پیش به سوی ملیسازی فضای سایبری/ نخبگان جوان به مقابله با تهدیدات سایبری برمیخیزند
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، توسعه گسترده و افزایش چشمگیری گوشیهای هوشمند در سراسر دنیا موجب شده مردم در ساعات مختلف شبانهروز و در هر محلی به فضای مجازی و محتوای دیجیتال دسترسی داشته باشند. دسترسی سریع و آسان به اینترنت انجام بسیاری از فعالیتهای روزانه را به عموم مردم راحتتر ساخته است و اکنون کاربران انواع دستگاههای هوشمند میتوانند بدون نیاز به خروج از منزل امور کاری و اداری خود را انجام دهند و حتی وسایل مورد نیاز برای زندگی روزانه را به صورت آنلاین خریداری کنند.
به جرأت میتوان گفت اینترنت و دستگاههای هوشمند سبک زندگی بشر در قرن ۲۱ را چنان دچار تحول کرده است که بههیچوجه نمیتوان آن را با شیوه زندگی گذشتگان مقایسه کرد. در چنین شرایطی دولتها میکوشند با برنامهریزی دقیق و آموزش صحیح مردم از تمامی فرصتهای ایجاد شده در فضای مجازی استفاده کرده و در حقیقت حکمرانی خود در اینترنت را اثبات کنند. متأسفانه هم اکنون تنها تعداد محدودی از کشورهای جهان زیرساخت لازم برای توسعه همهجانبه فضای مجازی مطابق با معیارهای بومی را در اختیار دارند و در اغلب نقاط دنیا از سرویسهای آمریکایی که بهشدت تحت نظارت و نفوذ نظام سلطه قرار دارد استفاده میشود.
بیشتر بخوانید:
اکنون جهان در موقعیتی قرار دارد که بومیسازی فناوری و توسعه ابزارهای دیجیتال با اتکا به ظرفیتهای داخلی نوعی ضرورت محسوب میشود و جولان اپلیکیشنها و شبکههای اجتماعی خارجی نه تنها امنیت سایبری سامانهها دولتی را به خطر میاندازد بلکه آسیبهای جبرانناپذیر اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی به کشور وارد میسازد. به دلیل اهمیت حفظ امنیت فضای مجازی دستگاههای مختلفی در کشور مسئولیت ارتقای ایمنی سامانههای عمومی و شبکههای مورد استفاده مردم را بر عهده دارند و بدون شک همکاری این سازمانها با یکدیگر میتواند تا حدودی زیادی خطر حملههای سایبری را دفع کند. کارشناسان فناوری معتقدند استفاده آموزشهای مرتبط با فعالیتهای اینترنتی باید از مقاطع ابتدایی برای کودکان آغاز شده و زمانی که دانشآموز به مرحله ورود به دانشگاه میرسد از توانایی مطلوبی برای تولید محتوای دیجیتال برخوردار باشد.
استفاده ابزاری از فضای مجازی برای تأثیرگذاری بر افکار عمومی
سازمان پدافند غیرعامل از جمله دستگاههایی است که میتواند نقش مؤثری برای افزایش آگاهی عمومی در خصوص شناخت تهدیدات سایبری داشته باشد. به گفته سردار غلامرضا جلالی، رئیس سازمان پدافند غیرعامل «شکوفایی رسانه چارچوب جنگهای مدرن را تغییر داده و جنگها را به جنگهای مردممحور تبدیل کرده است. امروز دشمنان استفاده گستردهای از رسانه برای تأثیر بر افکار عمومی میکنند. وقتی مقام معظم رهبری میفرمایند نیاز به بازسازی در فضای رسانهای و فناوری کشور داریم نباید به سادگی از کنار آن بگذریم. امروز ترکیبی از رسانه سنتی و مدرن را در کشورها داریم و دولتها میکوشند رسانه ابزاری برای تعامل مستمر مسئولان و مردم باشد.»
به اذعان رئیس سازمان پدافند غیرعامل «در صورتی که انواع گوشی هوشمند را در کشور طراحی و فناوریهای مربوط به این دستگاهها نظیر سیستم عامل را بومیسازی کنیم تسلط بر دادههای ملی در اختیار خودمان است. بیتوجهی به حوزههای شناختی و افکار عمومی آسیبهای سنگینی را به کشور وارد میکند و اساس پیشگیری از چنین آسیبهایی استفاده از زیرساختهای بومی است. امروز مشاهده میکنیم که تمام دنیا به سمت ملیسازی فضای سایبری پیش میرود.
جهان درگیر با تهدیدات سایبری
سپاه محمد رسولالله(ص) تهران بزرگ به تازگی سومین رویداد محتوای دیجیتال بسیج را برگزار کرد و در این همایش تعداد قابل توجهی از دانشآموزان و دانشجویان فعال در حوزههای مختلف سایبری به رقابت با یکدیگر پرداختند. سردار حسن حسنزاده، فرمانده سپاه محمد رسولالله(ص) تهران بزرگ میگوید«امروز شاهد تهدیدات ترکیبی دشمن هستیم و یکی از بزرگترین آنها تهدید سایبری است. این تهدید تنها متوجه ایران نیست و تمام جهان با آن درگیر است. باید توجه ویژه به تهدیدات سایبری شود.»
به گفته فرمانده سپاه محمد رسولالله(ص) تهران بزرگ «طبق فرمان مقام معظم رهبری باید تعامل مطلوب بین تمامی دستگاهها و سازمانهای کشور وجود داشته باشد و سپاه محمد رسولالله(ص) تهران بزرگ نیز همواره به این مهم توجه کرده است. اکنون که یکی از مهمترین عرصههای فضای مجازی است باید تمرکز ویژهای برای افزایش تواناییهای خود در این فضا داشته باشیم. سپاه محمد رسولالله(ص) تاکنون جلسات متعددی به منظور توانمندسازی جوانان مستعد کشور در حوزه سایبری با دستگاههای مختلف برگزار کرده است.»
فعالان جوان فضای مجازی به میدان میآیند
فاطمه استانیه، طراح و تولید کننده پویانمایی با اشاره به ظرفیتهای بسیج در حوزه تولید محتوای دیجیتال میگوید «بنده به همراه اعضای گروهم مهدیس روحی و فاطمه آشتیانی در تعدادی از رسانههای کشور پویانمایی طراحی میکنیم. سایر فعالیتهای گرافیکی نظیر تدوین و تولید موشن گرافیک را هم انجام میدهیم. بیشتر تولیدات این گروه در زمینه جنگ نرم و استعمارستیزی است.»
به گفته این فعال حوزه تولید محتوای دیجیتال «از طریق سازمان بسیج دانشآموزی بستر خوبی برای فعالیت در زمینه تولید محتوای دیجیتال فراهم شده است. این امکان مهیا شده است که دانشآموزان در مدارس مختلف برای فعالیتهای سایبری باهم همکاری کنند. در این ارتباطات استعدادهای دانشآموزان در حوزههای مختلف تولید محتوا شناسایی شده و پس از جمعبندی تواناییها در عملیاتها و مناسبتهای مختلف از آنها استفاده میشود. اعضای گروه بنده تا کنون در چند همایش فرهنگی و هنری و رویداد کشوری موفق به دریافت جایزه و مقام شدهاند. قصد داریم در دانشگاه نیز در رشته گرافیک تحصیل و رسانهای نوجوان را تأسیس کنیم.»
بیشتر بخوانید:
آزادی انتشار داده رکن شفافیت در کشور است/ تعارض منافع؛ سدی در برابر توسعه دولت الکترونیک
سید محمد حسین یوسفی، طراح بازیهای تلفن همراه در خصوص نوع فعالیت و حضور در همایش تولید محتوای دیجیتال میگوید «بنده از چند سال پیش در حوزه بازیسازی تلفن همراه به صورت حرفهای فعالیت میکنم و از طریق سازمان بسیج دانشجویی در رویدادها و همایشهای مختلفی حضور پیدا کردهام.»
بر اساس اعلام این بازیساز «فراگیری مراحل بازیسازی را در ابتدا به صورت شخصی و خودیادگیری آغاز کردم و پس از آن در یک مرکز آموزشی برای یادگیری مباحث تخصصی حضور یافتم. در حال حاضر نیز با وجود تحصیل در دانشگاه همچنان فعالیتهای مربوط به بازیسازی را انجام میدهم. در دانشگاه بستری برای بازیسازی به صورت حرفهای وجود ندارد ولی امکاناتی برای تدریس این رشته به علاقهمندان مهیا شده است. سطح مسابقاتی که سازمان بسیج برگزار میکند در حد مطلوبی است و معمولاً رقابت سختی بین شرکتکنندگان در رویدادهای مختلف سازمان بسیج شکل میگیرد. طبق برنامهریزی که انجام دادهام فعالیت خود را در زمینه بازیسازی تلفن همراه ادامه داده و امیدوارم در آینده به جایگاه مناسبی در این حوزه برسم.»
انتهای پیام/۴۱۴۴/
انتهای پیام/