دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

ویروس کرونا در هواست یا روی سطوح؟

باوجود توصیه‌های مکرری که بعد از شیوع کرونا در خصوص ضدعفونی کردن سطوح و وسایل شد، اخیراً انتشار برخی مقالات این گزاره که ویروس کرونا از طریق سطوح انتقال می‌یابد و باید همچنان به ضدعفونی کردن اشیا و سطوح ادامه دهیم را به چالش کشانده است.
کد خبر : 574131
ضدعفونی

به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری آنا،  با گذشت یک سال از همه‌گیری کروناویروس، اکنون بسیاری از شواهد مربوط به آن مشخص‌شده‌اند. نتایج تحقیقاتی که در نشریه "لنست"(lancet) منتشرشده نشان می‌دهد: کروناویروس عمدتاً از هوا و به واسطه افراد در حال صحبت کردن و تنفس قطرات بزرگ و کوچک منتشرشده در هوا پخش می‌شود. اگرچه مبتلا شدن به ویروس از روی سطوح، قابل قبول است اما موضوعی نادر به نظر می‌رسد.


باوجود این، برخی از سازمان‌های بهداشت عمومی هنوز تاکید دارند که سطوح نیز یک تهدید به شمار می‌روند و باید مرتب ضدعفونی شوند. نتیجه این موضوع، یک پیام عمومی گیج‌کننده در زمانی است که تلاش‌ها باید برای پیشگیری از همه‌گیری ویروس اولویت‌بندی شوند.


"سازمان بهداشت جهانی"(WHO) در جدیدترین راهنمایی‌های عمومی خود توصیه کرده است: از لمس کردن سطوح به خصوص در مکان‌های عمومی خودداری کنید زیرا ممکن است فرد مبتلا به کووید-۱۹ پیش از شما، آن‌ها را لمس کرده باشد. سطوح را مرتب با ضدعفونی‌کننده‌های استاندارد تمیز کنید.


اکنون‌که در این مورد توافق شده است که ویروس از طریق هوا و به واسطه قطرات کوچک و بزرگ منتقل می‌شود، تلاش برای پیشگیری از گسترش باید بر بهبود تهویه یا نصب دستگاه‌های تصفیه هوا متمرکز شود. همچنین باید به مردم یادآوری شود که از ماسک استفاده کنند و به رعایت کردن فاصله ایمنی بپردازند. در عین حال، سازمان‌هایی مانند سازمان بهداشت جهانی و مرکز کنترل و پیشگیری بیماری باید راهنمایی‌های خود را براساس دانش موجود به‌روز کنند.


در مقاله‌ای که جولای ۲۰۲۰ (تیرماه) در مجله پزشکی لنست انتشار یافت، بیان شد که احتمال انتقال کووید ۱۹ از طریق سطوح بی‌جان بسیار ناچیز است و تنها در مواردی که فرد آلوده روی سطح سرفه یا عطسه کند و شخص دیگری بلافاصله پس از سرفه یا عطسه (در طی یک تا دو ساعت) آن سطح را لمس کند احتمال انتقال وجود دارد.


همچنین در این گزارش گفته‌شده که اگرچه ضدعفونی دوره‌ای و استفاده از دستکش به‌ویژه در بیمارستان از اقدام‌های احتیاطی منطقی است، اما فومیت‌هایی (سطوح آلوده) که ساعت‌ها با حامل آلوده در تماس نبوده‌اند، خطر انتقال قابل‌اندازه‌گیری در محیط‌های غیر بیمارستانی ندارند.


مرکز پیشگیری و کنترل بیماری (CDC) ایالات متحده آمریکا نیز در تارنمای خود می‌گوید که انتقال سطح تصور نمی‌شود که یک روش معمول برای گسترش کووید ۱۹ باشد، اما این سازمان همچنین می‌گوید که ضدعفونی پی‌درپی سطح‌ها و اشیایی لمس شده توسط چندین فرد، اهمیت دارد.


در این رابطه ایلاد علوی، متخصص بیماری‌های عفونی، افزود: اینکه یک مقاله منتشر شود و تا حدی مغایر با چندین مقاله‌ای باشد که ثابت می‌کند ویروس کووید ۱۹ روی سطوح مختلف تا چند روز قابل‌کشت است، نظر متخصصان این حوزه را تغییر نمی‌دهد و همچنان تاکید به رعایت اصول بهداشتی و ضدعفونی کردن سطوح است.


وی اظهار کرد: سهم بالای انتقال ویروس از راه تنفس، از همان روزهای نخست هم بر هیچ‌کس پوشیده نبود، اما اینکه به طور مطلق انتقال ویروس از طریق سطوح را رد کنیم، اقدامی علمی نیست و به‌رغم شناخت کم در خصوص این بیماری در ابتدای بحران، امروزه اطلاعات بسیاری در دست است که ثابت می‌کند باید تمام جوانب پروتکل‌های بهداشتی برای پیشگیری از ابتلاء، رعایت شود.


عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با اشاره به اهمیت رعایت بهداشت در حالت کلی، فارغ از پاندمی کرونا، تصریح کرد: من به عنوان متخصص این حوزه، هنوز مستندات در این زمینه را کامل نمی‌دانم و حکم نمی‌کنم که از ضدعفونی کردن سطوح صرف نظر شود. فارغ از بحران کرونا، چندین سال است که مطالعات بهداشت سطوح نشان می‌دهد تمام میکروارگانیسم‌های عفونی از طریق سطوح منتقل می‌شود، پس هیچ‌گاه اهمیت رعایت بهداشت سطوح را نباید نادیده گرفت.


به نظر می‌رسد، با توجه به نوظهور بودن ویروس کرونا سازمان‌های بهداشت عمومی وظیفه‌دارند که اطلاعات خود را با سرعت به‌روز کنند تا علاوه بر محافظت از جان انسان‌ها وقت و انرژی آن‌ها را برای امور بیهوده تلف نکنند.


انتهای پیام/۴۱۵۹/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب