأمین کالا و احیای زیرساختهای تخریبشده ناشی از جنگ در شرایط سختی به سر میبرد. در این شرایط رقابت برای تصاحب بازار سوریه نهتنها در بین کشورهای همسایه بلکه در بسیاری از کشورهای اروپایی نیزشدت گرفته است. علیرغم دستاوردهای سیاسی میان دو کشور ایران و سوریه هنوز روابط اقتصادی میان دو کشور به میزان مطلوب نرسیده است بر اساس اطلاعات منتشرشده در این گزارش، صادرات غیرنفتی ایران به سوریه در هفت ماه امسال به ۱۰۶ میلیون دلار رسیده و درمجموع ایران بیش از ۷۹ هزار تن کالا به سوریه صادر کرده است.
آمار صادرات همچنان بدون تغییر مانده است
در مقابل نیز سوریه حدود ۱۹۵ هزار تن کالا به ارزش ۱۷ میلیون دلار به ایران صادر کرده است. در مقایسه با سال قبل، صادرات ایران به سوریه رشدی ۴۲ درصدی داشته است. هرچند این آمار در مقایسه با عملکرد سال ۱۳۹۸ و پیش از کرونا، تغییر چندانی را نشان نمیدهد.
تراز تجاری ایران-سوریه به نفع تهران است
در این مدت، تراز تجاری ایران و سوریه، ۸۹ میلیون دلار به نفع ایران بوده است و این عدد نیز در مقایسه با عملکرد دو سال قبل که تراز مثبت ۸۳ میلیون دلاری ثبتشده بوده، تغییر چندانی نشان نمیدهد.
بیشتر بخوانید:
راهکار تحقق افزایش صادرات غیرنفتی
متوسط قیمت کالاهای صادراتی ایران به سوریه در سال جاری، ۱۳۳۳ دلار در هر تن بوده که در مقایسه با سال قبل، افزایش ۴۲۲ دلار را نشان میدهد. همچنین عمده کالاهای صادراتی ایران به سوریه به کالاهای باارزش افزوده بالا و کالاهای سرمایهای اختصاص دارد.
جزئیات منتشرشده نشان میدهد که اجزا و قطعات توربینهای بخار، دارو، خمیر غذایی، کنسرو و شیرخشک اصلیترین کالاهای صادراتی ایران به سوریه در هفت ماه سال جاری را تشکیل دادهاند.بررسی تجارت مشترک ترکیه و سوریه نیز در ۹ ماهه نخست سال جاری میلادی نشان میدهد که میزان صادرات ترکها از مرز یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار گذشته و در مقابل سوریه به این کشور ۹۹ میلیون دلار صادرات داشته است. ارزش صادرات ترکیه به سوریه در سال جاری میلادی رشدی ۴۳ درصدی را به ثبت رسانده است. در فهرست اصلیترین کالاهای صادراتی ترکیه به سوریه نیز لوازمخانگی، چربی و روغنهای حیوانی و نباتی و قند و شکر و شیرینی دیده میشود.
تجارت سوریه با ترکیه ۷ برابر تجارت با ایران است
مقایسه عملکرد صادراتی ایران و ترکیه به سوریه نشان میدهد که ایران در هفتماهه سال جاری شمسی، بهطور میانگین ۱۵.۲ میلیون دلار کالا به سوریه صادر کرده و این در حالی است که ترکیه در ۹ ماهه نخست سال جاری میلادی بهطور میانگین ۱۳۱ میلیون دلار در هرماه به سوریه صادرات داشته است. بهاینترتیب میزان صادرات ترکیه به سوریه بیش از هشت برابر صادرات ایران به سوریه بوده است.
فاصله زیاد تجارت ایران و سوریه
کیوان کاشفی رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و سوریه با بیان اینکه فاصله زیادی با افق تجارت دو کشور داریم،میگوید« باید برنامه ریزیها عملیاتی شود تا شاهد بهبود رقم صادرات و واردات با این کشور باشیم که طی یک سال گذشته اقدامات مهمی در این زمینه آغاز شده است».
وی با اشاره به بهبود زیرساختهای تجاری برای تجارت دو کشور، بیان می کند« در مواردی مانند حمل و نقل توانستیم به سطحی مناسب دست یابیم که البته ترکیه به دلیل همسایگی در این زمینه نسبت به ایران مزیت هایی دارد».
کاشفی ادامه می دهد« باید برنامهریزیها عملیاتی شود تا شاهد بهبود رقم صادرات و واردات با این کشور باشیم که طی یک سال گذشته اقدامات مهمی در این زمینه آغاز شده است.
وی با اشاره به بهبود زیرساختهای تجاری برای تجارت دو کشور، بیان میکند«در مواردی مانند حمل و نقل توانستیم به سطحی مناسب دست یابیم که البته ترکیه به دلیل همسایگی در این زمینه نسبت به ایران مزیت هایی دارد. ایران مرز مشترک با سوریه ندارد و از مرز عراق هم به درستی و میزان کافی بهره مند نبوده است».
سفر فاطمی امین به دمشق
بهمنظور افزایش تبادلات تجاری میان ایران و سوری هیئتی از وزارت صمت با همراهی وزیر صنعت به سوریه سفر کرده است. سید رضا فاطمی امین وزیر صنعت که به دعوت سامر الخلیل وزیر اقتصاد سوریه به این کشور سفرکرده است، در تشریح اهداف این سفر میگوید«تمرکز من در این سفر روی روابط اقتصادی در بخشهای مختلف با کشور سوریه است و حتی میتوان طرحهای چند جانبهای داشته باشیم».
وی ادامه میدهد «میتوان محصولات متعددی در سوریه تولید و به دیگر کشورهای عربی و منطقه صادر کرد».
تمکز بر متعادل کردن تراز تجاری دو کشور است
فاطمی امین در خصوص ارتقای همکاریهای تجاری و اقتصادی نیز عنوان میکند «اولین نکتهای که ما بر آن متمرکز خواهیم شد متعادل کردن تراز تجاری دو کشور است؛ قطعاً سوریه با مشکلاتی جدی درزمینهٔ اقتصادی مواجه است و شاید صادرات یکطرفه تصوری عملی نباشد بنابراین نکته کلیدی اینجاست که روابط اقتصادی متعادلی ایجاد کنیم که دو طرف از آن نفع ببرند».
اقدامات اخیر در دولت سیزدهم نشان از تغییر اولویت کشور توسعه روابط اقتصادی و سیاسی از کشورهای اروپایی بدعهد به همسایگان ایرانی دارد، امری که میتواند با استفاده از مزیت نسبی در بعد جغرافیایی به افزایش سهم ایران در بازارهای منطقهای منجر شود.
انتهای پیام/
انتهای پیام/