دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
25 بهمن 1399 - 18:26

نشست خبری جشنواره شعر و داستان انقلاب برگزار شد

نشست خبری دوازدهمین جشنواره شعر و داستان انقلاب اسلامی با اعلام تقدیر از پیشکسوتان ادبیات برگزار شد.
کد خبر : 563873
3691869.jpg

به گزارش گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا  از روابط عمومی موسسه سپهر سوره هنر، نشست خبری دوازدهمین جشنواره شعر و داستان انقلاب صبح امروز شنبه ۲۵ بهمن علی‌محمد مودب دبیر علمی بخش شعر، حسینعلی جعفری دبیر علمی بخش داستان و عباس محمدی مدیر مرکز آفرینش‌های ادبی حوزه هنری در سالن مهر حوزه هنری انقلاب اسلامی برگزار شد.


عباس محمدی مدیر مرکز آفرینش‌های ادبی حوزه هنری در ابتدای این‌نشست گفت: این‌جشنواره، میراثی ماندگار از مرحوم امیر حسین فردی است. انقلاب اسلامی به این‌دلیل که انقلابی فرهنگی بود، مرام‌نامه و نقشه راهش که در شعارها مطرح می‌شد، همگی به زبان هنر سروده می‌شدند و این مرام‌نامه در آنها بیان می‌شد. وظیفه این‌جشنواره، عمل به این‌نقشه راه است. نخستین وظیفه، پاسداری ازانقلاب اسلامی در مواجهه با تهاجم فرهنگی جهان سلطه و جهان غرب است که این‌پاسداری از طریق آفرینش آثار ماندگار ادبی ممکن می‌شود.


وی افزود: دومین وظیفه، عمل به آرمان ها و ایستادن در مقابل کج‌روی‌ها و بیان کاستی‌ها است که به‌صورت «هنراعتراضی» بیان می شود و سومین وظیفه هم، ارایه آرمان‌های انقلاب به جهانیان با زبان هنر است چرا که هنرمندان می‌توانند ترجمان آرمان‌های انقلاب برای جهانیان باشند.


مدیر مرکز آفرینش‌های ادبی حوزه هنری در ادامه گفت: علاوه براین اهداف، کار ویژه مهم این جشنواره که خصوصا از دوره قبل مد نظر قرار گرفته، پاسداری از زبان فارسی است که هیئت داوران نیز در این زمینه توجه بسیاری داشتند که آثاری انتخاب شوند که زبان فارسی را به درستی پاس داشته‌اند.


حسینعلی جعفری، دبیر بخش داستان دوازدهمین جشنواره شعر و داستان انقلاب، سخنران بعدی این‌نشست بود که گفت: ارزش‌ها برای آنکه تبیین شده و ماندگار شوند، باید در قالب هنر ارایه شوند. این میان، داستان سهم بزرگی دارد، تا جایی که حتی یک‌سوم معجزه اشرف انبیاء به زبان داستان و قصص قرآنی است.


وی افزود: در جشنواره شعر و داستان انقلاب، در بخش داستانی، ۲۸۳ اثر به دبیرخانه جشنواره رسیده بود که در این‌میان‌، داستان کوتاه بزرگسال، بیشترین سهم را با ۱۷۹ اثر داراست، داستان کوتاه کودک و نوجوان با۵۰ اثر، رمان بزرگسال با ۳۸ اثر و رمان کودک و نوجوان با ۱۶ اثر در رده‌های بعدی قرار می‌گیرند. در این دوره، در مجموع ۱۹۴ نفر برای شرکت در جشنواره، داستان کوتاه و رمان ارسال کرده بودند که از این میان ۱۵ اثر به بخش نهایی راه پیدا کردند که دواری در دو مرحله انجام شد که در مرحله اول، آثار بازخوانی شده و در مرحله بعد آثاری که به مرحله نهایی رسیده بودند توسط داوران نهایی که از میان اهل فن برگزیده شده بودند، بررسی شده و در نهایت آثار برتر انتخاب شدند.


جعفری درباره داوران بخش داستان نیز گفت: مصطفی جمشیدی، شهریار زمانی، محمدرضا شرفی خبوشان، عبدالرحمن اونق، هادی خورشاهیان، شهرام شفیعی داوری آثار و خسرو باباخانی و حسن جمشیدی بازخوانی آثار را برعهده داشتند.


در سومین‌بخش این‌نشست، علی‌محمد مودب دبیر بخش شعر گفت: داوران این جشنواره از میان اساتید و شاعران برجسته کشور انتخاب شده‌اند. یکی از اتفاقات مبارک در حوزه ادبی، جشنواره شعر و داستان انقلاب است که ب‌طور خاص به«انقلاب اسلامی ایران» می‌پردازد‌، انقلابی که گاهی در نسبت با فرزندان خودش هم مظلوم مانده است. دفاع مقدس حوزه مفهومی است که فرزند انقلاب اسلامی است ولی توجه بیشتری را به خودش جلب کرد که البته به این توجه نیاز بود اما از این طرف شعر و داستان انقلاب اسلامی نیز باید مورد توجه قرار می‌گرفت تا یادمان بیاورد که حرف‌های ناگفته بسیاری وجود دارد و لحظاتی در انقلاب وجود دارد که هرکدام می‌تواند دستمایه خلق آثار ادبی بزرگ باشد.


وی درباره تعداد آثار رسیده به بخش شعر جشنواره نیز گفت: در این‌دوره از جشنواره در بخش شعر، ۳۵۶ اثر به دستمان رسید که شامل۳۰۰ تک اثردر دو حوزه «شعرنو» و«سنتی» است و البته مجموعه کتاب‌های شرکت داده شده هم به تعداد خوبی رسیده است که شامل۲۲ مجموعه شعر با گرایش های نو، ۳۴ مجموعه شعر سنتی ،۷مجموعه شعر کودک، در کنار۱۴ مجموعه شعر نوجوان است.


جعفری نیز در ادامه گفت: آثار رسیده به بخش داستان جشنواره امسال، نسبت به سال‌های گذشته، کیفیت خیلی خوبی داشتند و در میان آنها آثارخاص، نو و بدیع زیادی بودند که امیدواریم در دوره‌های بعدی رشد بیشتری داشته باشند. در مقایسه آثار امسال و سال‌های گذشته، باید بگویم که علاوه بر کیفیت قابل قبول آثار در جشنواره امسال، آثار زیادی به شکل‌گیری انقلاب در شهرستان‌ها اختصاص داشت و این در حالی است که در بیشتر فیلم ها و داستان‌ها، منحصرا به شکل گیری انقلاب در تهران پرداخته شده و کمتر به شکل گیری انقلاب در شهرستان ها پرداخته شده است، خوشبختانه در این دوره، نویسندگان شهرستانی زیادی چگونگی شکل گیری انقلاب در شهرستانشان را در قالب داستان ارایه داده بودند که این‌آثار می‌توانند زوایای مختلف تاریخ انقلاب را تبیین کنند.


دبیر بخش داستان این‌جشنواره با گلایه نسبت به کم‌بودن مبلغ جوایز در جشنواره‌ها گفت: مدتی پیش یکی از اساتید سینما از بحران فیلمنامه می گفت، من به شخصه فکر می‌کنم که سینمای ما چون ادبیات را نمی شناسد دچار بحران است، سینمای ما رمان ها و رمان نویس‌ها را نمی شناسد و این یک معضل است و اگر دوستانی که در حوزه هنری هستند ارتباطی برقرار کنند که سینماگران ما به سمت اقتباس از این رمان ها بیایند، هم کمکی به نویسندگان است و هم سینما از این معضل رها می‌شود.


وی همچنین افزود: باید کار به صورتی بشود که ارتباط مستمری بین حوزه و شرکت کنندگان در جشنواره ایجاد بشود تا این نویسندگان بتوانند حرکت روبه رشدی داشته باشند، اینکه نویسنده‌ای به جشنواره بیاید، جایزه بگیرد و کنار برود، اثرگذاری مطلوب را ایجاد نمی‌کند.


مودب نیز درباره کیفیت آثار این دوره از جشنواره گفت: آثاری که امسال به دستمان رسید، بسیار امید بخش است، همین که جوان‌ها به این موضوعات می‌پردازند مایه مسرت است و اتفاق خیلی خوب اینکه، در جشنواره امسال، قالب‌های نوهم سهم قابل توجهی دارند که نشان می‌دهند شاعران جوان انقلاب به شعرهای نیمایی و شعر سپید هم توجه می‌کنند و حتی در آثار برتر امسال،  قالب‌های نو را داریم که نشان می‌دهد در کنار شاعران پیشکسوت با قالب سنتی، شاعران جوانی که در روایت انقلاب اسلامی نگاه نوگرا دارند، روند رو به رشدی داشته‌اند که آثارشان نگاه داوران را جلب کرده است.


این‌شاعر ادامه داد: راه نجات ما نوگرایی است و زیباشناسی نو و بیان نو که در خدمت مفاهیم انقلاب اسلامی به کار برود و در روایت انقلاب نقش داشته باشد ، با این ترتیب ما می توانیم حرف انقلاب را مدام تازه کنیم و من از این جهت خوشحالم که نگاه نوگرا دارد در آثار زیاد می شود، خوشحالی ام به این دلیل است که هر وقت، موضوع انقلاب و شعر پیش می آید طبعا ذهن به سراغ قالب‌های سنتی می رود ولی استفاده از قالب‌های نویعنی اینکه شاعران ما توانسته‌اند مضامین را درونی کنند و به فرم های تازه تری برسند که اتفاق مبارکی است که با توجه به نگاهی که دوستانمان در حوزه هنری دارند امیدوارم شاهد آن باشیم که به حوزه نوگرایی توجه بیشتری شود.


وی درباره داوران بخش شعر این جشنواره گفت: یوسفعلی میرشکاک، زکریا اخلاقی، رضا شیبانی اصل، میلاد عرفان‌پور، علی هوشمند، مریم زندی ، سید حبیب نظاری، تکتم حسینی داوری آثار و سیدوحید سمنانی و مبین اردستانی انتخاب اولیه آثار را برعهده داشتند.


تقدیر از پیشکسوتان در اختتامیه


در بخش بعدی این‌نشست، محمدی درباره برنامه روزهای آینده جشنواره مذکور گفت: فردا یکشنبه ۲۶ بهمن، پس از نماز مغرب و عشاء، شب شعر انقلاب را با حضور پیشکسوتان و برگزیدگان جشنواره شعر برگزار می کنیم ، علاوه بر این، تالار زنده یاد طاهره صفار زاده حوزه هنری نیز افتتاح می‌شود که در روز دوشنبه کارگاه‌های شعر و داستان در این تالار برگزار می‌شود.


وی افزود: در آیین پایانی برنامه، از دوتن از شاعران و نویسندگان تراز انقلاب اسلامی آقایان محمدرضا بایرامی و محمدرضا سهرابی‌نژاد که در عرصه داستان و شعر انقلاب قلم زده‌اند، تجلیل خواهد شد. از آنجا که در جشنواره شعر و داستان انقلاب علاوه بر تک اثر، رمان یا مجموعه اثر هم شرکت داده می‌شود، امکان اینکه تمام آنها را به‌صورت کتاب جشنواره منتشر کنیم ممکن نیست اما کتابی که جلوه‌گر آثار رسیده باشد، به‌زودی منتشر خواهد شد.


محمدی در ادامه افزود: شب شعر، کارگاه‌های شعر و داستان و همچنین مراسم اختتامیه که ساعت ۱۸:۳۰ دقیقه بیست و هفتم بهمن ماه است، همگی با رعایت شیوه نامه‌های بهداشتی با کمترین تعداد نفرات برگزار می‌شود که این‌مراسم به شکل مستقیم از آپاراتwww.aparat.com/soorehonar/live و اپلیکیشن حوزه هنری و اینستاگرام سپهر سوره پخش می‌شود.


انتهای پیام/4127


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب