دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

مسئولان برای تحقق «جهش تولید» چه تصمیماتی در سال 99 اتخاذ کردند؟

در این گزارش به میزان اجرایی شدن شعار سال 99 یعنی «جهش تولید» و علت عدم تحقق کامل آن می‌پردازیم.
کد خبر : 570768
جهش تولید

به گزارش خبرنگار حوزه اقتصاد کلان و بودجه گروه اقتصادی خبرگزار ی آنا، یک دهه از نام‌گذاری سال‌ها با عناوینی دربردارنده مسائل اقتصادی می‌گذرد و با ورود به سال 1400 و نام‌گذاری آن به سال «تولید، پشتیبانی‌ها و مانع‌زدایی‌ها» (بیشتر بخوانید) امسال سومین سالی است که رهبری به‌طور پی‌درپی مسئله خاص «تولید» را برای سال‌های 98، 99 و 1400 اختصاص داده‌اند.


کارشناسان اقتصادی بر این باورند که تکرار گزاره تولید در شعار سال 99 تحت عنوان «جهش تولید» به این دلیل از سوی رهبری صورت گرفت که اهداف در نظر گرفته شده برای سال 98 با نام «رونق تولید» محقق نشد و این مهم نیازمند «جهش» بود که در سال 99 در کنار مؤلفه تولید قرار گرفت تا با همراهی در کنار حرکت جهشی، رونق تولید اتفاق بیفتد اما شیوع ویروس کرونا به همراهی تحریم‌ها آمده و سد راه پیشروی تولید ملی شد.


شرایط فوق منجر شد تا مقام معظم رهبری هوشمندانه برای سال 1400 شعار «تولید، پشتیبانی‌ها و مانع‌زدایی‌ها» را اختصاص دهند تا سیاست‌گذاران بر اساس آن عقب‌ماندگی‌ها ایجاد شده در مسیر رونق تولید و جهش تولید را برنامه‌ریزی کنند.


حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیامی به مناسبت آغاز سال 1400 هجری شمسی، علت تحقق نیافتن کامل جهش تولید در سال 99 را وجود موانع و همچنین حمایت نشدن تولید در همه بخش‌ها دانستند و با اشاره به معضل واردات و قاچاق، گفتند: ضعف‌های قانونی و واردات رقیب خارجیِ محصولی که در داخل با همت جوانان در حال تولید است، و یا قاچاق آن از طریق دست‌های خیانت‌کار، مانع تولید است و موجب شکست خوردن آن می‌شود.


ایشان، ایجاد مشوق‌هایی از جمله مشوّق‌های سرمایه‌گذاری را لازمه جهش تولید خواندند و افزودند: اوضاع کسب‌وکار در کشور باید به‌گونه‌ای باشد که افراد به سرمایه‌گذاری در تولید تشویق شوند و از افزایش هزینه‌های تولید جلوگیری شود.


مقام معظم رهبری مشوق‌های اندک در بخش تولید و همچنین بالاتر بودن شاخص هزینه تولیدکننده از هزینه مصرف‌کننده در برخی سال‌ها را مانع پیشرفت تولد دانستند و گفتند: حرکت انقلابیِ جهش تولید در سال 99 آغاز و با استقبال مردم مواجه شد و این حرکت باید در سال 1400 که درواقع آغاز یک قرن جدید است، ادامه پیدا کند.


ثبات اقتصادی لازمه جهش تولید


سال 99 پرنوسان‌ترین سال برای اقتصاد ایران بود و در این سال شاهد رکوردشکنی‌های قابل‌توجهی در نرخ بازارهای ارز،‌ مسکن، طلا،‌ تورم اقلام خوراکی و ... بودیم.


کارشناسان، ابتدایی‌ترین و نخستین گام برای تولید را ثبات اقتصادی می‌دانند، فعالان اقتصادی نیز آسیب ناشی از نرخ‌های بالا را برای کسب‌وکار و رونق فعالیت‌هایشان بسیار کمتر از نوسانات پرتکرار و با دامنه قابل‌توجه موجود در بازار به‌ویژه بازار ارز می‌دانند.


به‌عنوان نمونه هر تولیدکننده‌ای برای شروع تولید نیازمند محاسبه قیمت مواد اولیه برای خرید و برآورد هزینه‌های تولید است تا قیمت نهایی تولیدات خود را بدون ایجاد هرگونه تضرری مشخص کند؛ اما وقتی طبق اعلام گمرک بیش از 70 درصد اقلام وارداتی به کشور کالای اساسی، اولیه و واسطه‌ای است و نرخ ارز درگیر شدیدترین نوسانات شده و هر لحظه قیمت جدیدی برای آن کشف می‌شود آیا امکان تولید یا سرمایه‌گذاری در تولید به شکلی امن وجود دارد؟


ایجاد جذابیت برای ورود سرمایه‌گذاران


علاوه بر ثبات اقتصادی که لازمه تولید ملی است، براساس رهنمودهای رهبری که مسیر را نشان می‌دهند ایجاد مشوق‌هایی از سوی سیاست‌گذار برای ورود سرمایه‌داران به چرخه تولید می‌تواند ضمن توسعه‌بخشی به تولید ملی از آن پشتیبانی هم کند، به عبارتی سیاست‌گذار می‌تواند همچون سایر کشورهای موفق در عرصه تولید داخلی با اخذ مالیات از تمام فعالیت‌هایی که منجر به تولید نمی‌شود زمینه را برای ورود سرمایه‌گذاران فراهم کرده و عرصه را برای حضور دلالان و واسطه‌ها تنگ کند.


چند پیشنهاد به دولت برای تحقق جهش تولید


دولت باید با خروج دلالان و اجرای مالیات بر عایدی سرمایه مانند اخذ مالیات از خانه و خودروهای لوکس و ... خروج تقاضای سرمایه‌ای را از بازارها فراهم کرده و سرمایه‌گذاران را به سمت تولید هدایت کند.


بازار سرمایه نیز یکی دیگر از بازارهایی است که بهترین محل برای هدایت نقدینگی و سرمایه به سمت تولید است که متأسفانه با سیاست‌های اشتباه دولت، اعتماد عمومی از این بازار سلب شده است.


خود دولت‌ها نیز می‌توانند از طریق اوراق قرضه در حوزه تولید سرمایه‌گذاری کنند اما متأسفانه دولت به دلیل کسری بودجه حاصل شده از طریق کاهش صادرات نفت به علت تحریم‌ها به منظور مدیریت و اداره دستگاه‌ها و نهادهای دولتی در سال 99 دست به فروش نزدیک به 200 هزار میلیارد تومان اوراق قرضه زد.


رشد اقتصادی نزدیک‌ترین متغیر قابل‌اندازه‌گیری و قابل توصیف برای جهش و رونق تولید است که طبق آمار در 9 ماهه سال 99، این شاخص اقتصادی بدون نفت منفی 2.1 درصد و با احتساب فروش نفت منفی یک درصد بوده است.


برای جهش تولید باید منابع حاصل برای تحقق رشد اقتصادی یعنی نهاده‌های تولید (سرمایه و نیروی کار) افرایش یابد همچنین باید بهره‌وری عوامل تولید افزایش‌یافته و ظرفیت‌های احتمالی استفاده نشده در اقتصاد به کار گرفته شود.


انتهای پیام/4133/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب