گامی بزرگ در جستوجوی حیات فرازمینی/ کشف کلاس جدیدی از سیارههای فراخورشیدی
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، طبقه جدیدی از سیارات فراخورشیدی شناسایی شده که هر چند بسیار با ما تفاوت دارد؛ اما احتمال میرود در آنها حیات وجود داشته باشد. شناسایی این سیارات میتواند جستوجوی حیات در خارج از منظومه شمسی را تسریع کند.
اخترشناسان در جستوجوی حیات در نقاط دیگر کیهان، بیش از هر چیزی به دنبال سیارههایی با اندازه، جرم، دما و ترکیب جوّی مشابه زمین بوده هستند. با این حال اخترشناسان دانشگاه کمبریج معتقدند که احتمالات امیدوارکنندهتری در خارج از منظومه شمسی وجود دارد.
بیشتر بخوانید:
توریستهای فرازمینی در زمین/ مشاهده «یوفو» در پایتخت ایران
احتمال حیات در سیارههای مجاور کوتولههای سرخ افزایش یافت
محققان علم نجوم، طبقه جدیدی از اجرام قابل سکونت را شناسایی کردهاند که «سیارههای هایشن» (Hycean planets) نامیده میشوند. آنها سیارههای گرم و پوشیده از اقیانوسی هستند که اتمسفرشان غنی از هیدروژن است.
به زودی حیات فرازمینی کشف خواهد شد
محققان میگویند نتایج به دست آمده در مجله «آستروفیزیکال ژورنال» (Astrophysical Journal) میتواند به این معنا باشد که احتمال یافتن نشانههای زیستی حیات فرازمینی خارج از منظومه شمسی در دو یا سه سال آینده زیاد است.
نیکو مادهوسودهان(Nikku Madhusudhan) از دانشکده نجوم کمبریج که این تحقیق را هدایت میکند میگوید: «سیارههای هایشن مسیر جدیدی را در جستوجوی ما برای حیات در نقاط دیگر فضا باز میکنند.»
بسیاری از نامزدهای اصلی مجموعه سیارات هایشن که توسط محققان شناسایی شدهاند، بزرگتر و گرمتر از سیاره زمین هستند، اما ویژگیهایی برای میزبانی از اقیانوسهای بزرگ را دارند که میتوانند حیات میکروبی را شبیه به آنچه در برخی از شدیدترین محیطهای آبزی زمین یافت میشود پشتیبانی کند.
این سیارات همچنین در مقایسه با سیارههای شبیه به زمین، منطقه قابل سکونت بسیار وسیعتری را ایجاد میکنند. این بدان معناست که همچنان میتوانند از فرمهای حیات پشتیبانی کنند حتی اگر خارج از محدودهای قرار داشته باشند که در سیارهای مثل زمین برای سکونت لازم است.
تقسیمبندی فراتر از ابرزمینها و ریزنپتونها است
از زمان شناسایی اولین سیاره فراخورشیدی نزدیک به ۳۰ سال میگذرد و هزاران سیاره خارج از منظومه شمسی تاکنون کشف شدهاند. اکثریت قریب به اتفاق سیارهها بین اندازه زمین و نپتون هستند، به همین علت از همین شاخص برای توصیفشان بهره میبریم و آنها را ابَرزمین یا ریزنپتون میخوانیم. این سیارات غالباً غولهای یخی یا صخرهای با جو غنی از هیدروژن یا چیزی در این حدود هستند.
بیشتر ریزنپتونها یکششم اندازه زمین هستند؛ اما فضاهایی صخرهای مشابه زمین دارند. مطالعات قبلی در مورد چنین سیارههایی نشان داده است که فشار و دمای زیر جو غنی از هیدروژن به احتمال زیادی موجب ایجاد انواعی از حیات میشود.
اندازه سیاره به تنهایی برای تأیید اینکه یک سیاره «هایشن» است یا نه کافی نخواهد بود.
این تحقیق، محققان را واداشت تا کلاس جدیدی از سیارات، یعنی سیارات هایشن را به وجود آورند که مشخصه کلیدی آنها، وجود اقیانوسهای وسیع در سراسر سیاره زیر جو غنی از هیدروژن است. سیارههای اقیانوسی میتوانند تا ۲.۶ برابر بزرگتر از زمین و دمای جوی تا نزدیک به ۲۰۰ درجه سانتیگراد باشند اما شرایط اقیانوسی آنها میتواند مشابه شرایطی باشد که برای حیات میکروبی در اقیانوسهای زمین مساعد است. چنین سیارههایی همچنین دارای یک وجه تماماً تاریک هستند که هرگز رنگ نور را نمی بیند.
سیارات با این اندازه اکثر سیارات فراخورشیدی را که ما میشناسیم، تشکیل میدهند اگرچه آنها به اندازه ابر زمینها مورد مطالعه دقیق قرار نگرفتهاند. جهانهای هایشنی احتمالاً کاملاً متداول و تعدادشان زیاد است بنابراین امیدوارکنندهترین مکانها برای جستوجوی حیات در جاهای دیگر کهکشان ما و نقاطی که از چشم ما پنهان بوده است محسوب میشوند.
چه سیارههایی در این کلاس جدید سیارات قرار میگیرند؟
با این حال، برای تأیید اینکه یک سیاره هایشن است یا نه، اندازه سیاره بهتنهایی کافی نخواهد بود و جنبههای دیگری مانند جرم، دما و خواص جوی برای تأیید مورد نیاز است.
اخترشناسان هنگام تلاش برای تعیین شرایط در مورد سیارهای که سالیان نوری زیادی از ما دور است ابتدا باید تعیین کنند که آیا این سیاره در منطقه قابل سکونتی در اطراف ستاره خود قرار دارد یا خیر و سپس به دنبال نشانههای مولکولی برای استنباط ساختار جوی و داخلی این سیاره باشند. از این طریق شرایط سطح سیاره، وجود اقیانوسها و پتانسیل حیات قابل کنترل است.
بیشتر بخوانید:
برنامهریزی برای کشف آثار حیات در قلب کهکشان راه شیری
نشانههای حیات در زحل/ کشف متان در قمر زحل
ستارهشناسان همچنین به دنبال نشانههای زیستی خاصی هستند که بتواند احتمال وجود حیات را تقویت کند. برای مثال اکسیژن، ازون، متان و اکسیدنیتروژن نشانههایی که هستند که در تمام زمین وجود دارند. همچنین تعدادی نشانگر زیستی دیگر مانند متیلکلراید و دیمتیل سولفید وجود دارند که در زمین کمتر یافت میشوند، اما میتوانند شاخصهای امیدوارکنندهای از زندگی در سیارههایی با جو غنی از هیدروژن باشند که اکسیژن یا ازون در آن زیاد نیست.
آنجالی پیت(Anjali Piette) نویسنده دیگر مقاله میگوید: «این هیجانانگیز است که شرایط قابل سکونت در سیاراتی وجود دارد که بسیار متفاوت از زمین هستند.»
انتهای پیام/۴۱۶۰/پ
انتهای پیام/