تسریع روند جامعهپذیری دانشجویان در کانونهای فرهنگی | کانونها پایگاه ظهور خلّاقیت هستند
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ کانونهای فرهنگی و اجتماعی با هدف زمینهسازی رشد خلّاقیتهای فرهنگی دانشجویان، ساماندهی خواستهها و تلاشهای خودانگیخته فرهنگی، هنری و اجتماعی دانشجویی و حمایت و هدایت این گروه از فعالیتها در راستای نیل به ارزشهای متعالی اسلامی و ایرانی و به منظور تأکید بر هویت ملی و اسلامی، ارتقای سطح همکاری جمعی و بسط و تعمیق فرهنگ مشارکت در دانشگاه در زمینههایی از قبیل دینی و مذهبی، ادبی و هنری فرهنگ و اندیشه و اجتماعی فعالیت میکنند.
مهمترین اهداف فعالیت کانونهای فرهنگی و اجتماعی جذب دانشجویان مستعد در زمینه فعالیتهای فرهنگی و هنری، برگزاری دورههای آموزشی لازم برای توانمندسازی دانشجویان فعال در این حوزه فرهنگی و حمایت از ایدههای اصیل فرهنگی و هنری است.
بیشتر بخوانید:
فعالیت کیفی کانونهای فرهنگی با ریلگذاری مناسب شتاب میگیرد
فعالیت ۲۱ کانون فرهنگی در دانشگاه آزاد اسلامی نجفآباد
مسئولان از ایده کانونهای فرهنگی اجتماعی حمایت کنند
«رادیو دانشجو» صدایی از بطن «کانون ترنم»
کانونهای فرهنگی و اجتماعی دورههای آموزشی مختلفی را در بخشهای قرآنی، هنری (تئاتر، فیلم و عکس)، اجتماعی (آسیبهای اجتماعی)، جشنواره تئاتر دانشگاهی، کارگاههای نقد فیلم، نشستهای فرهنگی و اجتماعی، انتخابات شورای مرکزی کانونها، شرکت در جشنوارههای دانشگاهی (جشنواره رویش ـ جشنواره ریحانه)، برقراری جلسات منظم و مستمر بین دبیران کانونها برای تبادل افکار و ... را برعهده دارند.
اکنون بیش از هزار و ۲۶۰ کانون فرهنگی اجتماعی در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی سراسر کشور با محور دانشجویان فعال و دارای مجوز، اساسنامه، دبیر و اعضای مشخص هستند. کانون همیاران سلامت دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرمآباد یکی از این کانونها بوده که با هدف جامعهپذیری دانشجویان تأسیس شده است.
خبرنگار آنا به همین مناسبت گفتوگویی را با فاطمه بابایی مطلق دبیر کانون همیاران سلامت دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرمآباد ترتیب داده و اهداف، مأموریتها و فعالیتهای این کانون را جویا شده است که مشروح این گفتوگو در شماره ۱۶ از پرونده «کانونهای دانشجومحور» در پی میآید:
آنا: کانون همیاران سلامت دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرمآباد را معرفی کنید.
بابایی مطلق: همکاری خود را با کانون همیاران سلامت دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرمآباد بهعنوان دبیر از اواخر سال ۱۳۹۷ آغاز کردم و همانطور که از نام کانون پیداست، فعالیتها در حیطه سلامت جسمانی و روانی از رسالتهای اصلی کانون به شمار میرود.
کانونهای فرهنگی برای شخصی که مسئولیت فعالیت در آن را بر عهده میگیرد، دانشگاهی دیگر محسوب میشود و میتواند خلّاقیت، مسئولیتپذیری و پختگی را برای فرد به ارمغان آورد.با توجه به رشته تحصیلیام (رشته روانشناسی) موفق شدم با همکاری دوستان متخصص در این زمینه، برنامههای بسیار موثری را در زمینه سلامت روان و سلامت جسمانی در کانون همیاران سلامت دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرمآباد اجرایی کنم.
آنا: جایگاه و وظایف کانونهای فرهنگی اجتماعی در دانشگاه را چگونه ارزیابی میکنید؟
بابایی مطلق: کانونهای فرهنگی بهعنوان یکی از مهمترین نهادهای مروج فرهنگ، روند جامعهپذیری دانشجویان را تسریع میبخشند و با توجه به اینکه متولیان امور فرهنگی در این نهاد، دانشجویان هستند و درک درستی از مخاطبان دارند، مفاهیم فرهنگی مدنظر برای انتقال به دانشجویان را بهخوبی اجرایی و در میان آنان جاری و ساری میکنند.
کانونهای فرهنگی برای شخصی که مسئولیت فعالیت در آن را بر عهده میگیرد، دانشگاهی دیگر محسوب میشود و میتواند خلّاقیت، مسئولیتپذیری و پختگی را برای فرد به ارمغان آورد و او را برای حضور در جامعه، ورود به بازار کار و ادامه فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی در سطوح دیگر مهیا کند.
آنا: کانونهای فرهنگی اجتماعی بهعنوان هستههای فعال تخصصی در دانشگاه چه نقشی در پیشبرد اهداف فرهنگی دانشجویی و توسعه علم دارند؟
بابایی مطلق: کانونهای فرهنگی میتوانند با فعالیتهای خود دانشگاه را زنده و پویا نگه دارند و موجب زایندگی و بالندگی آن شوند. این نهاد ارزشمند فرهنگی در واقع پایگاه ظهور خلّاقیت دانشجویان است و با هدایت درست، ارائه برنامهها و فعالیت هدفمند میتوانند مسئولیت اجتماعی را ترویج دهند و موجب هویتآفرینی و جامعهپذیری دانشجویان شوند و علاوه بر آن با برنامهریزیهای تخصصی و دقیق نقش بسزایی در توسعه علم و پویایی قشر علمی در دانشگاه ایفا خواهند کرد.
روند فعالیتهای ساده اداری دروندانشگاهی تسریع شود
آنا: حمایت از کانونهای فرهنگی اجتماعی دانشجویان را چگونه ارزیابی میکنید و مشکلات و چالشهای مسیر فعالیت خود را چه چیزهایی میدانید؟
بابایی مطلق: حمایت از فعالیتهای دانشجویی در قالب کانونها یکی از وظایف و اهداف مدیریت امور فرهنگی و فوق برنامه است. مهمترین حسن کانونهای دانشجویی نداشتن گرایش سیاسی آنهاست؛ چراکه کانونهای دانشجویی کاملاً از بطن دانشجویان برخاسته و در حقیقت نمایندگان واقعی اقشار دانشجویان با همه سلایق و علایق هستند.
در مقابل این کانونها گاهی با موانع و چالشهایی مواجه هستند که حمایت از آنها میتواند موجب تولید فعالیتهای بیشتر و بهتر شود. یکی از این چالشها بودجه است که بارها و بارها درباره آن بحث و بررسی صورت گرفته و دانشجویان فعال فرهنگی نیز آموختهاند که با حداقل هزینه، برنامهها را طراحی و تدوین کنند.
یکی دیگر از موانع و چالشها که بسیاری از دانشجویان آن را به کرات لمس کردهاند، روند طولانی استعلامها و نامهنگاریهاست که گاهی آنقدر طاقتفرسا و طولانی میشود که دانشجویان را خسته و فراری میکند. درک میکنیم که هر چیزی سلسله مراتب و آدابی دارد؛ اما کاش با درنظرگرفتن راهکارهایی روند را برای فعالیتهای ساده اداری دروندانشگاهی تسریع کنیم تا کمتر موجب ملال و خستگی دانشجویان و دفع نیرو شود.
آنا: کانونهای فرهنگی اجتماعی چگونه باید تقویت شوند تا در پیشبرد اهداف علمی فرهنگی دانشگاه و جامعه موفق باشند؟
بابایی مطلق: همانطور که در پرسش قبل هم اشاره شد، دانشجویان طی سالهای فعالیت خود میآموزند که هزینه کمتر و بازدهی بیشتری داشته باشند و با بودجههای گاهی اندک فرهنگی کنار میآیند؛ اما این کنارآمدن نباید خیال مسئولان متولی امر را راحت کند که نیازی به حمایت و تقویت کانونها نیست و لازم است کانونها از بُعد کمی و کیفی و مادی و معنوی مورد حمایت قرار گیرند و به دانشجویان مجال داده شود تا با انگیزه و امید، استعدادها و خلّاقیتهای خود را به خوبی شکوفا سازند و برنامههای اثربخش و ماندگار را اجرایی کنند.
سمینارها، وبینارها، کارگاهها، پایگاهها و ایستگاههای سلامت، برنامههای تریبون آزاد، نقدهای علمی و روانشناسی فیلم و تئاتر و برنامههای مشاورهای بسیار با موضوعات بسیار متنوعی در کانون سلامت اجرا شد.دانشجو اگر احساس کند مورد حمایت مسئولان قرار دارد، بدون تردید با انگیزه بیشتری به فعالیت میپردازد و اگر توان مالی نداریم، گاهی این حمایت را با تقدیم یک لوح سپاس و یک شاخه گل در پایان برنامه و تجلیل از دانشجویان میتوانیم داشته باشیم.
مسئله دیگر اتلاف وقت است که در پرسش قبل به آن پرداخته شد و ای کاش این روند را برای اجرای برنامهها تسهیل کنیم.
آنا: نحوه همکاری مسئولان مربوط(حوزه فرهنگی دانشجویی دانشگاه) در دانشگاه با کانون همیاران سلامت چگونه بوده است؟
بابایی مطلق: در دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرمآباد همکاری خوبی صورت گرفت و توانستیم با وجود تمام موانع و دشواریها فعالیتهای اثربخشی را به منصه ظهور برسانیم.
آنا: چنانچه فعالیتهای اجتماعی، علمی، فرهنگی، افتخارات، موفقیتها و دستاوردهایی داشتهاید، بگویید.
بابایی مطلق: در کانون همیاران سلامت دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرمآباد برنامههای متعددی صورت پذیرفته و اثرات آنها را به وضوح میتوان بین دانشجویان دید. سمینارها، وبینارها، کارگاهها، پایگاهها و ایستگاههای سلامت، برنامههای تریبون آزاد، نقدهای علمی و روانشناسی فیلم و تئاتر و برنامههای مشاورهای بسیار با موضوعات بسیار متنوعی اجرا شد.
بیشتر بخوانید:
نقش کانونهای فرهنگی در امیدآفرینی و ارتقای خلاقیت دانشجویان
تولید ۱۰۰ اثر در ۲ کانون فرهنگی دانشجویی
۲۲ کانون فرهنگی دانشجویی در واحد اصفهان فعال هستند
دانشجویان توسط مراجع دولتی و دانشگاه استعدادیابی و حمایت شوند
مسابقات و جشنوارههای بسیار خوبی نیز اجرا شد که نتایج بسیار درخشانی داشت. اعضای کانون با پشتکار بسیار در جشنوارههای مختلف دانشگاهی شرکت کرده و موفق به کسب رتبه و افتخارات اجتماعی، علمی و فرهنگی شدهاند. بهعنوان مثال یکی از برنامههایی که بسیار ماندگار و مورد اقبال قرار گرفت، راهاندازی استودیو و رادیوی اینترنتی دانشگاه با عنوان رادیو نجوا بود که ارائه تولیدات ارزشمند با استقبال بسیاری مواجه شد.
برنامههای بسیاری نیز در کانون اجرا شد که کانون همیاران سلامت بهعنوان یکی از کانونهای برتر و دبیر کانون به عنوان یکی از دانشجویان موفق و برتر دانشگاه معرفی شدند.
تولید نشریه علمی امید با موضوعات روانشناسی
آنا: آیا در کانون همیاران سلامت موفق به تولید محصول یا موفقیتهای دیگری شدهاید؟
بابایی مطلق: یکی از برنامههای بسیار خوب کانون همیاران سلامت، راهاندازی رادیو نجوا و اقدام به تولید محتوا در این باره است. در این رادیو علاوه بر اطلاعرسانی اخبار دانشگاه که برای دانشجویان از ایام کرونا بسیار مهم است، اقدام به تولید محتوا و ضبط مصاحبه با استادان، کارشناسان و تولید برنامههای بسیار متنوع بود.
برای تولید نمایش رادیویی و رادیو تئاتر هم اقدام کردیم که با استقبال بسیاری مواجه و برنامههای علمی و وبینارهای بسیار خوبی اجرایی شد. یکی دیگر از کارهای خوب کانون تولید نشریه امید بوده که یک نشریه علمی با موضوعات روانشناسی است و در شمارههای مختلف تلاش کردیم بسیار جذاب و علمی به موضوعاتی بپردازیم که از دغدغههای دانشجویان است و کوشیدیم اطلاعات مفیدی را در اختیار مخاطبان قرار دهیم.
آنا: و کلام آخر...
بابایی مطلق: از همکارانم در کانون همیاران سلامت دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرمآباد که با وجود تمام دشواریها، بهخصوص در شرایط شیوع ویروس کرونا به فعالیت پرداختند، قدردانی میکنم.
انتهای پیام/۴۰۷۸/۴۰۶۲/
انتهای پیام/