روزی برای پاسداشت چراغ روشن دانش/ پیوند ترویج علم با توسعه کشور ناگسستنی است
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، سازمان جهانی یونسکو بهعنوان معتبرترین سازمان آموزشی و فرهنگی در جهان که در حوزههای علم، فرهنگ و آموزش فعالیت میکند، نخستین بار در سال ۱۹۹۹ میلادی در نشست بوداپست مجارستان ۱۰ نوامبر هر سال را بهعنوان روز جهانی علم در خدمت صلح و توسعه نامگذاری کرد. رویداد ترویج علم در ایران هم زمان با روز علم در خدمت صلح و توسعه از روز چهارشنبه نوزدهم آبان ماه با حضور جمعی از سخنرانان و میهمانان از سازمانها و نهادهای علمی و فرهنگی مانند وزارت علوم و تحقیقات و فناوری و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، دانشگاهیان، انجمنهای علمی، سازمان آموزشی، علمی، و فرهنگی سازمان ملل متحد یا یونسکو، مروجان و علاقهمندان به علم در دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه تهران برگزار میشود.
بیشتر بخوانید:
۱۰ راه برای افزایش علاقهمندی کودکان به علم
در این مراسم که به همت انجمن ترویج علم برگزار میشود، هر روز پیرامون موضوعهای مختلف به بحث پرداخته خواهد شد؛ روزهای شنبه درباره اقلیم و محیط زیست، روزهای یکشنبه پیرامون مسئله بهداشت سلامت، روزهای دوشنبه در خصوص رسانه و ترویج علم، روزهای سهشنبه درباره نهادها و انجمنهای علمی، روزهای چهارشنبه پیرامون ادبیات کودک، روزهای پنجشنبه در خصوص فعالیتهای ترویجی و روزهای جمعه پیرامون آشنایی با مشاغل علمی به بحث پرداخته میشود. در نهایت پنجشنبه هجدهم آذرماه مراسم اختتامیه و بیست و دومین دوره جایزه ترویج علم برگزار خواهد شد.
علاوه بر برنامههای درجشده در پوستر، این انجمن با همکاری انجمنها و سازمانهای دیگر در حال برنامهریزی، برنامههای دیگری است که بهزودی منتشر خواهد شد. اهمیت این موضوع و برگزاری این مراسم باعث شد تا گفتوگویی با اکرم قدیمی، رئیس انجمن ترویج علم ترتیب دهیم که در ادامه آن را می خوانید.
ترویج علم نیازمند توجه ویژه است
قدیمی با اشاره به اهمیت ترویج علم میگوید «موضوع ترویج علم عملاً با توسعه کشور گره خورده است زیرا ترویج علم میتواند علم را وارد همه لایههای جامعه کند به طوری که علم در زندگی مردم ساری و جاری شود اما متاسفانه بین آنچه هست و آنچه باید باشد، فاصله زیادی وجود دارد. با کمال تاسف، تاکنون از سوی برنامهریزان و سیاستگذاران کشور به این موضوع مهم توجه لازم مبذول نشده است.»
به گفته وی «۱۰ سال است که انجمن ترویج علم برای یادآوری اهمیت این موضوع و توجه جامعه به این مهم، رویداد ترویج علم را در قالب هفته ترویج علم و همزمان با روز جهانی علم با کمک علاقهمندان و برخی سازمانهای مردمی برگزار میکند. با این حال انجام این مهم زمانی میتواند در سطوح گوناگون جامعه تأثیرگذاری داشته باشد که همه نهادها و سازمانها بهویژه بخش دولتی در این رویداد مشارکت کنند. نداشتن بودجه برای برگزاری این مناسبت یکی از چالشهای مهم است. به نظرم باید مسئولان از این مناسبت همانند هفته پژوهش حمایت کنند.»
بحث ترویج علم با زندگی روزمره مردم گره خورده است
رئیس انجمن ترویج علم بر این باور است «برای عملیاتی شدن ترویج علم در سطح جامعه، حمایت دولت از این موضوع مهم ضروری است. گرچه برای این موضوع حتی پژوهشی با حمایت سازمان برنامه انجام شد اما متاسفانه شرایط اجرای نتایج این پژوهش هنوز فراهم نشده است. پیشنهاد میکنم برای انجام این مهم، حداقل از نهادهای غیردولتی مانند انجمن ترویج علم حمایت شود تا زمینههای لازم برای این مهم فراهم شود. سال گذشته در برنامههایی از هفته ترویج علم تا هفته پژوهش بارها بر این موضوع تأکید کردیم اما هنوز به نتیجهای نرسیدهایم، امیدواریم در دولت جدید به این موضوع مهم توجه شود.»
بیشتر بخوانید:
اهمیت ترویج علم به زبان ساده/ آیا مردم کوچه و بازار هم میتوانند علمیترین مباحث روز را درک کنند؟
ترویج علم از جمله موضوعاتی است که با زندگی کل جامعه ارتباط دارد. درواقع بحث ترویج با زندگی روزمره مردم گره خورده است. از همه مروجان علم، دانشگاهیان، دانشجویان و همه علاقهمندان به ترویج علم دعوت میشود در این رویداد که با هدف نهادینه ساختن فرهنگ علمی در جامعه است، مشارکت کنند.
انتهای پیام/۴۱۴۷/پ
انتهای پیام/