دیوار بیاعتمادی بین صنعت و دانشگاه فروریخته است/ تصویب طرح استفاده از پهپاد در انتقال خطوط بین دکلهای برق
گروه استانهای خبرگزاری آنا ـ حسین بوذری؛ دفتر ارتباط با صنعت و جامعه در دانشگاه وظیفه مدیریت ارتباط علمی دانشگاه و جامعه را از طریق ایجاد ارتباط مستمر و موثر پژوهشگران و دانشجویان با مدیران صنایع و محیطهای صنعتی برعهده دارد.
این دفتر با چشمانداز کمک به توسعه صنعتی کشور با بهرهگیری از نتایج علمی ـ کاربردی تحقیقات و با مأموریت ساماندهی، تسهیل و بسط ارتباطات حوزههای مختلف دانشگاه با صنایع کشور و تقویت انگیزه محققان دانشگاه در ارائه پژوهشهای کاربردی بهمنظور توسعه صنعت در راستای نیازهای کشور در دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت راهاندازی شد.
معرفی به ادارات و سازمانها، کارآموزی، برگزاری بازدیدهای عملی، تفاهمنامههای آموزشی ـ تحقیقاتی و طرحهای پژوهشی بروندانشگاهی ازجمله فعالیتهای دفتر ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت است.
بیشتر بخوانید:
خبرنگار خبرگزاری آنا در ادامه سلسله گفتوگوهای خود با مسئولان دفتر ارتباط با صنعت و جامعه واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی با عنوان (دانشگاه، صنعت، جامعه) با علیرضا مبرهن مسئول ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه آزاد اسلامی رشت گفتوگو کرده و فعالیتها و دستاوردهای این دفتر و دیدگاه ارتباط حقیقی صنعت و دانشگاه را جویا شده است که ماحصل از نظر مخاطبان و کاربران میگذرد.
آنا: وظایف و اهداف اداره ارتباط با صنعت در دانشگاه آزاد اسلامی چیست؟
مبرهن: همانطور که سازمانها، نهادها و ادارات دارای روابط عمومی هستند، قسمت دیگری با نام اداره ارتباط با صنعت در این ارگانها فعالیت دارند که روابط تخصصی و علمی-پژوهشی دانشگاه با جامعه و صنعت را برقرار میکنند. در واقع اداره ارتباط با صنعت و جامعه نقطه اتصال دانشگاه بهخصوص دانشگاه آزاد اسلامی با صنعت، جامعه، کشاورزی و بخشهای مختلف بوده و این ارتباط دوطرفه و بسیار هدفمند و ساختارمند است.
آنا: برنامههای دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت در حوزه ارتباط با صنایع چگونه و با چه اهدافی ترسیم میشوند؟
مبرهن: برنامههای دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت و استان گیلان با رویکرد مسئلهمحوری پیش میرود و با این تغییر شیوه دانشگاه آزاد اسلامی به یک دانشگاه نسل سوم و حتی نسل چهارم تبدیل خواهد شد.
ارتباط وسیع دانشگاه آزاد اسلامی با حوزه کشاورزی و صنایع استان گیلان
بهعنوان مثال دانشگاهی که صرفاً آموزشی بود و تربیت یک عده نیرو را برعهده داشت، به دانشگاهی تبدیل میشود که درصدد حل مشکل و مسائل جامعه، صنعت و کشاورزی خواهد بود و در استان گیلان نیز این رویکرد وجود دارد. رویکرد اصلی و کنونی دانشگاه مسئلهمحوری و نگاه کاملاً هدفمند و قانونمند به این مسئله است.
آنا: اولویت طرحهای ارتباط با صنعت و انعقاد قراردادهای بروندانشگاهی چیست؟
مبرهن: استان گیلان یکی از قطبهای کشاورزی کشور بوده و کشاورزی در این استان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است؛ البته تعریف کشاورزی به تعریف نوین آن شامل کشاورزی، صنایع بالادستی و پاییندستی، صنایع جانبی، حتی بازار و بازرگانی و خدمات حاصل از کشاورزی نیز مدنظر است.
بنابراین یکی از اولویتهای اصلی دانشگاه در استان گیلان در حوزه ارتباط با صنعت حوزه کشاورزی، منابع طبیعی و علوم کشاورزی است. موضوع بعدی در حوزه ارتباط با صنایع استان گیلان است. صنایعی که در شهر صنعتی رشت و شهرکهای صنعتی استان گیلان مانند فولاد، کارخانهها و سایر صنایع مستقر هستند.
اولویت بعدی دانشگاه ارتباط مؤثر با شرکت سهامی برق منطقهای استان گیلان است. در این رابطه ارتباطات بسیار خوبی را با این شرکت برقرار کرده و توانستهایم گامهای بسیار مؤثری را برداریم. موضوع بعدی که مد نظر دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت و استان گیلان است، ارتباط با نیروگاههای استان گیلان است. در کل ارتباط با صنعت استان گیلان از برنامههای اصلی ماست و صنایع هر کجا احساس نیاز داشتند برای رفع مشکل وارد خواهیم شد. حتی در زمینه افزایش بهرهوری و ارتقای فنی و پژوهشی آمادگی ورود داریم تا با صنایع ارتباط تنگاتنگی داشته باشیم.
آنا: نگرش فعالان بخش صنعت به ارتباط با دانشگاه بهخصوص دانشگاه آزاد اسلامی چگونه است؟
مبرهن: واقعیت این است که از گذشته بیاعتمادی دوطرفه بین دانشگاهیان و صنعت وجود داشته است، بهطوریکه کارشناسان و مسئولان حوزه صنعت معتقد بودند دانشگاهیان فقط به مباحث تئوریک میپردازند و بر کارهای عملیاتی و اجرایی تسلط زیادی ندارند و در سوی مقابل استادان دانشگاه و دانشگاهیان بر این تصور بودند که کسانی که در صنعت مشغول هستند، علمی نیستند و فقط کار اجرایی و عملیاتی دارند.
جایگاه ویژه نگاه مسئلهمحوری به صنایع و جامعه
خوشبختانه در سالهای اخیر با رویکرد جدیدی که در کشور و دانشگاه آزاد اسلامی اتخاذ شده دیوار بیاعتمادی متقابل بین صنعت و دانشگاه تقریباً در حال فروریختن است. این تشریک مساعی و زبان مشترک بین دانشگاه و صنعت کمکم در حال شکلگیری بوده که واقعاً روند بسیار خوب و امیدوارکنندهای است.
آنا: «نگاه مسئلهمحوری و حلالمسائلی» در ارتباط با صنایع و بخشهای فعال جامعه چه جایگاهی دارد؟
مبرهن: نگاه مسئلهمحوری و حل مسئله در ارتباط با صنایع و جامعه جایگاه بالایی دارد. از آنجا که در واقعیت زندگی میکنیم؛ بنابراین در جامعه و حوزه صنعت مسائل و مشکلاتی وجود دارد که بسیاری از آنها کوچک بوده و با وجود استادان دانشگاهها بهراحتی قابل رفع هستند.
آنا: نگاه مسئلهمحوری و حلالمسائلی دانشگاهها به صنعت چه مزیتهایی دارد؟
مبرهن: نخست اینکه با این شیوه ظرفیت، انرژی و نیروهای دانشگاه آزاد اسلامی برای انجام پروژه و پژوهشهایی که شاید ظاهراً به درد جامعه نخورد و اصلاً سالهای سال مورد استفاده قرار نگیرد، هدر نمیرود.
دوم اینکه نگاه مسئلهمحوری موجب میشود که دید کارشناسان صنعت و جامعه به دانشگاه عوض شود و در نهایت متوجه شوند که دانشگاهیان کاملاً به مسائل مربوط به جامعه و صنعت اشراف دارند و مشکلات را احصا کرده و قابلیت رفع آنها را دارند؛ بنابراین مفاهمه زبان مشترک بین صنعت و دانشگاه با نگاه مسئلهمحوری به وجود میآید.
آنا: آیا دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت در ارتباط با صنعت و جامعه موفق عمل کرده است؟
مبرهن: سال 99 با توجه به همهگیری بیماری کرونا و مشکلات ناشی از آن، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت و استان گیلان در حوزه ارتباط با صنعت و جامعه موفقیت نسبی داشته است. سال گذشته توانستیم 10 تفاهمنامه با سازمانها، ادارات و شرکتهای مختلف منعقد کنیم، ازجمله تفاهمنامه با منطقه آزاد انزلی، شرکت سهامی برق منطقهای گیلان، جهاد کشاورزی و ... و تعداد زیادی قرارداد نیز در صف انعقاد قرار دارند، بهطوریکه پیشنویس تفاهمنامهها آماده شده و پیشبینی میکنیم که این قراردادها در سال 1400 اجرایی شوند.
در حوزه پژوهشی نیز سه قرارداد پژوهشی با ادارهکل ورزش و جوانان استان گیلان و یک قرارداد پژوهشی برای تهیه برنامه راهبردی شهرداری و شهر پرهسر با شهرداری این شهر منعقد کردهایم.
پیشنویس قرارداد در ارتباط با چهار شهرستان استان گیلان هم آماده شده و در آستانه انعقاد هستند. از سوی دیگر چهار پروپوزال دانشگاه از اولویتهای تحقیقاتی سازمان مدیریت و برنامهریزی استان گیلان مجوز گرفته و بهتازگی قراردادها با سازمان استاندارد، جهاد کشاورزی، استانداری گیلان و سازمان میراث فرهنگی منعقد شد.
البته با توجه به ظرفیت بالای دانشگاه آزاد اسلامی بهویژه در واحد رشت از نظر ظرفیت علمی و پژوهشی، استادان و دانشجویان از وضعیت فعلی راضی نیستیم و در تلاشیم که برای سال 1400 این همکاریها را ارتقا دهیم تا بتوانیم ارتباط گستردهتری را در حوزه ارتباط با صنعت و جامعه داشته باشیم، همینطور در حوزه کارآموزی.
تأثیر طرح پویش در هموار کردن راه ارتباط با صنعت
سال 99 در حوزه معرفی دانشجو و کارآموزی دانشجویان و ارتباط مؤثری که با سازمانها و نهادها و کارخانجات مختلف داشتیم، موفق بودیم و توانستیم این ارتباط را گسترش دهیم و دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی هم از امکانات صنایع برای کارآموزی استفاده کردند.
از فعالیتهای مناسب در دانشگاه آزاد اسلامی استان گیلان ابتکار عملی بود که گروه نخبگان متشکل از استادان رشتههای مختلف در رشتههای مکانیک، کامپیوتر، برق، الکترونیک، برق قدرت، هوش مصنوعی و ... انجام داده و یک تیم نخبگانی تشکیل دادند، بهطوریکه این تیم نیروی محرکهای برای پویایی هرچه بیشتر و ارتباط بسیار خوب با بخشهای صنعتی دانشگاه آزاد اسلامی شده و موفق شدیم تقریباً با تمام سازمانها، صنایع و ادارات استان گیلان نشستهای بسیار خوب تخصصی داشته باشیم.
در این نشستها به تعاملات بسیار خوبی دست یافتیم که میتواند برای سایر واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی الگوی خوبی باشد و در صورتی که این تیم نخبگانی تیم پیشرو و پیشگام است، تشکیل شود، میتواند کمک زیادی به ایجاد ارتباط مؤثر بین دانشگاه و صنعت کند.
آنا: ارزیابی شما از طرح پویش؛ «اشتغال توأم با تحصیل» چیست و چقدر در هموار کردن راه ارتباط با صنعت راهگشاست؟ چنانچه خودتان طرحی دارید و یا اجرا کردهاید بگویید.
مبرهن: هر زمان که علم و عمل کنار هم قرار گرفتند، نتایج بسیار مثبت و خیرهکنندهای حاصل شده است؛ بنابراین طرح پویش (اشتغال توأم با تحصیل) 100 درصد منشأ خیر و اثر است.
مهارتآموزی و اشتغال دانشجویان حین تحصیل در رشته تخصصیشان بسیار مفید است. با این کار از یک سوی نیروهای زبده علمی، اجرایی و مهارتی تحویل جامعه و صنعت داده میشود و از سوی دیگر میتواند در ایجاد مفاهمه و فهم مشترک بین صنعت و جامعه و از بین بردن آن دیوار بیاعتمادی بین صنعت و جامعه و دانشگاه بسیار مفید باشد.
آنا: برنامهای در سال جاری (سال 1400) برای ارتباط نزدیک با سازمانها و ارگانهای دولتی و غیردولتی دارید؟
مبرهن: بله. قصد داریم در سال جاری (سال 1400) ارتباطات نزدیکی با سازمانهایی مانند انتقال گاز و انتقال برق استان گیلان، جهاد کشاورزی، نیروگاههای استان و سایر سازمانها داشته باشیم. از سوی دیگر درباره طرحهای هادی روستایی، برنامهریزیهای شهری با شهرداریها، طرحهای هادی با بنیاد مسکن صحبتهایی خوبی شده و در آینده نزدیک اجرایی خواهد شد.
آنا: چه تعداد پروپوزال دانشگاه آزاد اسلامی استان گیلان در حوزههای صنعتی تأیید شده و در حال طی پروسه زمانی برای ارتباط نزدیک علم و عمل و در نهایت رفع مشکلات جامعه است؟
مبرهن: در این راستا 6 پروپوزال (طرح اولیه و نقشه کلی هرکار تحقیقی و تحقیقاتی) برای همکاریهای مشترک با وزارت نفت از سوی دانشگاه آزاد اسلامی استان گیلان به سازمان مرکزی و این وزارتخانه ارسال شده و امیدوارم امسال نیز در این زمینه پیشگام باشیم.
از سوی دیگر سه پروپوزال ما در نیروگاه لوشان تأیید و زمینههای همکاری برای سال آینده فراهم شده است و این طرحها اجرایی و عملیاتی خواهند شد و بسیاری از مشکلات نیروگاهها و صنایع برق استان گیلان با این شیوه رفع خواهد شد.
دو پروپوزال و ابرپروپوزال با موضوع همکاری با برق منطقهای گیلان توسط دو نفر از استادان نخبه استان گیلان نیز نوشته شده و یکی از این پروپوزالها مربوط به استفاده از پهپاد در انتقال خطوط برق بین دکلهای برقی است، یعنی سیمهای برق را به وسیله پهپاد بین دکلهای برق انتقال خواهند داد. طرح این ایده نوشته و تأیید شده است.
نکته بعدی اینکه طرحی توسط یکی از استادان دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت نوشته شده که هدف آن کاهش 30 درصدی مصرف انرژی و برق در کولرهای اسپیلیت و مخصوص استانهای گیلان بوده و مورد استقبال کارشناسان حوزه برق منطقهای گیلان قرار گرفته است. این دو پروپوزال به صورت اولیه تصویب شده است.
آنا: دستاوردهای اداره ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت چه بوده و برنامههای پیش روی شما در این زمینه چیست؟
مبرهن: مهمترین دستاورد اداره ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت، تغییر رویکرد در فکر و نحوه اندیشیدن استادان و مدیران در مقایسه با مقوله مسئلهمحوری است. خوشبختانه موفق شدیم این تغییر رویکرد را بین استادان نهادینه کنیم و از سوی دیگر در ارتباط با سازمانها و صنایع این تغییر رویکرد را نشان دادیم که دانشگاه دنبال حل مسئله و مسئلهمحوری و رفع مشکلات پیش پای صنایع و جامعه است.
واقعاً به وضعیت موجود راضی نیستیم و ظرفیت بسیار بالاتری در دانشگاه آزاد اسلامی برای ارتباط بین صنعت و دانشگاه میبینیم. در زمینه برنامههای سال 1400 قصد داریم سهم دانشگاه آزاد اسلامی استان گیلان را در رفع مسائل و مشکلات پیش پای جامعه و صنایع استان گیلان افزایش دهیم. برنامههای بسیار وسیعی داریم و ارتباطات گستردهای ایجاد کردهایم تا بتوانیم نقش مهمتری در مباحث پژوهشی بهخصوص حل مسئله و مسئلهمحور در استان گیلان انجام دهیم.
انتهای پیام/4078/4062/
انتهای پیام/