دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
21 تير 1400 - 01:45
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در گفتگو با آنا:

لغو پذیرش دانشجوی کارشناسی ارشد از رشته‌های غیرمرتبط یک عقب‌گرد علمی است/ برنامه‌ریزی را باید انسان‌های زبده انجام دهند نه بی‌کفایت‌ها!

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: لغو پذیرش دانشجوی کارشناسی ارشد از رشته‌های غیرمرتبط یک عقب‌گرد در علم و دانشگاه و نشانه بی‌کفایتی مسئولان است.
کد خبر : 594042
مهدی گلشنی

به گزارش خبرنگار حوزه فرهنگ گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، محمدرضا آهنچیان، مدیر کل دفتر برنامه‌ریزی آموزش عالی در نامه‌ای به دانشگاه‌ها اعلام کرد بر اساس مصوبه شورای سنجش و پذیرش کشور، از سال ۱۴۰۱، سنجش و پذیرش داوطلبان در آزمون ‌کارشناسی ارشد فقط از بین دانش‌آموختگان دوره کارشناسی رشته‌های «مرتبط» امکان‌پذیر خواهد بود.


وزارت علوم، تحقیقات و فناوری پس از ناکامی در تغییرات عجولانه و کارشناسی نشده در نحوه برگزاری کنکور و آیین‌نامه ارتقای اعضای هیئت علمی در اقدامی محیرالقعول پذیرش دانشجوی کارشناسی ارشد از رشته‌های غیرمرتبط را لغو کرد تا نام خود را در صدر فهرست وزارتخانه‌های پرتلاطم انتهای دولت دوازدهم حفظ کند. منصور غلامی اگر چه از مجلس یازدهم به علت ضعف عملکرد و تضعیف دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی کارت زرد دریافت کرد اما در سال‌های گذشته همواره وزیر بی‌حاشیه و آرامی به نظر می‌رسید که فعالیت‌های شتاب‌زده وزارتخانه تحت مدیریت او در هفته‌های اخیر در حال محو کردن این تصویر از چهره مدیریتی اوست. درباره این تصمیم جدید وزارت علوم با مهدی گلشنی، استاد تمام فیزیک و فلسفه علم دانشگاه صنعتی شریف و عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفتگو کرده‌ایم.


بسیاری از دانشجویان بعد از ورود به مقطع کارشناسی رشته اصلی مورد علاقه خود را پیدا می‌کنند


گلشنی در واکنش به تصمیم جدید وزارت علوم درباره لغو پذیرش دانشجوی کارشناسی ارشد از رشته‌های غیرمرتبط گفت: بسیاری از افراد در ابتدا که وارد دانشگاه می‌شوند و رشته‌ای را انتخاب می‌کنند علاقه‌ حقیقی خود را نیافته‌اند و در بسیاری از مواقع براساس مُد رشته‌ای را انتخاب می‌کنند اما بعدا متوجه می‌شوند رشته‌ای که به آن وارد شده‌اند اشتهای واقعی آنها را برآورده نمی‌کند. در دانشگاه صنعتی شریف که از بهترین دانشگاه‌های ایران است شاهد بوده‌ام که رتبه‌های برتر کنکور و اکثریت بهترین دانشجویان وارد رشته مهندسی برق می‌شوند. اما مکرر و متعدد هم شاهد دانشجویان زبده رشته برق بوده‌ام که در ادامه تصمیم‌شان عوض شده و در مقاطع بعدی تحصیلی وارد رشته‌های علوم پایه یا حتی فلسفه علم شده‌اند در دانشگاه‌های برجسته خارج از کشور هم اصلاً چنین کاری نمی‌کنند. دانشجویانی در ایران در رشته فیزیک داشتیم که برای ادامه تحصیل به خارج رفتند و در رشته زیست‌شناسی مشغول به تحصیل شدند. بنابراین لغو پذیرش دانشجوی کارشناسی ارشد از رشته‌های غیرمرتبط اصلاً کار درستی نیست.


لغو پذیرش دانشجوی کارشناسی ارشد از رشته‌های غیرمرتبط به مطالعات بین‌رشته‌ای ضربه می‌زند


عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: بسیاری از دانشجویان هستند که در کارشناسی در رشته‌های مهندسی تحصیل کرده‌اند اما در مقاطع بالاتر تحصیلی که وارد رشته‌های علوم پایه یا علوم انسانی شده‌اند که البته برعکس آن هم وجود دارد، موفق به تعریف پایان‌نامه‌های بین رشته‌ای شده‌اند یعنی بین داشته‌های خود در کارشناسی و مقطع بعدی تحصیلی پل زده‌اند و این برای کشوری چون ایران که به‌شدت نیازمند رشته‌های بین‌رشته‌ای اما فاقد آن است یک نعمت محسوب می‌شود لذا از این منظر هم لغو پذیرش دانشجوی کارشناسی ارشد از رشته‌های غیرمرتبط اصلا کار درستی نیست.


با لغو پذیرش دانشجوی کارشناسی ارشد از رشته‌های غیرمرتبط امکان رشد دانشجویان مهندسی و علوم پایه در رشته‌های علوم انسانی حذف می‌شود


این استاد فلسفه علم گفت: علاوه بر آن دانشجویان رشته‌های علوم پایه و مهندسی در دانشگاه‌های برتر دنیا همانند برکلی و کمبریج واحدهای فلسفه و علوم انسانی را در کنار دروس تخصصی رشته خود نیز می‌گذرانند اما در ایران چنین چیزی وجود ندارد و با لغو پذیرش دانشجوی کارشناسی ارشد از رشته‌های غیرمرتبط امکان رشد و پیشرفت دانشجویان علوم پایه و مهندسی در علوم انسانی حذف می‌شود. بارها در شورای عالی انقلاب فرهنگی و مصاحبه‌ها گفته‌ام که در این زمینه از دنیا عقب هستیم.


لغو پذیرش دانشجوی کارشناسی ارشد از رشته‌های غیرمرتبط نشانه بی‌کفایتی مسئولان است


گلشنی تصریح کرد: متأسفانه وقتی افراد بی‌کفایت مسئول می‌شوند و برنامه‌ریزی به دست آنها می‌افتد بیشتر از این انتظار نمی‌رود. برنامه‌ریزی را باید انسان‌های زبده انجام دهند کسانی که بر تغییرات و تحولات جهان احاطه دارند. یکی از اساتید برجسته رشته‌های مهندسی که تا قبل از انقلاب ایران بود و بعد از انقلاب به خارج رفت، در فرصتی که به ایران آمده بود به دیدار من آمد و از اینکه برنامه‌های دانشکده رشته تخصصی من -که دانشکده معروفی هم در ایران است- نسبت به ۷ سال پیش بسیار تعجب کرد. شاهد این هستیم که تحولات بسیار مهمی در دنیا اتفاق افتاده و اصلا دانشگاه‌ها و دانشکده‌ها ما اصلا توجهی به این پیشرفت‌ها ندارند و تنها یک سری موارد مد را دنبال می‌کنند اما تغییرات مثبت و تحولات مهم جهانی را اصلا دنبال نمی‌کنند.


لغو پذیرش دانشجوی کارشناسی ارشد از رشته‌های غیرمرتبط یک عقب‌گرد در حوزه علم و دانشگاه است/با این وضع باید با علم خدا حافظی کرد


وی در پایان گفت: لغو پذیرش دانشجوی کارشناسی ارشد از رشته‌های غیرمرتبط یک عقب‌گرد در حوزه علم و دانشگاه است و اگر این نوع تفکر بر آموزش عالی ما حاکم باشد باید با علم خداحافظی کنیم. صریح عرض می‌کنم که نباید چنین مصوبه‌ای را با عجله به شورای عالی انقلاب فرهنگی بیاورند و اگر هم قرار است به شورا بیاید در دولت بعدی بیاید که به اندازه کافی فرصت برای بررسی آن وجود داشته باشد. من از جمله افرادی هستم که با این تصمیم وزارت علوم به‌شدت مخالفت خواهم کرد برای اینکه هیچ مبنای علمی ندارد.


شورای عالی انقلاب فرهنگی مقابل مصوبه وزارت علوم درباره لغو پذیرش دانشجوی کارشناسی ارشد از رشته‌های غیرمرتبط خواهد ایستاد


استاد تمام فیزیک دانشگاه شریف افزود: این تصمیم وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تصمیم غلطی است و بعید است که به جلسه آتی شورای عالی انقلاب فرهنگی هم برسد و حتی اگر به شورای عالی انقلاب فرهنگی هم برسد با آن مخالفت خواهیم کرد. حتی اگر تصویب هم شود بعداً قضیه را پیگیری می‌کنیم و به قبل از آن برمی‌گردانیم چرا که تصمیم کاملاً اشتباهی است.


انتهای پیام/۴۱۶۲/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب