ممنوعیت ورود واکسنهای فایزر و مدرنا به کشور تصمیم عاقلانه و عالمانهای بود
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، حسین کیوانی، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران، در گفتگوی زنده با موضوع واکسن کرونا که به همت انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار شد، گفت: واکسنهای موجود کرونا به سه شیوه ساخته شدهاند، یک گروه از واکسنها مثل واکسنهای شرکت فایزر و مدرنا از آمریکا، بر پایه MRNA ویروسی هستند که این پلتفرم برای نخستین بار در سطح جهان بهصورت عملی و عمومی برای واکسیناسیون انسان مورد استفاده قرار میگیرد.
وی افزود: یک گروه دیگر واکسنهای مربوط به وکتورهای ویروسی هستند، که واکسن شرکت آکسفورد انگلیس و استرازنکا از این گروه هستند و از DNA مربوط به ساخت ژن اسپایک در یک وکتور آدنو ویروسی استفاده و این وکتور را وارد بدن میکنند و گروه دیگر نیز واکسنهای ویروس کشته یا غیرفعال شده هستند که طی آن ویروس را تکثیر کرده و سپس کاراکترایز میکنند که مطمئن شوند ویروس بیماری ایجاد نمیکند. واکسن هپاتیت A و هاری که سالیان درازی است بهصورت عمومی مورد استفاده قرار میگیرد با این روش تولید میشوند و در ایران هم برای ساخت واکسن کرونا از این روش استفاده شده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران بیان کرد: واکسن MRNA برای اولین بار است که به بازار آمده و بر روی انسان آزمایش میشود، از این رو عوارض بلندمدت آن را کسی نمیتواند مشخص کند؛ اما میتوانیم حدس بزنیم که به دلیل جهشهایی که در آن رخ میدهد، اثر طولانیمدت داشته و آنتی ژن زیادی تولید کند. به گفته کمپانی سازنده واکسن نوع MRNA این واکسن ممکن است یک دیس ریگولیشن در سیستم ایمنی به وجود بیاورد و بعداً ایجاد کمپلکس آنتی ژن آنتی بادی زیادی کند که باعث رسوب و ایجاد اختلال در سایر بافتها شود. مضاف بر آن اگر خود ساختار ثانویه MRNA تغییر کرده و خود تبدیل به یک آنتی ژن جدید شود، میتواند آنتی بادی علیه آن ساخته شود، ولی اینها باید در طول سالها تجربه شود و لذا اصلاً عاقلانه نیست که از واکسنهای MRNA استفاده شود.
وی ادامه داد: از دیگر مشکلات واکسن MRNA این است که باید در دمای منفی ۷۰ و منفی ۲۰ درجه سانتیگراد نگهداری شوند؛ از این رو حمل و نقل این واکسنها هم با مشکل همراه است. در ضمن اگر یک دوز از واکسن فایزر به افراد تزریق شود دوز بعدی هم باید از همین واکسن تزریق شود.
ممنوعیت ورود واکسنهای فایزر و مدرنا به کشور تصمیم عاقلانه و عالمانهای بود
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران با بیان اینکه جلوگیری از ورود واکسنهای فایزر و مدرنا به کشور تصمیم عاقلانه و عالمانهای است، گفت: به گفته تولیدکنندگان واکسن کرونا در آمریکا واکسیناسیون در این کشور تا پایان سال ۲۰۲۱ به طول میانجامد و این در حالی است که برخیها تصور میکردند با ساخت این واکسن بلافاصله محمولههای آن باید وارد کشور شود وگرنه از واکسیناسیون محروم میشویم.
کیوانی افزود: درباره واکسنهای انگلیسی که برپایه ورود وکتور آدنو ویروسی شامپانزه به درون سلول تولید شدهاند، چون این واکسنها به داخل سلول وارد میشوند، ممکن است خطراتی را ایجاد کنند و از آنجایی که DNA در نهایت به MRNA تبدیل میشود، مضراتی که برای واکسن MRNA گفته شد، ممکن است برای این دسته از واکسنها نیز به وجود بیاید؛ بنابراین سالمترین واکسنی که تجربه استفاده از آن را در این چند دهه داریم، واکسنهای کشته شده هستند و در کشور ما نیز بر روی همین تیپ واکسن کار میشود.
باید تولید و آزمایش بالینی واکسن کرونای ایرانی سریعتر و با تعداد چند هزار نفر انجام شود
وی با بیان اینکه تولید واکسن کرونا کار سختی نیست و اگر عزم ملی وجود داشته باشد، این واکسن تا سه یا چهار ماه آینده میتواند به اندازه لازم تولید و با استفاده از آن، ظرف حداکثر یک سال جمعیت پرخطر واکسینه شود، اضافه کرد: البته من از سیر بالینی واکسن و اینکه کلاً 50 نفر را مورد آزمایش قرار دهیم، رضایت ندارم این تعداد بسیار کم است و باید تولید و آزمایش بالینی آن سریعتر و با تعداد چند هزار نفر انجام شود.
کیوانی با اشاره به تزریق واکسن یک کمپانی چینی بر روی ۱۰ هزار نفر در امارات و 18 هزار نفر در ترکیه بیان کرد: تا زمانی که واکسن ایرانی ساخته میشود ما میتوانیم از واکسن کشور چین یا هر کشور دیگری که تأییدههای لازم را دارد استفاده کنیم. نکتهای که مهم است، کیفیت واکسن است. به هر روی ما نه با روسیه و نه با چین عهد اخوت نبستهایم؛ پس باید صرفاً به منافع ملی و سلامت مردم فکر شود و البته بهترین تصمیم هم است که واکسن در داخل تولید شود.
وی با بیان اینکه تا قبل از ممنوعیت ورود واکسنهای آمریکایی، کمیته علمی واکسن نیز استفاده از این واکسنها را رد کرده بود، تصریح کرد: اگر آمریکاییها میخواستند به ما کمک کنند، اجازه میدادند پولهای ایران برای خرید مواد اولیه ساخت واکسن و تکنولوژی واکسن جابهجا شود. به هر روی مردم و تشکلهای دانشجویی باید از وزارت بهداشت مطالبه کنند که هر چه سریعتر به ساخت نهایی واکسن دست پیدا کند.
انتهای پیام/4118/
انتهای پیام/