دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
27 آبان 1399 - 00:02
تحلیلگر لبنانی در گفتگو با آنا‌:

همکاری سیاسی، نظامی و اطلاعاتی ایران و روسیه در دوره ترامپ به اوج رسید/ تداوم این روند در زمان ریاست‌جمهوری بایدن

یک تحلیلگر عرب‌زبان گفت: همکاری سیاسی، نظامی و اطلاعاتی ایران و روسیه که در دوران ترامپ به اوج خود رسید، باعث شد تا وحدت رویکردی در مواجهه با تهدیدات منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای میان مسکو و تهران به‌وجود آید.
کد خبر : 541172
54.jpg

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، در مرحله پس از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و پیروزی جو بایدن دموکرات سؤالات زیادی درباره تحولات منطقه غرب آسیا مطرح می‌شود، منطقه‌ای که در آن بسیاری از بازیگران منطقه‌ای و بین‌المللی ازجمله روسیه حضور دارند‌؛ کشوری که ویژگی‌های متفاوتی نسبت به سایر بازیگران دارد.


وقتی به نقشه غرب آسیا از کشورهای حاشیه جنوبی خلیج‌فارس تا لیبی و از ایران تا ترکیه نگاهی می‌اندازیم، ناخودآگاه اذهان متوجه حضور سیاسی پررنگ روسیه می‌شود که عمده تحرکاتش در منطقه، نظامی است، ازجمله نقش مسکو در تحولات سوریه و لیبی. نقش‌آفرینی این کشور در تحولات مصر و برخی کشورهای عربی حاشیه جنوبی خلیج‌فارس ازجمله عربستان نیز سیاسی است.


توفيق  شومان، تحلیلگر لبنانی در گفتگو با خبرنگار حوزه غرب آسیا و محور مقاومت گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا دراین‌باره گفت: گرچه ازنظر سیاسی و نظامی روسیه نقش عمده‌ای دارد، ولی نباید نقش ایران و ترکیه را در حوزه امنیتی و روابط میان کشورها نادیده گرفت. روابط روسیه با اسرائیل ریشه در دوران استالین دارد و تا دوره ریاست جمهوری ولادیمیر پوتین ادامه یافته است.


توفیق شومان


وی افزود: روسیه در منطقه خاورمیانه از نظر قابلیت ایجاد روابط دوستانه میان مخالفان و دشمنان منحصربه‌فرد است، سیاستمدارانی با قابلیت‌های فوق‌العاده که در سایر سیاستمداران منطقه‌ای و بین‌المللی کم‌نظیر هستند. اگر به کشورهای منطقه و درگیر جنگ و بحران نگاهی بیندازیم، بیشترشان یا با روسیه دوست هستند، یا در زیر چتر حمایتی ایران قرار دارند. در این میان رگ خواب اسرائیل که دشمن ایران است یا عربستان که روابط سردی با تهران دارد، در دستان مسکو است.


این تحلیلگر لبنانی عنوان کرد: روسیه با وجود مواضع آمریکایی‌ها علیه مسکو، از بستن پنجره‌های ارتباطی با آن‌ها خودداری می‌کند. چنین حفظ رابطه‌ای در روابط بین‌الملل ویژگی منحصربه‌فرد روسیه است که با سیاست‌های تاریخی کشورهای بزرگ اطراف خاورمیانه قابل مقایسه نیست. کشورهایی بانفوذ و دارای سابقه استعماری طولانی‌مدت مانند آمریکا، انگلیس و فرانسه که بیشتر سیاست‌های شیطنت آمیز خود را در خاورمیانه چیده‌اند و دارای سیاستی تک‌قطبی‌ هستند.



روسیه تحت حاکمیت پوتین سیاست‌های خود را بر دور زدن قواعد بازی با غربی‌ها برخلاف دوران شوروی سابق بنا نهاده است.



شومان با بیان نقش فعال روسیه در منطقه اطراف خاورمیانه، بر نقش پویای ایران در زیر پوشش قرار دادن کشورهای غرب آسیا تأکید کرد و گفت: شاید علت این موضوع دایره نقش‌آفرینی این دو کشور و کشورهای هدف سیاست‌هایشان باشد. مسکو همان اندازه که می‌تواند با غربی‌ها مواجه شود، زبان گویایی برای سیاست در خاورمیانه ندارد و این نقش در کشورهای درگیر بحرانی همچون عراق، لبنان، سوریه، یمن، بحرین و... به ایران واگذار شده است.


ایران و روسیه


وی افزود: هماهنگی و همکاری سیاسی، نظامی و اطلاعاتی ایران و روسیه که در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ و به‌دلیل سیاست‌های یک‌جانبه گرایانه وی به اوج خود رسید، باعث شد تا وحدت رویکردی در مواجهه با تهدیدات منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای ازجمله تحریم، تهدید و محاصره مسکو و تهران به‌وجود آید. این دو کشور بلوک شرق به همراه چین، که دل خوشی از ترامپ ندارند در برابر سیاست‌های قلدرمآبانه دولت ترامپ قد علم کردند.


وی درباره چشم‌انداز این روابط تأکید کرد: ایران، چین و روسیه محور قدرت شرق در برابر غرب به‌شمار می‌روند، غربی‌هایی که دیگر آمریکای بحران‌زده را به‌عنوان ابرقدرت در کنار خود نمی‌بینند، دچار بحران اقتصادی و اجتماعی ناشی از شیوع کرونا شده‌اند و قاره‌ای  را مدیریت می‌کنند که در زیر پرچم یورو، فاقد ارزش‌گذاری سیاسی و راهبردی است.


شومان گفت: آمریکا دیگر نمی‌تواند در جهان سر بلند کند. دولت بایدن خرابه‌ای را از ترامپ تحویل می‌گیرد که ابتدا باید به بحران اجتماعی و داخلی بپردازد، بیکاری را هم‌زمان با کرونا درمان کند و اگر در انتها دلارهایی در جیب داشت و بدهی‌های کلانش بیشتر نشد، به یاری غربی‌ها در برابر ایران، چین و روسیه بشتابد.


انتهای پیام/4033/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب