رقابت بر سر تصاحب مدار زمین/ اینترنت ماهوارهای؛ مسبب آلودگی کیهانی یا سکوی پرتاب به فناوریهای پیشرفته؟
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، اگر تا چند سال پیش رقابت فضایی تنها محدود به شبکههای اجتماعی نظیر توئیتر میشد و مدیران بزرگترین مراکز فناوری با انتشار چند توئیت با سایر شرکتها رقابت میکردند اکنون این مسابقه فضایی حالتی جدی به خود گرفته و شرکتهای مختلف در تلاش هستند تا جایگاه خود در مدار زمین را تثبیت کرده و رقیبان را پشت سر بگذارند.
بیشتر بخوانید:
همه چیز درباره اینترنت ماهوارهای/ با جدیدترین نسل اینترنت آشنا شوید
در سالهای اخیر نام شرکت اسپیسایکس و رئیس آن ایلان ماسک به طور مکرر در رسانههای بینالمللی بیان شده است. اسپیسایکس بهعنوان اولین شرکت خصوصی در دنیا که توانست فضانوردان را به ایستگاه بینالمللی فضایی منتقل کند نام خود را برای همیشه در تاریخ صنعت فضایی ثبت کرد.
اکنون اسپیسایکس با پروژه «استارلینک» (Starlink) به دنبال ایجاد تحول در شبکه ارتباطات بینالمللی است و میخواهد پروژههایی نظیر «اکواستار» (EchoStar) و «دیش نتورک» (Dish Network) را برای همیشه به به فراموش بسپارد. مدیران اسپیسایکس معتقدند برای تکمیل حلقه ارتباطات ماهوارهای باید کمیت تجهیزات فضایی در مدار زمین تا حد بسیار زیادی افزایش یابد. در همین راستا این شرکت در روزهای پایانی سال 2020 درخواست خود برای کسب مجوز ارسال 3 هزار ماهواره به مدار زمین را منتشر کرد.
زمین تحت کنترل هزاران ماهواره
به نظر میرسد ایلان ماسک رئیس شرکت اسپیسایکس تجهیزات کنونی برای برقراری ارتباطات ماهوارهای و اینترنتی را به اندازه کافی کارآمد نمیداند و قصد دارد با پرتاب هزاران ماهواره به زمین شبکه اینترنت ماهوارهای را ایجاد کند. البته این شبکه در حال حاضر نیز راهاندازی شده و خدمات محدودی در برخی از نقاط جهان ارائه میدهد ولی هنوز میلیونها نفر در سراسر دنیا با این فناوری آشنایی نداشته و بسیار از شرکتها نیز به دلیل هزینه بالای ارتباطات ماهوارهای استفاده از آن را مقرون به صرف نمیدانند.
گروهی از کارشناسان فناوری معتقدند یکی از مهمترین دلایل پیگیری پروژه اینترنت ماهوارهای از سوی شرکت اسپیسایکس معافیتهای مالیاتی این شبکه است. بر اساس قانون اداره ارتباطات ماهوارهای آمریکا خدماتی که از خارج از کره زمین ارسال میشود و در دسترس کاربران قرار میگیرد شامل مالیات نمیشود. بنابراین اگر شرکت از پس هزینههای اولیه این پروژه بر بیاد پس از آن سود کلانی را بهدست خواهد آورد.
نگرانی از افزایش آلودگیهای کیهانی
افزایش چشمگیر تعداد ماهوارهها و تجهیزات فضایی در مدار زمین فعالان محیط زیست را به شدت نگران کرده زیرا حجم بالای ماشینها در فضا میتواند خطرات زیادی برای کره زمین و ساکنان آن ایجاد کند. با اینکه اسپیسایکس هدف از پروژه استارلینک را تنها راهاندازی اینترنت ماهوارهای اعلام کرده است ولی به اعتقاد بسیاری از کارشناسان این شرکت اهداف محرمانهای نیز دارد و تلاش میکند تا با منحرف کردند افکار عمومی برنامه اصلی خود را محقق سازد.
با وجود اینکه هنوز تعداد ماهواره در مدار زمین با عدد مدنظر مدیران اسپیسایکس فاصله زیادی دارد ولی ماشینهایی که از سالها پیش به فضا پرتاب شدهاند و اکنون دیگر استفادهای از آنها نمیشود بهعنوان خطری بالقوه برای کره زمین شناخته شده و ممکن است روزی با یکی از تجهیزات در حال گردش به دور سیاره برخورد کرده و در نقطهای از زمین سقوط کنند.
مشکلات یکی پس از دیگری آشکار میشود
چالش دیگری که در مسیر پرتاب هزاران ماهواره به مدار زمین وجود دارد، تأمین انرژی موشکهایی است که این تجهیزات را به فضا انتقال میدهد. در حال حاضر اکثر موشکها از سوخت فسیلی استفاده کرده و آلودگی بسیار زیادی را تولید میکنند. یعنی پروژههایی نظیر استارلینک که به واسطه فعالیت تعداد زیادی ماشین در اطراف کره زمین کامل میشود نهتنها آلودگیهای کیهانی را افزایش داده بلکه حیات در کره زمین را نیز تهدید میکنند. همه این موارد در حالی بیان میشود که مدیران اسپیسایکس کوچکترین توجهای به نگرانیهای عمومی نکرده و با سرعت برنامههای خود را ادامه میدهند.
اخترشناسان با استفاده از تلسکوپهای پیشرفته به طور دائم در حال رصد کیهان و نحوه حرکت اجرام آسمانی هستند. اگرچه قدرت تلسکوپ تأثیر زیادی در جریان رصد اخترشناسان دارد ولی به طور طبیعی هرچه آلودگیهای نوری در منطقهای که رصد صورت میگیرد کمتر باشد کیفیت تحقیقات بالاتر خواهد بود. ماهوارهها در مدار زمین به دلیل ایجاد آلودگی نوری و تداخل ارتباطی کار تحقیق را برای دانشمندان مستقر در رصدخانهها سخت میکنند.
گفتنی است رقابت برای ارسال ماهواره و توسعه تجهیزات ارتباطی در فضا تنها به اسپیسایکس محدود نشده و جف بزوس، مدیرعامل شرکت آمازون نیز به دنبال ارسال 3 هزار و 236 ماهواره به مدار زمین است!
فناوری 5G و ارتباط آن با اینترنت ماهوارهای
فناوری نسل پنجم اینترنت(5G) هم اکنون یکی از جدیدترین فناوریهایی است که شرکتهای مختلف سرمایهگذاری گستردهای روی آن انجام دادهاند. نامهایی از قبیل سامسونگ، اپل و شیائومی موفق شدهاند گوشیهای هوشمندی هماهنگ با این فناوری را تولید و روانه بازار کنند. بدون شک در آینده استفاده از فناوری 5G که به آن اینترنت اشیا گفته میشود گسترش چشمگیری خواهد یافت و دستگاههای هوشمند با آن هماهنگ خواهند بود.
سرعت و کیفیت انتقال داده در شبکه 5G بسیار بیشتر از نسلهای قبلی اینترنت است و حتی در مواردی سرعت آن از اینترنت ماهوارهای نیز بیشتر است. علاوه بر اینها توسعه این شبکه روی زمین اتفاق افتاده و اجباری به استفاده از ماهوارهها نیست یعنی با وجود ادعای برخی از مدیران شرکتهای صاحب نام در حوزه اینترنت ماهوارهای میتوان شرایط دسترسی به شبکه 5G را بدون گسترش خدمات ماهوارهای نیز برای میلیونها کاربر در سراسر دنیا فراهم کرد.
در هر صورت باید منتظر باشیم و ببینیم در رقابت بین شرکتهایی نظیر آمازون و اسپیسایکس و حتی «بلو اورجین» کدام موفقیت بیشتری را به دست خواهند آورد و آینده فناوری در کره زمین به چه صورت خواهد بود؟
انتهای پیام/4144/پ
انتهای پیام/