ساکنان باستانی زمین جان میگیرند/ پای دایناسورها به دنیای زندگان باز میشود؟
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، مردم همیشه سؤالهای زیادی از دوران ماقبل تاریخ دارند و اکثر آنها میخواهد بدانند که آیا با استفاده از دیانای(DNA) بهدست آمده از فسیل دایناسورها میتوان این موجودات را دوباره به وجود آورد؟ در ادامه این گزارش میکوشیم پاسخ مناسبی به این سؤال ارائه دهیم.
زندگی و پایان حیات دایناسورها و همه جانورانی که میلیونها سال پیش روی کره زمین زندگی میکردند همواره جذابیتهای زیادی برای عموم مردم دارد و از همین رو مراکز تحقیقاتی مطالعات گستردهای در مورد ساکنان اولیه سیاره آبی انجام دادهاند. در طول دهههای گذشته باستانشناسان اطلاعات وسیعی از جزئیات زندگی دایناسورها جمعآوری کردند ولی هنوز هم پرسشهای پاسخ ندادهای در مورد این جانوران غولپیکر وجود دارد.
بیشتر بخوانید:
تاریخچه سرطان در ویکی آنا/ سرطان از چه موجوداتی آغاز شد؟
تغییرات اقلیمی در کمین زمین/ به فجایع آبوهوایی عادت کنیم!
احتمالاً بسیاری از خوانندگان این گزارش مجموعه فیلمهای پارک ژوراسیک را تماشا کردهاند. در این فیلمها دانشمندان ضمن انجام آزمایشاتی پیرامون زندگی دایناسورها ناگهان با گونههای باقی مانده از این جانوران روبهرو شده و تلاش میکنند با نمونهبرداری از آنها ادامه حیاتشان را تضمین کنند. اگر چنین ایدهای واقعاً تحققپذیر باشد قطعاً یکی از بزرگترین دستاوردهای علمی جهان خواهد بود و اسرار زندگی باستانی در کره زمین را برای همیشه افشاء میسازد.
الفبای دیانای
دیانای مخفف واژه دئوکسیریبونوکلئیک اسید(Deoxyribonucleic acid) است و چیزی است که در سلول هر جانوری که روی سیاره زمین زندگی کرده باشد وجود دارد و اطلاعاتی در مورد ویژگیهای ساختاری آن جانور را ارائه میدهد. هر کدام از دایناسورها نیز دیانای اختصاصی خود را داشتند. دیانای هر جاندار دارای کدهای ژنتیکی است که در واقع همان دستورالعملهای رشد و تکامل بدن و ذهن هستند. رنگ چشمها، صاف یا فر بودن موها و بسیاری دیگر از ویژگیهای ظاهری به وسیله دیانای تعیین میشود.
یافتن دیانای در عروق خونی، عصبها، ماهیچهها و چربیها راحتتر از بقیه قیمتهای بدن است. قسمتهای گفته شده از بدن دایناسورها میلیونها سال است که از بین رفته و حالا تنها راه دستیابی به دیانای این حیوانات آزمایش روی استخوانهاست.
شناسایی نمونههای دیانای از فسیل دایناسورها
فسیلها تنها چیزهایی هستند که از ساکنان ماقبل تاریخ زمین باقی مانده است. باستانشناسان تاکنون هزاران نمونه از استخوانهای دایناسورها در مناطق مختلف کره زمین اکتشاف کردهاند. این نمونهها شامل جمجمه، استخوان ستون فقرات، دندانها و سایر قسمتهای بدن جانوران هستند. گاهی نمونههایی از بدن دایناسورها در منطقهای یافت میشوند که تقریباً هیچ کس انتظار پیدا شدن آنها را در آن محل ندارد. به عنوان مثال در مواردی مردم در حیات خانه خود فسیل جانوری باستانی را کشف میکنند.
فسیلها پس از اکتشاف به مراکز تحقیقاتی ارسال شده و مورد آزمایشهای مختلفی قرار میگیرند. دانشمندان با مطالعه این نمونههای ارزشمند باستانی اطلاعات مهمی در مورد چگونگی حیات در میلیونها سال پیش را بهدست آورندند. دیرینهشناسان با کنار هم قرار دادن فسیلها اسکلت کامل گونههای مختلف دایناسورها را بازسازی میکنند. یکی از مهمترین آزمایشهایی که روی فسیلها انجام میشود نمونهبرداری برای شناسایی دیانای جانور ماقبل تاریخ است. البته در این مسیر چالشهای متعددی نیز وجود دارد.
دردسرهای باستانشناسان برای تشخیص دیانای
تحقیقات دانشمندان حاکی از آن است که مولکولهای دیانای پس از ۷ میلیون سال از بین میروند یعنی بعد از گذشت این زمان دیگر امکان تشخیص هویت و ویژگیهای ظاهری جاندار مورد مطالعه وجود ندارد. زمان لازم برای از بین رفتن دیانای بسیار طولانی به نظر میرسد ولی آخرین گونههای دایناسورها بیش از ۶۵ میلیون سال پیش روی کره زمین زندگی میکردند. این واقعیت به آن معناست که دیانای دایناسورها قابل شناسایی نیست و تقریباً هیچ اطلاعاتی از ویژگیهای ژنتیکی این جانوران را نمیتوان یافت. با این حال دانشمندان به تازگی کشف جالبی کردهاند که میتواند به یافتن دیانای دایناسورها کمک شایانی کند. در چند سال اخیر فسیلهایی از نئاندرتالها و ماموتها کشف شده و با توجه به اینکه از زمان حیات این جانوران ۲ میلیون سال میگذرد و به همین دلیل میتوان نمونههای سالمی از این فسیلها را بهدست آورد.
رویاهای بزرگ به واقعیت نزدیک میشوند
اگرچه هنوز هیچ دیانای قابل شناسایی از دایناسورها پیدا نشده است ولی اکتشاف فسیلهایی از نئاندرتالها و ماموتها دانشمندان را امیدوار ساخته است که روزی به فناوری لازم برای بازآفرینی دایناسورها دست پیدا کنند. یکی از روشهایی که دیرینهشناسان امیدوارند با استفاده از آن ساکنان باستانی زمین را زنده کنند ترکیب دیانای این جانوران با فسیلهای جدیدتر است. البته به اعتقاد بسیاری از کارشناسان نمیتوان موجوداتی را که از طریق دیانای ترکیبی بازآفرینی میشوند دایناسور واقعی دانست ولی قطعاً آنها شباهتهای زیادی با دایناسورها دارند.
انتهای پیام/۴۱۴۴/
انتهای پیام/