از ضرورت تعامل سازنده صنایع و دانشگاهها تا پاسخگویی به نیاز کشور
گروه دانشگاه خبرگزاری آنا- موفقیت روزافزون علم، دانش و تکنولوژی فضای زندگی جدیدی را برای انسانها به ارمغان آورده است. این فضای جدید برخاسته از تعاملات عمیق تمدن و فرهنگ موجد خواستها، نیازها، اندیشهها، مسائل و مشکلاتی است که به سهم خود توسعه علم و اندیشه را میطلبند. در این مسیر اندیشههای ژرف بهصورت پژوهشهای بنیادین بحثپذیر در آمده و دستمایه انجام پژوهشهای کاربردی میشوند تا نیازها را پاسخ گویند، راهحلهای بهتر و موثرتری برای مسائل جوامع بشری پیشنهاد کنند. همین جا است که نقش و سهم بسزای بخش تحقیقات در روند تحولات جوامع آشکار میشود.
پژوهش بهعنوان ابزاری برای پیشرفت همهجانبه کشور شناخته میشود به همین منظور برای گسترش آن در جامعه و ارج نهادن به جایگاه پژوهشگران هفته چهارم آذر بهنام «هفته پژوهش و فناوری» نامگذاری شده تا جوانان و دارندگان استعدادهای درخشان در راه ورود به این عرصه تشویق شوند. پژوهش کوششی برای یافتن بهترین راهکارهای ممکن برای حل مشکلات موجود در جامعه، توسعه مرزهای دانش و گشودن افقهای تازه برای آیندگان است.
در این زمینه با محمدسعید سیف، مدیرکل دفتر ارتباط با صنعت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به گفتوگو نشستهایم که در ادامه مشروح آن را از نظر میگذرانید.
آنچه در گفتوگوی ما با محمدسعید سیف میخوانید:
*برای رفع نیازهای کشور از امکانات داخلی استفاده شود
*هفت دهم درصد تولید ناخالص ملی کشور به امر پژوهش اختصاص پیدا میکند
*پاسخگویی به نیاز کشور مأموریت و وظیفه اصلی دانشگاه است
*هدف از برگزاری هفته پژوهش تقویت مسیر همکاری صنایع و دانشگاهها است
برای رفع نیازهای کشور از امکانات داخلی استفاده شود
آنا: آیا عقد قرارداد و تفاهمنامههای همکاری میان دانشگاه و صنایع باعث کارآفرین شدن دانشگاهها، ایجاد اشتغالزایی و درآمدزایی خواهد شد؟
در حال حاضر سرمایهگذاری در امور پژوهشی بسیار کمتر از کشورهای پیشرفته است و حدود هفت دهم درصد تولید ناخالص ملی کشور به این امر مهم اختصاص پیدا میکند سیف: از سالهای قبل دانشگاهها و مراکز آموزشی بهصورت معمول فعالیتهای پژوهشی و کاربردی را به اسم قرارداد ارتباط با صنعت انجام داده و بر اساس آن با بخشهای دولتی و خصوصی فعالیتهای مشترکی داشتهاند. این موضوع در سالهای اخیر بسیار گستردهتر شده زیرا که امکانات و تجارب نیروی انسانی موجود در دانشگاه توسعه یافته، از سوی دیگر در کشور نیازهای مختلف از خارج کشور تأمین میشود.
در حال حاضر با توجه به تحریم و شرایط فعلی باید برای رفع نیازهای کشور از امکانات داخلی استفاده کرد. از این رو پروژههای مختلفی وجود دارد که توسط دانشگاهها و پژوهشگاههای کشور برای صنایع خصوصی، دولتی و وزارتخانهها انجام میشود. طبق آخرین آمار تاکنون بیش از ۸ هزار قرارداد در حال اجرا در دانشگاهها و پژوهشگاهها وجود دارد، حدود ۵ هزار عضو هیئتعلمی مجری این قراردادها هستند.
هفت دهم درصد تولید ناخالص ملی کشور به امر پژوهش اختصاص پیدا میکند
آنا: با توجه به اینکه زمان اختصاص بودجه برای بخش پژوهش نزدیک است، رایزنیهایی در این خصوص با دولت و مجلس شده است؟
سیف: این بحث، موضوع مهمی است زیرا که در همه کشورها، دولت برای نوآوری و فعالیتهای پژوهشی سرمایهگذاری میکند تا از دستاوردهای آن بهرهبرداری شود، کیفیت فعالیتهای مختلف، بهرهوری صنایع و رقابتپذیری محصولات تولیدی بهبود یابد. در حال حاضر سرمایهگذاری در امور پژوهشی بسیار کمتر از کشورهای پیشرفته است و حدود هفت دهم درصد تولید ناخالص ملی کشور به این امر مهم اختصاص پیدا میکند، درصورتیکه در کشورهای پیشرفته و صاحبنام این عدد به ۶ برابر بیشتر میرسد، آنها با این سرمایهگذاری مناسب میتوانند دانش و فناوری بهتری کسب کنند و متعاقب آن رشد صنایع مختلف را خواهند داشت.
بسیاری از فارغالتحصیلان دانشگاهی محققان خوبی هستند و میتوانند در مراکز آموزشی به امور پژوهشی بپردازند تا برای آنها اشتغال ایجاد شود. در این راستا دستاوردهای آنها نیز ارزش افزوده بسیار خوبی برای کشور ایجاد میکند، بنابراین انتظار میرود دولت در حوزه پژوهشی سرمایهگذاری بیشتری انجام دهد.
بیشتر بخوانید:
استفاده از ظرفیت نخبگان دانشگاهی در حل مسائل کشور اهمیت دارد
محدودیتهای بودجهای بر انگیزه پژوهشگران تاثیرگذار است
پاسخگویی به نیاز کشور مأموریت و وظیفه اصلی دانشگاه است
آنا: با چه اقداماتی میتوان فعالیتهای پژوهشی را به سمت حل مسائل کشور پیش برد؟
طبق آخرین آمار تاکنون بیش از ۸ هزار قرارداد در حال اجرا در دانشگاهها و پژوهشگاهها وجود دارد و حدود ۵ هزار عضو هیئت علمی مجری این قراردادها هستند
سیف: وزارتخانهها و صنایع باید به این باور برسند که تعامل با دانشگاهها و سرمایهگذاری در امر پژوهش، هزینه اضافی نیست، اگر این همکاری انجام نشود در بلندمدت ضررآفرین بوده و در بازار رقابت حذف میشوند. متعاقب آن امکان رقابت و مشابهسازی با کالاهای خارجی را نخواهند داشت. باید سازوکارهای مناسبی در صنایع برنامهریزی شود تا از امکانات دانشگاهها، نیروی انسانی، پژوهشها و تحقیقات آنها استفاده کنند، پایاننامهها و رسالههای دانشگاهی را با حمایت به سمت و سویی که نیاز دارند، پیش ببرند.
در دانشگاهها فقط بر امور آموزشی تکیه نشود و از اساتید، دانشجویان و امکانات در جهت رفع نیازهای جامعه استفاده شود، باید پاسخگویی به نیاز کشور را مأموریت و وظیفه اصلی دانست و این فرهنگ در مراکز آموزشی به وجود آید، اساتید دانشگاهی نیز بر اساس عملکرد امتیازبندی شوند.
هدف از برگزاری هفته پژوهش تقویت مسیر همکاری صنایع و دانشگاهها است
آنا: با توجه به نزدیک بودن هفته پژوهش، دفتر ارتباط با صنعت چه برنامههایی در این راستا در نظر دارند؟
سیف: برای هفته پژوهش برنامههای مختلفی از جمله تقدیر از پایاننامههای کاربردی برگزیده دانشگاهها، معرفی اعضای هیئتعلمی برتر که در زمینهٔ پاسخگویی به نیازهای کشور و ارتباط با جامعه و صنعت فعالیتهای خوبی داشتهاند، انتخاب صنایع و وزارتخانههایی که با دانشگاهها همکاری کردهاند، پیشبینی شده است.
هدف از برگزاری هفته پژوهش الگوسازی، ایجاد فرهنگ، تقویت مسیر همکاری صنایع و دانشگاهها است، مراکز آموزشی همانطور که در بحث آموزش موظف به تربیت نیرو انسانی هستند باید بتوانند در پاسخگویی به نیازهای جامعه و استفاده بهینه از توان علمی در جهت رفع مشکلات کشور فعالتر شوند.
انتهای پیام/۱۱۰/پ
انتهای پیام/