احتمال تحریف واقعیت از سوی عراقچی و تیم مذاکرهکننده وجود دارد/ اشتباه مذاکره با آمریکا بر سر بازگشت به برجام
گروه جهان خبرگزاری آنا، سیدعباس عراقچی مذاکرهکننده ارشد تهران روز شنبه پس از نشست کمیسیون مشترک برجام در وین خبر داد تفاهم جدیدی در حال شکل گرفتن است. همزمان نماینده چین و اتحادیه اروپا نیز از پیشرفت در مذاکرات خبر دادهاند. معاون وزیر امور خارجه کشورمان گفت: مذاکرات در حال حاضر به مرحلهای رسیده که طرفها میتوانند روی متن مشترک کار کنند و هیئت ایرانی متن مورد نظر خود را آماده و به تمام طرفها ارائه کرده است.
با توجه به بدعهدی غربیها در برجام، اظهارنظر درباره تفاهم جدید نگرانیهای زیادی را در کشورمان به وجود آورده است و بسیاری از کارشناسان نسبت به چنین مذاکراتی خوشبین نیستند.
مسعود براتی، کارشناس امور بینالملل در گفتوگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه جهان خبرگزاری آنا گفت: درباره مذاکرات وین و رایزنیهای انجامشده روایتهای مختلفی وجود دارد و موضوع مشخص این است که سیاستهای اعلام شده رسمی دو طرف کاملاً در تعارض با یکدیگر قرار دارند. سیاستی که جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده مبتنی بر لغو همه تحریمها، راستیآزمایی و بعد، انجام تعهدات هستهای است، ولی چیزی که آمریکا اعلام کرده کاملاً نقطه مقابل سیاست قطعی جمهوری اسلامی ایران است.
وی با بیان اینکه جمع کردن این دو نقیض محل تأمل است و باید با کوتاه آمدن یک یا دو طرف مذاکره همراه باشد، افزود: از اوایل سال جاری بحث گام به گام بهطور جدی مطرح شد؛ یعنی بازگشت به تعهدات به صورت گام به گام یا به عبارت اندیشکده بینالمللی بحران، «گامهای موازی». به این معنا که قدمها همزمان باشد و بعد از طی چند گام، بازگشت به برجام شکل بگیرد. این رویکرد مغایر با سیاست اعلام شده بهوسیله جمهوری اسلامی ایران است و به این دلیل که رهبر معظم انقلاب اسلامی روز نخست ماه مبارک رمضان در سخنانی اعلام کردند سیاست ایران تغییر نکرده و دولتمردان گفتند برای پیاده کردن همین سیاست نیاز به مذاکره هست، مذاکرات با ۱+۴ آغاز شد و ادامه پیدا کرده است.
این کارشناس امور بینالملل تأکید کرد: باید توجه کرد مذاکره برای بازگشت آمریکا به برجام کار غلطی بود، زیرا امتیاز نانوشته و مهمی را به آمریکاییها داد، بدون اینکه در ازای آن، امتیازی گرفته شود. آن امتیاز هم این بود که آمریکاییها بهعنوان دولت ناقض عهد و خارج شده از یک توافق شناخته میشدند. در هر صورت این رویه تغییر کرد و اینکه این رویکرد چقدر اهمیت دارد، بحث دیگری است. در هر صورت امتیازی بود که در اختیار آمریکا قرار گرفت و آمریکا بدون اینکه اقدام عملی انجام دهد، توانست تصویری برای خودش ایجاد کند و به نظرم اینجا امتیاز رایگان به آنها دادیم.
بیشتر بخوانید:
منبع خبری پرستیوی: آمریکا قصد لغو یکجای تحریمها را ندارد
دیپلمات چینی: اولویت مهم همچنان تمرکز بر لغو تحریمهای آمریکا علیه ایران است
براتی اظهار کرد: طبق رایزنیهایی که انجام شده است و نکاتی که سیدعباس عراقچی، مذاکره کننده ارشد ایران در وین بیان کردند، احتمال دارد ایران و آمریکا درباره فرمولی کلی بازگشت به برجام به توافق دست یابند و آن فرمول مبتنی بر اقدام گام به گام است و این توافق، احتمالاً از سوی تیم ایرانی بهعنوان برداشتن کل تحریمها یا لغو کل تحریمها معنا شود، که معتقدم نوعی تحریف واقعیت خواهد بود.
موضوع بازگشت گام به گام به نظر میآید با صورتبندی یا کادوپیچی خاصی بهعنوان تأمینکننده سیاست اصولی ایران نمایش داده میشود
وی افزود: چنین تحریفهایی پیشتر نیز سابقه داشته است و درباره بسته شدن پرونده PMD، لغو همه تحریمها در دوره برجام، متوازن بودن گامهای ایران و آمریکا در توافق هستهای یا موضوع حفظ ماهیت رآکتور آب سنگین اراک چنین تجربهای داریم. لذا چنین تجربههای تلخی ایجاد نگرانی میکند و معتقدم برای اظهارنظر قطعی باید صبر کنیم تا متن توافق و مذاکرات منتشر شود.
براتی درباره تعطیلی جلسات مجلس شورای اسلامی با توجه به شرایط حساس کنونی و همزمان با مذاکرات بازگشت آمریکا به برجام که حساسیتهایی را بهوجود آورده است، عنوان کرد: باید دید آیا مصوبه مجلس در زمینه قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها در متن توافقنامه وین رعایت شده یا نه؟ ابتدا باید متن توافق مشخص و بعد بررسی شود که طبیعتاً از مجلس انتظار میرود این بررسی را دقیق انجام دهد.
وی درباره اینکه چنانچه توافق حاصله در وین مطابق با سیاستهای قطعی نظام نباشد، آیا امکان بازگشت وجود دارد یا خیر، تصریح کرد: ما تجربهای داریم و به نظرم باید به تجربه توجه کرد. معتقدم بهاین دلیل که مجلس شورای اسلامی قانون مشخصی دارد و تا حدی جزئیات مشخص است، باید حتماً مراقبت کرد آن قانون بهدرستی اجرا شود، زیرا در عالم سیاست هر چیزی امکانپذیر هست.
مسعود براتی با تأکید بر لزوم عجله نداشتن برای رسیدن به توافق و فدا نکردن آن برای تحولات زودگذر داخلی عنوان کرد: ما نباید اسیر گرداب مذاکره شویم تا آن را سریعتر به نتیجه برسانیم، زیرا موضوع بازگشت به برجام، پیچیده نیست. توافق هستهای میان ایران و طرفهای غربی یک بار در سال ۱۳۹۴ انجام شده و به متن توافق رسیدند، لذا موضوع بازگشت به برجام نیاز به مذاکره نداشت و روشن بود آمریکا باید برمیگشت، حسن نیتش را اثبات میکرد، بعد ایران راستیآزمایی انجام میداد.
وی افزود: اعتقاد دارم مذاکرات کنونی باید سریعتر تعیین تکلیف و کشور از حالت معطلی خارج شود چراکه این نگرانی وجود دارد که معطلی، رکود و شرطی شدن در فرمول مذاکره وجود داشته باشد.
انتهای پیام/۴۰۳۳/
انتهای پیام/