دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
با هدف حمایت از طرح‌های پژوهشی بنیادی؛

دکتر طهرانچی «آیین‌نامه طرح‌های پژوهشی» دانشگاه آزاد اسلامی را ابلاغ کرد

آیین‌نامه طرح‌های پژوهشی (درون‌دانشگاهی، مشترک و برون‌دانشگاهی) از سوی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با هدف حمایت از طرح‌های پژوهشی بنیادی اصیل و متمرکز ابلاغ شد.
کد خبر : 526622
637394965683327280.jpg

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا از روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی، دکتر محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی آیین‌نامه طرح‌های پژوهشی (درون دانشگاهی، مشترک و برون دانشگاهی)» را با هدف بالا بردن کیفیت فعالیت‌های پژوهشی دانشگاه، انجام پژوهش‌های بنیادی اصیل و متمرکز، انجام پژوهش‌های مرجعیت‌ساز علمی، کاربردی حل مسئله، اقتدارآفرین ملی و مأموریت گرا، کمک به تجاری‌سازی و درآمدزایی از نتایج و دستاورد طرح‌ها و جذب منابع پژوهشی خارج از دانشگاه برای حمایت و انجام طرح‌های پژوهشی به رؤسای دانشگاه آزاد اسلامی استان‌ها ابلاغ کرد.


بر اساس این آیین‌نامه، اعضای هیئت‌علمی واحد دانشگاهی می‌توانند به‌طور هم‌زمان در اجرای یک طرح درون دانشگاهی و دو طرح مشترک به‌عنوان مجری/مدیر و در اجرای یک طرح به‌عنوان همکار مشارکت داشته باشند به‌طوری‌که مجموع ساعات تحقیق آنان بیش از 100 ساعت در ماه نشود.


در خصوص اعضای هیئت‌علمی که به‌عنوان مأمور به واحد دانشگاهی دیگری منتقل می‌شوند، ارائه طرح (درون دانشگاهی/مشترک) صرفاً در واحد مقصد امکان‌پذیر است.


آن دسته از اعضای هیئت‌علمی که در مرخصی بدون حقوق یا در مأموریت مطالعاتی به سر می‌برند، مجاز به شروع طرح جدید پیش از حضور دوباره در واحد مربوط نیستند.


در این آیین‌نامه تأکید شده است: طرح‌های پژوهشی باید بر اساس رویکردهای تجاری‌سازی و درآمدزایی، اختراع و اکتشاف، نظریه‌پردازی، نقد و مناظره علمی، نوآوری، تولید علم یا تکمیل آن، شناسایی مسائل و حل مشکلات واحد دانشگاهی باشد.


در صورت نیاز به استفاده از امکانات آزمایشگاهی فراتر از توانمندی‌های مرکز/واحد دانشگاهی، اولویت مصرف بودجه آزمایشگاهی طرح در سامانه آزمایشگاه‌های همکار آزاد و سپس شرکت‌های دانش‌بنیان مستقر در مراکز رشد واحدهای دانشگاهی است. درصورتی‌که امکانات آزمایشگاهی موردنیاز در این مراجع موجود نباشد، صرف هزینه و استفاده از امکانات سایر مؤسسات یا سازمان‌ها قابل‌قبول خواهد بود.


برای هر طرح درون دانشگاهی بالای 100 میلیون ریال باید یک ناظر توسط مرجع تصویب‌کننده طرح انتخاب شود. ناظر طرح از نظر رتبه علمی باید بالاتر از مجری طرح باشد و در موارد استثنایی و شرایط خاص در صورت هم‌رتبه بودن باید فعالیت و سوابق پژوهشی بیشتری داشته باشد.


داور طرح پژوهشی در صورت تأیید طرح و پس از انعقاد قرارداد می‌تواند به‌عنوان ناظر در روند اجرای طرح همکاری داشته باشد. طرح‌هایی که مجری آن‌ها دارای رتبه علمی استادی یا دانشیاری هستند، نیاز به ناظر ندارند.


گزارش دوره‌ای (شامل 50 درصد از پیشرفت طرح) و نهایی باید طبق برنامه زمان‌بندی طرح توسط مجری هم‌زمان در اختیار ناظر و حوزه پژوهش و فناوری/علمی قرار گیرد و مجری موظف است پس از گرفتن تأییدیه آن را به حوزه پژوهش واحد ارائه دهند.


در این آیین‌نامه آمده است: در طرح‌هایی با رویکرد شناسایی مسائل و حل مشکلات واحد دانشگاهی لازم است نتایج حاصل از طرح ابتدا توسط معاونت سفارش‌دهنده طرح و سپس توسط شورای پژوهش و فناوری/علمی واحد مورد تأیید قرار گیرد.


مقاله حاصل از طرح باید به نام مجری/مدیر طرح به‌عنوان نویسنده مسئول تحت عنوان واحد دانشگاهی و همکاران طرح به چاپ برسد. درج افراد غیر از همکاران طرح در مقاله باید به تأیید شورای پژوهش و فناوری/علمی واحد برسد.


اخذ شناسه DOi به‌تنهایی برای اعلام خاتمه طرح کافی نیست و باید نسخه چاپ‌شده آن در آرشیو مقاله‌های مجله موجود باشد.


زمان انتظار به منظور چاپ مقاله به‌عنوان مدت اجرای طرح محسوب نمی‌شود و به این منظور نیازی به تمدید قرارداد نیست.


بر اساس بندهایی از این آیین‌نامه، اعضای هیئت‌علمی حق‌التدریس، مدعو و اعضای مراکز رشد مستقر در واحد دانشگاهی در صورت تأیید کتبی صلاحیت علمی و اجرایی آن‌ها توسط معاون پژوهش و فناوری/علمی واحد و همکاری حداقل یک نفر از اعضای هیئت‌علمی تمام‌وقت یا نیمه‌وقت می‌توانند مدیریت طرح را برعهده گیرند. حسب ضرورت طرح می‌تواند بیش از یک مدیر داشته باشد.


مالکیت مادی و معنوی نتایج پژوهش بر اساس قرارداد با کارفرما تعیین می‌شود و چنانچه قابل ثبت حقوقی و علمی باشد، باید طبق توافق مندرج در قرارداد به نام کارفرما و واحد دانشگاهی ثبت شود. اعتبار علمی، حق استفاده از نتایج پژوهش و منافع مادی آن متعلق به کارفرما، واحد دانشگاهی، مدیر و همکاران طرح در چارچوب آیین‌نامه مالکیت فکری دانشگاه است. امتیاز پژوهشی مدیر و همکاران طرح پژوهشی طبق آیین‌نامه ارتقای اعضای هیئت‌علمی و تغییرات بعدی آن محاسبه می‌شود.


واحدهای دانشگاهی می‌توانند زیرنظر رئیس واحد گروه‌های پروژه یاب متشکل از مسئول طرح‌های برون دانشگاهی واحد دانشگاهی و سه نفر از افراد صاحب نفوذ و دارای توانایی‌های لازم جهت ایجاد ارتباط با جامعه و صنعت انتخاب و نسبت به پروژه یابی اقدام کنند.


تأمین به ترتیب 50 و 100 درصد هزینه‌های پایان‌نامه و رساله‌های مرتبط با طرح از محل برداشت اعتبارات طرح‌های مشترک و برون دانشگاهی بلامانع است.


در این آیین‌نامه تأکید شده که مالکیت و حفظ حقوق مادی و معنوی پدیدآورندگان طرح‌ها (درون دانشگاهی/مشترک) و نتایج آن‌ها در چارچوب مقررات دانشگاه و رعایت حقوق دانشگاه در همه زمینه‌ها الزامی است.


انتهای پیام/4084/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
هلدینگ شایسته