دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
04 دی 1399 - 12:02
جهان فناوری در هفته‌ای که گذشت/ 17؛

شدت و تعداد زلزله‌ها در سیاره سرخ چقدر است؟/ دنیای آینده در دست پرقدرت احساس بشر

هفته‌ای که گذشت اتفاق های زیادی در جهان فناوری روی داد و شرکت‌های بزرگ و کوچک با معرفی محصولات جدید طرفداران خود را غافلگیر کردند.
کد خبر : 550958
فناوری 1.jpg

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، تغییرات در جهان فناوری به‌سرعت در حال وقوع است و هر لحظه خبری تازه از محصولات پیشرفته و اتفاقات مختلف منتشر می‌شود. از ابتدای هفته تاکنون خبرها و گزارش‌های گوناگونی در حوزه فناوری به اطلاع خوانندگان رسیده است که در ادامه به تعدادی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:



شدت و تعداد زلزله‌ها در سیاره سرخ چقدر است؟


کاوشگر «این‌سایت» (InSight) از زمان استقرار روی سطح مریخ  در سال ۲۰۱۸ اطلاعات ارزشمندی را به زمین ارسال کرده و توانسته است تعدادی از رازهای پنهان سیاره سرخ را آشکار سازد.


کاوشگر «این‌سایت» تا این لحظه اطلاعات مربوط به ۴۸۰ زمین‌لرزه را در مریخ ثبت کرده است. این کاوشگر برای به‌دست‌آوردن اطلاعات زمین‌شناختی از مریخ قسمت‌های مختلف این سیاره را حفاری می‌کند. گروهی از دانشمندان با ارزیابی داده‌های ارسالی از مریخ اعلام کردند این سیاره  ۳ تا ۴ میلیارد سال پیش دقیقاً شبیه به زمین بوده و امکان حیات در آن وجود داشته است.





مبنای علمی عدم شرکت در دورهمی‌های یلدایی


به نظر می‌رسد از شب یلدای سال ۱۳۹۸ یک عمر گذشته است و خطرات بالقوه برگزاری هر نوع مراسمی، ما را نسبت به برپایی این سنت و آیین به صورت جمعی بر حذر می‌دارد. خبر بد اینکه اگر بسیار پایبند سنت‌ها هستید، شب یلدای امسال را باید صرفاً با خانواده بگذرانید. عدم حضور در اجتماعات یکی از راه‌های کلیدی مبارزه با شیوع ویروس است و حتی جمع‌های ده‌دوازده نفره‌ اعضای فامیل در یک مکان واحد، خطر کووید-۱۹ را برای تمام حضار به‌خصوص افراد مسن‌تر تشدید می‌کند. شرح کامل این گزارش را در لینک زیر مطالعه کنید:




بیشتر بخوانید:


دنیا چگونه به استقبال جشن‌های کریسمس می‌رود؟




در مطالعه تحقیقاتی PNAS که ماه گذشته به چاپ رسید، مشخص شده است فاصله‌گذاری اجتماعی و عدم حضور در جمع‌های دوستانه و خانوادگی نیرومندترین ابزار برای کاهش نرخ ابتلا و کنترل کووید-۱۹ است. پژوهشگران این مطالعه برای بررسی اشکال مختلف شیوع کووید-۱۹، نرخ انتقال آن را در سناریوهای مختلف ارزیابی کرده بودند. از این‌رو تردیدی وجود ندارد که رویداد بزرگ سراسری همچون جشن یلدا (و یا هر آیین جمعی دیگری) می‌تواند انتقال ویروس را سرعت ببخشد و از ارزش تمام محدودیت‌های هفته‌های اخیر بکاهد.





میکروارگانیسم‌های موجود در روده بر شخصیت انسان تأثیر می‌گذارند


میکروبیوم روده انسان زیست‌بوم غول‎پیکری از باکتری‌ها، قارچ‌ها، ویروس‌ها، ‌مخمرها و تک‌یاخته‌هاست که درون بدن انسان یافت می‌شود. میکروبیوم هر فرد منحصربه‌فرد است و تفاوت بسیاری با دیگران دارد. میکروبیوم نقشی کلیدی در سلامت فیزیکی و روان بدن ایفا می‌کند.


بر اساس نتایج یک مطالعه جدید، میکروبیوم می‌تواند بر شخصیت فرد نیز اثر بگذارد. ارتباط میان میکروبیوم روده و مغز به عنوان محور میکروبیوم-روده-مغز شناخته می‌شود. یافته‌های جدید حاکی از آن است که میکروبیوم تأثیر بسزایی بر نحوه عملکرد درونی فیزیولوژی دارد که شامل وزن، سیستم ایمنی بدن، اشتها و سوخت‌وساز می‌شود. شاید این ارتباط عجیب به نظر برسد اما شخصیت فرد نیز به یکی از مولفه‌های تأثیرپذیر از میکروبیوم اضافه شده است.





آسیب پوستی به دلفین‌ها در اثر تغییرات آب‌وهوایی


مرکز پستانداران دریایی کالیفرنیا بزرگ‌ترین بیمارستان پستانداران دریایی در جهان است. حال محققان این مرکز با همکاری یک تیم تحقیقاتی بین‌المللی بیماری پوستی نوینی را در دلفین‌ها کشف کرده‌اند که با تغییرات اقلیمی در ارتباط است.


این بیماری پوستی در سال ۲۰۰۵ در دلفین‌ها شناسایی شد و این نخستین باری است که دانشمندان موفق به کشف علت این بیماری شده‌اند.  این بیماری پوستی جوامع دلفین‌های سواحلی را در سراسر جهان تحت تأثیر قرار می‌دهد.  شوری آب اقیانوس‌ها به دلیل تغییرات اقلیمی کاهش یافته و این امر منجر به ایجاد ضایعات پوستی تکه‌تکه و برجسته‌ای روی بدن دلفین‌ها شده است، این بیماری در برخی موارد  ۷۰ درصد از پوست دلفین‌ها را می‌پوشاند.





دنیای آینده در دستان پرقدرت احساسات بشر


اصطلاح اینترنت اشیا اولین بار در سال ۱۹۹۹ توسط گروهی از محققان انگلیسی به سرپرستی کوین اشتون مطرح شد. البته در آن زمان اینترنت اشیا(IoT) صرفاً به منظور توصیف شرایط ارتباط دستگاه‌ها بیان می‌شد و با آنچه انسان امروزی از این فناوری می‌داند تفاوت زیادی داشت. شرح کامل این گزارش را در لینک زیر مطالعه کنید:




بیشتر بخوانید:


اینترنت به سبک حس لامسه




اگر بخواهیم تعریفی ساده از اینترنت حس بیان کنیم، باید بگوییم این فناوری شبکه‌ای ارتباطی است که با حواس بینایی، چشایی، لامسه و بویایی انسان در تعامل بوده و تجربه جستجو و ارتباطی واقعی‌تر از هر آنچه به عنوان فناوری اینترنت تاکنون تجربه کردیم فراهم می‌کند.





روش تبدیل عکس‌ها به فایل پی‌دی‌اف در رایانه


تعداد زیادی از کاربران رایانه و گوشی‌های هوشمند در استفاده‌ روزمره از دستگاه خود با مشکلاتی مواجه می‌شوند که در صورت داشتن اطلاعات کافی رفع آن مشکلات چند دقیقه بیشتر زمان نمی‌برد.


گسترش امکان دسترسی عمومی به اینترنت و شبکه‌های اجتماعی شرایطی را برای همه کاربران دستگاه‌های مختلف الکترونیکی به وجود آورده است که به‌راحتی می‌توانند با جستجویی ساده اطلاعات لازم برای رفع مشکلات متداول رایانه‌ای را به‌ دست‌ آورند و هرگونه نقص عملکردی در رایانه یا گوشی هوشمند خود را رفع کنند.





در ذهن «ماسک» آفریقایی چه می‌گذرد؟


اسپیس‌ایکس(SpaceX) شرکتی فضایی خصوصی است که توسط ایلان ماسک تأسیس شده و نخستین شرکت خصوصی به شمار می‌رود که فضانورد به مدار زمین منتقل کرده است. در ابتدا کمتر کسی این شرکت را جدی می‌گرفت اما موفقیت‌هایش در سال‌های اخیر،  آن را در کانون توجهات جهانی قرار داده است. شرح کامل این گزارش را در لینک زیر مطالعه کنید:




بیشتر بخوانید:


رؤیای کسب درآمد از اعزام انسان به مریخ




ایلان ماسک(متولد ۱۹۷۱) یک مخترع و کارآفرین متولد آفریقای جنوبی است که دارای مدرک  فیزیک از دانشگاه پنسیلوانیا است و بر اساس مصاحبه‌هایش به این دلیل راکت به فضا پرتاب می‌کند که رؤیاهایش را محقق سازد و برنامه‌هایش را عملی کند. ماسک در زمینه راکت‌سازی آموزش رسمی ندیده است، اما همواره به بازارهای جدید و نوآورانه خصوصاً در زمینه فناوری چشم دوخته است. او یکی از بنیانگذاران پی‌پال(PayPal) بود و ثروت اولیه خود را از این طریق به دست آورده است. ماسک از آن زمان تاکنون تسلا، سولارسیتی، بورینگ کمپانی و... را تأسیس کرده است. او مانند بسیاری دیگر  در اوایل سال ۲۰۰۰، متوجه شد که ناسا در زمینه پرتاب فضاپیما به مدار نزدیک زمین عقب‌نشینی کرده و  به کشورهای دیگر وابسته شده است. به همین دلیل در سال ۲۰۰۲ شرکت فناوری‌های اکتشافات فضایی موسوم به اسپیس‌ایکس را تأسیس کرد تا این شکاف را پر کند.





کشف ارتباط میان خواب و بیش‌فعالی


بر اساس یافته‌های جدید گروه تحقیقاتی دانشگاه آمستردام کمبود خواب و اختلال کم‌توجهی بیش‌فعالی ارتباط متقابل دارند. درواقع ریتم شبانه‌روزی در ۸۰ درصد از مبتلایان به این اختلال با تأخیر افتاده است. این امر باعث هجوم هورمون ملاتونین یا هورمون خواب می‌شود.


هجوم  ملاتونین در افراد معمولی ساعت ۹:۳۰ شب اتفاق می‌افتد اما هجوم هورمون خواب در افراد مبتلا به اختلال کم‌توجهی بیش‌فعالی ساعت ۱۱ شب رخ می‌دهد. این امر توضیح می‌دهد که چرا افراد مبتلا به این اختلال دیر می‌خوابند. به همین دلیل افراد مبتلا به اختلال کم‌توجهی بیش‌فعالی  بیشتر از افراد معمولی به اختلالات مرتبط به خواب مبتلا می‌شوند. اختلالات خواب باعث کمبود خواب و بی‌خوابی می‌شود که باعث حاد شدن اختلال کم‌توجهی بیش‌فعالی می‌شود.





کدام کشورهای در فروش خودروهای الکتریکی پیشرو هستند؟


کشورهای اروپایی در راستای سیاست انرژی‌های سبز و مقابله با تغییرات اقلیمی درصدد هستند تا تولید و فروش خودروهای بنزینی و گازوئیلی را تا سال ۲۰۳۰ ممنوع کنند. ازاین‌رو، روند استفاده از خودروهای الکتریکی رو به افزایش است.


نروژ به لطف اقدامات اساسی و معافیت‌های مالیاتی برای وسایل نقلیه الکتریکی در این راه پیشرو است. البته درمجموع می‌توان گفت دنیا در این روند بسیار کُند عمل می‌کند، چراکه طبق آمار در سال ۲۰۱۹ فقط ۲,۶ درصد از کل اتومبیل‌های سواری در سراسر جهان را خودروهای الکتریکی تشکیل می‌دادند.





حلقه گمشده هویت در دستان فناوری


امروزه برخورداری از هویت مشخص بیش از پیش دارای اهمیت است و  توانایی اثبات هویت فرد عملاً پیش‌شرط ورود به ادارات، اماکن شهری و بنگاه‌های اقتصادی و... در دنیای مدرن است. شهروندانی که فاقد مدرک شناسایی باشند نمی‌توانند به خدمات دولت دسترسی پیدا کنند و در اقتصاد مدرن مشارکت داشته باشند. در عین حال امروزه بدون ثبت هویت، تقریباً فرد از دیدگاه دولت‌ها وجود خارجی ندارد. دولت‌ها نیز برای نگهداری دقیق داده‌های جمعیتی خود، ارائه خدمات اجتماعی هماهنگ و افزایش امنیت در مقیاس جهانی، برنامه‌های سراسری ثبت احوال را اجرا می‌کنند.




بیشتر بخوانید:


دنیای دیجیتال ما را از پیچیدگی‌های کارت ملی هوشمند نجات می‌دهد




مسئله هویت در هسته اصلی اقدامات و فعالیت‌های روزمره شهروندان قرار دارد. هر بار که فردی با دولت یا مؤسسات خصوصی تعامل داشته باشد، اثبات هویت وی به صورت قطعی بسیار مهم است. ثبت احوال اولین قدم مهم در شناسایی وجود یک انسان است. همچنین حق به رسمیت شناخته شدن به‌عنوان یک شخص حقیقی منحصربه‌فرد در برابر قانون، حق مسلم و اساسی بشر شمرده می‌شود، همانطور که در اعلامیه جهانی حقوق بشر آمده است.


انتهای پیام/4144/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب