دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

روبات‌ها در هر ۳۰ ثانیه یک عمل جراحی انجام می‌دهند/ ایران؛ صاحب دانش جراحی روباتیک

متخصصان علوم پزشکی طی دهه‌های اخیر توانسته‌اند با کمک روبات‌ها راهی برای تسهیل عمل جراحی پیدا کنند؛ دستاوردی که اکنون تنها در انحصار چند کشور دنیاست.
کد خبر : 618942
روباتیک

گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، اکنون ایران نیز در زمره کشورهایی قرار دارد که توانسته است با بهره‌گیری از دانش روز، به فناوری ساخت روبات جراح دست پیدا کند. محققان علوم پزشکی دانشگاه تهران در حال حاضر موفق به ساخت روبات جراح سینا شده‌اند. روباتی که ۱۶ مفصل آن مجهز به موتور الکتریکی است و می‎‌تواند ظریف‌ترین عمل‌های جراحی را انجام دهد.


به گفته علیرضا میرباقری، طراح روبات جراحی سینا «هم اکنون روبات‌ها حوزه‌های مختلف رشته پزشکی را در بر گرفته‌اند و کاربردهای زیادی در مباحث درمان و تجهیزات پیدا کرده‌اند و می‌توانند در این حوزه‌ها خدمات‌رسانی کنند. روبات‌ها قادرند کارهای تکراری و طاقت‌ فرسا را با دقت بیشتری از انسان‌ها انجام دهند از این رو امروزه از روبات‌ها برای انجام مداخلات پزشکی و فرایندهای توانبخشی و مراقبت‌های پس از درمان استفاده زیادی می‌شود.»




بیشتر بخوانید:


تلفیق فناوری ۵G و لاپاراسکوپی در فناوری ایرانی/ روبات جراح ایرانی مشکل دوری پزشک از بیمار را حل کرد


اولین جراحی روباتیک از راه دور پیشرفته در کشور انجام شد




عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به جایگاه علم روباتیک در علم پزشکی جهان می‌گوید «هم اکنون بیش از ۵ هزار روبات جراح در دنیا توسط یک شرکت آمریکایی نصب شده و سالانه یک میلیون عمل جراحی روباتیک در حفره شکمی در حال انجام است؛ هر ۳۰ ثانیه یک عمل جراحی در دنیا انجام می‌شود. ایران نیز در حوزه جراحی روباتیک با ایجاد محصولی به نام روبات جراح سینا به این مبحث ورود پیدا کرده است و بیش از ۱۸ سال در این زمینه سابقه کاری دارد.»


در حال حاضر هم نمونه‌های متعددی از این روبات جراح ساخته شده و مراحل تست‌های کلینیکالی‌ به روی مطالعات حیوانی‌اش را گذرانده و در مرحله تست‌های فنی و آماده‌سازی برای مطالعات بالینی به سر می‌برد. این دستگاه برای انجام مطالعات پیش بالینی در بیمارستان‌های سینا، شریعتی و امام خمینی تهران نصب شده و پیش‌بینی می‌شود طی دو سال آینده پس از گذراندن تست‌های فنی و بالینی در دیگر بیمارستان‌های کشور، نصب و راه‌اندازی شود.


روبات‌ها دقت جراحی‌ها را افزایش می‌دهند


میرباقری به نحو کارکرد این روبات اشاره کرد و ادامه داد «روبات‌های جراح مانند انسان‌ها قدرت تصمیم گیری ندارند به همین دلیل هنگام جراحی باید تحت نظر جراح کارشان را انجام دهند. در واقع خود جراح، عمل جراحی را به واسطه روبات‌ها انجام می‌دهد بنابراین ما یک سامانه جراحی روباتیک که شامل دو بخش است را تشکیل داده‌ایم. بخش نخست عبارت است از یک کنسول کنترل فرایند جراحی که در اختیار جراح قرار دارد و فرامین را به روبات می‌دهد. بخش دوم نیز مجموعه تخت جراحی، روبات‌های جراح، تصویربرداری بربالین بیمار است. در این بخش، روبات فرامین حرکتی دستان جراح را دریافت و همزمان آن حرکت‌ها را در داخل بدن بیمار انجام می‌دهد.»


توانایی افزایش دقت عملکرد جراح با استفاده از مکانیسم مقیاس‌گذاری حرکت دستان جراح و حذف لرزش از حرکات دستان جراح از مزایای اصلی استفاده از این روبات است. اگر دست جراح در داخل بدن یک سانتی‌متر حرکت کند، این ابزار جراحی قادر است کمتر از یک میلی‌متر این کار را انجام دهد. از اینرو دقت جراحی به شدت افزایش می‌یابد و خطاهای جراحی با همان مقیاس کمتر می‌شود. تاکنون روباتی در دنیا وجود نداشته که بتواند به خودی خود عمل جراحی را انجام دهد. روبات‌ها به عنوان یک ابزاری برای انجام عمل جراحی استفاده می‌شوند. این روبات برای انجام جراحی‌های حفره شکمی، لگن و قفسه سینه طراحی شده است.


محدودیت‌های بین‌المللی؛ بزرگ‌ترین چالش حوزه روباتیک


به گفته عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران «در دنیا هزینه‌های جراحی روباتیک چهار تا پنج برابر روش‌های معمولی است اما کاهش هزینه‌های جراحی روباتیک و نزدیک شدن به هزینه‌های جراحی عادی، از ابتدا جزو سیاست‌گذاری‌ها و اهداف این طرح بوده است. هم‌اکنون در دنیا پیرامون کاربرد علم روباتیک در حوزه پزشکی سرمایه‌گذاری‌های خیلی زیاد و سنگینی شده است اما در ایران به دلیل عدم ثبات اقتصادی حوزه فناوری، امکان سرمایه‌گذاری جدی وجود ندارد و این بزرگ‌ترین چالشی است که اکنون با آن روبرو هستیم.»




بیشتر بخوانید:


زندگی با چاشنی روبات‌ها/ آدم آهنی‌ها کار انسان را راحت می‌کنند


«روبات‌های خودآموز» و ترسیم آینده صنعت روباتیک/ تحول هوش مصنوعی با آدم‌آهنی‌ها




هرچند ایران در سال ۲۰۰۳ دومین کشوری بود که در این حوزه شروع به کار کرد اما به دلیل عدم سرمایه‌گذاری قابل‌توجه در این حوزه قادر به پیشرفت با سرعت کافی نبود. بسیاری از کشورها که سال‌ها بعد از ایران این کار شروع کردند، سریع‌تر از ما پیش رفته‌اند. این کشورها حتی می‌توانند پتنت‌های ایران را استفاده و کپی کنند. ایران در حال حاضر به دلیل محدودیت‌های بین‌المللی‌ قدرت رقابت با آنها را ندارد.


هم اکنون ایران موفق به صادرات این روبات جراح به اندونزی شده‌ اما مشکلات بین‌المللی مانع از پیشرفت در این حوزه شده است. در صورتی که مشکلات کشور در این زمینه حل شود، محققان ایرانی و دستاوردهایشان قدرت رقابت با رقبای خارجی را دارند چراکه اکنون تنها چند کشور معدود و انگشت شمار به دانش فنی ساخت این فناوری دست پیدا کرده‌اند.


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب