دانشجویان باید در زمینه تألیف پایاننامههای قرآنی تشویق شوند/ لزوم تقویت صنایع خلاق فرهنگی توسط دانشگاهها
به گزارش خبرنگار حوزه فرهنگی و هنری گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، فرهنگ یکی از موضوعهای مهمی است که در جوامع مختلف وجود دارد و باورها، عادات و ویژگیهای ملی را که ترسیمکننده ذهنیت افراد و رفتار جامعه است، شامل میشود.
همه کشورها دارای فرهنگ هستند اما پشتوانه فرهنگی مردم آن با یکدیگر بسیار تفاوت دارد. در ایران اسلامی، این فرهنگ برخاسته از قرآن و عترت است و مردم با فرهنگ ایرانی-اسلامی انس دارند و سبک زندگی خود را بر پایه قرآن شکل دادهاند.
یکی از مراکزی که میتواند به رشد فرهنگی جامعه یاری دهد، دانشگاه است و دانشجویان در این زمینه نقش مؤثری دارند. این قشر دانشگاهی با حضور در جشنوارههای ملی و افتخارآفرینی در حوزه فرهنگ و هنر میتوانند به ارتقا و ترویج فرهنگ اسلامی-ایرانی در جامعه کمک کنند.
در همین راستا خبرگزاری آنا با فرشته معتمد لنگرودی، رتبه دوم سیوپنجمین جشنواره سراسری قرآن و عترت در رشته آشنایی با احادیث اهل بیت (ع) و فارغالتحصیل دکتری علوم قرآن و حدیث دانشگاه الزهرا (س) به گفتوگو نشسته است که در ادامه میخوانید.
لزوم تقویت صنایع خلاق فرهنگی توسط دانشگاهها
آنا: دانشجویان چگونه میتوانند به تولید صنایع خلاق فرهنگی کمک کنند؟
معتمد لنگرودی: اگر تعامل دانشگاه با دانشجویان در حوزه فرهنگی و هنری تقویت شود و دانشجویان متخصص حوزههای هنری با حمایت وزارت علوم و دانشگاهها بتوانند هنر اسلامی و قرآنی تولید کنند این امر به اشتغالزایی و تولید محصولات ایرانی-اسلامی منجر خواهد شد و به تولید صنایع خلاق فرهنگی کمک میکند.
دانشجویان باید در زمینه تألیف پایاننامههای قرآنی تشویق شوند
آنا: برای تشویق دانشجویان به سمت شرکت در جشنوارههای فرهنگی و هنری ملی و بینالمللی چه راهکارهایی وجود دارد؟
معتمد لنگرودی: با وجود اینکه تشویق و انگیزه برای شرکت دانشجویان در مسابقات فرهنگی مؤثر است اما نخستین گام، داشتن نگرش و بینش اسلامی بوده و در همین راستا هدف و نيت در برگزاری جشنوارهها بسيار موثر است. همچنین آیاتی مانند «سارِعُوا إِلى مَغْفِرَةٍ مِنْ رَبِّكُمْ» و یا «فَاسْتَبِقُوا الْخَيْرَاتِ» در قرآن کریم به این امر اشاره دارند.
اگر مسابقات فرهنگی و قرآنی با نیت قربة الی الله باشد محرک خوبی برای گسترش فعالیتهای قرآنی دانشجویان است و هر چقدر این مسابقات با کیفیت و مشوقهای بهتری برگزار شود، شرکتکنندگان رغبت بیشتری برای حضور در مسابقات پیدا میکنند.
برای مثال در امر تشویق دانشجویان، دانشگاهها میتوانند با تشکیل کارگروه یا در قالب کارگاهی با حضور اساتید مزایای جشنواره قرآن و عترت را به دانشجویان به ویژه ورودیهای جدید تشریح کنند. همچنین مسئولان دانشگاهی، دانشجویان را در زمینه تألیف پایاننامههای قرآنی تشویق کنند، چرا که میتواند در آینده شغلی دانشجو سهیم باشد و یک کار علمی را رقم بزند.
وزارت علوم وام و تسهیلات به دانشجویان نمونه بدهد
آنا: رویکرد وزارت علوم را در خصوص حمایت کردن از دانشجویان نمونه کشوری چگونه ارزیابی میکنید؟
معتمد لنگرودی: وزارت علوم میتواند با اختصاص وام، تسهیلات علمی و هنری به دانشجویان نمونه و اهدای بموقع هدایای آنان، زمینه تشویق دانشجویان را در مسابقات بیشتر فراهم کند. مثلاً به دانشجویان رشتههای هنری و قرآنی مکان خاصی را در دانشگاه برای فعالیتهای قرآنی و تولید آثار هنری اختصاص دهد.
آنا: دانشگاه الزهرا (س) چه حمایتی از شما کرده است؟ آیا بستر لازم برای شرکت دانشجویان در مسابقات و همایشهای فرهنگی و قرآنی و انگیزه دادن به آنان از سوی مسئولان دانشگاه وجود دارد؟
معتمد لنگرودی: شرکت در جشنواره قرآن و عترت توفیقی الهی بود که خداوند متعال و عنایت اهل بیت (ع) نصیب بنده کرد. موفقیت در این جشنواره را زمینهای میدانم تا با کاربست عملی احادیث اهل بیت (ع) بهعنوان قرآن ناطق بتوانم اخلاق قرآنی و اسلامی را در جامعه و به دانشجویان انتقال دهم.
دانشگاهیان الزهرا (س) بهویژه اساتید گروه علوم قرآن و حدیث کمال تشکر را دارم که با راهنمایی و تشویقشان، سکویی را جهت پیشرفت دانشجویان فراهم میکنند و از معاونت فرهنگی دانشگاه نیز در برگزاری آیینهایی مذهبی مانند قرائت زیارت عاشورا، برپایی محفل انس با قرآن و مسابقات مذهبی در شرایط کرونا بهصورت مجازی تشکر میکنم.
معاونت فرهنگی دانشگاه الزهرا (س) در سالهای اخیر با برگزاری همایشهای تخصصی مانند حجاب و عفاف و بانوی کرامت توانسته دانشجویان و حتی دانشجویان خارج از دانشگاه الزهرا (س) را به مباحث فرهنگی و قرآنی تشویق کند. چنانکه حتی برخی افراد حوزوی نیز در این همایشها شرکت کرده و حائز رتبه شدهاند و این مسئله بسترسازی خوبی میتواند برای تداوم این مدل همایشها و جشنوارههای داخلی باشد.
بانوان ایرانی دغدغه یادگیری رشته علوم قرآن و حدیث را دارند
آنا: با توجه به اینکه فارغالتحصیل دکتری علوم قرآن و حدیث هستید، درباره کاربردهای این رشته توضیح دهید و چطور میشود دانشجویان را به رشتههای قرآنی علاقهمند کرد؟
معتمد لنگرودی: بنده با توجه به تدریسی که در دو سال اخیر داشتم، متوجه شدم برخی بانوان کشور به دور از بهانه اشتغال وارد این رشته دانشگاهی شدهاند و دغدغه یادگیری علوم قرآن و حدیث را برای تسهیل در فهم قرآن دارند که این مهم باید در جامعه شناخته شود. بانوان قرآنی، فرزندپروری اسلامی دارند و باعث افتخار جامعه قرآنی کشور هستند. در واقع کاربرد علوم قرآنی در زندگی همگان محسوس است.
همچنین باید دانشجویان را در بدو ورود به دانشگاه با رشتههای علوم قرآن و حدیث آشنا کرد تا بستر و مشوقی جهت انتخاب این رشته برای افراد فراهم شود.
حضور اساتید قرآنی در معاونت فرهنگی دانشگاهها گام مهمی در ترویج فرهنگ قرآنی
آنا: برای ترویج فرهنگ قرآنی در دانشگاهها چه راهکاری پیشنهاد میکنید؟
معتمد لنگرودی: با توجه به اینکه عرصه فضای مجازی تمام زندگی انسانها را فراگرفته، عدم استفاده از تکنولوژی روز، کملطفی به ساحت مبارک قرآن کریم است. لذا با کاربرد روشهای مختلف غیرحضوری میتوان کلاسهای قرآن و عترت را در دانشگاهها گسترش داد و باید این مهم اتفاق بیفتد.
برگزاری محافل انس با قرآن با حضور قاریان برجسته در فضای مجازی و نیز حضور اساتید قرآنی در معاونت فرهنگی دانشگاهها گام مهمی در ترویج فرهنگ قرآنی است. باید کاری کرد که شرمنده خداوند، اهل بیت (ع)، شهدا و سردار شهید حاج قاسم سلیمانی نشويم و با کاربرد عملی قرآن کریم، احادیث و سیره ائمه هدی (ع)، دیگران را به این امر تشویق کنیم.
انتهای پیام/4118/پ
انتهای پیام/