تلفیق فناوری 5G و لاپاراسکوپی در فناوری ایرانی/ روبات جراح ایرانی مشکل دوری پزشک از بیمار را حل کرد
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، مهندسی پزشکی یکی از مهمترین و تأثیرگذارترین رشتههای دانشگاهی برای ارائه خدمات پزشکی به عموم مردم است. متخصصان این رشته همواره با ساخت دستگاههای پیشرفته فرایند درمان و مراقبت از بیماران را تسهیل میکنند.
بیشتر بخوانید:
رشد علم پزشکی در دیار ابن سیناها/ ایران در بین ۵ کشور تولیدکننده ریه مصنوعی
ساخت دستگاه پرداختکاری خودکار پروتز مفصل ران/ پاها به مدد محققان ایرانی جانی دوباره میگیرند
با توجه به نیاز روزافزون جامعه پزشکی کشور به فناوریهای نوین کارشناسان رشته مهندسی پزشکی همواره کوشیدهاند دستگاههای مختلفی را تولید و در مراکز درمانی بهکارگیری کنند. با توجه به اهمیت حوزه درمان و رابطه تنگاتنگ آن با سلامت عموم مردم دولتها در سراسر دنیا سرمایهگذاری گستردهای در زمینه مهندسی پزشکی میکنند. امروزه در کشورهای مختلف پزشکان بسیاری از عملهای جراحی را بدون حضور فیزیکی در کنار فرد بیمار انجام میدهند. اگرچه برخی از مردم تصور میکنند جراحی از راه دور فرایند غیرطبیعی و خطرناکی است ولی تجربه هزاران جراح از انجام این نوع عمل نشان داده است استفاده از فناوری نه تنها آسیبزا نیست بلکه در مواردی متعددی میتواند جان انسانی را از مرگ حتمی نجات دهد.
مهندسان ایرانی در سالهای اخیر دستاوردهای ارزشمندی در حوزه مهندسی پزشکی داشته و کوشیدهاند با ساخت دستگاههای پیشرفته همگام با سایر نقاط جهان سرویسهای مطلوبی را به بیماران بستری در مراکز درمانی ارائه کنند. یکی از جدیدترین و پیشرفتهترین دستگاههای ایرانی که در زمینه خدمات پزشکی کاربردی دارد «روبات جراحی از راه دور» است. مهندسان کشورمان بهتازگی موفق شدند روباتی را طراحی کنند که امکان انجام عمل جراحی بدون نیاز به حضور فیزیکی پزشک در کنار بیمار را فراهم کند. اگرچه این روبات در حال حاضر تنها مجوز لازم برای در عمل جراحی روی نمونههای حیوانی را دریافت کرده ولی عملکرد آن تا این مرحله به خوبی نشان داده است که میتوان از آن برای جراحی قسمتهای مختلف بدن انسان نیز استفاده کرد.
محمد طالبپور در گفتوگو با خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا در خصوص همکاری پزشکان با گروه سازنده روبات جراح اظهار کرد: مهندسان نیازهای بیماران در زمان عمل جراحی را به درستی نمیشناسند و از همین رو در فرایند ساخت روبات جراح پزشکان مشاورههای لازم را به آنها ارائه میدهند. در واقع پزشکان خواستههای خود را به مهندسان مطرح کرده و آنها روبات را با نیازهای واقعی بیماران در هنگام عمل جراحی هماهنگ میسازند.
لزوم شناسایی تمامی خلأهای امنیتی
وی افزود: اکنون از لحاظ علمی این پروژه به اتمام رسیده است و نقطه ضعفی در آن وجود ندارد. اکنون باید روی تجاریسازی این دستگاه تمرکز کرد. برای رسیدن به این هدف باید نگرشی صنعتی داشته باشیم. برای تجاریسازی این روبات باید تمام خلأهای امنیتی احتمالی را شناسایی و برطرف کرده تا از بروز هرگونه مشکل در حین عمل جراحی جلوگیری شود.
رئیس دانشگاه فوق تخصصی سینا بیان کرد: استقبال از این دستگاه در داخل کشور مطلوب بوده است و هم اکنون بسیاری از مراکز درمانی در انتظار اخذ مجوز خرید و بهکارگیری روبات جراحی از راه دور هستند. انتظار میرود این روبات در ظرف ۴ تا ۵ سال آینده در بیش از ۱۰۰ مرکز لاپاراسکوپی مورد استفاده قرار گیرد. این روبات از لحاظ فناوری بسیار پیشرفته است و قطعاً اگر مراکز درمانی به مزیتهای آن پی ببرند در زمینه فروش روبات جراحی از راه دور هیچ مشکلی وجود نخواهد داشت.
مهدی مرادی در گفتوگو با خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا در مورد فرایند ساخت روبات جراح از راه دور اظهار کرد: روبات سینا دستگاهی برای جراحی از راه دور است و بر خلاف روش متداول برای جراحی لاپاراسکوپی که پزشک متخصص فرایند جراحی را روی بدن بیمار انجام میدهد این روبات لزوم حضور فیزیکی پزشک در محل جراحی را از بین میبرد. در هنگام استفاده از این روبات پزشک با استفاده از اهرمهایی مخصوص بازوهای روبات را کنترل کرده و تصویر ناحیه جراحی را روی نمایشگری بزرگ مشاهده میکند. همزمان با حرکت دست پزشک روبات دیگر که در محلی دورتر قرار دارد جراحی را روی بدن فرد بیمار انجام میدهد.
مزیتهای متعدد استفاده از اولین روبات جراح ایرانی
وی افزود: از جمله مزیتهای این دستگاه میتوان به انجام عمل جراحی از راه دور، کنترل لرزش دست جراح و امکان استفاده در جراحیهای ظریف اشاره کرد. دادهها در هنگام عمل جراحی باید با حداقل تأخیر منتقل شده از همین رو مهندسان سازنده این روبات از اینترنت 5G به عنوان شبکه انتقال داده در این روبات استفاده کردند. البته در سایر بخشهای روبات سینا نظیر قسمتهای نرمافزاری، مکانیک و الکترونیک نیز از فناوریهای پیشرفتهای استفاده شده است.
مسئول ساخت شرکت سازنده روبات جراحی از راه دور سینا گفت: این روبات به طور کامل در داخل کشور ساخته شده و طراحی آن توسط مهندسان ایرانی صورت گرفته است. احتمالاً در آینده برای تجاریسازی این روبات با کشورهای مختلفی همکاری میکنیم. چون قرار است با استفاده از این روبات عمل جراحی روی بدن انسان صورت گیرد باید خطای آن نزدیک به صفر باشد و باید آزمایشهای زیادی روی نمونههای حیوانی صورت گرفته و هرگونه اشکال موجود شناسایی و برطرف شود. در حال حاضر تنها روبات تجاریسازی شده جراح در جهان روبات آمریکایی داوینچی است و امکان واردات آن به ایران وجود ندارد.
مرادی عنوان کرد: کشورهای زیادی در دنیا از روبات جراحی استفاده میکنند ولی باید دقت کرد که همه آنها همان روبات داوینچی را خریداری کردهاند و هیچ کشوری به فناوری ساخت این روباتها دست پیدا نکرده است و از این نظر ایران دومین کشور دنیاست که به فناوری ساخت این روبات دست پیدا کرده است. سازندگان روبات سینا در حال مذاکره با چند شرکت اندونزیایی هستند و احتمالاً در آینده چند نمونه دیگر از روبات سینا ساخته شده و به این کشور صادر میشود.
انتهای پیام/۴۱۴۴/
انتهای پیام/