دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
دیپلماسی فناوری/۹؛ آل داود در گفت‌وگوی تفصیلی با آنا مطرح کرد؛

تحقق اهداف سند معماری شبکه ملی اطلاعات با توجه به دیپلماسی فناوری/ ایجاد شبکه‌ امن فراملی با همکاری کشورهای عضو اتحادیه شانگهای

توسعه ارتباطات روستایی بدون توجه به پیوست فرهنگی خسارت‌های زیادی به‌ بار آوردکارشناس فضای مجازی گفت: برای توسعه شبکه‌های ارتباطاتی در کشور علاوه بر امنیت باید به موضوع پیوست فرهنگی نیز توجه شود و بدون شک راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات بستر لازم برای عملیات روانی دشمنان را از بین می‌برد.
کد خبر : 613394
نوآوری

گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا- علیرضا باجلان؛ وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به عنوان متولی توسعه زیرساخت‌های ارتباطی و فناوری اطلاعات در کشور نقش کلید رد توسعه اقتصاد دیجیتال دارد. این وزارتخانه در دولت سیزدهم توجه ویژه‌ای به تکمیل شبکه ملی اطلاعات دارد و در این مسیر آمادگی خود برای همکاری با کسب‌وکارهای صنعت فناوری اطلاعات را اعلام کرده است.


دولت‌ها در سراسر دنیا برای توسعه اقتصاد دیجیتال بودجه‌های کلانی را اختصاص داده و از کسب‌وکارها و شرکت‌های دانش‌بنیان این حوزه به‌خوبی حمایت می‌کنند. اعتماد به این شرکت‌های نوپا ولی زودبازده نشان داده است در شرایط که قدرت‌های بزرگ جهان امکان دسترسی به تجهیزات پیشرفته را محدود ساخته‌اند نخبگان جوان به‌راحتی می‌توانند از محدودیت‌ها فرصت ایجاد کرده و با ارائه طرح‌های نوآورانه محصولات ارزشمندی را تولید کنند. در همین راستا سازمان‌هایی نظیر وزارت ارتباطات، سازمان فناوری اطلاعات و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری طرح‌های حمایتی را تدوین و اجرا کرده است. البته در این میان نباید نقش دیپلماسی فناوری و حفظ ارتباطات بین‌المللی در صنعت فناوری اطلاعات را فراموش کرد.




بیشتر بخوانید:


خلأ قانونی برای مقابله با تسلط شبکه‌های اجتماعی خارجی/ تلاش مجلس برای کاهش میزان کلاهبرداری و فیشینگ


شبکه ملی اطلاعات ابزاری برای جلوگیری از نفوذ بیگانگان/ وزارت ارتباطات زمینه بهبود شاخص‌های فناوری اطلاعات را فراهم کند




برای اطلاع از جزئیات این طرح و لزوم تصویب و عدم تصویب آن با سید علیرضا آل داود، کارشناس فضای مجازی گفت‌وگو کردیم که در ادامه مشروح آن را مشاهده می‌کنید:



تحقق اهداف سند معماری شبکه ملی اطلاعات با توجه به دیپلماسی فناوری/ ایجاد شبکه‌ امن فراملی با همکاری کشورهای عضو اتحادیه شانگهای



عدم توجه به توانمندی شرکت‌های دانش‌بنیان موجب پسرفت در صنعت فناوری اطلاعات شد


آنا: با توجه به فعالیت‌های انجام‌شده از سوی دولت(وزارت ارتباطات) دوازدهم در زمینه توسعه زیرساخت‌های ارتباطی جایگاه کنونی صنعت فناوری اطلاعات ایران در منطقه غرب آسیا و جهان را چگونه ارزیابی می‌کنید؟


آل داود: در دولت دوازدهم فعالیت‌های محدودی برای توسعه شبکه ارتباطی کشور انجام شد و آنچه انجام شده نیز موجب نفوذ بیشتر اپلیکیشن‌های خارجی بر زندگی مردم بوده است. در حقیقت فعالیت‌های دولت دوازدهم موجب ناامیدسازی شرکت‌های دانش‌بنیان داخلی شده و بسیاری از فرصت‌ها را در صنعت فناوری اطلاعات از بین برد. متأسفانه وزرای ارتباطات در دولت قبلی به توانمندی شرکت‌های داخلی اعتقاد نداشته و همین باور زمینه پسرفت جدی در صنعت آی‌سی‌تی را فراهم کرد.



راه‌اندازی اینترنت سطح‌بندی‌شده برای کودکان می‌تواند برای سامان‌دهی فضای مجازی و صیانت از حقوق کودکان بسیار مفید باشد.



توسعه پهنای باند برای اپلیکیشن‌هایی نظیر اینستاگرام و تلگرام آسیب‌های اجتماعی زیادی به کشور زده است. در حوزه ارتباطات روستایی نیز توسعه دسترسی به اینترنت بدون پیوست فرهنگی و ذیل سند ۲۰۳۰ خسارات زیادی را به بار آورده است در صورتی که قرار بود اینترنت روستایی به هموطنان عزیز برای تحصیل در نظام آموزش مجازی کمک کند. امروز شاهد هستیم که دشمنان در تلاش هستند به وسیله اینترنت باورهای روستاییان را تغییر داده و آن‌ها را به عمق جنگ شناختی بکشانند. چنین آسیب‌هایی در آمارهای فرهنگی، اقتصادی و سیاسی به‌شدت مشهود است. می‌توان بزرگ‌ترین دستاورد وزارت ارتباطات در دولت دوازدهم را خرید پهنای باند دانست.


کاهش جرائم سایبری با راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات


آنا: برنامه‌های دولت سیزدهم و تمرکز برای توسعه و تکمیل شبکه ملی اطلاعات را بر ارتقای جایگاه بین‌المللی صنعت فناوری اطلاعات و کسب‌وکارهای نوپا تا چه میزان موثر می‌دانید؟


آل داود: دولت سیزدهم برنامه‌های بسیار خوبی برای توسعه ارتباطات و فناوری اطلاعات در کشور دارد که مهم‌ترین آن تبیین صحیح شبکه ملی اطلاعات است. وقتی می‌خواهیم پیشرفت در صنعت فناوری اطلاعات را آغاز کنیم هیچ راهی نداریم جز اینکه از تجربه کشورهای صاحب‌نام در این حوزه استفاده کنیم. بیش از سی کشور پیشرفته دنیا هم‌اکنون از شبکه ملی اطلاعات استفاده می‌کنند و این کشورها تا جایی که توانسته‌اند لایه‌های محتوا، خدمات، دسترسی و مدیریت فضای مجازی را بومی‌سازی کرده‌اند. هرجا نیز امکان بومی‌سازی وجود نداشته است با قوانین رگولاتوری سرویس‌های بین‌المللی را ملزم به پاسخگویی کرده‌اند.



دستگاه دیپلماسی ایران از تجربه کشورهایی نظیر هند، کره جنوبی و چین برای ارتقای جایگاه صنعت فناوری اطلاعات داخلی استفاده کند.



ایران هم اگر می‌خواهد به چنین جایگاهی برسد اولین قدم آن تکمیل شبکه ملی اطلاعات است. باید به‌صراحت گفت که با راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات به هیچ وجه اینترنت قطع نخواهد شد. اینترنت بخشی از شبکه ملی اطلاعات است و در آینده برخی از محدودیت‌های کنونی رفع خواهد شد. راه‌اندازی اینترنت سطح‌بندی‌شده برای کودکان می‌تواند برای سامان‌دهی فضای مجازی و صیانت از حقوق کودکان بسیار مفید باشد. همچنین برای دسترسی باکیفیت‌تر متخصصان به اطلاعات به‌روز و کاهش جرائم سایبری مخصوصاً کلاهبرداری‌های آنلاین شبکه ملی اطلاعات با سامانه‌های احراز هویت نقش موثری خواهد داشت. امروز اینترنت در فرایندهای اقتصادی نقش کلیدی دارد و شبکه ملی اطلاعات می‌تواند از بستر قاچاق کالا و عملیات روانی در فضای مجازی را از بین ببرد.


از بین بردن تسلط آمریکا بر اینترنت با راه‌اندازی شبکه فراملی بین اعضای اتحادیه شانگهای


آنا: در مسیر توسعه اقتصاد دیجیتال استفاده از ابزارهای دیپلماسی و ارتباط با کشورهای صاحب‌نام در حوزه فناوری تا چه میزان می‌تواند باعث افزایش بازدهی صنعت فناوری اطلاعات شود؟


آل داود: ارتباطات حسنه ایران با کشورهایی نظیر چین و روسیه و کشورهای عضو اتحادیه شانگهای می‌تواند به تکمیل شبکه ملی اطلاعات کمک شایانی کند. تحریم‌ها و کارشکنی‌های آمریکا و کشورهای اروپایی نشان داده است آن‌ها اجازه پیشرفت صنعت فناوری اطلاعات را در ایران نمی‌دهند. دستگاه دیپلماسی ایران باید از تجربه کشورهایی نظیر هند، کره جنوبی و چین برای ارتقای جایگاه صنعت فناوری اطلاعات داخلی استفاده کند. چنین ارتباطی قطعاً به کشور برای دستیابی جایگاه واقعی خود در عصر هوش مصنوعی و ارزهای دیجیتال کمک می‌کند. در فضای مجازی فرصت‌های بسیار خوبی نظیر اشتغال‌زایی وجود دارد که می‌توانیم از آن‌ها برای توسعه اقتصاد دیجیتال بهره ببریم.



بهره‌گیری از توان متخصصان داخلی و توجه به اهمیت دیپلماسی فناوری دستیابی به اهداف تعیین شده در سند معماری شبکه ملی اطلاعات را تسهیل می‌کند.



تولید ثروت، کاهش آلودگی و حفاظت از محیط زیست و کاهش جرائم رایانه‌ای بخشی از مزیت‌های به‌کارگیری صحیح و ایمن ابزارهای فضای مجازی است. کشورهای عضو اتحادیه شانگهای می‌توانند با راه‌اندازی شبکه فراملی اطلاعات تسلط آمریکا بر فضای سایبر را از بین ببرند و شبکه امن را ایجاد کنند.


بی‌اثر کردن تحریم‌های ظالمانه آمریکا با توسعه صنعت فناوری اطلاعات


آنا: طبق سند معماری شبکه ملی اطلاعات تا سال ۱۴۰۴ ایران باید به هاب ارتباطی در منطقه تبدیل شود. آیا دستیابی به چنین هدفی صرفاً با افزایش کمّی و کیفی فناوری‌های بومی امکان‌پذیر است؟


آل داود: با توجه عزم و اراده جدی وزارت ارتباطات در دولت سیزدهم برای تکمیل شبکه ملی اطلاعات می‌توان تا سال ۱۴۰۴ ایران را به هاب ارتباطی منطقه تبدیل کرد. قطعاً بهره‌گیری از توان متخصصان داخلی و توجه به اهمیت دیپلماسی فناوری دستیابی به اهداف تعیین شده در سند معماری شبکه ملی اطلاعات را تسهیل می‌کند. البته در ابتدا باید عقب‌ماندگی‌ها در دولت دوازدهم جبران شود. برای جبران این عقب‌ماندگی‌ها باید از لحاظ کمی و کیفی کارهای زیادی نظیر طراحی سرویس‌های داخلی، تولید محتوا هماهنگ با فرهنگ ایرانی-اسلامی و توسعه زیرساخت‌های داخلی و منطقه‌ای انجام شود.




بیشتر بخوانید:


دستگاه دیپلماسی توجه کافی به صنعت فناوری اطلاعات ندارد/ ارتقای بهره‌وری صنایع با به‌کارگیری ابزارهای فناوری اطلاعات


زیرساخت‌ کاربردی برای پیام‌رسان‌های داخلی نداریم/ ناکامی دولت‌های قبل در حل چالش‌های فناوری اطلاعات




یکی از مهم‌ترین مزیت‌های تبدیل شدن به هاب ارتباطی در غرب آسیا شکسته شدن تحریم‌های ظالمانه آمریکا است. تجربه نشان داده است هرجا ایران به سمت بومی‌سازی رفته است غربی‌ها هم عقب‌نشینی کردند و هم سیاست‌های تحریمی خود را تغییر دادند. طبق فرمایش مقام معظم رهبری باید همانند دشمن در فضای مجازی آرایش جنگی بگیریم و کاملاً برای مقابله با توطئه‌های دشمن آماده باشیم. قوی شدن در حوزه‌های آی‌تی و آی‌سی‌تی یکی از جنبه‌های مهم مبارزه با دشمن است. فیلترینگ هوشمند دروغی است که تنها فرصت را برای جا افتادن بیشتر شبکه‌های اجتماعی خارجی در ایران مهیا کرد.


انتهای پیام/۴۱۴۴/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب