دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
15 خرداد 1400 - 12:19
در برنامه تبادل شبکه اینترنتی آرا مطرح شد؛

لزوم تغییر در ساختار شورای نگهبان/ قانون انتخابات باید اصلاح شود

برنامه تبادل با موضوع بررسی منویات مقام معظم رهبری در آستانه انتخابات با حضور حجت‌الاسلام‌والمسلمین علی ذوعلم، عضو هیئت‌علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، محسن مهدیان، سردبیر خبرگزاری فارس و مرتضی خلفی‌زاده، مدیرعامل خبرگزاری آنا در شبکه اینترنتی آرا برگزار شد.
کد خبر : 586146
انتخابات



به گزارش گروه سیاست خبرگزاری آنا، برنامه تبادل با موضوع بررسی منویات مقام معظم رهبری در آستانه انتخابات با حضور حجت‌الاسلام‌والمسلمین علی ذوعلم، عضو هیئت‌علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، محسن مهدیان، سردبیر خبرگزاری فارس، مرتضی خلفی‌زاده، مدیرعامل خبرگزاری آنا و محبوبه نیاورانی، روزنامه‌نگار در شبکه اینترنتی آرا برگزار شد.


ذوعلم: شورای نگهبان می‌تواند فراخوانی برای مشورت گرفتن از صاحب‌نظران مختلف بدهد


حجت‌الاسلام‌والمسلمین علی ذوعلم، عضو هیئت‌علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در این برنامه اظهار کرد: رهبر انقلاب در سخنان اخیر خود درباره عدم احراز صلاحیت برخی از نامزدها نکات درستی فرمودند. البته انتظار از شورای نگهبان داشتیم که درباره تائید صلاحیت‌ها در این روزها توضیحات بیشتری می‌داد.


وی افزود: اگر از شما بپرسند به چه کسی رأی می‌دهید؟ می‌گویید به فلانی به دلایلی رأی می‌دهم و استدلال و منطق دارم؛ بنابراین استنباط و استدلال کردن در خصوص تائید صلاحیت‌ها نیاز است و امر راحت نیست. در واقع شورای نگهبان باید فراخوان بدهد و از همه صاحب‌نظران سیاسی، فرهنگی و... بخواهد که پیشنهادهای خود را مطرح کنند و در این راستا از اهل‌فن مشورت بگیرد.


این استاد دانشگاه بیان کرد: فرض کنید شورای نگهبان وجود نداشت، اظهارنظرها درباره تائید صلاحیت ۴۰ نامزد معروف انتخابات ریاست جمهوری چگونه امکان‌پذیر؟ کار واقعاً سختی است. ممکن بود یک نفر بگوید احمدی‌نژاد تائید صلاحیت نشود اما لاریجانی تائید شود و برعکس. چرا که نظرات افراد متفاوت است. همچنین برخی فقط به دنبال دوقطبی کردن فضای انتخابات هستند و این موضوع خوب نیست. در تائید صلاحیت‌ها ممکن است ۸ نفر موافق یک نفر باشند و ۴ نفر مخالف باشند. در واقع شورای نگهبان در امر استنباطی خود کارهای احراز صلاحیت را پیش می‌برد.


ذوعلم ادامه داد: رهبر انقلاب در ۱۴ خرداد امسال مطالبات اصل انقلاب از حاکمیت مانند عدالت اجتماعی را مطرح کردند و دستگاه‌های نظارتی باید در این راستا اقدامات مؤثری انجام دهند. اگر دستگاه‌ها بر روی دولت و وعده‌های رئیس‌جمهور نظارت کنند، اتفاقات مثبت خوبی در راستای شفافیت و پاسخگویی کشور می‌افتد.


وی بیان کرد: مردم از میان ۷ نامزد باید یک نفر را انتخاب کنند. اینکه برخی می‌گویند به دنبال عدم مشارکت در انتخابات هستیم، حرف درستی نیست. در واقع چه کسانی از رأی ندادن ما خوشحال می‌شوند؟ پاسخ این است که عربستان، رژیم‌ صهیونیستی و دشمنان ایران از رأی ندادن ما خرسند می‌شوند و باید پای صندوق رأی برویم.


عضو هیئت‌علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: گله‌مندی مردم از دولت‌ها به‌حق است اما باید موشکافی شود که علت ناکارآمدی برخی اقدامات دولت چه بوده است. همچنین مشارکت کردن در انتخابات از نظر شرعی توسط بزرگان دینی تأکید شده است و امیدواریم مردم در این انتخابات حضور پرشوری داشته باشند.


مهدیان: بیانات رهبر انقلاب فرصت خوبی برای تغییر در ساختار شورای نگهبان است


همچنین محسن مهدیان، سردبیر خبرگزاری فارس در این برنامه گفت: عملکرد شورای نگهبان درباره تائید صلاحیت نامزدهای ریاست جمهوری قابل انتقاد بوده و شورای نگهبان پاسخگویی روشنی به نامزدهای مجلس و ریاست جمهوری ارائه نکرده و غیر شفاف است.


وی افزود: شفافیت در شورای نگهبان کمک می‌کند که گزارش‌های اولیه درباره تائید صلاحیت نامزدها مورد ارزیابی بهتری قرار بگیرد. همچنین باید شورای نگهبان پاسخ بدهد فردی که رئیس مجلس بوده چرا عدم احراز صلاحیت شده است؟ بیانات امروز رهبر انقلاب فرصت خوبی برای تغییر در ساختار شورای نگهبان است. اگر غیر از رهبر انقلاب کسی حرف‌های امروز را می‌زد، شورای نگهبان به آن جوابی نمی‌داد.


سردبیر خبرگزاری فارس بیان کرد: برخی از افراد از بعضی نهادها نقد نمی‌کنند و کار درستی نیست. در واقع فقط به دنبال تعریف از آن نهاد بوده و می‌خواهند بادبزن جگر باشند! ما در زمینه عدم شفافیت شورای نگهبان در کوچه بن‌بست هستیم!


مهدیان گفت: برخی از افراد می‌گویند ما نامزد گفتمانی هستیم و فقط از تعابیر ایدئولوژیک در تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری استفاده می‌کنند و کار خوبی نیست. در واقع نامزدها باید برای حل مسائل مردم با زبان آن‌ها برنامه‌های خود را ارائه بدهند. تعابیر دادگاه، پادگان، لیبرال و... در تبلیغات انتخاباتی چه معنایی دارد؟ همچنین برنامه، وعده و کارنامه نامزدهای ریاست جمهوری بسیار مهم است و باید در این زمینه نامزدها تلاش‌های مؤثری انجام دهند.


وی بیان کرد: برخی از مردم در رأی دادن مردد هستند و به گذشته نگاه می‌کنند که در صف مرغ بودند، گرفتار در بورس شدند و این خاطرات تلخ در ذهن آنان مرور می‌شود؛ اما مردم باید واکاوی کنند که چرا دولت فعلی کارهای نادرستی کرده است. در واقع باید مواجهه جهنده با تلخی‌ها داشته باشند و پای صندوق‌های رأی بیایند.


مهدیان گفت: رهبر انقلاب در سخنرانی ۱۴ خرداد امسال، به‌خوبی درباره انتخابات و نامزدها نکاتی فرمودند. ایشان مخاطب خود را کامل می‌شناسند و با زبان مردم صحبت کردند. اگر حکومتی می‌خواهد کارآمد باشد، باید پشتوانه مردمی داشته باشد و برای رسیدن به این موضوع نیازمند مشارکت حداکثری مردم و کسب سرمایه اجتماعی هستیم.


خلفی‌زاده: قانون انتخابات باید اصلاح شود تا دست شورای نگهبان باز شود


مرتضی خلفی‌زاده، مدیرعامل خبرگزاری آنا در این برنامه نیز اظهار کرد: باید در فرآیند و سازوکار انتخابات تجدید نظر شود. مردم در انتخابات سال ۹۲ و ۹۶ در چند روز مانده به انتخابات، تصمیم گرفتند که به فلان شخص رأی بدهند و این نیاز دارد که سازوکار انتخابات اصلاح شود.


وی افزود: عدم احراز صلاحیت اشخاصی که خدمت به انقلاب کردند، ممکن است برای مردم ایجاد ابهام کند و نیاز است که شورای نگهبان به نامزدها، دلایل عدم احراز صلاحیت را اعلام کند. سخنگوی شورای نگهبان باید صراحتاً دلایل عدم اعلام بررسی صلاحیت‌ها را مشخص کند. در واقع نظام انتخاباتی ما دچار مسئله است و قانون انتخابات باید اصلاح شود تا دست شورای نگهبان باز شود.


مدیرعامل خبرگزاری آنا بیان کرد: رهبر انقلاب درباره نحوه مشارکت حداکثری مردم در انتخابات و کارآمدی و برنامه داشتن نامزدها در سخنان اخیر خود تأکید درستی کردند. برخی از نامزدها وعده‌هایی می‌دهند که نمی‌توانند اجرا کنند، دلسردی برای مردم می‌آورند و مرتکب گناه می‌شوند. همچنین برخی از نامزدها در گذشته مردم را از نامزدهای دیگر می‌ترساندند و می‌گفتند اگر به فلانی رأی بدهید بین مردم دیوار می‌کشد!


خلفی‌زاده گفت: آفت نظام ریاستی به‌گونه‌ای شده که احزاب را کنار گذاشته‌اند. همچنین برخی از روسای جمهور به‌خصوص مسئولان دولت در ۸ سال اخیر اسناد بالادستی را اجرا نکردند. البته نامزدها در این انتخابات تلاش کردند که حرف‌ها و برنامه‌های کارشناسانه ارائه دهند.


وی عنوان کرد: برای بهتر جا افتادن بحث مشارکت در انتخابات مثالی عرض می‌کنم. مثلاً افرادی که در آپارتمان‌های پرجمعیت مستأجر هستند، با مشکلات مختلفی روبه‌رو هستند. این در حالی‌ است که اگر مستأجران و صاحب‌خانه‌ها دغدغه داشته باشند و در جلسات ساختمان شرکت کنند مشکلات بهتر حل می‌شود. اگر مشارکت اهالی ساختمان بیشتر باشد، هیئت‌مدیره قوی‌تری انتخاب‌شده و مشکلات ساختمان بهتر حل می‌شود. انتخابات هم همین‌جور است. اگر هرچقدر مشارکت بیشتر باشد، رئیس‌جمهور با پشتوانه مردمی بیشتر بر سرکار می‌آید و اتفاقات خوبی را می‌تواند رقم بزند.


مدیرعامل خبرگزاری آنا بیان کرد: رهبر انقلاب تأکید کردند که مردم یکدیگر را تشویق کنند که در انتخابات مشارکت داشته باشند. از مردم می‌خواهم که همه شرکت کنند، حتی اگر از میان ۷ نامزد کسی را نمی‌پسندند، حداقل رأی سفید بدهند. در واقع در روزهای آینده شاهد مناظره‌های متفاوتی خواهیم بود و امیدواریم در مشارکت حداکثری مردم مؤثر باشد.


همچنین محبوبه نیاورانی، روزنامه‌نگار در این برنامه به ارائه توضیحاتی درباره مطالب اخیر رهبر انقلاب درباره انتخابات و شورای نگهبان پرداخت.


انتهای پیام/۴۱۶۳/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب