دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
24 دی 1399 - 12:00
آنا گزارش می‌دهد؛

خودکفایی ایران در تولید نانوپودر صنعتی/ تأمین نیاز بازار به فیوم سیلیکا با دانش‌بنیان‌ها

یک شرکت دانش‌بنیان برای نخستین بار در ایران موفق به تولید فیوم سیلیکا شده است که کاربرد بسیاری در صنایع مختلف از جمله آرایشی بهداشتی، سنگ و رنگ و رزین دارد.
کد خبر : 556256
260265_457.jpg

گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، یکی از مواد اولیه پرکاربرد در صنایع چسب، سنگ، رنگ و رزین، مواد غذایی و آرایشی بهداشتی فیوم سیلیکاست. این ماده پودر اکسید سیلسیم است که با نام «اروزیل» نیز شناخته می‌شود. فیوم سیلیکا پودر سفیدرنگ سبکی در ابعاد نانومتری است که نسبت سطح به حجم آن بالاست و می‌تواند فضاهای خالی را پر کرده و تشکیل ژل بدهد. از این ماده برای افزایش استحکام کششی و مقاومت فرمولاسیون نیز استفاده می‌شود.


تولید ماده اولیه پرکاربرد صنعتی در کشور


فیوم سیلیکا در تولید ظروف یک‌بار مصرف، انواع چسب‌های سیلیکونی و حلالی، صیقل‌دهی سطوح سنگ، پر کردن خلل و فرج، استحکام‌دهی در صنایع رنگ و رزین، داروسازی، سرامیک، ساخت باتری‌های خاص و ساخت روا‌ن‌کننده بتن نیز به کار می‌رود. تاکنون فیوم سیلیکا مورد نیاز صنایع از طریق واردات تأمین شده است. حال یک شرکت دانش‌بنیان فعال در حوزه نانومواد جاذب برای نخستین بار در ایران به فناوری ساخت این ماده اولیه پرکاربرد دست یافته است.


این شرکت از سه سال پیش فعالیت خود را در حوزه نانومواد جاذب شروع کرده است. نخستین پروژه این شرکت دانش‌بنیان تولید کربن فعال با استفاده از ضایعات کشاورزی مانند پوست فندق، پسته و گردو بود. سطح فعال این کربن بالای 3 هزار درصد بود اما این پروژه به دلیل مشکلات مالی متوقف شد و به تولید صنعتی نرسید. سپس محققان این شرکت شروع به کار روی ماده‌ای به نام «فیوم سیلیکا» کردند که نیاز بسیاری از صنایع و صنعت‌گران به شمار می‌رود.


ایران در میان کشوران دارای فناوری ساخت فیوم سیلیکا


به گفته حمیدرضا شمس، مدیرعامل سازنده فیوم سیلیکای ایرانی؛  فناوری ساخت این فیوم سیلیکا دست کشورهایی چون آلمان، آمریکا، ژاپن و کره جنوبی است. البته چین هم این ماده را تولید می‌کند که نمونه چینی کیفیت پایینی دارد. با این حال به دلیل تحریم‌ها فیوم سیلیکا مورد نیاز کشور از چین تأمین می‌شود. میزان مصرف سالانه فیوم سیلیکا در کشور بالغ بر 5 هزار تن است که این نیاز به دلیل نبود تولیدکننده داخلی تنها از راه واردات تأمین می‌شود.


حال این شرکت به فناوری ساخت فیوم سیلیکا دست یافته و تنها شرکت در ایران به شمار می‌رود که توانایی تولید این ماده اولیه پرکاربرد را دارد. در حال حاضر تمرکز اصلی این شرکت دانش‌بنیان تأمین نیاز داخلی به فیوم سیلیکاست. در ابتدای کار قرار است 5 تا 7 تن  فیوم سیلیکا در ماه تولید شود و سپس با افزایش ظرفیت تولید به 30 تا 100 تن در ماه افزایش یابد. این امر نه‌تنها می‌تواند مانع از خروج میلیون‌ها دلار ارز از کشور شود بلکه پتانسیل اشتغال‌زایی نیز دارد.


چالش‌های پیش‌روی دانش‌بنیان‌ها


شمس می‌گوید؛ حمایت مالی یکی از چالش‌های همیشگی شرکت‌های دانش‌بنیان به شمار می‌رود. پروژه‌هایی مانند تولید فیوم سیلیکا که به نوعی پروژه ملی محسوب می‌شوند، چالش‌های بسیار بزرگی نیز به بر سر راه دارند. با حمایت مالی ستاد توسعه فناوری‌های نانو و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری خط تولید فیوم سیلیکا سال گذشته تجهیز شد و امید می‌رود این محصول طی ماه‌های آینده به تجاری‌سازی و تولید در مقیاس بالا برسد. 


آلمان نخستین کشوری بود که فیوم سیلیکا را تولید کرده و نمونه آلمانی این ماده اولیه از کیفیت بالایی برخوردار است. این شرکت دانش‌بنیان ایرانی نیز با تلاش و پشتکار بسیار فناوری ساخت این ماده را به دست آورده و به‌زودی فیوم سیلیکای ایرانی با قیمت پایین‌تر  و کیفیتی بالاتر از نمونه‌های خارجی به بازار عرضه می‌شود. این شرکت دانش‌بنیان در حال تکمیل فرایند خط تولید، تهیه مواد اولیه و تکمیل ماشین‌آلات مورد نیاز است تا تولید 5 تا 7 تن فیوم سیلیکا را از سال آینده شروع کند.


انتهای پیام/4021/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب