دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا به‌ بهانه روز قلم گزارش می‌دهد؛

تسهیل نویسندگی با فناوری/ ابزارهای جدید برای اهل قلم

امروزه به لطف فضای مجازی هر یک از ما به طریقی به نویسنده مبدل شده‌ایم و فناوری‌های نوین نگارشی، نوشتن را از هر زمان دیگری آسان‌تر کرده است؛ در این گزارش مروری بر این فناوری‌ها خواهیم داشت.
کد خبر : 589186
اهل قلم2

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، در تقویم رسمی، ‌روز چهاردهم تیرماه به پیشنهاد انجمن قلم ایران و تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان «روز قلم» به ثبت رسیده است. دین مبین اسلام، برای قلم و اهل قلم، ارج و منزلت خاصی قائل است. خداوند متعال در قرآن کریم به قلم سوگند خورده است و آن را وسیله‌ای برای تعلیم می‌داند. امام علی(ع) نیز فرموده‌اند: «عقلِ نویسنده، در قلم اوست».


افزایش سطح سواد عمومی و دانش مردم به‌واسطه شبکه جهانی اینترنت موجب شده که توانایی نوشتن در میان مردم تقویت شده است و دیگر صرفاً محدود به «نویسندگانِ کلاسیک» نیست. امروزه هر یک از ما، به سبب فضای مجازی به نویسنده بدل شده‌ایم. ضمناً به لطف فناوری‌های نوین، نگارش از هر زمان دیگری آسان‌تر شده است.


بزرگسالان و کودکانی که به هر طریقی با نگارش مشکل دارند، می‌توانند به پشتوانه فناوری کار خود را آسان سازند. به عنوان مثال صفحه کلید به افرادی که در استفاده از خودکار یا مداد مشکل دارند کمک می‌کند. ابزارهای کمکی(Assistive Technology) مانند صفحه کلید در حقیقت عملِ فیزیکی نوشتن را که کمابیش کار دشواری است، آسان می‌سازد. از سوی دیگر ابزارهای دیگری که به بانک واژگان متصل هستند می‌تواند املا یا دستور زبان عبارات را تصحیح کند و بدین طریق به سامان‌دهی و بیان افکار در نوشتن یاری رساند.




بیشتر بخوانید:


بررسی وضعیت کتاب الکترونیک در دنیای امروزی/ مزایا و معایب کتاب‌خوانی به سبک الکترونیک چیست؟


کتاب الکترونیک رایگان دانلود کنید




انواع ابزارهای کمکی فناوری برای نگارش


طیف گسترده‌ای از ابزارهای کمکی برای نوشتن وجود دارد. در اینجا برخی از مفیدترین موارد ذکر شده است.



  •  ابزار دست‌نویسی می‌تواند به افرادی که در مهارت‌های حرکتی مشکل دارند کمک کند. به عنوان مثال نگهدارنده مداد کمک می‌شود تا بتوانید مداد را به درستی نگه دارید. یک میز تحریر شیب‌دار، سطحی که روی آن می‌نویسیم را بالا می‌برد تا اهرم بیشتری برای دست فراهم کند. کاغذی که دارای خطوط تیره است به نوشتن در یک خط مستقیم کمک می‌کند.


تسهیل نویسندگی با فناوری/ ابزارهای جدید برای اهل قلم
برخی از فناوری‌های غیردیجیتالی کمک شایانی به افراد معلول می‌کنند



  • صفحه کلید و صفحه لمسی همچنین می‌توانند به افرادی که با ابزار دست‌نویسی مشکل دارند کمک کند. این ابزار امکان می‌دهند به جای اینکه از قلم یا مداد استفاده کنید حروف و کلمات را از طریق تایپ یا لمس صفحه وارد کنید.



  •  ابزار دیکته(گفتار به متن) به شما این امکان را می‌دهد با استفاده از صدای خود بنویسید. هنگام صحبت، کلمات روی صفحه ظاهر می‌شوند. به خاطر داشته باشید که برای استفاده از ابزار دیکته، باید بتوانید واضح صحبت کنید. همچنین لازم است دستورات کلامی را برای مواردی مانند علائم نگارشی یاد بگیرید. همچنین از طریق برخی از نرم‌افزارهای دیکته می‌توان برای تبدیل صوت ضبط‌شده به متن دیجیتالی نیز استفاده کرد.



قابلیت «پیش‌بینی کلمه»، یکی از ویژگی‌های مبتنی بر هوش مصنوعی است که هجی صحیح کلمات را درست پس از تایپ چند حرف پیشنهاد می‌دهد.




  •  ابزار بررسی غلط املایی و ایرادات دستور زبان در اکثر واژه‌پردازها موجود است. برخی از ابزارهای مجزا هم برای نگارش یا بررسی کلمات نادرست که به نظر مشابه کلمات صحیح می‌آیند اما از لحاظ منطقی به پس‌زمینه متن نمی‌خورند وجود دارند.



  • ابزار تبدیل متن به گفتار (TTS) معمولاً به عنوان یک ابزار خواندن در نظر گرفته می‌شود. اما TTS می‌تواند به نوشتن نیز کمک کند. به این دلیل که می‌توانید آنچه که نوشته‌اید را با صدای بلند بشنوید، بنابراین می‌توانید اشتباهات را بررسی کنید. برخی از ابزارهای TTS همچنین می‌توانند کلمات را هنگام تایپ با صدای بلند بخوانند.



  •  ارائه‌دهندگان گرافیکی و ابزاری بصری نیز وجود دارند که به نوعی می‌توان گفت به تجزیه ایده‌ها و پروژه‌ها به قطعات کوچک‌تر کمک می‌کنند و از طریق آنها می‌توانید ایده‌ها و آنچه می‌خواهید بنویسید را به صورت گرافیکی نشان دهید. این برنامه‌ها در اشکال مختلف، از نقشه و نمودار گرفته تا اینفوگرافی را شامل می‌شوند و می‌توانند به صورت دیجیتالی باشند.



  •  قابلیت «پیش‌بینی کلمه»، یکی از ویژگی‌های مبتنی بر هوش مصنوعی است که هجی صحیح کلمات را درست پس از تایپ چند حرف پیشنهاد می‌دهد. در پیش‌بینی کلمات گاهی اوقات از «بانک کلمات» (کلماتی که به طور معمول در یک حوزه خاص رایج هستند) استفاده می‌شود تا به نویسندگان کمک کند کلمات را بارگیری و جملات خود را تکمیل کنند. برخلاف ابزار دیکته، پیش‌بینی کلمات نیاز به استفاده از صفحه کلید دارد.



  • دیکشنری‌ها و اصطلاح‌نامه‌های آنلاین به شما امکان می‌دهند یک کلمه را تعریف کنید یا کلمه مناسب را پیدا کنید. انواع مختلف فرهنگ لغت و اصطلاح‌نامه نیز وجود دارد. به عنوان مثال، فرهنگ لغت تصویری از تصاویر برای تعریف کلمات استفاده می‌کند.


از کجا می‌توان فناوری کمکی را برای نوشتن تهیه کرد


بسیاری از ابزارهای نوشتاریِ غیردیجیتالی، «فناوری‌هایی دستِ پایین» به شمار می‌آیند. این امر خصوصاً در مورد ابزارهای نوشتاری بیشتر صدق می‌کند. خودکارها و مدادهایی را که اصطلاحاً خوش‌دست‌تر هستند، می‌توانید در بسیاری از فروشگاه‌های لوازم تحریر پیدا کنید. مدرسه همچنین ممکن است این ابزارها را ارائه دهد.


متخصص کاردرمانی نیز می‌تواند توصیه‌های مفیدی را در زمینه قلم‌به‌دست‌گرفتن ارائه دهد. آنها می‌توانند به شما بگویند که بهترین ابزار مناسب برای شما چیست. اگر کودک شما معلولیت خاصی دارد، آنها همچنین می‌توانند از طریق گزینه‌های مبتنی بر فناوری کامپیوتری مانند صفحه کلید یا صفحه لمسی چیزی را برای‌تان تجویز کنند. مربیانی که آموزش‌های ویژه دیده‌اند نیز می‌توانند به شما در انتخاب ابزارهای AT کمک کنند.


تسهیل نویسندگی با فناوری/ ابزارهای جدید برای اهل قلم
کیبوردهای مجازی در صفحه‌نمایش‌های لمسی


ابزارهای AT همچنین در پلتفرم کامپیوتری مورد استفاده قرار می‌گیرند



  •  کامپیوترهای رومیزی و لپ‌تاپ: کامپیوترها اغلب دارای ابزار AT داخلی مانند TTS و دیکته هستند. همچنین می‌توانید برای افزودن ابزارهای AT بیشتر، نرم‌افزار دانلود کنید.



  •  دستگاه‌های موبایل(مانند تبلت و تلفن‌های هوشمند) : دستگاه‌های تلفن همراه دارای AT داخلی نیز هستند. با برنامه‌های مختلف می‌توانید ابزار نوشتن بیشتری را در دستگاه‌های تلفن همراه اضافه کنید.



  •  مرورگرهای کروم گوگل همچنین دارای گزینه‌های داخلی AT هستند و برای نگارش آسان راه‌های بیشتری را تعبیه کرده‌اند و از طریق آن می‌توانید برنامه‌های افزودنی کروم را اضافه کنید.



  •  کامپیوترهای دسکتاپ و لپ‌تاپ‌ها و معمولاً از صفحه‌کلید برای تایپ استفاده می‌کنند، اما اکنون بسیاری از کامپیوترها دارای صفحه‌نمایش لمسی هستند. در عین حال هر چند تمامی تلفن‌های هوشمند لمسی هستند اما در آن صفحه کوچک، مردم همچنان تایپ کیبوردی را ترجیح می‌دهند.


انتهای پیام/۴۱۶۰/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب