ایستادگی فناوری در برابر آتشسوزیهای ویرانگر
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، با توجه به اینکه خشکسالی و آتشسوزی ناشی از باد در سالهای اخیر در مناطق وسیعی از نقاط مختلف جهان خطرناکتر شده است، آتشنشانان سعی کردهاند در نحوه آمادهسازی خود هوشمندتر عمل کنند.
فناوریهای جدیدی در تلاش برای جلوگیری و متوقف کردن آتشسوزیهای کوچک توسعه یافته که کمک میکند آتشسوزیها به یک مشکل جدی تبدیل نشود. در کشورمان طی یک دهه گذشته بیش از ۱۴ هزار مورد آتشسوزی در جنگلها رخ داد که در موارد متعددی از آنها خسارات جدی بر محیط زیست وارد شد. البته این مسئله تنها محدود به ایران نیست.
بیشتر بخوانید:
کلاه آتشنشانی هوشمند؛ راهنمایی جدید برای آتشنشانان
با این نردبان از آتشسوزی در امان بمانید+فیلم
امسال تنها ۷۳۰ آتشسوزی در کالیفرنیا رخ داد که حدود ۱۶ درصد نسبت به قبل افزایش داشت، با این وجود خسارتی که برجای گذاشت خیلی بیشتر از این بود و تقریباً سه برابر مساحت زمین یعنی حدود ۱۲۰۰ کیلومتر مربع از زمینها را سوزاند.
واکنش سریع در برابر آتشسوزی به آتشنشانان شانس بیشتری برای جلوگیری از غیرقابل مهار شدن آتشسوزی میدهد.
مدلسازی کامپیوتری برای آمادگی بیشتر
امروزه به لطف افزایش قوای پردازشی، رایانش ابری، سیستمهای توزیعی، شبکههای نسل پنجم، یادگیری ماشین، هوش مصنوعی و... امکان پیشبینی بسیاری از رویدادها و اتفاقها وجود دارد. به لطف فناوریهای جدید میتوان از مدلسازی کامپیوتری رفتار آتشسوزی را پیشبینی کرد که میتواند به ارزیابی خطرات قبل از شروع آتشسوزی بپردازد و سپس مسیر و رشد آنها را نشان دهد.
هنگامی که آبوهوا و شرایط اقلیمی در وضعیت بحرانی است، بادهای گرم و خشک میوزد یا طوفانهای رعدوبرق پیشبینی میشود. این فناوری علاوه بر تجربه سخت، به برنامهریزان اجازه میدهد تا وسایل آتشنشانی، هلیکوپترها و... را از پیش تعیین کنند.
شبیهسازیهای کامپیوتری نشان میدهد که با پیشگیری به موقع به طور متوسط ۹۵ درصد از آتشسوزیها را میتوان پیش از اینکه غیرقابل مهار شوند، تحت کنترل قرار داد. در برخی ایالات آمریکا که روش مدلسازی مورد استفاده قرار میگیرد تا ۹۶.۵ درصد از آتشسوزیهای زیر ۱۰ هکتار مهار شدهاند.
در این روش محققان با به کارگیری روشهایی همچون GIS پیگیری میکنند که پوشش گیاهی در مناطق مخصوص چگونه خشک شده است و با مقایسه وضعیت فعلی و وضعیت پیشین تیم، به مراکز آتشنشانی دستور میدهند و خدمه و تجهیزات را پیش از جدی شدن مسئله به منطقه گسیل میدارند.
هوش مصنوعی و دوربین در مناطق دور افتاده
در گذشته مراکز آتشنشانی برجهایی را در تلاش برای مهار سریع آتش طراحی میکردند که در آنها نیروهای انسانی مشغول به کار بودند. در عصر حاضر این فناوریها تا حد زیادی با دوربینهایی در مناطق دورافتاده جایگزین شده است که بسیاری از آنها با وضوح بالا و دارای هوش مصنوعی است و صرفاً برای تشخیص دود آتش طراحی شده است. همچنین این سیستمها به دلیل به کارگیری الگوریتمهای یادگیری ماشین، میتوانند دود را از چیزی مانند مه تشخیص دهند. در کالیفرنیا ۸۰۰ دوربین از این قبیل قرار دارد تا در صورت وقوع آتش مراجع مرتبط را آگاه سازد.
مدیران آتشنشانی میتوانند تصمیمات تاکتیکی را براساس نتایج فناوریهای جدید حتی قبل از رسیدن آتشنشانان به محل حادثه اتخاذ کنند.
همچنین مدیران آتشنشانی در کشورهای اروپایی به طور معمول پهپادهای نظامی را از گارد ملی یا نیروی هوایی فرا میخوانند تا بر فراز آتشها پرواز کنند و از تصویربرداری حرارتی برای ترسیم مرزها و نقاط پرخطر استفاده کنند. آنها میتوانند از تصاویر ماهوارهای نیز برای ترسیم مسیر دود و خاکستر استفاده کنند.
البته در به کارگیری فناوریهای مختلف به یک اتاق هماهنگکننده نیاز هست تا تصمیمات بر مبنای همه گزارشها صورت بگیرد. اینها فقط ابزارهایی هستند که به ما در انجام این کار کمک خواهند کرد.
نرم افزار نقشهبرداری و اسکن محیطی
در کشورهای پیشرفته، بلافاصله پس از وقوع آتشسوزی، تمام اطلاعات موجود در نقشههای با کیفیت بالا ترسیم میشود تا نور تشخیص داده شود و نقشه توپوگرافی وسیع منطقه، آتشسوزی را تحت پوشش قرار دهد. این امر میتواند به تصمیمگیری در مورد مدیریت جنگلها، برنامهریزی زیرساختها و آمادهسازی برای آتشسوزی، سیل، سونامی، رانش زمین و... کمک کند. سپس کارشناسان براساس شبیهسازی کامپیوتری رفتار آتش را با احتساب شرایط آبوهوایی و سایر متغیرها برآورد میکنند.
همچنین انواعی از نرمافزارهای نقشهبرداری وجود دارد که میتوانند آتشسوزیهای بالقوه، فضای مناسب برای پناه گرفتن در زمان آتشسوزی در منازل و یا دیگر آسیبهای ناشی از آتشسوزی را برآورد کنند.
هر چند تقریباً همه چیز هنوز جدید محسوب میشود و باید بیشتر امتحان خود را پس دهد اما با گسترش علوم جدید میتواند در آینده به این نتیجه رسید که برنامهریزی برای ساخت خانههای ضدآتش در مناطق بیابانی و یا مناطق پر خطر چگونه باشد.
بیشتر بخوانید:
آتشهای بدتری در انتظار آمازون است
برخی از کارشناسان استدلال میکنند که این یک جنگ قریبالوقوع است و در آینده نه چندان دور با توجه به گرم شدن کره زمین با انبوهی از آتشسوزیهای جنگلی سروکار خواهیم داشت و کسب تجربه در این زمینه مفید و ضروری خواهد بود.
تغییرات آبوهوایی در ۳۰ سال گذشته غرب آمریکا را گرمتر و خشکتر کرده است و دانشمندان مدتهاست هشدار دادهاند که با گرم شدن زمین، این اوضاع شدیدتر خواهد شد.
سایر ابزارهای فناوری که هنوز در مرحله تست و توسعه هستند
از جمله دیگر فناوریهایی که هنوز به مرحله نهایی نرسیده است، ربات اطفاء حریق است. در اغلب موارد آتشسوزی چنان گرمایی ایجاد میکند که آتشنشانان نمیتوانند برای خاموش کردن به آتش نزدیک شوند. برخی از شرکتها مانند Howe روباتهایی را برای خاموش کردن آتش طراحی کردهاند که هنوز عمومیسازی نشده است. فناوری واقعیت مجازی(VR) از دیگر امکاناتی است که در زمینههای گوناگون قابل استفاده است.
این فناوری هم اکنون توسط سازمانهای سراسر جهان، از صلیب سرخ تا آژانسهای امدادی سازمان ملل مورد استفاده قرار میگیرد تا به مبارزه با آتشسوزی کمک کند. شبیهسازهای VR نمایشهای سهبعدی را فراهم میکنند که موجب میشود آتشنشانان بتوانند در سناریوهای مختلف آتشسوزی، فعالیت خود را تمرین کنند. در واقعیت مجازی، جهت و سرعت باد و میزان شعلههای آتش قابل تغییر هستند تا آتشنشانان در شرایط بحرانی بدانند که در مقابل با هر کدام از آتشها چه واکنشی را باید نشان دهند.
در برخی مناطق که دسترسی به نیروهای انسانی وجود ندارد و امکان انتقال زیرساختهای فناوری نیز مقرون به صرفه نیست، از حسگرهای متصل به اینترنت استفاده میشود که از طریق نیروی کمی با اینترنت اشیاء دادههای مناطق دورافتاده را جمع آوری میکند و بدین طریق آتشسوزی احتمالی پیش از اینکه روند نگرانکننده به خود بگیرد قابل ردیابی است. همچنین میتوان از سنسورها برای شناسایی و اندازهگیری سطح دیاکسیدکربن و سنجش دمای بالا و غیرعادی بهره برد.
در مجموع فناوریهای جدید و سیستمهای هشدار و تشخیص به موقع از راه دور به ما کمک میکند تا مبارزه با آتشسوزی عملی پیشگیرانهتر باشد و همچنین به کاهش هزینههای ناشی از آتشسوزی بیانجامد.
انتهای پیام/۴۱۶۰
انتهای پیام/