دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
سازنده مستند «ماموریت یازدهم» در گفت‌وگو با آنا مطرح کرد؛

دستاورد ملی آمریکایی‌ها، فریب بزرگی بود/ آیا سفر انسان به کره ماه ادعایی ساختگی است؟

مستند «ماموریت یازدهم» که در پنجمین جشنواره تلویزیونی مستند حضور دارد، روایتی تاریخی است از ماجرای قدم گذاشتن انسان بر روی ماه و جنجال‌های مربوط به آن.
کد خبر : 607294
سفر به ماه

به گزارش خبرنگار حوزه تلویزیون گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، این روزها شبکه مستند سیما درحال برگزاری پنجمین دوره از جشنواره تلویزیونی مستند است. جشنواره‌ای که پس از چند دوره برگزاری حالا جایگاه خوبی در حوزه مستند پیدا کرده و تعداد قابل توجهی از مستندسازان (به ویژه آنها که جدیدا به این حیطه وارد شده‌اند) به این رویداد نگاه ویژه‌ای دارند. در این دوره از جشنواره شبکه مستند سه ماه آثار راه یافته به بخش مسابقه را نمایش می‌دهد، آثاری که در بخش‌های بلند، نیمه بلند و کوتاه دسته‌بندی شده‌اند و حالا در جدول پخش قرار گرفته‌اند. بخش مسابقه پنجمین جشنواره تلویزیونی مستند، از ۶ شهریور آغاز شده و تا ۶ آبان ادامه دارد و آثار حاضر در این مرحله، شنبه تا پنجشنبه هرشب ساعت ۲۰ به روی آنتن می‌روند و بازپخش این برنامه نیز ساعت ۲۴ و ۹ صبح روز بعد است.


یکی از مستندهای حاضر در بخش مسابقه این دوره از جشنواره، مستند «ماموریت یازدهم» است، اثری به کارگردانی علی احمدی که با سوژه‌ای خاص در این دوره حضور پیدا کرده است. در روزهایی که این مستند در انتظار پخش از تلویزیون است، با سازنده آن گفت‌وگو کردیم تا با قصه جذاب این اثر بیشتر آشنا شویم، اثری درخصوص ماجراهای پرحاشیه سفر انسان به ماه و حرف و حدیث‌هایی که پیرامون واقعی یا دروغ بودن آن مطرح شده است.


«ما هرگز به ماه نرفتیم»


احمدی، کارگردان و پژوهشگر این فیلم مستند درباره سوژه اصلی آن گفت: مستند «ماموریت یازدهم» روایت یکی از مهمترین اتفاقات تاریخ بشری است که در ۵۰ سال قبل در ایالات متحده آمریکا روی داده است. در ۲۰ ژوئیه سال ۱۹۶۹ طی ماموریتی، آمریکا ادعا کرد که با فضاپیمای آپولو موفق شده است اولین انسان را به کره ماه برساند. این اتفاق از این جهت مهم بود که رقابت تنگاتنگ فضایی بین دو کشور پرقدرت آن زمان یعنی شوروی و آمریکا در جریان بود و در نهایت آمریکا با ماموریت آپولو برنده این رقابت شد و نیل آرمسترانگ به عنوان نخستین انسان پای بر کره ماه گذاشت.


دستاورد ملی آمریکایی‌ها، فریب بزرگی بود/ آیا سفر انسان به کره ماه ادعایی ساختگی است؟


وی با اشاره به نگارش یک کتاب درباره دروغ بودن ادعای آمریکایی‌ها گفت: با این حال این پیروزی حواشی زیادی را به دنبال داشت و چند سال بعد یک نویسنده آمریکایی به نام «بیل کیسینگ» با نگارش کتابی با عنوان «ما هرگز به ماه نرفتیم» تمام این موفقیت را زیر سوال برد. او نویسنده بخش فنی و رئیس انتشارات یکی از شرکت‌های وابسته به پروژه آپولو است که ادعا می‌کند این دستاورد ملی یک فریب بوده است. در مستند «ماموریت یازدهم» به این اتفاق نیز پرداخته‌ایم و روایت‌های متعددی که درباره این ماجرا وجود دارد بیان می‌شود. جالب است بدانید که بعد از انتشار این کتاب و جریانی که تحت تاثیر آن راه می‌افتد، ۲۰ درصد مردم آمریکا به این نتیجه می‌رسند که فرود انسان روی ماه فریب بوده و یا نسبت به این موضوع شک می‌کنند.




بیشتر بخوانید:


جشنواره تلویزیونی مستند آغاز شد


«از زمین تا ماه» روایت ژول ورن از جاه‌طلبی انسان و آرزوی دیرینه‌اش برای سفر به کره ماه




تاثیرگذاری فوق‌العاده رسانه


این مستندساز درباره هدف اصلی این فیلم مستند گفت: در این فیلم می‌خواهیم کارکرد رسانه‌ای پنهان که در بزرگترین اتفاق تاریخ بشری در ۵۰ سال اخیر مشهود بوده است را به تصویر بکشیم. برای مثال جنگ سرد یکی از مهم‌ترین اتفاقات آن زمان در جامعه آمریکا بوده و این کشور در شرایط خوبی نبوده است اما موفقیت پروژه آپولو نه تنها آن حواشی را کنترل کرده بلکه مسیر افکار عمومی را هم به نفع دولت آمریکا مدیریت می‌کند و یک دستاورد تاریخی برایشان به حساب می‌آید در حالی که اگر ادعای بیل کیسینگ درست باشد، چنین دستاوردهایی به صورت کامل زیر سوال می‌رود.


احمدی درباره انتخاب عنوان این مستند به نام «ماموریت یازدهم» گفت: این دستاورد برای ماموریت یازدهم آپولو است. ماموریت اول شکست می‌خورد، ماموریت دوم تا هفتم بدون سرنشین بوده است و در نهایت در ماموریت یازدهم ادعا می‌شود که انسان برای اولین بار بر کره ماه قدم گذاشته است. البته طی دو سال بعد چند ماموریت دیگر هم انجام می‌شود و در نهایت پروژه آپولو برای همیشه جمع می‌شود.


وی درباره تصاویر این فیلم مستند ۴۹ دقیقه‌ای گفت: این مستند کاملا آرشیوی است و بازسازی نداریم.


عوامل تولید مستند «ماموریت یازدهم» عبارتند از: کارگردان: علی احمدی، تهیه‌کننده محمدجواد رئیسی، مشاور فیلم: حسین صفرزاده، صدابردار: سعید بابایی، پژوهش: علی احمدی، شیما شیری و محمدجواد رئیسی و ترجمه شیما شیری.


بخش مسابقه پنجمین جشنواره تلویزیونی مستند، ۶ آبان و پس از پخش تمام آثار حاضر در مسابقه به اتمام می‌رسد.


انتهای پیام/۴۱۰۴/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب