حقایقی در مورد بهترین غذای نوزادان/ راز نبوغ کودکان در شیر مادر
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، شیر مادر یک غذای کامل طبیعی برای نوزادان است. این غذای سالم حاوی آنتیبادیهای تقویتکننده ایمنی و آنزیمهای سالمی است که دانشمندان هنوز در محیطهای آزمایشگاهی قادر به تولید آنها نیستند.
شیردهی طبیعی به کودک مزایای گوناگونی دارد. برخی از نهادهای بینالمللی همچون AAP تنها مصرف شیر مادر به مدت ۶ ماه برای نوزاد کافی میدانند. همچنین توصیه می شود پس از معرفی غذاهای خشک، شیردهی دستکم تا ۱ سال یا بیشتر، «مطابق خواست مادر و نوزاد» ادامه پیدا کند.
بیشتر بخوانید:
برای مقابله با کرونا ویتامین دی را به شیر و نان اضافه کنید
مصرف شیر به همراه میوههای تازه معجزه میکند
در ادامه این گزارش مروری بر برخی از حقایق علمی خواهیم داشت که در ارتباط با شیر مادر مفید و سودمند هستند.
غذای بسیار غنی در بدو تولد
در روزهای اول وضع حمل، شیرماک(colostrum) در بدن مادر برای نوزاد فراهم میشود. شیرماک یا «پیششیر» که پس از زایمان به وجود میآید پر از آنتیبادیهایی است که برای محافظت از نوزاد تازه بهدنیاآمده سودمند است. هیدر کلی(Heather Kelly)، مشاور بینالمللی امور تغذیه کودک میگوید: «همچنین پروتئین پیششیر بیشتر از شیر معمول است و قند آن پایینتر است، بنابراین حتی مقدار کمی از آن میتواند گرسنگی کودک را رفع کند.»
باید به دستگاه گوارش کودک فرصت داد. هنگامی که شیر مادر معمولاً ۳ تا ۴ روز پس از زایمان تولید میشود، هم از نظر حجم و هم مواد قندی از پیششیر بیشتر است و این باز هم دقیقاً همان چیزی که نوزاد به آن احتیاج دارد. هیدر کلی توضیح میدهد: «او به کالری بیشتر و تغذیه مکرر نیاز دارد تا فرایند رشد سریعش تقویت شود. شیر معمول مادر طوری طراحی شده است که به سرعت در معده نوزاد هضم میشود بنابراین کودک اغلب غذای بیشتری میخواهد.»
غذایی که به سادگی هضم میشود و از آلرژی جلوگیری میکند
تجزیه پروتئینهای موجود در شیر گاو و همچنین سایر شیرها در قیاس با پروتئینهای موجود در شیر مادر دشوارتر است، بنابراین هرچه مدت زمان بیشتری بتوانید انتقال شیردهی را به شیرخشک(و یا سایر شیرها) به تعویق بیندازید برای نوزاد بهتر است.
بیشتر بخوانید:
در بطری هوشمند به شما میگوید که شیر چه زمانی فاسد شده است
شیر مادر از آلرژی و اگزما محافظت میکند. اگر در خانواده شما(یا خانواده همسرتان) سابقه آلرژی یا اگزما وجود داشته باشد، شیردهی مادر بسیار مفید است. پروتئینهای موجود در شیر گاو و شیرهای سویا میتوانند یک واکنش آلرژیک را در انسان تحریک کنند در حالی که پروتئینهای موجود در شیر مادر به دلیل هضم راحت فاقد این واکنشهای آلرژیک هستند.
شیر مادر دوست معده!
شیر مادر کمتر از سایر نوشیدنیها باعث ناراحتی معده، اسهال و یبوست در نوزاد میشود. این امر به این دلیل است که شیر مادر در بدن کودک بسیار آسان تجزیه میشود.
همچنین شیر مادر خطر ورم معده و روده، عفونت گوش و عفونتهای تنفسی را کاهش میدهد. روت لورنس(Ruth A. Lawrence)، متخصص تغذیه نوزادان و استاد دانشکده پزشکی دانشگاه روچستر میگوید: «در نوزادانی شیر مادر خوردهاند موارد ذاتالریه، سرماخوردگی و سایر عفونتهای ویروسی کمتر دیده میشود.»
باید به غرایز خود و رفتار کودک اعتماد داشته باشید تا بدانید کودک شما چه زمانی سیر است
دلیل این امر است که شیر مادر مملو از آنتیبادیهایی است که پس از تولد کودک شما از وی محافظت میکند. نوزادان تغذیهشده با شیر خشک بیشتر از نوزادانی که از شیر مادر تغذیه کردهاند درگیر عفونتهای مختلف از جمله عفونت دستگاه تنفسی و گوش و... میشوند.
جلوگیری از مرگ ناگهانی و دیابت و سرطان
پژوهشها نشان داده است که شیر مادر خطر وقوع SIDS را کاهش میدهد. اگرچه ارتباط این مسئله با سلامت نوزاد نامشخص است، اما نوزادانی که شیر مادر خوردهاند کمتر از نوزادان تغذیهشده با شیر خشک به سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS) گرفتار میشوند.
همچنین شیر مادر از بیماریهایی مانند دیابت نوع ۱ و ۲ محافظت میکند. طبق گزارش انجمن دیابت آمریکا نوزادانی که از شیر مادر تغذیه کردهاند کمتر در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع ۱ و اضافه وزن یا چاقی(که عامل خطرناک برای دیابت نوع ۲ است) در سالهای بعدی زندگی خود هستند.»
ضمناً شیر مادر احتمال سرطان خون و بافت لنفاوی را کاهش میدهد. مطالعات نشان میدهد که نوزادنی که مدتی طولانیتری از شیر مادر نوشیدهاند کمتر گرفتار بیماریهایی از جمله سرطانهای خون و غدد لنفاوی میشوند.
کودکان زرنگتر و ناجی نوزادان نارس
تحقیقات علمی ثابت کرده است شیر مادر وضعیت سلامت نوزادانی که زودتر از موعد به دنیا آمدهاند را بهبود میبخشد. مادرانی که به نوزاد نارس خود شیر میدهند از او در برابر انتروکولیت نکروزان(NEC)، مسمومیت عفونی حاصل از جذب باکتریها و مواد فاسد، بیماری مزمن ریوی و... محافظت میکنند.
بیشتر بخوانید:
فناوریهایی برای دوران بارداری و بعد از زایمان + تصاویر
تحقیقات در زمینه ارتباط باهوش بودن و شیر مادر هنوز در دست بررسی است اما آمارها نشان میدهد نوزادانی که از شیر مادر تغذیه میکنند حتی با در نظر گرفتن عوامل اقتصادی و اجتماعی خانواده، نمره ضریب هوشی بالاتری را در سالهای بعد کسب میکنند. تصور میشود که اسیدهای چرب موجود در شیر مادر تقویتکننده مغز هستند بنابراین میتوان گفت شیر مادر احتمالاً کودک شما را باهوشتر میکند.
شیر مادر دشمن چاقی!
برخی مطالعات نشان میدهد نوزادانی که از شیر مادر خوردهاند در سنین بالاتر کمتر چاق میشوند. یک نظریه این است که مادران شیرده با سیگنالهایی مبنی بر اینکه کودک سیر است و بیش از حد شیر نمیخورد، پرخوری را در ضمیرناخودآگاه آنها کمرنگ کردهاند. هیدر کلی میگوید: «شما باید نشانههای سیری کودک خود را کمی بهتر دریابید زیرا برخلاف زمانی که وی از یک بطری مینوشد، نمیتوانید میزان غذای او را اندازهگیری کنید. باید به غرایز خود و رفتار کودک اعتماد داشته باشید تا بدانید کودک شما چه زمانی سیر است».
شیر مادر باعث میشود کودک را به خودتان نزدیکتر کنید. نوزادانی که از بطری شیر خشک تغذیه میکنند نیز طبیعتاً با والدین خود پیوند برقرار میکنند اما تماس پوستی در دوران شیردهی برای نوزاد تازه متولدشده اطمینانبخشتر است.
انتقال از غذای مایع به خذای خشک
نوزادان از وعدههای غذایی کاملاً شیر-محور به طور ناگهانی به غذاهایی مثل غلات و حبوبات روی نمیآورند. تعویض تدریجی غذا، از ۴ تا ۶ ماهگی تا اولین زادروز آنها ادامه خواهد داشت. ادامه شیردهی در حالی که کودک مصرف مواد جامد را نیز شروع میکند میتواند خطر ابتلا به آلرژی از جمله آلرژی غذایی را کاهش دهد. استفاده از شیر مادر برای مخلوط کردنش با غلات، به آنها طعمهای آشنایی میبخشد و این فرایند انتقال را تسهیل میسازد.
انتهای پیام/۴۱۶۰
انتهای پیام/