کمبود بودجه؛ مهمترین چالش انجمنهای علمی/ انجمنهای علمی میتوانند نقش مهمی در پیشرفت علمی کشور ایفا کنند
به گزارش خبرنگار حوزه آموزشی و پژوهشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، تولید علم یکی از مسائل مهم و راهبردی برای کشور محسوب میشود که عصاره آن میتواند از دلِ دانشگاهها و مراکز آموزشی و تحقیقاتی بیرون بیاید؛ انجمنهای علمی دانشجویی از جمله تشکلهایی هستند که میتوانند به طور جدی به موضوع تولید علم وارد شوند و فعالیت آنها کمتر رسانهای میشود.
اهمیت دادن به نقش دانشجویان در توسعه علم و فناوری کشور و توجه کافی نکردن نهادهای متولی در پرداخت سطحی به ترویج و توسعه علم در جایگاه حقیقی آن، خبرگزاری آنا را بر آن داشت تا در راستای سیاست ذاتی خود در سلسله گفتگوهایی پای صحبت رؤسای دانشگاهها، اساتید، نخبگان و دانشجویان عضو انجمنهای علمی بنشیند و با ارائه راهکارهایی به مسائل و چالشهای این انجمنها بپردازد.
در این گفتگو میزبان پریسا رفیعی غریبدوستی، رئیس انجمن علمی دانشجویی کامپیوتر دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام خمینی (ره) شهرری و دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی معماری سیستمهای کامپیوتری هستیم که در ادامه مشروح این گفتگو را میخوانید.
لزوم تعامل اساتید با دانشجویان برای کمک به تولید علم
آنا: دانشگاهیان چگونه میتوانند به تولید علم کمک کنند؟
رفیعی غریبدوستی: دانشگاه یکی از مهمترین مراکز علمی است و بهعنوان یک نهاد بزرگ در عرصه علم و فناوری، دانشجویان را برای تسلط در رویدادهای علمی توانمند میکند. در دانشگاهها نیازمند تعامل گستردهتر میان دانشجویان و اساتید هستیم تا شاهد تبادل افکار و اطلاعات در جامعه علمی باشیم.
دانشگاهها حول سه کارکرد اصلی شامل تولید علم و دانش، انتقال علم و دانش و اشاعه و نشر علم و دانش میچرخند که تولید علم مهمترین کارکرد دانشگاههاست. تولید علم، فناوری نو را ممکن میسازد و رشد و گسترش فناوری نوین، دانشگاه و حتی جامعه را نو میکند. در واقع انتقال دانش تولیدشده به نسلهای جوان برای تربیت دانشجویان متخصص و خبره در زمینههای مختلف بوده و اشاعه و نشر علم در دانشگاه و جامعه تنها بهوسیله نیروی انسانی متخصص ممکن است.
در دانشگاهها اگر هر فرد در جایگاه خود، مسئولیتی که به او سپرده شده را بهصورت مطلوب انجام دهد و در کنار آن، بتواند تعامل و تبادل خوبی را با دیگران انجام دهد، زودتر به اهداف ایدهآل خواهد رسید. خوشبختانه در واحد یادگار امام خمینی (ره) تمام مسئولان همکاری خوبی با دانشجویان دارند و در زمینههای مختلف در جهت تولید علم و پیشرفت آن کمک میکنند. همچنین اساتید با دانشجویان تبادل اطلاعات خوبی دارند.
انجمنهای علمی میتوانند نقش مهمی در پیشرفت علمی کشور ایفا کنند
آنا: نقش انجمنهای علمی دانشجویی در پیشرفت علمی کشور به چه میزان است؟
رفیعی غریبدوستی: انجمنهای علمی میتوانند نقش مهمی در پیشرفت علمی کشور ایفا کنند. برای این منظور باید بتوانند جذب خوبی از دانشجویان علاقهمند و فعال داشته باشند و همچنین تبادل اطلاعات مفیدی بین انجمنهای علمی و اساتید برقرار شود.
در واحد یادگار امام خمینی (ره) با در اختیار قرار دادن اتاق، بستر مناسبی برای اینگونه فعالیتها فراهم شده است. ما سعی کردیم در زمینههای مختلف کامپیوتری، گروههایی با اعضای خود تشکیل دهیم و فعالیت تخصصیتری انجام دهیم.
اینگونه فعالیتها منجر به پیشرفت فرد و بعد از آن دانشگاه مربوطه و در آخر موجب پیشرفت کشور عزیزمان میشود. از سال ۹۵ که در انجمن علمی کامپیوتر فعالیت دارم، شاهد پیشرفت یکایک اعضای انجمن بودم که جذب ادارات مختلف شدند و یا حتی خودشان کارآفرینی کردند.
ضرورت افزایش بودجه و فراهم کردن زمینه همکاری انجمنها با یکدیگر توسط وزارت علوم
آنا: رویکرد نظام آموزش عالی را در خصوص حمایت کردن از انجمنهای علمی دانشجویی چگونه ارزیابی میکنید؟
رفیعی غریبدوستی: برخی از انجمنهای علمی سایر دانشگاهها حاضر به همکاری با یکدیگر نیستند. در این راستا از وزارت علوم انتظار میرود تا کمیتهای از اعضای فعال انجمنهای علمی سراسر کشور برای همفکری، ایجاد پویایی و بهرهوری بیشتر در سطح کلان و با حضور نمایندهای از وزارت علوم تشکیل دهد تا بتوانیم افقهای علمی مدنظر را عملیاتی کنیم.
البته نمیتوان از رویکردهای دیگر وزارت علوم غافل شد اما در خصوص تزریق بودجه و آشنایی انجمنها با یکدیگر در جهت محدود نبودن دامنه کاری، انتظار بیشتری میرود.
کمبود بودجه؛ مهمترین چالش انجمنهای علمی/ برخی انجمنها تمایل به همکاری با ما ندارند
آنا: آسیبها و چالشهای انجمنهای علمی دانشجویی چیست؟
رفیعی غریبدوستی: یکی از مشکلاتی که انجمنهای علمی دارند، کمبود بودجه است که اگر بودجه مناسبی در اختیار هر یک از انجمنهای علمی قرار بگیرد، شاهد رشد و فعالیت بیشتری از آنها خواهیم بود.
چالش بعدی، محدودیت انجمنهای علمی از نظر دامنه کاری است. انجمن علمی کامپیوتر واحد یادگار امام خمینی (ره) تمایل به فعالیت با سایر انجمنهای علمی کامپیوتر در دانشگاههای مختلف دارد که در این خصوص تلاشهای بسیاری کردیم اما متأسفانه حتی حاضر به مذاکره هم نبودند.
تبیین راهکارهای تقویت انجمنهای علمی
آنا: چه راهکاری برای تقویت انجمنهای علمی در دانشگاهها وجود دارد؟
رفیعی غریبدوستی: انجمن علمی بهعنوان نهادی كه میتواند در تقويت روابط موجود در اجتماع علمی تأثير قابل توجهی داشته باشد، حائز اهميت است و از اين جهت نيازمند مطالعات متعدد درباره كاركردها، ساختار و شناسايی عوامل مؤثر بر ارتقای كاركردهای آن و دستيابی به اهداف است.
انجمنهای علمی دانشجویی با اتكا به نيروی انگيزشی بالای دانشجویان خود، سهمی جدی در توسعه اهداف دانشگاهها ايفا میكنند و از اين زاويه میتوان برای اين انجمنها كاركردهای متعددی لحاظ کرد.
ايجاد ارتباط و پيوستگی بين دانشجويان، فارغالتحصيلان و اساتيد، ارتقای سطح علمی دانشجويان، شناسايی فرصتهای شغلی، بهبود مهارتها و غنی كردن توسعه فردی، رعايت حقوق و حمايت از دانشجويان، ارائه تسهيلات و اطلاعات به دانشجويان جديدالورود، افزايش اعتماد به نفس دانشجويان، تقويت روحيه همكاری و كار گروهی، ارتباط علمی با ساير دانشگاهها و مراكز پژوهشی و توسعه مهارتهای ارتباطی دانشجويان از جمله راهکارهای تقویت انجمنهای علمی است.
همچنین افزايش مزيتهای عضويت در انجمنهای علمی، اطلاعرسانی اين مزايا و برجستهسازی آنها، بهبود و تقويت ارتباط بين انجمنهای علمـی و گروههای آموزشی مرتبط با هر انجمن و فراهم كردن شرايط برای ايجاد ارتباط بين اعضای انجمنها و اساتيد میتواند در سطح مشاركت دانشجويان در اين نهاد علمی مؤثر باشد.
در اين زمینه میتوان به اعتماد دانشجويان به اساتيد و مسئولان دانشگاهی و حتی اعتماد بين دانشـجويان نيز اشاره کرد. در واقع با افزايش اعتماد دانشـجويان شرايط بیشتر و بهتری برای مشاركت در نهادهای علمی و دانشگاهی فراهم میشود.
لزوم تقویت رقابت در میان انجمنهای علمی
آنا: برای اینکه انجمنهای علمی دانشجویی فارغ از برگزار کردن کارگاهها و سمینارهای آموزشی به تولید علم و حل مسائل کشور از طریق علم روی بیاورند، چه کاری باید انجام دهند؟
رفیعی غریبدوستی: ابتدا باید تعداد اعضای فعال در فرایند تولید علم در انجمنهای علمی را افزایش دهیم و هر فرد را به خودباوری برسانیم. ضمن اینکه در آنها ایجاد انگیزه و رقابت را گسترش دهیم. برخی افراد از نظر علمی اطلاعات بالایی دارند اما متأسفانه اعتماد به نفس بیان آن را ندارند، چه خوب است که بتوانیم به آنها قدرت بیان بدهیم تا شاهد موفقیتهای روزافزون انجمنهای علمی باشیم.
آنا: نحوه آشنایی و علاقه شما به حضور و فعالیت در انجمنهای علمی چگونه آغاز شد؟
رفیعی غریبدوستی: با توجه به روحیه فعالی که دارم، در بدو ورود به دانشگاه در دوره کارشناسی، به دنبال راهی برای فعالیت بیشتر در زمینه درسی بودم تا اینکه به کمک مدیر گروه توانستم با کانونها و انجمن علمی آشنا شوم و از همان زمان فعالیت خود را بهعنوان عضو عادی در هر دو مجموعه آغاز کردم.
با توجه به معدل بالایی که در این دوره کسب کردم و به لطف اساتید گروه، طی انتخاباتی بهعنوان رئیس انجمن در دوره کارشناسی ارشد انتخاب شدم و بیش از پیش به فعالیت خود ادامه دادم.
اقدامات انجمن علمی کامپیوتر واحد یادگار امام خمینی (ره)
آنا: درباره انجمن علمی کامپیوتر واحد یادگار امام خمینی (ره) توضیح دهید. از ابتدای شکلگیری انجمن شما تاکنون چه فعالیتهایی انجام شده است؟
رفیعی غریبدوستی: از جمله فعالیتهای انجام شده در انجمن علمی کامپیوتر واحد یادگار امام خمینی (ره) میتوان به تشکیل انواع گروههای کامپیوتری (اعم از گروههای مختلف زبانهای برنامهنویسی، فعالان در حوزه تدریس، طراحان وب و...)، برگزاری کارگاههای آموزشی به منظور آموزش نرمافزارهای مختلف رشته کامپیوتر و برگزاری وبینارهای آموزشی اشاره کرد.
کلاسهای حل تمرین انواع دروس دانشگاهی رشته کامپیوتر، مناظره و نقد علمی، هماندیشی و نشستهای تخصصی، تشکیل تیمهایی جهت مطالعات و پژوهشهای علمی و عملی و شرکت در مسابقات، تشکیل کارگاههای تخصصی، سخنرانیهای علمی، همایشها، کنفرانسها و جشنوارهها، انواع فعالیتهای کمک آموزشی و تشکیل گروه کاربران گنو لینوکس از دیگر اقدامات انجمن علمی کامپیوتر است.
البته فعالیتهای انجمن ادامه دارد و اهداف بزرگتری پیش رویمان است. البته با توجه به شرایط کرونایی فعالیتهای ما محدودتر شده است اما با این وجود سعی داریم تا فعالیتهای مجازی را جایگزین کنیم.
انتهای پیام/4118/
انتهای پیام/