دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
30 فروردين 1400 - 00:07
آنا گزارش می‌دهد؛

کلاب هاوس و کلاف سردرگم بودن یا نبودن/ ایرانی‌ها میزبان این اپلیکیشن خارجی می‌شوند؟

کلاب هاوس در حالی فعالیت خود در فضای مجازی کشور را ادامه می‌دهد که هنوز تکلیف اختلال در این برنامه مشخص نشده و معلوم نیست کدام نهاد به طور رسمی مسئولیت امنیت کاربران در این برنامه را بر عهده دارد.
کد خبر : 574683
کلاب هاوس

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، علیرضا باجلان- در روزهای اخیر جنجال‌های زیادی پیرامون فعالیت پیام‌رسان کلاب هاوس در ایران ایجاد شده است و با وجود حضور تعدادی از مسئولان عالی رتبه دولتی در این پیام‌رسان صحبت از محدودسازی آن به میان آمده است. اما احتمالاً سوال مهمی که بسیاری از مردم از خود می‌پرسند این است که چرا پیام‌رسان‌های خارجی که عمدتاً متعلق به کشور آمریکا هستند در ایران بدون تبعیت از هیچ قانون خاصی فعالیت کرده و تبلیغات تقریباً گسترده‌ای برای عضویت در این برنامه‌ها صورت می‌گیرد؟


رهبر معظم انقلاب در فرمایشات اخیر خود بار دیگر بر اهمیت نظارت و مدیریت محتوای در فضای مجازی کشور تأکید کرده و از متولیان امر خواستند رهاشدگی کنونی را با اقدامات سریع و مؤثر سامان دهند. بدون شک چنین سخنی می‌تواند راهنمای مسئولان در مقابله با تهاجم فرهنگی دشمن از طریق فضای مجازی و به ویژه شبکه‌های اجتماعی باشد. این  از همین رو در این گزارش قصد داریم با دست مایه قرار دادن پیام‌رسان کلاب هاوس و آنچه تاکنون مسئولان در مورد این ایپلیکیشن بیان کرده وضعیت کلی فضای مجازی کشور را مورد ارزیابی قرار دهیم:


کلاب هاوس از چه زمان مورد توجه قرار گرفت؟


اپلیکیشن کلاب هاوس در مدتی کوتاهی پس از راه‌اندازی در ماه مه سال 2020 تنها هزار و 500 نفر کاربر داشت ولی تعداد اعضای این پیام‌رسان صوتی تا پایان همان سال به 600 هزار نفر رسید و از ماه فوریه سال 2021 به طور متوسط هر هفته 10 میلیون نفر از این برنامه استفاده می‌کنند. زمان زیادی از شروع فعالیت این برنامه در ایران نمی‌گذرد و شاید در کمتر از دو ماه تعداد قابل توجهی از کاربران فضای مجازی در داخل کشور به کلاب هاوس روی آورده و استفاده از این پیام‌رسان صوتی را آغاز کردند.




بیشتر بخوانید:


همه آنچه که باید درباره «کلاب‌هاوس» بدانید




اما حضور کاربران ایرانی در این اپلیکیشن بدون حاشیه نبوده و پس از اینکه این برنامه مورد توجه کاربران در داخل کشور قرار گرفته است صحبت‌های زیادی در مورد نحوه مدیریت و ادامه فعالیت آن مطرح شد و حتی عملکرد کلاب هاوس با اختلال روبه‌رو گردید.


کلاب هاوس و کلاف سردرگم بودن یا نبودن/ ایرانی‌ها میزبان این اپلیکیشن خارجی می‌شوند؟


سرانجام علت اختلال‌ کلاب هاوس مشخص شد؟


پس از گسترش انتقاد کاربران کلاب هاوس نسبت کندی و اختلال این پیام‌رسان مسئولان وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات با صدور اولتیماتوم به اپراتورهای خدمات دهنده اینترنت(ایرانسل، همراه اول و مخابرات ایران) به آن‌ها 24 ساعت مهلت داد که علت اختلال مشهود در پیام‌رسان کلاب هاوس را اعلام کرده و در مهلت معین هرگونه مشکل ایجاد شده برای کاربران این برنامه رفع شود. اما هیچ کدام از اپراتورهای ذکر شده در نامه سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در بازه زمان تعیین شده واکنشی نسبت به اختلال کلاب هاوس نشان نداده و از همین رو این وزارت ارتباطات شکایت خود را  با استناد به ماده ۷۳۷ قانون مجازات اسلامی به دادسرای عمومی و انقلاب تهران تسلیم کرد.


خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا از مسئولان شرکت‌های همراه اول، ایرانسل و مخابرات ایران علت اختلال پیام‌رسان کلاب هاوس و اقدامات آن‌ها پس از اولتیماتوم وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات را جویا شد. در پیگیری‌های به عمل آمده مسئولان شرکت ایرانسل پاسخ مشخصی در این خصوص نداده و از دریافت نامه سازمان تنظیم مقررات ابراز بی‌اطلاعی کردند. شرکت مخابرات ایران نیز اعلام کرد کارشناسان این شرکت در حال بررسی اختلال پیش آمده در کلاب هاوس هستند و نتیجه این بررسی‌ها به زودی اعلام می‌شود. مسئولان همراه اول پاسخی متفاوت نسبت به 2 اپراتور دیگر بیان کردند. همراه اول اختلال در کلاب هاوس را ناشی از فشارهای جانبی دولت بر اپراتورها دانست و از طرفی مسئولان این شرکت گفتند چون کلاب هاوس به تازگی وارد ایران شده و کاربران شروع به استفاده از آن کردند سرویس‌های این شرکت برای کاربران ایرانی دچار مشکل شده یعنی علت اختلال در سرورهای مرکزی این شرکت است.


پس از شکایت سازمان تنظیم مقررات از اپراتورها گروهی از کارشناسان این اقدام وزارت ارتباطات را فرار رو به جلو برای شانه خالی کردن از مسئولیت دانستند. بر اساس مصوبه شورای عالی فضای مجازی که در مرداد ماه سال 96 به نهادهای متولی امر در حوزه فضای مجازی ابلاغ شده است شرایط فعالیت هر پیام‌رسان داخلی و خارجی در ایران باید در کارگروهی با عضویت وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت اطلاعات، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، دادستانی کل کشور، سازمان تبلیغات اسلامی، نیروی انتظامی ج.ا.ا. (پلیس فتا)، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و سازمان صدا و سیمای ج.ا.ا. بررسی شود و در صورت تأیید اعضا مجوز لازم برای فعالیت صادر گردد. در صورتی که پیام‌رسان کلاب هاوس هیچ گونه مجوزی برای فعالیت در فضای مجازی کشور از سوی نهاد تعیین شده دریافت نکرده است.(برای مطالعه متن کامل مصوبه شورای عالی فضای مجازی با موضوع اقدامات ساماندهی پیام رسان‌های اجتماعی اینجا کلیک کنید.)


کلاب هاوس و کلاف سردرگم بودن یا نبودن/ ایرانی‌ها میزبان این اپلیکیشن خارجی می‌شوند؟


آخرین اظهار نظرهای مسئولان در مورد کلاب هاوس


غلامحسین اسماعیلی سخنگوی قوه قضاییه در آخرین نشست خبری خود در پاسخ به سؤال خبرنگاران درباره نحوه ادامه فعالیت کلاب هاوس در ایران گفت: « فضای مجازی نیازمند مدیریت و ساماندهی است و بارها از رها شدن فضای مجازی گله کرده‌ایم و گفته شده که این فضا نباید مشمول رهاشدگی باشد. مسئولیت بر عهده دولت و وزارت ارتباطات است و آن‌ها باید همان گونه که در فضای حقیقی اقداماتی را در جهت مدیریت و ساماندهی انجام می‌دهند فضای مجازی را هم مدیریت کنند و از رها شدگی آن جلوگیری کنند.»


علی ربیعی سخنگوی دولت نیز چندی پیش در گفت‌وگو با رسانه‌ها در خصوص پیام‌رسان کلاب هاوس بیان کرد: «نظر دولت مبنی بر باز بودن کلاب هاوس است، کسی نباید از آگاه شدن مردم واهمه داشته باشد و رئیس جمهور به وزیر ارتباطات دستور داده است که جزئیات را شفاف با مردم در میان بگذارد و از اختلال‌کنندگان این شبکه اجتماعی شکایت شود.»


باتوجه به اظهار نظرهای بیان شده در خصوص شرایط فعایت کلاب هاوس در ایران هنوز مشخص نیست چه سرنوشتی در انتظار این برنامه است و آیا این اپلیکیشن نیز همانند اینستاگرام قادر به حضور در فضای مجازی کشور خواهد بود یا خیر؟


قطعاً آنچه بیش از هرچیزی موجب نگرانی کارشناسان حوزه فضای مجازی شده عدم اهتمام مسئولان به امنیت اپلیکیشن‌های مورد استفاده مردم در داخل کشور است. هم اکنون میلیون‌ها کاربر ایرانی حساب کاربری فعال در پیام‌رسان‌ها و شبکه‌های اجتماعی خارجی دارند و این در حالی است که به گفته فعالان حوزه فضای مجازی و دست‌اندرکاران پیام‌رسان‌های داخلی زیرساخت توسعه پیام‌رسان‌های ایرانی در کشور مهیا است و اگر مسئولان نگرش کاربردی به این برنامه‌ها داشته باشند قطعاً استقبال مردم نیز از نرم‌افزارهای ملی بیشتر شده و امنیت کاربر ایرانی به خطر نمی‌افتد.




بیشتر بخوانید:


لزوم استفاده از پلتفرم‌های بومی برای حفظ امنیت ملی/ حرف و عمل مسئولان یکی نیست!


واکنش مردم دنیا در مقابل پیام‌رسان خارجی/ هیچ کشوری در را به روی غریبه باز نمی‌کند




اسناد منتشر شده در رسانه‌های معتبر بین‌المللی حاکی از آن است که پیام‌رسان‌های خارجی و به ویژه آمریکایی برخلاف ادعاهای پرزرق‌وبرق مسئولان این شرکت‌ها هیچ گونه احترامی برای حریم خصوصی کاربران قائل نبوده و از امنیت بالایی نیز برخوردار نیستند. به طوریکه در هفته‌های گذشته شبکه اجتماعی فیس‌بوک و پیام‌رسان کلاب هاوس هدف نفوذ هکرها قرار گرفته و اطلاعات خصوصی میلیون‌ها کاربر افشاء شده است. فیس‌بوک و کلاب هاوس هیچ نماینده رسمی در ایران ندارند و عملاً سرقت اطلاعات کاربرانی ایرانی در این برنامه‌ها قابل پیگری نیست. گفتنی است در حال حاضر بسیاری از مسئولان عالی رتبه کشوری در پیام‌رسان کلاب هاوس حضور دارند و با وجود اطلاع از عدم امنیت این برنامه همچنان فعالیت خود را ادامه می‌دهند. به نظر می‌رسد  سرشته کلاف مدیریت فضای مجازی در میان بی‌تدبیری مسئولان ارتباطی کشور گم شده و به زودی نیز قرار نیست چنین وضعیتی سامان‌دهی شود.


انتهای پیام/4144/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب