مزدوران سوری از ترس عملیات ادلب به قرهباغ منتقل شدند/ ضعف راهبرد ترکیه در معادلات منطقه
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، نشریه کامرسنت، چاپ روسیه در گزارشی به موضوع باز شدن پای سوریه به مناقشه قفقاز پرداخت و نوشت: ترکیه پس از سوریه و لیبی و افزایش تنش در ادلب وارد تقابل با روسیه در منطقه جدیدی شده است.
طبق این گزارش، سوریه ناخودآگاه با توطئه آنکارا به بخشی از درگیری «قرهباغ کوهستانی» تبدیل شده است. منابع مختلف خبر دادهاند علاوه بر مزدوران سوری که بهوسیله آنکارا به آنجا منتقل شدهاند، مخالفان سوری نیز از ترس چراغ سبز روسیه برای انجام عملیات نظامی در ادلب و نیز ترس از دادن مقر در پایگاههای جدید تروریستها در منطقه قفقاز ، نیروهایشان را با کمک ترکیه به آنجا منتقل کردند.
مخالفان سوری
روزنامه «العربی الجدید» با استناد به نظر کارشناسان گزارش کرد؛ باتوجه به سیاستهای ترکیه درقبال لیبی و جمهوری آذربایجان، برای مسکو بهتر است از آغاز عملیات نظامی در شمال سوریه بهعنوان ابزاری برای فشار بر ترکیه استفاده کند. با وجود این، روسیه و ترکیه همچنان بر سر ادلب اختلاف دارند و مسکو منتظر است آنکارا به تعهداتی که در ماه مارس برای تمایز قائل شدن میان تروریستها از مخالفان میانهرو داده است، عمل کند.
منابع ترکی به پایگاه خبری ریانووستی روسیه گفتند: درخلال رایزنیهای اخیر روسیه و ترکیه بر سر ادلب که اواسط سپتامبر برگزار شد، نمایندگان بخشهای نظامی دو کشور به تفاهم دست نیافتند؛ترکیه با عقبنشینی از ایست بازرسیهای واقع در مناطق تحت کنترل ارتش سوریه و کاهش تعداد نیروهایش در منطقه مخالفت کرد. مسکو نیز حاضر نشد مدیریت و کنترل شهرهای «تل رفعت» و «منبج» در شمال سوریه را به ترکیه واگذار کند.
از اواخر ماه سپتامبر ترکیه حضور خود را در ادلب بهطور قابل توجهی افزایش داده است.
«آنتون مارداسوف»، کارشناس مرکز پژوهشهای خاورمیانه در واشنگتن به کامرسنت گفت: ضعف راهبرد تركیه در این واقعیت مشهود است كه آنكارا هنوز به فرمولی سیاسی برای ماندن در خاک سوریه نرسیده است؛ تركیه در فوریه و مارس برای افزایش عملیاتها با هدف حفاظت از منافعش ابراز تمایل کرد، اما باید در این زمینه توافقنامههایی را با مسکو امضا کند. درواقع پیشنیاز این توافق واگذاری تعدادی از مناطق جنوب بزرگراه «M4» است که از ادلب عبور میکند و باید در کنترل نیروهای دولتی سوریه باشد.
هرچند ترکیه اعزام تروریست به جمهوری آذربایجان را انکار میکند، اما آنکارا پشتیبانی مطلق خود را از باکو پنهان نمیکند، بهگونهای که رجب طیب اردوغان، رئيسجمهور ترکیه در سخنانش در شهر قونیه گفت: آذربایجان تاکنون توانسته است مناطق وسیعی را آزاد کند و امیدوارم این کشور مبارزه خود را تا هنگامیکه سراسر سرزمینهای خود را در قرهباغ به دست نمیآورد، ادامه دهد.
از سوی دیگر «هاروت اکمانیان»، وکیل سوری ارمنیتبار و کارشناس حقوق بینالملل دانشگاه هاروارد در شهر بوستون درگیری اخیر میان آذربایجان و ارمنستان را از زمان امضای آتشبس میان دو طرف در شهر بیشکک در سال ۱۹۹۴، بهعنوان شدیدترین جنگ در این منطقه توصیف کرد.
وی افزود: آتشبس آذربایجان و ارمنستان بهدنبال ایجاد سازمان امنیت و همکاری اروپا و تشکیل گروه «مینسک» به ریاست آمریکا، روسیه و فرانسه برای انجام مذاکرات صلح با هدف پایان دادن به درگیری و سازش میان آذریایجان و ارمنستان انجام شد.
اکمانیان گفت: شبهنظامیان سوری که از ترکیه به آذربایجان آورده شدهاند، طبق قوانین بینالمللی مورد حمایت هیچ کشوری نیستند و کشورهایی مانند ارمنستان، ایران، فرانسه، سوئد، آلمان و سایر کشورها میتوانند آنها را بهدلیل مشارکت در جنایات جنگی تحت پیگرد قانونی قرار دهند؛ بهویژه اگر کشورهای یادشده متعهد به رعایت قوانین دیوان بینالمللی دادگستری باشند.
انتهای پیام/4033/
انتهای پیام/